Page One: Inside the New York Times

Recensent:
Ludo Keeris
20-12-2011

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Page One: Inside the New York Times (DVD)
Samenvatting

In deze documentaire volgen we een jaar lang een aantal vaste medewerkers van de New York Times (NYT). Zoals de journalisten David Carr, Tim Arango en Brian Stetler, redacteur Bruce Headlem en hoofd van de redactie Bill Keller. De journalisten zijn onderdeel van de in 2008 opgerichte media-afdeling van de NYT. Deze afdeling is speciaal opgezet om de veranderingen te volgen binnen de media-industrie en daarover te berichten, inclusief die binnen de NYT zelf. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a. de publicaties van Wikileaks, de release van de iPad, maar ook het faillissement van de Tribune Company (een organisatie die een aantal kranten uitgaf). Wat is het gevolg van de veranderingen binnen de media, zoals de opkomst van internetblogs en twitter? Is het voortbestaan van de NYT in gevaar? Of alleen voor de papieren editie?

Commentaar

Andrew Rossi maakte al eerder documentaires: in 2004 Eat this New York over een beginnend restaurant, in 2007 Le Cirque: A Table in Heaven over de sluiting van het beroemde restaurant Le Cirque en nu dan over de mogelijke teloorgang van de grootste krant van Amerika, The New York Times. Al sinds jaren en jaren is de NYT de grootste krant van Amerika en met de meeste invloed. Als het in de NYT staat is het waar, is een gangbare opvatting. Dat dat niet altijd klopt wordt ook in deze documentaire duidelijk, maar is zeker niet de essentie van deze documentairefilm. Rossi en zijn scenarioschrijfster Kate Novack hebben een zeer gedegen en uitgebreide documentaire gemaakt over een jaar in het leven van de mediaredactie van de NYT. We volgen een aantal journalisten, een eindredacteur en het hoofd van de redactie onder andere tijdens de Page One vergaderingen. Twee keer per dag wordt er zo'n vergadering gehouden om de onderwerpen die op de voorpagina komen te bepalen. Maar dat is niet het enige: we krijgen ook een goed overzicht voorgeschoteld van de betekenis van de media in het verleden en nu. Wat is er veranderd en wat zijn de voor- en nadelen daarvan?
De positie van de NYT door de tijd heen wordt uitgelegd, de betekenis van bijvoorbeeld de publicatie omtrent Watergate en de Pentagon papers in het verleden en in het heden die van Wikileaks. Hun publicatie van de Afghan War Logs deed enorm stof opwaaien, ook in Nederland is een deel van deze publicatie te zien geweest in een documentaire. Maar ook de missers van de NYT worden benoemd, zoals het Jayson Blair-schandaal en de artikelen van Judith Miller die volgens velen hebben geholpen om de oorlog in Irak mogelijk te maken. Er wordt ook veel gesproken over andere media, zoals bijvoorbeeld Gawkers en Pro Publica. Is er nog een toekomst voor kranten als het nieuws ook zo gemakkelijk (en gratis) is te vinden op internet? Maar gratis is uiteindelijk nooit echt gratis en als we heldere en ongekleurde informatie willen blijven ontvangen zal daar iets tegenover moeten staan, bijvoorbeeld het betalen voor toegang tot de site van de NYT.
Rossi heeft met deze documentaire een prachtig en uitgebreid beeld gegeven van het nut van een krant, van de voors en tegens van andere media, van de problemen en de keuzes die we daarbij moeten maken. Met andere woorden, een documentaire die je aan het denken zet. Het zou eigenlijk voor iedereen verplicht moeten zijn om deze documentaire te zien, zeker voor diegenen onder ons die veel gebruik maken van alle nieuwe media-uitingen, zoals twitter. Het zijn allemaal goeie uitvindingen met een grote toekomst, maar het is zinvol om stil te staan bij hoe je het wil gebruiken. Helaas zal het publiek voor deze documentaire vooral bestaan uit studenten journalistiek, maar als je maar even geïnteresseerd bent in nieuws, nieuwsgaring en nieuwe media, dan is deze DVD van harte aan te raden. De film is goed ontvangen na zijn première op het Sundance Film Festival in 2011. Ze was ook te zien op het IDFA festival 2011 en is nu dus verkrijgbaar op DVD en dat is heel terecht.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Living Colour Entertainment
EAN: 8717774232392

Extra's

  • Trailer
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer op de DVD van Page One heeft een 1.78:1 anamorf beeldformaat. De documentaire is opgenomen met een vrij eenvoudige videocamera, die niet in staat is om het hele contrastspectrum goed op te nemen. Dat zien we ook terug in deze transfer. Vooral de hoge lichten bevatten weinig detail en zien er vaak overbelicht uit. De scènes met een neutrale achtergrond en een goede lichtsituatie (de redactie van de NY Times bijvoorbeeld) zien er prima uit met een goed contrast en helderheid. Donkere scènes bevatten veel beeldruis en zijn vrij onscherp. Een wisselende beeldkwaliteit, wat voornamelijk met de kwaliteit van de gebruikte camera te maken heeft en niet zozeer met de transfer op zich. Het zorgt er wel voor dat het geen spetterend beeld is, maar het is wel ruim voldoende voor een dergelijke documentaire.

Geluidskwaliteit

Er is één geluidstrack aanwezig op de DVD van Page One, namelijk een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) track. Waar de kwaliteit van het beeld vrij wisselend is, daar geldt dat ook voor het geluid. De film is opgenomen zonder externe geluidsman. Andrew Rossi deed zowel regie, camera als geluid. Dat betekent dat veel van het geluid is opgenomen via zendermicrofoons. En lang niet alle betrokkenen die aan het woord komen hebben een zender bij zich. Daardoor is er veel verschil in kwaliteit van dialoog. En bij sommigen is de verstaanbaarheid vrij minimaal. Daar biedt de ondertiteling dan een (noodzakelijke) uitkomst. Budgettair en logistiek zal het werken zonder geluidsman zeker z'n voordelen hebben, de kwaliteit van het geluid gaat er wel sterk door achteruit. Voor het overige is er weinig extra toegevoegd aan het geluid dan wat er op de set is opgenomen. Voor een documentaire als Page One voldoet deze geluidstrack echter prima en een onvoldoende is dan ook niet op z'n plaats.

Extra's

De DVD heeft een statisch menu in 1.78:1 beeldformaat, met een muziekfragment als achtergrondgeluid. Afgezien van een aantal promotietrailers heeft deze DVD alleen een trailer als extra.

Trailer (2 min)
De officiële trailer van de film.

Conclusie

Page One: Inside the New York Times volgt een jaar lang enkele vaste medewerkers van de fameuze krant New York Times. De oplages dalen al jaren en de inkomsten vallen telkens lager uit. Sinds 2008 heeft de NY Times een aparte mediaredactie, die alles volgt op het gebied van media, zowel online als offline. Deze documentaire geeft een goed beeld van hoe het er op een krantenredactie aan toe gaat. De DVD-uitgave heeft een redelijke beeld- en geluidskwaliteit, maar heeft nauwelijks extra's (alleen een trailer). Wie geïnteresseerd is in media heeft met deze documentaire wel een interessant werk in handen.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.