Raising Arizona

Recensent:
Ludo Keeris
14-10-2011

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Raising Arizona (Blu-ray)
Samenvatting

H.I. Dunnough (Nicolas Cage) is een ongelukkige kruimeldief, die na bijna elke overvalpoging wordt opgepakt en de gevangenis in moet. De profielfoto wordt daar altijd gemaakt door politieagente Edwina "Ed" (Holly Hunter). H.I. raakt een beetje verliefd op haar en als na de zoveelste arrestatie en zoveelste foto Edwina laat doorschemeren dat haar relatie is stukgelopen ruikt H.I. zijn kans schoon en vraagt haar ten huwelijk. Helaas kan Edwina geen kinderen krijgen, hoewel ze het dolgraag zou willen. Als de vrouw van de rijke zakenman Nathan Arizona (Trey Wilson) een vijfling krijgt, vindt Edwina dat het oneerlijk verdeeld is in de wereld. Daarom besluiten Edwina en H.I. tot een duister plan. Eén kind minder zullen ze toch niet missen? Nathan Jr. wordt ontvoerd en de nieuwe vader en moeder voeden hem op als hun eigen kind. Alles lijkt goed te gaan, totdat H.I.’s oude gevangenisvrienden Gale (John Goodman) en Evelle (William Forsythe) ontsnappen en bij het prille gezin op bezoek komen.

Commentaar

In 1987 hadden nog maar weinig mensen van Joel en Ethan Coen gehoord. Drie jaar daarvoor hadden ze hun eerste speelfilm gemaakt, Blood Simple, die bij insiders goede kritieken kreeg, maar aan het grote publiek voorbij ging. Raising Arizona was een beter lot beschoren. De eerste trekjes die de latere films van de gebroeders Coen zo kenmerkend maken komen hier al duidelijk naar voren. Bizarre humor, geweld en een bijzondere manier van filmen zijn in deze film al volop aanwezig. Hier wordt de ‘shaky-cam’ geïntroduceerd. Een bijzonder beweeglijke camera die filmt vanuit minder conventionele standpunten. Het shot waarin de camera vanaf buiten, over een speelgoedautootje, een ladder op de slaapkamer van de vijfling binnengaat is legendarisch! Deze visuele manifestaties zijn bijna uniek voor de Coen-broers. Zoals gebruikelijk schreven Joel en Ethan zelf het scenario. Ze wilden een script dat geheel af zou wijken van dat van Blood Simple, dat een pure thriller is. En dat is gelukt. Het verhaal van Raising Arizona is even absurd als hilarisch. De geloofwaardigheid is ver te zoeken, maar dat is hier geen enkel probleem. Het lijkt een beetje op een Amerikaanse versie van een film van bijvoorbeeld Bertrand Blier (Buffet Froid) of Jean-Luc Godard (A Bout de Souffle). Goede komedie moet gespeeld worden door goede acteurs en daaraan heeft men in deze film geen gebrek. Elke rol kent z’n momenten van over-acting, maar dat werkt bij deze film juist heel erg goed. Vooral Holly Hunter weet hier de aandacht op zich te vestigen. Haar karakter Ed, kort voor Edwina, is een sterke persoonlijkheid, maar ze heeft ook een klein hartje. Hunter speelt regelmatig over de top, met de huilbui als ze net Nathan Jr. hebben ontvoerd als ‘hoogtepunt’. Ook Nicolas Cage weet zich als sullige H.I. staande te houden. Hier weet hij de kijker nog te amuseren, iets wat hem tegenwoordig niet zo heel vaak meer lukt. Subtiliteit is hier niet het hoofdthema, alhoewel er voor de goede kijker veel subtiele elementen zijn, maar daarvoor moet je de film een paar keer bekijken.
Als er een punt van kritiek op Raising Arizona mag zijn dan is dat vorm soms boven inhoud gaat. Men doet er alles aan om het visueel aantrekkelijk te maken en dat leidt op momenten af van de inhoud. Spectaculair is het zeker, maar een enkele keer raak je zo overdonderd door het visuele aspect, dat je de draad van het verhaal kwijt bent. Maar over het algemeen is dit een zeer leuke, bizarre komedie, die het grote talent van Joel en Ethan Coen in het begin van hun carrière al aan het licht brengt.

