Rien à Déclarer

Recensent:
Vincent Vernel
28-11-2011

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Rien à Déclarer (DVD)
Samenvatting

Tot bijna het einde van de twintigste eeuw moest je bij elke landsgrens langs de douane. Douanier zijn was een belangrijk vak; het beschermen van jouw land tegen criminelen en ongewenste buitenlanders. Belgische douanier Ruben Vandevoorde (Benôit Poelvoorde) heeft het sowieso niet op buitenlanders. Voornamelijk Fransen. De arrogantie en kaaslucht is al te ruiken zodra ze de hoek om komen. Dan komt het bericht dat de douaneposten binnen Europa definitief worden afgeschaft. Erger nog, er komt een mobiele brigade, bemand door zowel een Belg als Fransman. Ruben vormt deze brigade samen met Mathias Ducatel (Danny Boon), die ondanks zijn Fransheid toch best een goede kracht blijkt te zijn. Samen gaan ze op jacht naar smokkelaars, die zonder grenswachten vrij baan hebben allerlei illegale waar naar andere landen te transporteren. Mathias heeft echter zijn eigen motivaties om met Ruben een team te vormen. Hij is namelijk heimelijk verliefd en verloofd met Louise (Julie Bernard), Rubens zus. Hoe ver reikt de kracht van ware liefde en hoe lang wacht je met eerlijk zijn, bang dat je hoofd wordt ingeslagen? Kan een mens veranderen?

Commentaar

In 2008 had schrijver/regisseur Danny Boon de grootste hit ooit in de Franse cinema met Bienvenue chez les Ch'tis , een film over de conflicten en gelijkenissen tussen Noord- en Zuid-Frankrijk. De film verbrak het record van best bezochte Franse film, dat veertig jaar lang in handen was van Louis Funès' La Grande Vadrouille. Vele ogen waren dan ook gericht op de volgende film van Danny Boon, Rien à Déclarer, die recentelijk (2011) op DVD is verschenen. Boon weet wederom een zeer vermakelijke film af te leveren, maar van een minder niveau dan zijn succes uit 2008. Wederom draait de film om een conflict tussen personen van een verschillende afkomst, maar de focus in Rien à Déclarer ligt veel meer op actie en avontuur. Waar Bienvenue chez les Ch'tis voornamelijk een oprecht verhaal vertelt, heeft Danny Boon er hier schijnbaar voor gekozen om vooral te vermaken. Het verhaal staat bol van karikaturen en voorspelbare humor. Vele gebeurtenissen en situaties uit Rien à Déclarer zijn zo uit andere films weggelopen, wat wel een beetje teleurstelt. Desalniettemin is de uitvoering van de film zo speels, dat velen wel langs alle flauwigheden weten heen te kijken. Het acteerwerk is zoals verwacht van de twee hoofdrolspelers van hoog niveau. Hun spel stimuleert alle overige acteurs om er ook een tandje bij te zetten, wat leidt tot een vermakelijke film. Het bereik van Benoît Poelvoorde blijkt tot mijn verbazing groter dan de zeer irritante Brutus uit het belabberde Astérix aux Jeux Olympiques. Toegegeven, Poelvoorde besteedt een goed deel van de film aan enkel schreeuwen, schieten en verontwaardigd kijken, maar hij weet ook subtiel moeilijk te raken gevoelige snaren aan te slaan. Er wordt jammer genoeg niet doorgeborduurd op deze persoonlijkere kant van het verhaal. Rien à Déclarer blijft zeer oppervlakkig, wat verscheidene kijkers wellicht zal teleurstellen. Of de verscheidene personages echt iets geleerd hebben gedurende de film, blijft de grote vraag. Rien à Déclarer is een prima popcornkomedie, die in deze hoedanigheid prima weet te vermaken. Persoonlijk hoop ik dat het volgende project van Danny Boon iets meer om het lijf heeft en stukken origineler zal zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 108 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5414937032020

