Scream 4

Recensent:
Marcel den Haan
23-11-2011

Totaalbeoordeling:

6.6
Blu-ray

Scream 4 (Blu-ray)
Samenvatting

Tien jaar is voorbij gegaan sinds de laatste moorden in Woodsboro. Dit feit wordt overal in het stadje herdacht. Sidney Prescott (Neve Campbell) was nauw betrokken bij de tragedies en nu is ze terug. Ze heeft een boek geschreven over haar ervaringen en uiteraard moet ook Woodsboro bezocht worden voor wat publiciteit. Hier loopt ze andermaal tegen enkele oude bekenden aan, zoals Dewey (David Arquette) en Gale (Courtney Cox). Ook bezoekt ze haar tante en nichtje. Deze oude bekenden zijn echter niet de enige die hun gezicht weer laten zien. Ghostface maakt andermaal zijn opwachting en al snel beginnen de eerste doden te vallen. Sidney moet weer alles op alles zetten om deze nachtmerrie te overleven.

Commentaar

Het gegeven van de Scream-films mag inmiddels bekend zijn. Een gemaskerde moordenaar, genaamd Ghostface, vermoordt links en rechts mensen in het stadje Woodsboro. Vooral het eerste deel was een groot succes en zette het genre van de “Teen Slasher”-film opnieuw in het spotlicht. De kwaliteit van de delen daalde echter gestaag, met Scream 3 als voorlopig dieptepunt. Dit was echter geen reden voor de makers om het hierbij te laten, afgelopen jaar werden we namelijk getrakteerd op wederom een vervolg. Eén van de vaste onderdelen van de films is dat de hoofdpersonen graag de draak steken met en refereren naar horrorfilms. Dit vierde deel haakt in op de vele remakes die er verschenen zijn. Ook nu zijn er weer karakters die alles weten van horrors en dit ook graag delen met de andere personages. Op dit vlak dus weinig vernieuwing, iets dat eigenlijk opgaat voor het gehele verhaal. Scream 4 is dan feitelijk ook een onnodig vervolg. Als de film namelijk niet gemaakt was, had je nog niks gemist. We krijgen totaal niks nieuws te horen en feitelijk is het allemaal gewoon een herhaling van zetten. De makers zullen misschien gedacht hebben dat ze een geheel nieuwe generatie konden aanspreken met een nieuw avontuur rond Ghostface. In dat opzicht zijn ze misschien wel geslaagd, maar wie de oudere films al meerdere malen gezien heeft, treft weinig nieuws onder de zon. Zo zijn de karakters grotendeels gelijk aan die uit de eerdere delen. Sidney, Dewey en Gale zijn allemaal weer terug, aangevuld met enkele nieuwe gezichten die allemaal inwisselbaar zijn en ook net zo goed de moordenaar kunnen zijn. De vraag wie deze keer de moordenaar is, is vooral waar het vooral om draait. Iets dat wel enigszins veranderd is, zijn de moorden. Deze zijn doorgaans wat bloederiger, waar we deze keer zowaar messen ook echt in buiken zien verdwijnen. Er is zelfs een moord te zien waarin het slachtoffer vol in het voorhoofd gestoken wordt. Toch is ook Scream 4 nog tamelijk braaf en ook deze keer zullen de echte horrorfans weinig plezier beleven aan de prent. De film is dan ook vooral bedoeld voor de mensen waarvoor hij gemaakt is. Dat zijn tieners en mensen die niet houden van echt bloederige horror, maar wel graag een spannende film willen zien. Op dit vlak voldoet het allemaal prima, maar echt blijven hangen doet het nauwelijks.

Scream 4 is uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave. De film maakt ook onderdeel uit van een boxset met alle vier de delen. De recensie van deze box is hier te vinden.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 110 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045224592

Extra's

  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Alternate ending
  • Gag Reel
  • Alternate Opening
  • Deleted & Extended Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Scream 4 staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele beeldformaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De beeldkwaliteit van deze uitgave is ruim voldoende. Echt top wordt het nergens, maar op alle fronten wordt een dikke voldoende gescoord. Zo laat het beeld een flinke hoeveelheid detail zien. Vooral close-ups zien er goed uit. Scherpte is ook prima, slechts enkele shots komen wat soft over. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Toch zien sommige tinten er wat koel uit. De film bevat aardige wat donkere scènes, die echter allemaal goed te volgen zijn. Het schaduwdetail is dan ook goed, evenals het contrast. Tijdens de scènes overdag schommelt het contrast wat, maar niet in schokkende mate. Het aanwezige zwart komt mooi diep over. Het beeld bevat een fijne laag filmgrain, die overal intact blijft. Dit geeft het geheel een meer filmisch uiterlijk. Dit is dan ook alleen maar mooi, aangezien de transfer soms wat digitaal kan ogen. Tot slot zijn er geen artefacten te bespeuren.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid bij Scream 4 ben je aangewezen op één audiotrack, namelijk een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Net als het beeld is ook het geluid dik in orde. Het detail is het sterkste punt van deze track. Kleine geluidjes zijn prima te onderscheiden en alles klinkt natuurlijk. Vrijwel de gehele film worden alle kanalen bij het geheel betrokken. Tijdens de rustige momenten zijn er bijvoorbeeld omgevingsgeluiden uit de surrounds te horen en tijdens de actiescènes schrikeffecten. Bij een film zoals deze is het haast standaard dat deze effecten hard uit de speakers knallen, uiteraard om de kijker van de bank te doen opveren. Het LFE-kanaal doet hier ook een duit in het zakje, evenals bij de scènes met bijvoorbeeld muziek. Tijdens de meer rustige momenten richt de track zich op de voorste kanalen. Dialogen zijn prima te volgen en klinken mooi helder. De frontspeakers laten een mooi breed stereogeluid horen, waarbij er diverse momenten hoorbaar is waar geluiden van kanaal wisselen of alleen uit één kanaal komen. De track bevat geen ruis of beschadigingen.