20th Century Fox heeft Raising Arizona al jaren geleden uitgebracht op DVD. Nu is de film ook beschikbaar op Blu-ray Disc, waarvan je hieronder de bespreking kunt lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie, Misdaad
Regio: A, B, C
Jaar: 1987
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Russisch
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626084082

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Raising Arizona staat in een beeldformaat van 1.85:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 35 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De kwaliteit van deze transfer naar Blu-ray Disc is voldoende. Maar het heeft niet de uitstraling die we van moderne HD-releases gewend zijn. Vooral de scherpte en dieptewerking halen het niet bij recente films. Het schaduwdetail is bij daglicht-scènes redelijk goed, maar in de donkere scènes wordt het een stuk minder. Dat heeft ook met de manier van opnemen te maken, omdat er minder licht is gebruikt. Maar ondanks dat had er wat meer detail in de gezichten kunnen zitten. Het kleurenpalet is fris en kleurig en de kleuren zijn prima verzadigd. Vervelende artefacten zijn niet aanwezig, slechts af en toe komen we wat lichte posterisatie tegen in de achtergrond, maar dat stoort nauwelijks. Gelukkig zijn er, ondanks de relatief hoge leeftijd van de film, geen beschadigingen of vuil aanwezig. Een voldoende transfer dus, meer zit er in dit geval niet in.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De belangrijkste geluidstrack van Raising Arizona betreft een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de Engelse taal. Net als het beeld heeft ook het geluid voldoende kwaliteit. De 5.1-mix richt zich voornamelijk op de frontspeakers, maar ook de achterste kanalen worden hier niet vergeten. Maar slechts op enkele momenten levert dat een zeer ruimtelijk geluidsbeeld op, voor de rest staat het geluid in de surroundkanalen vrij zacht. De dynamiek van het geheel is vrij beperkt. Er wordt af en toe wat geschoten in de film, maar echt knallen doet het niet. Ook het LFE-kanaal wordt maar beperkt aangesproken. Dat had op momenten wat meer body aan het geluid kunnen geven. Het geluid klinkt verder wat dof, het mist enige sprankeling in het hoog. Mogelijk dat hier toch de leeftijd van de film opspeelt, al zijn er oudere films die wel fris klinken. Huiscomponist Carter Burwell heeft weer geweldig werk afgeleverd met zeer herkenbare melodieën en klanken.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een menu met diverse shots uit de film als achtergrond en de themamuziek als geluid.
Wat betreft de extra's moeten we het slechts doen met een trailer van Raising Arizona en Miller's Crossing.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, met een zeer beroerde kwaliteit en dan ook nog eens 1.33:1 beeldformaat. Dan maar beter geen trailer. Ook de trailer van Miller's Crossing staat nog op deze Blu-ray Disc. Die ziet er een stuk beter uit.

Conclusie

Kruimeldief H.I. McDunnough ontmoet tijdens zijn vele verblijven in de gevangenis de politieagente Edwina. Na zijn zoveelste vrijlating vraagt hij Ed ten huwelijk. Al snel blijkt dat Edwina geen kinderen kan krijgen. Als de vrouw van de rijke zakenman Nathan Arizona een vijfling krijgt bedenken H.I. en Edwina een duister plan. Raising Arizona is de tweede lange speelfilm van de gebroeders Coen. Een bizarre en soms hilarische komedie met bijzonder ‘shaky’ camerawerk. De Blu-ray Disc-uitgave van deze bijna 20 jaar oude film is qua beeld en geluid voldoende verzorgd, maar qua extra’s laat men het afweten. Fans van de gebroeders Coen mogen deze film echter niet missen. Raising Arizona past uitstekend in het oeuvre dat deze filmmakers hebben opgebouwd. Diegene die de DVD echter al in de collectie heeft moet wel even nagaan of een upgrade op dit moment nodig is.

Laatste reacties

Richard B.  |  17-10-2011

Destijds (toen ie uitkwam) vond ik hem geweldig. Inmiddels vind ik het een van de mindere Coen-films. Hij is een beetje te cartoony. Niet dat het een slechte fi...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  16-10-2011

Briljant leuke film waarin de Coens laten zien dat ze naast serieuze misdaadfilms ook melige comedie naar hun eigen hand kunnen zetten. Hun handelsmerk (bizarre...
Lees meer >

jurgen42u  |  14-10-2011

Idd qua film een aanrader. De kwaliteit is ook zoals er gezegd is in de review. Ik heb de overstap toch gemaakt van dvd naar BD en ben best tevreden. Het beeld ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
6.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.