Brotherhood of the Wolf

Recensent:
Ludo Keeris
26-11-2011

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Brotherhood of the Wolf (Blu-ray)
Samenvatting

Het is Frankrijk, 1766. Ridder en dierenopzetter Grégoire de Fronsac (Samuel Le Bihan) wordt door koning Lodewijk XV naar de streek Gévaudan gestuurd om de burgers te bevrijden van het verschrikkelijke ‘Beest’. Dit monsterlijke schepsel valt om de zoveel tijd vrouwen en kinderen aan en vermoordt deze op gruwelijke wijze. Al honderd mensen zijn het slachtoffer geworden. Maar niemand heeft ooit het beest onschadelijk kunnen maken. Aan Grégoire de Fronsac de taak om, samen met zijn helper Mani (Mark Dacascos), het dorp te verlossen. Ondertussen dingt hij ook naar de hand van de mooie Marianne de Morangias (Émilie Dequenne). Helaas is niet iedereen gesteld op de komst van de Fronsac. Met name Jean-François de Morangias (Vincent Cassel), de broer van Marianne, ziet een verhouding van zijn zus met de Fronsac niet zitten. Bovendien willen de notabelen van het dorp zelf met de eer gaan strijken door het Beest te vangen en ze zien weinig in de methodes van de Fronsac.

Commentaar

Brotherhood of the Wolf (originele titel: Les Pact des Loups) is een mooie, spannende en ook spirituele film. Het verhaal is gebaseerd op het boek L'Innocence des Loups van de Franse zoölogist Michel Louis, die op zijn beurt dit werk weer baseerde op de legende van Het Beest van Gévaudan uit de 18e eeuw. Dat beest heeft echt bestaan en gezien de gruwelijke moorden die dat beest heeft begaan moet dit een afschuwelijke tijd zijn geweest. Regisseur Christophe Gans (Crying Freeman) heeft er een spectaculaire rolprent van gemaakt, met niet alleen aandacht voor actie, maar ook voor het spirituele. De Franse cinema staat nu niet direct bekend om de grote avonturenfilms. Maar men heeft wel kaas gegeten van historisch drama. Brotherhood of the Wolf is een mix van beide. Het heeft het uiterlijk van een avonturenfilm uit Hollywood, met de ziel van de Franse geschiedkundige films. Daarnaast bevat de film een aantal martial-arts-scènes en ook horrorelementen ontbreken niet. Gans laat echter het monster tijdens zijn daden nooit zien, waardoor tot het einde van de film onbekend blijft wie of wat het beest is. Zo wordt de spanning steeds verder opgebouwd. Ondanks de mix van diverse ingrediënten is Brotherhood of the Wolf als film toch een eenheid. Het acteerwerk is van een degelijk niveau, zonder dat het tot grote hoogten stijgt. Men speelt in dienst van de film en niemand steekt boven de rest uit. De hoofdrol wordt gespeeld door Samuel Le Bihan. Hij speelt Grégoire de Fronsac, een ridder annex dierenopzetter, die door de koning naar Gévaudan wordt gestuurd om het Beest in kaart te brengen. Een andere grote rol is weggelegd voor Vincent Cassel. Cassel is inmiddels internationaal doorgebroken met rollen in grote internationale producties als Eastern Promises en vooral als choreograaf in Black Swan tegenover Nathalie Portman. In Brotherhood of the Wolf speelt hij de eenarmige Jean-François, die de Fronsac wil helpen met het opsporen van het Beest, maar heimelijk verliefd is op zijn eigen zus, waar de Fronsac ook een oogje op heeft. Zijn tweestrijd weet Cassel goed weer te geven, waarbij de kijker heen en weer geslingerd wordt tussen sympathie en afkeer. Wat niet onopgemerkt mag blijven is het prachtige camerawerk van de Deen Dan Laustsen. Hij heeft de omgeving prachtig in beeld gebracht en weet met soms dynamisch camerawerk een spannende en levendige sfeer aan de film te geven. Brotherhood of the Wolf richt zich op een breed publiek en velen zullen iets van hun gading vinden in deze film van Franse makelij.

Er bestaat ook een Director’s Cut van de film. De eerder uitgegeven DVD-release van A-Film bevat deze versie. De uitgave op Blu-ray Disc bevat de originele bioscoopversie, die zo’n negen minuten korter duurt.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Horror
Regio: A, B, C
Jaar: 2001
Speelduur: 139 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Portugees
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 2.0 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Italiaans, Russisch, Spaans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582826395

