Die Hard (SE)

Recensent:
Koen Koene
01-02-2002

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Die Hard (SE) (DVD)
Samenvatting

Zonder uitnodiging bezoekt de New Yorkse politieman McClane (Bruce Willis) het kerstpartijtje op het werk van zijn vrouw Holly (Bonnie Bedelia). Het feest wordt gevierd op een van de hoogste verdiepingen van het Nakatomi-gebouw in Los Angeles. Een groep terroristen, onder leiding van Hans Gruber (Alan Rickman), heeft het echter op het gebouw voorzien en gijzelt de aanwezige feestgangers. Maar McClane weet uit hun handen te blijven en wordt daarmee de enige hoop van de gijzelaars...

Commentaar

Toen in 1988 Die Hard van regisseur John McTiernan in de bioscopen verscheen, werd daarmee een nieuwe standaard gezet voor de actiefilm. Met Die Hard heeft McTiernan namelijk op voortreffelijke wijze spectaculaire actie, humoristische dialogen en scherpe one-liners in een uiterst vermakelijk verhaal verwerkt. Als gevolg weet de film zelfs na veertien jaar nog steeds te boeien, dit in tegenstelling tot veel films in het genre. Dit is mede te danken aan de rol van Bruce Willis, de acteur die met Die Hard zijn eerste schreden op het pad van de actiefilm zette. In Die Hard mag Willis het in een geïsoleerde omgeving in zijn eentje opnemen tegen een handvol zwaarbewapende misdadigers, een formule die later vele malen gekopieerd zou worden (maar dan met een bus, boot, trein of vliegtuig als plaats van handeling). Willis zet zijn rol perfect neer en geeft actieheld McClane bovendien een menselijk tintje, iets dat gelijksoortige personages uit andere actiefilms vaak missen. Die Hard vormde tevens het filmdebuut van de Engelse toneelspeler Alan Rickman, die perfect weet te overtuigen als het intelligente en gehaaide meesterbrein van de terroristische operatie. Naast prima acteerwerk wordt de show vooral gestolen door de enorme portie actie, die gepaard gaat met een grote hoeveelheid geweldige special effects (goed voor een Oscar-nominatie). Het mag duidelijk zijn dat dit alles enorm bijdraagt aan het amusementsgehalte van de film. Naar mijn mening is Die Hard dan ook een van de beste actiefilms die ooit gemaakt is, en daarmee verplichte kost voor de liefhebber. Een echte actie-klassieker!

Na de oorspronkelijke kale DVD-release van Die Hard heeft men onlangs een Special Edition van de film op de markt gebracht. Deze uitgave, die bestaat uit maar liefst twee goedgevulde DVD’s, zal hieronder verder besproken worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1988
Speelduur: 127 min
Verpakking: Karton Box
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Portugees, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626009818

Extra's

  • Bioscooptrailers
  • 2 Commentaartracks
  • Outtakes (12 min)
  • The Newscasts (8 min)
  • Tijdschriftartikelen
  • Scene Editing & Audio Mixing
  • Multi-Camera Shooting
  • Why Letterbox? (3 min)
  • Woordenboek
  • Interactive Slide Show (9 min)
  • Script
  • Promo-featurette

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Die Hard heeft bij de overgang naar DVD de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1 behouden. De anamorfe transfer is weliswaar niet helemaal zonder gebreken, maar presteert over het algemeen prima. Zo is het beeld erg scherp en bevat het flink wat detaillering. Ook de kleuren worden mooi natuurgetrouw weergegeven. Het verhaal van Die Hard speelt zich voor een groot deel ’s nachts in een slechtverlicht kantoorgebouw af, en als gevolg is de weergave redelijk donker. Tijdens de vele donkere fragmenten valt op dat zowel zwartniveau als schaduwdetail dik in orde zijn, resulterend in het behoud van detail. Wat artefacting betreft beperkt de transfer zich tot enkele minimale gevalletjes van aliasing, en blijven opvallende compressie-artefacten gelukkig achterwege. Toch heeft het beeld een aantal kleine tekortkomingen. Ondanks dat het namelijk flink opgepoetst is, is het beeld niet geheel vrij van beschadigingen en vuil. Daarnaast is ook wat edge enhancement en lichte filmgrain waar te nemen, maar echt storend wordt dit gelukkig nooit. Verder is de ondertiteling prima te lezen en goed geplaatst, en is ook de indeling van de film in maar liefst 55 tracks uitstekend.

