Ironclad

Recensent:
Patrick van den Hul
07-11-2011

Totaalbeoordeling:

6.3
Blu-ray

Ironclad (Blu-ray)
Samenvatting

Engeland, het jaar 1215. King John (Paul Giamatti) is gedwongen de Magna Carta te ondertekenen. Een document dat de macht van de koning drastisch inperkt. Er lijkt daarmee een einde te zijn gekomen aan een lange en bloedige burgeroorlog. Niets blijkt echter minder waar. Woedend over deze vernedering trommelt de meedogenloze koning een leger van bloeddorstige huurlingen op, met als doel een ware terreurcampagne te voeren tegen zijn politieke tegenstanders en zijn macht te herstellen. Menig edelman sneuvelt daarbij. Maar hij had niet gerekend op Baron Albany (Brian Cox) en zijn mannen, waaronder een Tempelier (James Purefoy), die vastbesloten zijn kasteel Rochester te verdedigen tot de laatste man. Ze vestigen zich in kasteel Rochester en maken zich daarmee ongewilde gast van de heer Cornhill (Derek Jacobi) en zijn lieftallige jonge vrouw Isabel (Kate Mara). Een bloedige en uitputtende strijd vangt aan… Het kwaad komt daarbij niet alleen van buiten maar ook achter de muren van de vesting zijn er de nodige strubbelingen.

Commentaar

Ironclad zou wel eens aan je voorbij kunnen zijn gegaan. Niet zo vreemd, de film is namelijk voor een appel en een ei gemaakt, waardoor er ook minder ruimte was voor promotie. Vijfentwintig miljoen dollar lijkt misschien veel, maar valt in het niet met het budget van Ridley Scott’s recente en vergelijkbare film Robin Hood die een veelvoud hiervan mocht kosten. Deze beperking is hier en daar duidelijk zichtbaar maar over de gehele linie kan zeker gesteld worden dat er een overtuigende weergave van de middeleeuwen wordt neergezet in Ironclad. Daarnaast zijn met Paul Giamatti en Brian Cox niet de minste namen gestrikt. Ze komen echter niet geheel goed uit de verf. Niet zo vreemd gezien Giamatti zijn gehele rol in slechts zeven dagen heeft gefilmd. Hij zal zich het personage in een dergelijk korte tijd moeilijk eigen hebben kunnen maken. Cox laat een verdienstelijke prestatie zien maar acteert enigszins op de automatische piloot. We hebben hem net een paar keer te vaak gezien in dergelijke rollen. Cox speelde ook in de Bourne-films en dat is niet de enige link tussen beide producties. Het inmiddels beruchte ‘love it or hate it’ schokkerige camerawerk wordt in Ironclad veelvuldig toegepast. Dit geldt in het bijzonder voor de gevechten. Het aantal gevechten is overigens vrij beperkt en vinden ver uit elkaar plaats. Tussendoor is er veel gekonkel dat maar weinig kan boeien. Personages zijn te cliché opgezet en komen niet goed uit de verf, waardoor je weinig om ze geeft en dus ook niet om hun besognes. Wanneer er dan wel wordt gevochten is dit rauw en realistisch, soms tot aan het sadistische toe. De ledematen vliegen letterlijk in het rond en de camera blijft er onverbiddelijk op gericht. Echter zal het in de middeleeuwen ongeveer zo gegaan zijn. Het is een verademing dat acteurs eens niet in schone choreografieën een soort dans met hun zwaarden doen. In plaats daarvan gebruiken ze hun wapens als brute instrumenten om de ander zo hevig mogelijk te verwonden. Hoewel er in de aankleding en actie zeker pluspunten te benoemen zijn in Ironclad, weet het geheel onvoldoende te boeien. Er is geen emotioneel hart en het verhaal is warrig en kent een te traag tempo.

Ironclad is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664090930

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Ironclad heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Het eerste dat opvalt aan de transfer van Ironclad is de kleurstelling. Deze is grauw en grijs tot in het extreme aan toe; je moet er van houden. De intentie van de makers wordt hiermee echter accuraat weergegeven. Binnen deze uitgewassen stijl blijven essentiële zaken zoals huidskleur gelukkig wel nauwkeurig. Het contrast is ruim voldoende en hetzelfde kan gesteld worden van het zwartniveau. Het schaduwdetail had hier en daar wat beter gekund. De fijne details zijn uitzonderlijk wel weergegeven, de transfer is zonder meer gestoken scherp. In donkere scènes is wat lichte artefacting te zien en er is vrijwel voortdurend sprake van lichte grain, maar dit bereikt geen storend niveau. De beeldkwaliteit van Ironclad is niet perfect maar roept zonder meer het HD-gevoel op.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc is voorzien van een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Wat opvalt, is de veelzijdigheid. In rustige scenes is de track fijnzinnig en geraffineerd, bij momenten van actie barst deze los met veel surroundgeweld en komt ook de subwoofer in actie. Laatstgenoemde speelt een prominente rol en zet het geheel zeker kracht bij. Wanneer er bijvoorbeeld een deur wordt geramd of een trebuchet gevuurd merk je dit zeker in het laag van de track. De achterste speakers komen al even agressief in actie wanner het moment daar is. De muziek daarentegen is wel duidelijk te onderscheiden maar steekt qua volume wat bleekjes af bij de andere effecten. De dialogen zijn altijd goed verstaanbaar binnen al dit geweld.

Extra's

Er zijn geen extra’s buiten een aantal trailers voorafgaande aan de film. Buitenlandse uitgaves doen het niet veel beter, er is daar enkel sprake van een audiocommentaar dat hier ontbreekt.

Conclusie

King John is gedwongen een document te tekenen waarin hij een deel van zijn macht opgeeft, maar dit gaat zijn trots te boven. Hij breekt deze belofte vrijwel direct en vertrekt op een bloedige trektocht tegen de opstandelingen. Daarbij vindt hij tegenstand in Baron Albany die met een groep sterke strijders een strategisch belangrijk gelegen kasteel met verve verdedigt. Ironclad is een film met potentie die er helaas niet uitkomt. De voornaamste makke is de onpersoonlijkheid van de film en het te trage tempo. Hierdoor beklijft de film niet en blijft deze net vermakelijk genoeg voor zolang het duurt, dankzij de verdienstelijke (doch bloedige) actie. De beeld- en geluidkwaliteit van deze BD-uitgave zijn meer dan voldoende. Jammer is wel dat extra’s ontbreken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  05-05-2012

De kwaliteit beeld viel me toch wel wat tegen van deze blu-ray, de schaduw details zijn idd niet echt goed te noemen. De grain is regematig wat verneukt, ook we...
Lees meer >

RobinB  |  12-11-2011

Sterke film, waarbij middeleeuws hardheid van vroeger echt naar voren komt. Ik heb de DVD versie, maar zelfs op dvd is de film heel scherp. Mooie scenes tussen ...
Lees meer >

rogue  |  11-11-2011

Standaardfilmpje, maar leuk voor een keertje.
Lees meer >

Tarkus  |  11-11-2011

Deze film stond aanvankelijk niet op mijn verlanglijst, maar omdat James Purefoy op de hoes stond, en ik die zo goed vond in de reeks 'Rome', was ik wel benieuw...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.