Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv/ Tender Son – The Frankenstein Project

Recensent:
Ben H.
09-01-2012

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv/ Tender Son – The Frankenstein Project (DVD)
Samenvatting

Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv (vanaf hier wordt er naar de film verwezen middels de verkorte internationale titel Tender Son) vertelt het verhaal van een zeventienjarige jongen genaamd Rudi (Rudolf Frecska), die na jaren in een weeshuis gezeten te hebben op zoek gaat naar zijn familie. Verlangend naar affectie zoekt hij naar een moeder die hij al jaren niet gezien heeft en een vader wiens identiteit hij niet kent. Wanneer hij aankomt in de wijk waar hij geboren is, komt hij per toeval terecht bij een casting. De regisseur van de film is op zoek naar een aantal acteurs, en wanneer Rudi onverwacht auditeert raakt hij onder de indruk van zijn kwetsbare houding. De auditie loopt echter totaal uit de hand, en vluchtend bereikt hij zijn ouderlijk huis waar hij verenigd wordt met zijn familie. Hij kan echter niet rekenen op het warme ontvangst waar hij al die jaren naar verlangde. Het blijkt ernstige gevolgen te hebben.

Commentaar

Tender Son werd in 2011 getoond op het IFFR, na een aantal maanden eerder zijn première beleefd te hebben in Cannes waar het zelfs genomineerd werd voor een Gouden Palm. De film is van de hand van Kornél Mundruczó (bekend van Johanna en Delta), waarin hij – zoals de titels reeds expliceert – een vergelijking trekt met Mary Shelly’s Frankenstein. Alhoewel beide thematisch veel overeenkomsten kennen, kan de titel vele geïnteresseerden wellicht misleiden. Tender Son is een rauw, realistisch ogend Hongaars drama dat ondanks de sinistere plotpoints weinig overeenkomsten kent met het horrorgenre. Beiden films onderzoeken het creëren van een “monster”, met als voornaamste verschil dat het “monster” in Tender Son niet op fysieke wijze maar op sociaalpsychologische wijze zijn oorsprong vindt. Helaas slaagt de film er niet in om deze vergelijking op een succesvolle en bovenal interessante wijze te behandelen, met als gevolg dat de film op narratief niveau tekort schiet en teleurstelt. De personages worden niet diep genoeg uitgewerkt waardoor zij – met de protagonist in het bijzonder – op weinig empathie kunnen rekenen. Zelfs wanneer de apathische Rudi met zijn vader geconfronteerd wordt, komt de kijker niet te weten wat zijn handelingen en beslissingen motiveert. De diverse enigmatische beweegredenen zorgen ervoor dat de personages zeer afstandelijk overkomen, waarin de kijker al gauw zijn interesse zal verliezen. Niet alleen de titel, ook de eerste akte van de film kan de kijker op een verkeerd been zetten. De film opent ogenschijnlijk komisch, waarbij de diverse audities een geestig effect teweegbrengen. De regisseur (een rol die Mundruczó zelf gestalte geeft) laat de diverse auditanten op commando huilen: “Mensen lachen en huilen in films; ik wil dat je nu huilt”. Wanneer de auditie van Rudi compleet uit de hand loopt, slaat de film geheel onverwacht om van een aanvankelijk komisch ogend geheel tot een somber drama. Dit is niet zozeer een negatieve ontwikkeling, maar wel een die de verwachting van de kijker behoorlijk kan verstoren. Ondanks dat de film op narratief niveau teleurstelt, slaagt het er deels in om op stilistisch gebied een hoop goed te maken. Mundruczó weet door middel van de veel aanwezige longshots prachtige beelden vast te leggen, waarbij met name de kadrering op buitengewoon positieve wijze in het oog springt. Helaas blijkt het onvoldoende om de tekortkomingen in de narratie te compenseren of overschaduwen. De grimmige en sobere manier waarop de film langzaamaan voort krabbelt blijkt spannender dan de plot zelf. Dit blijkt een gemiste kans voor deze ambitieuze film, waarbij het concept van de film uiteindelijk interessanter is dan de daadwerkelijke uitwerking ervan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019005290