Geluidskwaliteit

Voor de DVD-release van Die Hard is het oorspronkelijke geluid opnieuw onder handen genomen. Op deze Special Edition vinden we dan ook zowel een Dolby Digital-track (384kb/s) als een DTS-spoor (754kb/s), beiden zeskanaals (5.1). In een directe vergelijking klinkt het DTS-geluid ietsje verfijnder en gedetailleerder, maar het verschil is vrij minimaal. Mensen zonder DTS-installatie zullen dus weinig missen. Afgezien van een paar kleine minpuntjes presteren beide sporen namelijk prima. De overdaad aan actie in Die Hard wordt ten alle tijden perfect ondersteund door een prima gebruik van muziek en geluidseffecten (die naast de visuele effecten eveneens goed waren voor een Oscar-nominatie), en de twee geluidssporen weten dit overtuigend ten gehore te brengen. Daarbij worden de surroundkanalen subtiel ingezet voor muziek, maar komen ook de nodige agressieve effecten voorbij (echter niet in split-surround). Het LFE-kanaal zorgt uitstekend voor een aanvullende impact bij de zwaardere effecten, zoals de vele explosies, en voor ondersteuning van de muziek. Tot zover dus niets te klagen. Het voornaamste minpunt heeft echter betrekking op de dialogen. Deze komen weliswaar prima verstaanbaar uit de center-luidspreker, maar klinken op sommige moment wat scherp en onnatuurlijk. Ook is af en toe lichte ruis te horen uit het centerkanaal. Desalniettemin hebben we te maken met zowel een waardige DD als DTS-remix, die zich uitstekend lenen voor een film van het “Die Hard”-kaliber.

Extra's

Zoals we mogen verwachten van een DVD die de toevoeging “Special Edition” draagt krijgen we bij Die Hard een ruim aantal extra’s. Deze staan verspreid over twee schijfjes en kunnen via de mooie geanimeerde menu’s geselecteerd worden. Helaas hebben slechts enkele van deze extra’s Nederlands ondertiteling (Outtakes, Why Letterbox?, The Newscasts, en de Promo-featurette) en zijn de tekstschermen (1.78:1 anamorf) altijd in de Engelse taal. Waar van toepassing is de beeldverhouding 1.33:1 en het geluid DD 2.0, tenzij anders vermeld.

DISC 1:

De eerste DVD bevat, naast de film, een viertal extra’s. Om te beginnen kan de kijker een keus maken uit twee audiocommentaar-tracks.

Op de eerste komen regisseur John McTiernan en production designer Jackson DeGovia aan het woord, waarbij de opmerkingen van beide heren afzonderlijk opgenomen en pas later samengevoegd zijn. Tijdens de film wordt dus heen en weer gesprongen tussen beide sprekers. Een nadeel van zo’n type commentaar is het ontbreken van spontane interactie tussen de twee sprekers, maar een groot voordeel is het feit dat er vrijwel geen stiltes vallen. Bovendien zijn de gemaakte opmerkingen over het algemeen erg interessant. We komen onder meer te weten met welke middelen McTiernan geprobeerd heeft om een terroristen-film vermakelijk te maken, en ook op filmtechnisch gebied komt hebben de heren aardig wat te melden (waarbij ze onder meer het camerawerk van “onze” Jan de Bont behandelen). Prima audiocommentaar.

Op de tweede comentaartrack horen we “Visual Effects Producer” Richard Edlund. Dit is een zogenaamd “scene specific” commentaar, wat inhoudt dat slechts een aantal fragmenten (in dit geval 10 stuks) van een gesproken toelichting voorzien worden. Opgeteld komt dit neer op ongeveer 38 minuten commentaar. Wie via het menu voor deze extra kiest krijgt een lijst met fragmenten te zien, waarin desgewenst direct naar de betreffende scène gesprongen kan worden. Het commentaar van Edlund klinkt niet als een mooi lopend verhaal (soms begint of eindigt een sectie commentaar zelfs middenin een zin). Bovendien zijn de opmerkingen, die niet altijd direct betrekking hebben op Die Hard, zeer filmtechnisch van aard. Als gevolg zal dit commentaar niet voor iedereen even boeiend zijn.

Daarnaast vinden we ook nog een enigszins ongebruikelijke toevoeging in de vorm van een zogenaamd tekstcommentaar. Dit bestaat uit een enorme hoeveelheid geschreven informatie (o.a. interviews met cast & crew), die tijdens de film als Engelse ondertiteling op het scherm verschijnt. Aangezien de tekst nogal snel voorbij komt is het tegelijkertijd volgen van het commentaar en de film een nagenoeg onmogelijke taak. Toch is de toevoeging voor de liefhebber erg interessant.

