Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Recensent:
Ludo Keeris
29-09-2011

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (Blu-ray)
Samenvatting

Kapitein Jack Sparrow (Johnny Depp) zit in Londen, maar heeft geen schip. Als hij hoort dat iemand onder zijn naam een bemanning aan het ronselen is in de Londense cafés wil hij het zijne ervan weten. Jack ontmoet zo zijn oude geliefde Angelica (Penelope Cruz). Zij heeft het op Jack voorzien, omdat hij de route zou weten naar de Bron van de Jeugd. Wie drinkt uit die bron, heeft het eeuwige leven. Angelica dwingt Jack om aan boord te gaan van het schip Queen Anne’s Revenge, dat onder leiding staat van haar vader: de beruchte piraat Blackbeard (Ian McShane). Blackbeard is echter niet de enige die op zoek is naar de Bron van de Jeugd. Ook Barbossa (Geoffrey Rush), die in dienst is getreden bij de marine van Koning George, heeft opdracht gekregen om de bron te vinden.

Commentaar

De uitermate succesvolle filmreeks rond kapitein Jack Sparrow, Pirates of the Caribbean, is alweer aanbeland bij deel 4, die de extensie On Stranger Tides heeft meegekregen. De film borduurt voor een groot gedeelte verder op de bekende formule, maar in tegenstelling tot z'n voorgangers kan On Stranger Tides helaas helemaal niet imponeren. Dat heeft diverse oorzaken. Bij een film uit de Pirates-reeks verwacht je geen geloofwaardig verhaal en dat is hier ook niet aan de orde. Maar deze keer is het wel heel slap allemaal, met flauwe dialogen en nauwelijks grappen die de moeite waard zijn. Er wordt veel te veel uitgelegd, laat maar zien wat er allemaal gaat gebeuren! Het acteerwerk is uitermate overdreven, met Jack Sparrow voorop. Vooral veel van zijn one-liners zijn niet grappig en de meeste zijn overbodig. In de eerdere delen was zijn licht nichterige gedrag nog enigszins grappig en gaf het een leuke gimmick. Deze keer is het zwaar overdreven en lijkt het alsof Jack Sparrow zich te buiten is gegaan aan een combinatie van teveel drank en drugs. Nee, regisseur Rob Marshall kan niet in de voetsporen treden van voorganger Gore Verbinski, die van de eerste drie delen wel aansprekende films wist te maken, al was At World's End al een stuk minder dan de eerste twee delen. Verbinski was wel benaderd om ook dit deel te regisseren, maar hij besloot om het voor gezien te houden wat betreft de piraterij. Marshall heeft zijn sporen vooral verdiend met musicals en heeft bewezen daar uitstekend mee uit de voeten te kunnen (Chicago, Nine). Een avonturenfilm is echter een heel ander verhaal. Hij weet de karakters niet verder te dirigeren dan tot karikaturen van zichzelf. Een overdreven Jack Sparrow en Barbossa, een eentonige Blackbeard en een flauwe Angelica, gespeeld door Penélope Cruz, een nieuwkomer in de Pirates-reeks. De rol van Elizabeth Swann is in dit deel niet meer aanwezig. Net als Gore Verbinski had Keira Knightley, die de rol van Swann vervulde, geen trek meer in een vierde deel. Ook Orlando Bloom, als Will Turner, zien we nu niet meer terug. Met Angelica en Blackbeard heeft On Stranger Tides een aantal nieuwe karakters gekregen, maar het is niet voldoende om de film interessant te maken. Er gaan al geruchten over een deel 5 van Pirates of the Caribbean. Gedreven door het (financiële) succes is dat geen verrassing, maar men zal toch met een interessanter idee op de proppen moeten komen om deze serie overeind te houden. On Stranger Tides is tot op heden het slechtste deel uit de reeks en als men de koers niet weet te wijzigen kan men beter stoppen. Maar de geruchten gaan dat mogelijk Tim Burton op de regisseursstoel gaat zitten. Misschien dat hij het geheel weer vlot weet te trekken?

Disney heeft Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides uitgebracht op DVD en diverse Blu-ray Disc-uitgaven: een 1-Disc, een 2-Disc inclusief DVD en een 2-Disc 3D-Blu-ray Disc. Deze laatste is ook nog in een steelbook-verpakking te verkrijgen. De bespreking hieronder betreft de 2-Disc 3D-Blu-ray Disc. (de cover is die van de steelbook-uitgave)

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 136 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Frans
  • DTS-HD MA 7.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418324452

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Promotietrailers
  • Lego Pirates
  • Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides staat in het originele beeldformaat van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 45 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

2D
Zoals bij de meeste Disney-films op DVD en Blu-ray Disc is ook de beeldkwaliteit van On Stranger Tides uitstekend. Deze uitgave heeft een kleurrijk, gedetailleerd en contrastrijk beeld, dat de sfeer van de film recht doet. De film is geheel digitaal opgenomen en filmgrain ontbreekt dus geheel. Maar dat neemt niet weg dat het beeld wel degelijk een mooi filmische uitstraling heeft. De scherpte is uitmuntend. Alle details zijn goed zichtbaar, ook in de ruimere shots. Door de lage compressie zijn er ook geen compressiefoutjes aanwezig. De kleuren zijn uitstekend verzadigd en de kleurschakeringen lopen prima in elkaar over. Als er een puntje van kritiek mag zijn, dan is dat het wisselende zwart-niveau. In de meeste scènes is het goed, maar er zijn een paar momenten waar het niet helemaal lekker zit. Maar voor de rest hebben we hier weer te maken met een uitstekende transfer.