Extra's

De schijf start op met enkele trailers, waarna je terecht komt in het hoofdmenu. Hier zijn diverse extra’s te vinden, sommige interessanter dan andere. Alle extra’s worden weergegeven in de resolutie 1080p/i en zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar
Regisseur Wes Craven verzorgt het commentaar, samen met actrices Hayden Panettiere en Emma Roberts. Na een tijdje voegt ook Neve Campbell zich bij de groep via telefoon, maar zij blijft niet de gehele film aanwezig. De groep bespreekt de standaard zaken die komen kijken bij het maken van een film. Ze blikken terug op de opnames en bespreken bepaalde keuzes. Echt diepgaand wordt het nergens, maar voor de fans voldoet het prima.

Deleted & Extended Scenes
Een hele reeks verwijderde scènes en scènes die in verkorte vorm in de film te vinden zijn. Het betreft in totaal 17 scènes. Er is een Play All functie aanwezig, maar ze kunnen ook los van elkaar bekeken worden. Overigens missen wij het optionele commentaar van de regisseur, zoals dat op onder meer de Amerikaanse uitgave te vinden is.

Gag Reel (9 min.)
Een verzameling van de bekende momenten, waar dingen fout gingen tijdens de opnames.

The Making Of Scream 4 (10 min.)
Een vrij standaard kijkje achter de schermen. We zien verder beelden van interviews met de cast en crew, afgewisseld met beelden uit de film.

Alternate Opening (3 min.)
Een ander begin van de film. Er wordt verder geen tekst of uitleg gegeven. Deze scène is op bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave bij de verwijderde scènes te vinden.

Alternate Ending (2 min.)
Gelijk aan hierboven, maar nu een ander einde.

Conclusie

In dit vierde deel uit de reeks keert Sidney Prescott terug naar Woodsboro. Geen goed idee, als ze al snel weer de oude vertrouwde moordenaar achter zich aan heeft. Tenminste, iemand die zich zo kleedt. Dit derde vervolg voegt eigenlijk weinig toe aan de al bestaande film. We leren niks nieuws en feitelijk is dit gewoon een herhaling van zetten. Als de prent niet gemaakt was, had je er niks aan gemist. Dat betekent niet dat je als kijker niet vermaakt wordt, dat gebeurt namelijk in zekere mate wel. Verwacht echter niet veel bijzonders, maar vooral bijna twee uur raden wie de dader is. Deze BD-uitgave van de film scoort zowel bij beeld als geluid een ruime voldoende. Er zijn enkele extra’s aanwezig, maar die zijn kwalitatief niet echt hoog.

Laatste reacties

Lotman  |  05-04-2013

Twee vraagjes over de Nederlandse Scream 4 Blu-Ray: - Staat hier de Theatrical Cut op, of de Pay-per-View cut? Zie hier voor de verschillen: http://www.movie-c...
Lees meer >

Lotman  |  27-11-2012

Weet iemand of de Theatrical Cut ook in Regio B verschenen is? In Frankrijk of Duitsland toevallig? En welke Regio B - uitgaves hebben alle extra's?
Lees meer >

Khonnor  |  24-11-2011

Link naar recensie van de boxset met 4 delen werkt niet (bij mij).
Lees meer >

ToastedQB  |  23-11-2011

Dacht even dat de extra's zo'n lage score kreeg omdat E1 niet alles van de Amerikaanse release overgezet zou hebben... ... maar na wat buitenlandse recensies ...
Lees meer >

Pieter V  |  23-11-2011

Zou E1 weer wat met het beeld hebben lopen klooien? Alle buitenlandse sites geven beeld 5/5. Al staat deze film wel op een 25GB schijfje.
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-11-2011

Heb me er best mee vermaakt, maar inderdaad, na 10 jaar biedt dit vierde deel niet de vernieuwing die de makers tijdens de release beloofden. Het begin (een f...
Lees meer >

Jeroen D  |  23-11-2011

Prima film die je niet al te serieus moet nemen ;)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.