Als laatste extra biedt het schijfje de mogelijkheid om een oorspronkelijk verwijderde scène, getiteld “Turning of the Power”, terug in de film te plaatsen. Dit gebeurt door middel van “seamless branching” en leidt tot een additionele speelduur van anderhalve minuut. De beeldkwaliteit van de scène is niet bijzonder goed (er zit zelfs een zwart-wit shot bij), maar dit neemt niet weg dat deze zogenaamde “Extended Branching Version” een welkome aanvulling is.

DISC 2:

Aldus zijn we aanbeland bij de tweede DVD, die geheel vol staat met extra’s. In het hoofdmenu kan men vijf verschillende submenu’s selecteren. Achtereenvolgens zijn dit:

1. From the Vault

De eerste optie in dit submenu heeft de naam “Outtakes”. Wie deze optie kiest kan vervolgens een keus maken uit “The Vault” en “Turning of the Power”. Laatstgenoemde is de eerder beschreven verwijderde scène, terwijl The Vault bestaat uit een 6 minuten durende compilatie van bloopers en outtakes (desgewenst voorzien van muziek).

Onder “The Newscasts” vinden we 8 minuten aan verwijderde zinnen en alternatieve takes van drie in de film gebruikte nieuwsreportages. Deze komen allen van VHS-tape en hebben als gevolg geen al te beste kwaliteit.

Tenslotte kan men in “Magazine Articles” een tweetal tijdschriftartikelen lezen, die uit de vakbladen American Cinematographer (27 schermen tekst en 22 foto’s met bijschrift, over het realiseren van verschillende shots) en Cinefex (34 schermen tekst en 19 foto’s met bijschrift, over de visuele effecten) geknipt zijn. Beide artikelen zijn erg technisch van aard, maar desondanks voor geïnteresseerden prima leesbaar.

2. The Cutting Room

De zogenaamde “Cutting Room”-afdeling op het schijfje bevat een aantal extra’s die, soms op interactieve wijze, informatie geven over verschillende aspecten van het maken van een film.

De eerste toevoeging is de “Scene Editing Workshop”. Na 5 schermen met een korte uitleg kan een keus gemaakt worden uit drie scènes, waarna de kijker deze opnieuw kan monteren. Voor dit doel zijn per shot verschillende “views” (camerastandpunten) aanwezig. Na het kiezen van de gewenste views kunnen alle fragmenten achter elkaar bekeken worden of kan men ter vergelijking de in de film gebruikte montage bekijken. De scènes waaruit men kan kiezen zijn: “McClane in the air duct” (3 shots), “Hans and Takagi in the Board Room” Deel 1 (8 shots) en Deel 2 (10 shots).

De volgende extra, “Multi-camera Shooting”, maakt gebruik van de multi-angle functie van de DVD-speler. Na een keus gemaakt te hebben uit de drie aanwezige scènes kan men namelijk met behulp van de afstandsbediening schakelen tussen de verschillende camerastandpunten. Tijdens de fragmenten is onder in beeld vermeld met welke lens het betreffende shot is gemaakt.

Onder “Audio Mixing” kan de kijker zelf het geluid mixen van een fragment uit Die Hard. Dit lijkt echter mooier dan het is. In de praktijk is er namelijk weinig meer te doen dan het selecteren van een hoog of laag volume voor dialoog, muziek en effecten, waarna men er achter komt dat het fragment het best klinkt als alle drie de opties op “hoog” ingesteld worden... Niet echt boeiend, dus.

In “Why Letterbox?” (1.33:1, DD 2.0) geven medewerkers David Prior en Larry Yore met behulp van filmbeelden een begrijpelijk uitleg over het fenomeen Pan & Scan. Ook de vele nadelen die hieraan kleven (o.a. het schaden van de bedoeling van de regisseur en het verlies van resolutie) komen in deze 3 minuten durende extra naar voren.

De als afsluiter aanwezig “Glossary” bevat 6 pagina’s met vaak gebruikte termen uit het filmjargon (aspect ratio, dolly shot, negative cut, enz.).

3. Interactive Slide Show

Hier vinden we een 9 minuten durende diashow met meer dan honderd foto’s. Het interactieve element van deze extra bestaat eruit dat bij sommige foto’s een Nakatomi-logo verschijnt. Indien men vervolgens op de afstandsbediening op “enter” drukt krijgt men aanvullende blauwdrukken, conceptschetsen of “achter de schermen”-materiaal te zien.

4. Ad Campaign

Hier vinden we wat promotiemateriaal van de film, beginnend bij een drietal bioscooptailers. Twee hiervan hebben beeldverhouding 1.78:1, de derde heeft een verhouding van 2.35:1. Alledrie zijn niet anamorf en hebben DD 2.0-geluid.