3D
Pirates of the Caribbean: On stranger Tides is volledig opgenomen in 3D. Maar met een beeldverhouding van 2.40:1 heb je in een gemiddelde woonkamer niet veel beeldoppervlakte meer over. Het 3D-effect is hier dan ook een stuk minder dan in de bioscoop. Het 3D-beeld speelt zich voor het grootste gedeelte af achter het nulpunt (glasplaat van beeldscherm). De effecten naar de kijker toe zijn in de minderheid. Dit heeft als gevolg dat ook mensen die snel hoofdpijn krijgen van 3D deze film goed kunnen blijven volgen. Wel zijn de 3D-scènes behoorlijk overdreven en te netjes. Er is altijd sprake van drie “lagen”. Een voorgrond, een achtergrond met daar tussenin het onderwerp. In nagenoeg iedere scène zijn deze drie lagen erg opvallend aanwezig. In scènes waar blijkbaar geen goede voorgrond was, is er nog snel een digitaal bosje gras of lantaarn bijgeplaatst. Als je erop gaat letten is het erg irritant en totaal onnodig. Doordat dit gemaakte effect bijna continu aanwezig is, wen je erg snel aan het 3D-beeld en vallen de extra 3D-effecten (naar het publiek toe) minder op. Scènes met landschappen en vergezichten bevatten overigens nauwelijks diepte. Mijn vermoeden is dat deze landschapsbeelden (B-roll) niet in 3D zijn opgenomen. De ondertitels zijn eveneens in 3D, maar wisselen continu van diepte. Dan weer op de glasplaat om vervolgens weer iets voor het scherm te “zweven”. Een aparte ervaring die voor mij persoonlijk erg vermoeiend bleek. Al met al is de 3D-ervaring van Pirates of the Caribbean: On stranger Tides best aardig, maar blinkt nergens in uit.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De meest aansprekende geluidstrack op Pirates of the Caribbean: On stranger Tides is een lossless Engelstalige DTS-HD Master Audio 7.1 track (24bit/48kHz). Er zijn ook nog een Franstalige en Italiaanse High Resolution 7.1-geluidstrack aanwezig, plus een overbodige(?) Engelstalige Dolby Digital 2.0-track. De 3D-versie moet het doen zonder de master audio track en heeft slechts een "normale" DTS 7.1-geluidstrack (640 kbps). Dit omdat deze track niet meer op de disc paste. (Nu al 48GB) In deze bespreking richten we ons volledig op het DTS-HD MA 7.1-spoor bij de 2D-uitgave. Want daar is heel weinig tot niets mis mee! Het is een dynamisch klinkende geluidstrack, waarbij de geluidseffecten je van alle kanten om de oren vliegen. Er wordt zeer veelvuldig gebruik gemaakt van alle kanalen en doordat het een 7.1-mix is, klinkt het geluid heel breed. De dialogen blijven tussen al het actiegeweld goed overeind en zijn prima te volgen. Het LFE-kanaal is ook vaak actief, al gaat het laag niet zo diep als we gewend zijn van de vorige edities. De muziek is wederom gecomponeerd door Hans Zimmer en deze borduurt verder op de overbekende thema's uit de eerdere Pirates-delen. Deze geluidstrack is geschikt als demonstratiemateriaal, al was het maar om aan te geven hoe mooi de werking van surround kan zijn. De 7.1 DTS-track die op de 3D-uitgave is te vinden is eveneens uitstekend. Je mist voornamelijk in de hogere frequenties wat dynamiek in vergelijking met de master audio track, maar het verschil is niet wereldschokkend. De bovenstaande opmerkingen gelden dan ook voor de gewone 7.1-track. Deze "normale" track is evenals zijn grotere broer een genot om naar te luisteren.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een mooi geanimeerd menu in 1.78:1 beeldformaat, met de themamuziek uit de film als achtergrondgeluid. De extra's zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling. Bij de 'gewone' 2D Blu-ray Disc-uitgaves staan overigens alleen de eerste twee hieronder genoemde extra's op de hoes vermeld, maar ze zijn wel degelijk aanwezig op de disc zelf.

Bloopers of the Caribbean (3½ min)
Een reeks aaneengesloten shots waarin iets mis gaat met de tekst, rekwisieten of iets buiten beeld gebeurt (zoals een overvliegende helikopter).