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Rien à Déclarer staat op deze DVD-uitgave in een anmorf 2.35:1 beeldformaat. In lijn met de luchtigheid van het verhaal zijn de beelden uit de film allemaal vrij licht. Scènes die zich 's avonds afspelen, zijn subtiel uitgelicht, zodat de sfeer goed bewaard blijft. Naast lichte edge enhancement en sporadische compressieblokken is het beeld vrij van artefacten. De beelden zijn redelijk scherp, hoewel de schaduwen niet altijd even gedetailleerd zijn. Rien à Déclarer is een kleurrijke film. De meeste kleuren zijn diep en goed verzadigd. Het contrast en de zwartwaarde zijn prima. Op deze DVD-uitgave is alleen Nederlandstalige ondertiteling aanwezig. Deze wordt onderin het scherm gepresenteerd en is zoals gebruikelijk wit ingekleurd. Veel van de tekst is Vlaams, waardoor het soms lastig is alles goed te volgen. Voor de rest is er niets op de ondertiteling aan te merken, behalve dat deze alleen met de afstandsbediening van je DVD-speler in- of uit te schakelen is.

Geluidskwaliteit

Hoewel de DVD-hoes zowel een Franstalige Dolby Digital als een DTS 5.1-track vermeldt, is er op de disc zelf alleen sprake van een Dolby Digital 5.1-track (448 kb/s). Het geluid zelf is prima. De stemmen zijn scherp en duidelijk via het middenkanaal te horen. Bij verscheidene scènes zorgt het gebruik van de surroundkanalen voor een goede sfeer. In de actiescènes doet ook het LFE-kanaal van zich spreken. Al met al is er echt geprobeerd een mooi geluid te produceren en heeft het geluid een goede dynamiek. Het is voornamelijk de muziek die je echt in de film weet te zuigen, gelijk de stijl van bijvoorbeeld Potiche. De frivole muziek vertelt je vanaf minuut één dat er gelachen dient te worden en weet dit de gehele film vast te houden. Het probleem is echter dat dit de spanning van sommige scènes volledig ondermijnt. Zo ontstaat het idee van een farce, in plaats van een komedie met de nodige actie, zoals bijvoorbeeld Hot Fuzz. In mijn optiek is het verkeerd om R Kelly's I believe I can fly onder de eerste beelden van de nieuw gepimpte auto te zetten. Dit was juist een prima kans om de stoere kant van de film te tonen, dus spannendere muziek te gebruiken. Desondanks een goed geluid voor deze DVD-uitgave.

Extra's

Als je de DVD van Rien à Déclarer in de speler doet, kom je in een stationair hoofdmenu terecht waar je de film integraal kunt bekijken. Ook kan je één van de twaalf hoofdstukken selecteren of de trailer van de film aanschouwen. Dit is op deze DVD-uitgave de enige extra, terwijl de Franstalige editie ook beschikt over een langdurige Making Of, deleted scenes, verscheidene featurettes en een filmpje vol bloopers. Vrij teleurstellend.

Trailer Rien à Déclarer (2 min)
De film wordt in deze trailer goed samengevat. Vind je deze al niet leuk, kan je jezelf de moeite van de film besparen.

Conclusie

Ruben Vandevoorde en Mathias Ducatel zijn twee douaniers die samen een mobiele brigade vormen om smokkelaars op te sporen. De een heeft bij voorbaat een hekel aan de ander en de ander is heimelijk verliefd op de zus van de een. Rien à Déclarer is een luchtige, vermakelijke film, die van clichés en karikaturen aan elkaar hangt, maar zeker weet te plezieren. De beeldkwaliteit van deze DVD-uitgave is prima. Ook het geluid krijgt een dikke voldoende. Qua extra's valt deze uitgave tegen, zeker in vergelijking met de Franse editie van de film. Kortom, een aangename titel voor popcornfilmavond.

Laatste reacties

Tarkus  |  28-01-2012

Komedies, het is niet mijn favoriete genre en zal dat ook nooit worden, maar er zijn toch filmen die me wel bevallen. Deze onder andere, een heel leuke film met...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.