Daarnaast wordt ook een 7 minuten durende featurette meegeleverd, die bestaat uit het gebruikelijke promotiepraatje, inclusief nietszeggende interviews en een korte blik achter de schermen.

5. The Script

Onder deze vijfde en laatste optie kunnen de echte doorzetters het honderden pagina’s tellende script doorlezen, waarbij handmatig door de schermen “gebladerd” moet worden.

Conclusie

Ervan uitgaande dat Die Hard een van de beste actiefilms ooit is, heeft de film na de oorspronkelijke kale DVD-release met deze Special Edition eindelijk de verdiende aandacht gekregen. De DVD heeft namelijk prima beeld, een goede Dolby Digital geluidstrack (beide vrijwel identiek aan de vorige versie) en is bovendien voorzien van een grote hoeveelheid interessante extra’s. Naast het toegevoegde DTS-audiospoor, dat ietsje beter presteert dan de DD-track, vormen deze extra’s het grootste verschil met de vorige DVD-uitgave van de film. Zij die de oude uitgave al bezitten zullen voor zichzelf uit moeten maken of deze toevoegingen het vervangen van deze versie rechtvaardigen. Voor iedere actieliefhebber die de DVD van Die Hard echter nog niet in zijn bezit heeft (schaam je...) is deze uitstekende Special Edition overduidelijk een verplichte aanschaf.

Laatste reacties

Bjorn vanhuffel  |  13-04-2007

Wat mij betreft, is dit één van de beste actiefils ooit gemaakt. ik heb de eerste drie films al gezien en kijk uit naar de vierde.
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-02-2006

Het is heel lang geleden dat ik deze film gezien had maar nu ik hem terug zie vind ik hem toch een stuk minder dan toen ik hem voor het eerst zag,misschien is d...
Lees meer >

stefh  |  10-08-2004

Bij de laatste nieuwe partijen Die Hard special editions hebben ze de eerste disc vervangen door eentje die wel LFE geluid bevat... Dus lekkere bassen... Deze n...
Lees meer >

Tom L.  |  02-08-2004

Ik wil deze titel ook graag aanschaffen maar komt het geluid van de dialogen soms werkelijk zo slecht uit de bus? :? Heb hem me vandaag dan maar aangeschaft...
Lees meer >

The Scratcher  |  27-07-2004

Ik wil deze titel ook graag aanschaffen maar komt het geluid van de dialogen soms werkelijk zo slecht uit de bus? :? Heb hem me vandaag dan maar aangeschaft...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  27-07-2004

In sommige gevallen, met name bij speciale boxset of digipacks, hebben we er dan geen (promotie)cover bij. En dat kan/mag niet aangepast worden?Ik wou net ze...
Lees meer >

Frank  |  27-07-2004

In sommige gevallen, met name bij speciale boxset of digipacks, hebben we er dan geen (promotie)cover bij. En dat kan/mag niet aangepast worden?
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  27-07-2004

Valt me zonet eigenlijk op, die cover; is dat niet de R1 ? :confused:Dat is inderdaad niet de R2 cover. Oorzaak: we krijgen veelal een testdisc voor de recensie...
Lees meer >

The Scratcher  |  26-07-2004

Valt me zonet eigenlijk op, die cover; is dat niet de R1 ? :confused: Ja viel me ook op! Weet niet of het de R1 cover is maar zeer zeker niet de R2 NL cover!...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  26-07-2004

Valt me zonet eigenlijk op, die cover; is dat niet de R1 ? :confused:
Lees meer >

martini  |  26-07-2004

Echt een musthave voor op schijf. De extra's vallen inderdaad wel tegen. Maar dat maakt niet uit met zo'n goeie film. Het geluid en dialogen zijn bij mij gewo...
Lees meer >

The Scratcher  |  26-07-2004

Ik wil deze titel ook graag aanschaffen maar komt het geluid van de dialogen soms werkelijk zo slecht uit de bus? :?
Lees meer >

chimera01  |  06-04-2004

8) 8) 8) Origneel en geniaal, veel gepoogd door andere regisseurs om te imiteren, is echter alleen door de eigen serie en m.n. deel 3 geevenaard. (Okay da...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  05-04-2004

De extra's zijn inderdaad leuker bij DH 2 omdat daar iets van 6 docu's opstaan en hele goeie.
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  22-12-2003

Lang geleden dat ik deze heb gezien..... Deel 3: Die Hard With A Vengeance heb ik inmiddels al op DVD maar deel 1 en 2: Die Harder wil ik natuurlijk ook nog ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:9
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 426
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.