Extra's

  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Brotherhood of the Wolf staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor ruim 45 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De DVD-uitgave van A-Film heeft een prima beeldkwaliteit en er bestaat ook een Franse Blu-ray Disc met een behoorlijk goede transfer. Is de Nederlandse uitgave dan ook goed? Helaas valt dat behoorlijk tegen. Ondanks de lage compressie en de hoge bitrate is de transfer toch niet zo goed als we hadden gehoopt en verwacht. We hebben hier namelijk te maken met een vrij groot probleem: ruisonderdrukking (DNR). Die is in een dusdanige hoeveelheid toegepast, dat delen van het beeld er erg vlak en uitgesmeerd uitzien. Vooral binnenscènes en scènes die zich in de nacht afspelen hebben er last van. Bij dagscènes in de buitenlucht valt het nog enigszins mee, maar het is te veel toegepast en te vaak een storend element in beeld waarbij veel fijne details verloren zijn gegaan (zie screenshot 6 voor een vergelijking). Voor het overige is het een vrij behoorlijke transfer. Het contrast is soms wat aan de hoge kant, waardoor het schaduwdetail ook op momenten wat achterblijft, maar de scherpte en de kleuren zijn dik in orde. Vooral het kleurenpalet is bijzonder fraai. De felrode kleding van Marianne de Morangias spat van het scherm en de gloed van vuur komt echt warm over. Een heel enkele keer is wat lichte edge enhancement zichtbaar, maar heel storend kunnen we dat niet noemen.
Het heeft overigens weinig zin om de Engelse Blu-ray Disc aan te schaffen. Die maakt namelijk gebruik van dezelfde transfer en heeft daarmee dezelfde tekortkomingen.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc van Brotherhood of the Wolf heeft DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) geluidstracks in het Frans, Italiaans en Russisch plus een Franstalig DTS-HD Master Audio 2.0 (16bit/48kHz) spoor. Daarnaast nog een aantal gewone DTS-tracks, maar die laten we hier buiten beschouwing. We concentreren ons op het DTS-HD MA 5.1-geluid in de oorspronkelijke Franse taal. Dat spoor klinkt overweldigend mooi. Elk geluid komt gedetailleerd uit de speakers. Dialogen komen voornamelijk, maar niet uitsluitend, uit het middenkanaal en zijn goed verstaanbaar. De geluidseffecten en omgevingsgeluiden komen van alle kanten op je af. Er is tijdens de geluidsmontage duidelijk veel aandacht besteed aan de details in het geluid. Zelfs de regendruppels op een houten stok zijn duidelijk hoorbaar. Vooral bij de actiescènes wordt er ook een beroep gedaan op het LFE-kanaal en ook als het Beest in aantocht is wordt het LFE-kanaal actief met een mooi en strak laag. Niet alleen qua klank, maar ook wat betreft samenstelling is dit een van de betere geluidstracks.

Extra's

Het menu is in 1.78:1 beeldformaat en heeft bewegende beelden uit de film. Geen van de extra's van de DVD-uitgave van A-Film zijn overgenomen op deze Blu-ray Disc-uitgave van Universal.

Achter de Schermen (78 min)
Deze lange documentaire van Pascal Laugier geeft inzicht in wat er achter de schermen van de film gebeurd is. De film begint met een telefoongesprek tussen de regisseur en de producent, waarbij de producent aangeeft dat er niet meer geld beschikbaar komt dan er nu is. De toon is dus gezet. De rest van de film geeft een mooie sfeerimpressie hoe het er tijdens het filmen aan toe is gegaan. Je krijgt van een aantal scènes uit de film een goede indruk hoe ze zijn opgenomen en wat er allemaal bij komt kijken. Niets is geromantiseerd, het is hard werken en er gaat ook wel eens wat fout.
De documentaire heeft een SD-resolutie en is in 1.33:1 beeldformaat met Dolby Digital 2.0 geluid. Er is ook Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Conclusie

Brotherhood of the Wolf is een boeiend verhaal over de legende van het Beest van Gévaudan. In de 18e eeuw hield een moordend beest een dorp in Frankrijk maandenlang in z’n greep door regelmatig inwoners te vermoorden. De film doet niet onder voor menig Hollywood-epos. De beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc-uitgave heeft helaas erg te lijden onder de ruisonderdrukking, waardoor het geheel er soms erg vlak en weinig gedetailleerd uitziet. Het geluid is daarentegen uitmuntend. Met name de gedetailleerde geluidsmontage is prachtig. Als extra is er een lange documentaire aanwezig, die een erg goede indruk geeft hoe het er tijdens de opnames aan toe is gegaan. Liefhebbers van een spannende film met horrorelementen, maar die ook niet vies zijn van goed gespeeld drama zullen zich aan deze film geen buil vallen. Jammer alleen dat het beeld niet zo geweldig is.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  29-11-2011

vindt het beeld anders best meevallen. Idd wel wat ruisonderdrukking maar verder best OK. Het is ook geen big budget film en er er is geen realistisch kleur geb...
Lees meer >

jurgen42u  |  29-11-2011

zo te zien heeft geen enkele bd van brotherhood of the wolf het originele 2.39:1 video formaat waarnaar verwezen wordt. Ook jammer. Bij mij is de vraag: is di...
Lees meer >

peptalk  |  29-11-2011

Op de Franse staan UK subs, ik kan geen vergelijk maken, maar blu-ray.com geeft het beeld 4 uit 5 en het is de DC: http://www.blu-ray.com/movies/Le-Pacte-des-lo...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  29-11-2011

Jammer van de DNR... Heeft iemand hier de Franse blu-ray? Is die beter? En ik hoop dat daar minstens EN subs op staan... Ik vond dit een geweldige film trouwen...
Lees meer >

Yi-Long  |  27-11-2011

Jammer dat het niet de Director's Cut is, anders zou ik hem waarschijnlijk wel gekocht hebben...
Lees meer >

FROST  |  27-11-2011

Ik vind dit dus een hele nette release. In de beginscene vind ik dat er overdreven veel kleur in zit, maar misschien was dit de bedoeling?
Lees meer >

jurgen42u  |  26-11-2011

vindt het beeld anders best meevallen. Idd wel wat ruisonderdrukking maar verder best OK. Het is ook geen big budget film en er er is geen realistisch kleur geb...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.