Extra's

  • Interview met de regisseur
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Tender Son heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is zeer redelijk. Over de hele film genomen oogt de transfer vrij scherp en bevat deze redelijk veel details. Doordat de film berust op zeer veel donkere scènes is er in sommige scènes nogal veel filmgrain aanwezig. Dit draagt echter bij aan de artistieke keuze van Mundruczó en zorgt voor een toepasselijke Gotische sfeer. Op diverse momenten in de film is er edge-enhancement toegepast en sporadisch is er bij (de zeldzaam) snelle camerabewegingen sprake van ghosting. Doordat beide echter relatief beperkt blijven, is het – ondanks dat het zeer slordig is – niet als storend voor het kijkplezier te ervaren. Een hoofdstukindeling ontbreekt helaas in het menu, wat veel recente uitgaves van Lumière kenmerkt. De ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Op de DVD is één geluidstrack te vinden, namelijk de originele Hongaarse Dolby Digital 5.1-track (448 kbps). De weinige dialoog die de film kenmerkt, komt erg duidelijk en helder uit de centerspeaker naar voren. Doordat de film weinig dialoog kent en er ook niet al te vaak gebruik wordt gemaakt van muziek, wordt er vrijwel geen beroep gedaan op de surroundspeakers. Dit voelt echter absoluut niet als een gemis aan, aangezien dit type film zich daar ook niet voor ontleent. Beschadigingen zijn niet hoorbaar. Over het algemeen klinkt alles zeer helder en scoort de Dolby Digital 5.1-track een ruime voldoende.

Extra's

Bij het opstarten van de disc krijg je eerst de mogelijkheid om te kiezen tussen een Nederlandstalig of een Franstalig menu. Vervolgens kom je automatisch in een geanimeerd menu terecht, waar alle extra's direct worden weergegeven. Er kunnen geen submenu's geselecteerd worden en een hoofdstukindeling ontbreekt. De gemiddelde kijker zal de hoofdstukindeling in het menu weliswaar niet missen, maar het zou desondanks een kleine meerwaarde hebben gehad wanneer deze er wél in zat. Wel kan je buiten het menu om met de afstandsbediening manueel hoofdstukken selecteren.

Interview met regisseur (13 min)
Interview met Mundruczó waarin hij spreekt over het thema van de film, diverse artistieke keuzes, de casting van Rudolf Frecska en zijn eigen rol als regisseur in de film, naast zijn betrokkenheid als regisseur van Tender Son zelf. Alhoewel het interview redelijk interessant is, is het slecht te volgen; Mundruczó is vanwege zijn accent niet bijzonder goed te verstaan en er is géén Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Trailers Lumière
De trailers van een aantal recente door Lumière uitgebrachte films, namelijk: Delta (eveneens van Mundruczó), Aurora en Attenberg. Ook de trailer van Tender Son zelf staat er uiteraard op en schetst een aardig beeld van wat de kijker kan verwachten. Nederlands ondertiteld.

Conclusie

Tender Son vertelt het verhaal van de jonge Rudi, die na bijna zeventien jaar in een instelling gezeten te hebben op zoek gaat naar zijn ouders. Deze eenmaal gevonden, kan hij niet rekenen op de warme ontvangst die hij voor ogen had. Mundruczó levert met Tender Son een film af die op narratief niveau helaas zeer teleurstelt. De verschillende personages missen enige diepgang, waardoor het voor de kijker moeilijk is om enige empathie op te wekken. De beeldkwaliteit van de DVD-uitgave kent enkele slordige foutjes, maar behaalt in het algemeen een ruim voldoende resultaat. De geluidskwaliteit is daarentegen van hoger niveau. De extra’s op de disc zijn beperkt, maar doordat de film enigszins tegenvalt voelt dit niet als een groot gemis aan. Alles in acht genomen is Tender Son een ambitieus project, waarbij de potentie helaas hoger ligt dan het uiteindelijke resultaat.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.