Lego Pirates of the Caribbean: Captain Jack's Brick Tales (2 min)
Twee korte filmpjes met Jack Sparrow in LEGO-vorm: First Impressions en To Catch A Mermaid. Het zijn computeranimaties, het is niet met 'echte' LEGO-poppetjes.

Audiocommentaar
Een audiocommentaar van regisseur Rob Marshall en uitvoerend producent John Deluca. Het is vooral Rob Marshall die aan het woord is. Het is een vrij standaard commentaar, waarin ze vooral vertellen hoe leuk het allemaal was en dat het zo fantastisch was om met elkaar samen te werken. Vaak is het een praatje bij een plaatje: "Hier zien we dit… En nu zien we dat". Toch krijgen we ook wat achtergrondinformatie over het productieproces.

Discover Blu-ray 3D with Timon & Pumbaa (4 min)
Een kort animatiefilmpje met Timon & Pumbaa (uit The Lion King) die 3D Blu-ray Disc (van Disney) promoten.

Conclusie

Jack Sparrow wordt in Pirates of the Carribean: On Stranger Tides door zijn oude liefde Angelica gedwongen aan boord te gaan van het schip van haar vader, de beruchte piraat Blackbeard. Jack moet hen de weg wijzen naar de Bron van de Jeugd. Dit vierde deel uit de Pirates of the Caribbean-reeks is uitermate teleurstellend. Het verhaal is flinterdun en goede grappen zijn op de vingers van één hand te tellen. Gelukkig maakt het beeld en geluid veel goed op deze Blu-ray Disc-uitgave, want die zijn uitstekend. Het ontbreken van de master-audio track op de 3D-uitgave is begrijpelijk, maar wel ontzettend jammer. Ook de extra's zijn behoorlijk teleurstellend. Er staat weinig op wat echt interessant is. Er zijn verschillende uitgaves beschikbaar, inclusief een 3D-versie en een versie met DVD. Voor elk wat wils dus.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  07-10-2011

Zullen we dit 'aap'-gedeelte nu afsluiten en het weer hebben over POTC 4 BD (al dan niet 3D ;) ) ?
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  07-10-2011

http://www.natuurinformatie.nl/sites/ndb.wnf/contents/i000397/japanse_makaak.jpg Vind dit anders prachtige apen....:)
Lees meer >

rogue  |  07-10-2011

Nee hoor, maar als ik toch spreekwoordelijk bezig ben, wie de schoen past, trekke hem aan ;).
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  07-10-2011

Ik neem aan dat jij een knappe aap (b)/(k)ent ;)? Ik niet. Tikfout?:mrgreen: http://annemieke.borsatoweblog.nl/upload/875_nyttirvp6.jpg
Lees meer >

rogue  |  07-10-2011

Ik neem aan dat jij een knappe aap kent ;)? Ik niet. http://annemieke.borsatoweblog.nl/upload/875_nyttirvp6.jpg
Lees meer >

hstadman  |  07-10-2011

That would depend on the monkey;)Ik vind meer het volgende gezegde van toepassing: "Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding" ;).
Lees meer >

rogue  |  07-10-2011

Ik vind meer het volgende gezegde van toepassing: "Al draagt een aap een gouden ring, het is en blijft een lelijk ding" ;).
Lees meer >

nlamste3  |  07-10-2011

Voor mij persoonlijk komt een quote naar boven welke ik ooit met betrekking tot de Star Wars delen I, II en III heb gehoord, namelijk "Een mindere Star Wars fil...
Lees meer >

Stephan Nobelen  |  05-10-2011

Vond het ook een heel ander soort Pirates film dan de andere drie delen. Je mist wat karakters, maar toch vond ik het een geslaagde film, waar ik weer met plezi...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  05-10-2011

Film verdient zeker meer dan de 2 sterretjes die hier zijn gegeven, maar als je je ergens aan ergert zal dat wel doorzetten in de score. Voor de film krijgt h...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  01-10-2011

Kan het zijn dat de dvd alleen die 1ste 2 extra's heeft ? Ook handig om te weten misschien is dat deze 2D/3D combopack en de BD/DVD combopack in de winkel n...
Lees meer >

De_Hollander  |  01-10-2011

vraagt uzelf af welk verhaal en hoe goed deel 5 en 6 gaan worden... ik heb toch mijn twijfels. Trouwens, de 3d versie van deze PotC viel me echt tegen in de cin...
Lees meer >

jurgen42u  |  30-09-2011

vraagt uzelf af welk verhaal en hoe goed deel 5 en 6 gaan worden... ik heb toch mijn twijfels. Trouwens, de 3d versie van deze PotC viel me echt tegen in de cin...
Lees meer >

De_Hollander  |  30-09-2011

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides Slecht deel 4 uit de populaire filmcyclus rond Jack Sparrow. Lees dit artikelBen met deze recentie helemaal eens...
Lees meer >

edwinvb  |  30-09-2011

een leuke en onderhoudende film absoluut niet de slechtste deel vond deel 4 meer snelheid hebben dan deel 3 die duurde voor mij net ff te lang heb me verm...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
6.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 100
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.