Norwegian Wood

Recensent:
Vincent Vernel
26-09-2011

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Norwegian Wood (DVD)
Samenvatting

Een onverwachte opvoering van Norwegian Wood, het beroemde nummer van The Beatles uit 1965, laat de Japanse Watanabe (Kenichi Matsuyama) terugdenken aan zijn studententijd. Herinneringen aan zijn eerste echte en tragische liefde voor Naoko (Rinko Kikuchi) komen naar boven. Hierin verweven is de wrange zelfmoord van Kizuki (Kengo Kôra), hun gemeenschappelijke vriend. Noako heeft de grootste moeite de dood van haar vriend te verwerken en eindigt al snel in een rusthuis. Terwijl Watanabe zich aan de ene kant dogmatisch vasthoudt aan diens liefde voor Naoko, verschijnen ook andere vrouwen op het toneel. Blijft het bij het fysieke of zou Watanabe ook iets voor een ander mogen voelen? Is dat verraad? In hoeverre blijf je vasthouden aan een onmogelijke liefde en oogkleppen op te zetten voor anderen en de toekomst? De eerste snee is de diepste.

Commentaar

Het boek Norwegian Wood van de Japanse Haruki Murakami lanceerde de schrijver in 1987 als één van de meest gevierde schrijvers in zijn thuisland. Sindsdien heeft ook de rest van de wereld Marukami ontdekt en erkent als iemand om rekening mee te houden. Drieëntwintig jaar later waagt Vietnamese filmmaker Tran Anh Hung zich eraan een bewerking voor het witte doek te maken. Het resultaat zal hieronder onder de loep worden genomen. Norwegian Wood mist de diepgang van het originele boek. Er worden enorm veel personages en stukken van verhalen getoond, waar je als kijker een geheel van moet maken. Je dient zeer oplettend te zijn en niets van de gegeven informatie te missen. Wanneer dit wel gebeurt, krab je je achter de oren wat er nu weer aan de hand is of spoel je noodgedwongen de film terug. Het nut van sommige van de personages is zeer vaag en voelt overweldigend of op zijn minst geforceerd. Als je dit voor lief neemt en het niet erg vindt een film herhaaldelijk te kijken om het plot door te hebben, dan heb je aan Norwegian Wood een prima drama. Wat kan werken is ervaringen en/of personen uit je eigen leven op zulke plekken voor jezelf in het verhaal te verwerken. Waar weinig op aan te merken valt, is het acteerwerk in de film. Alle hoofdrolspelers zetten een waar schouwspel neer. Het iets te houterige spel van Kiki Mizuhara stoort, maar is een vrij goed debuut tussen doorgewinterde acteurs als Kenichi Matsuyama en Rinko Kikuchi (The Brothers Bloom, Shanghai, Babel ). Het camerawerk, de enscenering en montage zijn vrij conventioneel. Het viel vooral op dat het daadwerkelijke nummer Norwegian Wood pas na driekwart van de film op een omslachtige manier te horen is, terwijl je als filmmaker hier meer mee had kunnen doen. Het lied voelt redelijk arbitrair, terwijl het in het boek een duidelijke rol speelt. De scène waarin Watanabe in gesprek gaat bij Naoko (zie afbeelding 2) en in mindere mate de scène van Kizuki's zelfmoord toont echter weer een stukje van de magie die alleen films kunnen bezitten en zou voor filmliefhebbers genoeg moeten zijn Norwegian Wood een keer te bekijken. Concluderend is de verfilming van Norwegian Wood een redelijke poging geweest de essentie van Murakami's boek in een film te bevangen. Voor diegenen die niet bekend zijn met het boek, kan de film een lange en warrige zit worden. Wanneer je jezelf op een of andere manier in de situatie van de karakters kunt verplaatsen of de gaten door middel van je kennis van het boek weet op te vullen, zul je Norwegian Wood zeker waarderen. Of de film echt bij je blijft? Waarschijnlijk niet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 188 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019004569

Extra's

  • Making Of
  • Director's Cut

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Norwegian Wood wordt vertoond in een anamorf 2.39:1 beeldformaat. Sommige beelden kennen een blauwe of juist gelige belichting, naast beelden met vrij natuurlijk, soms flets licht. Deze steeds wisselende belichting kan storen, omdat niet duidelijk te bevangen valt waarom de scènes zo van elkaar verschillen. Het valt op dat de nachten van carnale consumptie de belichting altijd blauw is. De momenten waarop Watanabe niets voelt of denkt, maar iets ervaart, is het beeld natuurlijk belicht. Maar ook zijn er weer uitzonderingen op deze regels; de bedoeling is onvindbaar. Dit gezegd hebbende, beschikt Norwegian Wood over een goed zwartniveau en met uitzondering van enkele scènes een prima contrast. De kleuren die in de film voorkomen, zijn diep en helder. Qua scherpte van de beelden valt er niets te klagen. De schaduwen zijn niet al te gedetailleerd, maar kunnen er mee door. Wat wel stoort is de grote hoeveelheid ruis die de film kent, zeker op de wat donkere plekken in het beeld (zie onder andere afbeelding 1). Voor de rest zijn er echter geen artefacten te bespeuren. Concluderend dus een redelijke beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

De film Norwegian Wood is op deze DVD-uitgave te beluisteren met een Japanstalig Dolby Digital 5.1-track (448 kb/s). Zoals gewoonlijk wordt het gesproken woord via het middenkanaal gepresenteerd. Ieders stem is helder van klank en duidelijk te verstaan. De surroundkanalen zorgen bij vele scènes voor een mooie ambiance. Je hoort de wind en de krekels alsof je zelf in het veld loopt. In de scènes waar de surroundkanalen zich stil houden, krijg je hierdoor in vergelijking snel een leeg/hol gevoel. Wellicht is dit wel de bedoeling van de maker geweest. Af en toe wordt er leuk gespeeld met het geluid, zoals in het zwembad of bij het studentenprotest. Bij tijd en wijle, ter ondersteuning van de muziek, komt het LFE-kanaal in actie. Qua muziek is er bij Norwegian Wood een mooie balans gevonden tussen momenten met muziek en die zonder. Nergens voelt de muziek uit zijn plaats of opgedrongen. De voornamelijk klassiek muziek voegt echt iets toe aan het vertellen van het verhaal. Kortom kunnen we hier spreken van een redelijk goede soundtrack.

Extra's

Deze DVD-uitgave van Norwegian Wood beslaat twee DVD's. Beide discs beschikken over een geanimeerd menu. Op de eerste disc staan de hierboven besproken bioscoopversie van de film, enkele promotietrailers en een Making Of. De tweede disc bevat een vierentwintig minuten langere Director's Cut van de film. De bioscoopversie van de film is opgedeeld in veertien hoofdstukken, die enkel met de afstandsbediening van je DVD-speler te selecteren zijn. De Director's Cut kent geen hoofdstukken. Beide versies van de film zijn te bekijken met Nederlands- en Franstalige ondertiteling. De Making Of beschikt enkel over een Engelstalige ondertiteling.

Making Of (53 min)
Een bovengemiddelde Making Of vol interviews met de producent, cameraman, regisseur, belichtingsregisseur en hoofdrolspelers. De gevarieerdheid van de interviews geeft een mooi beeld over hoe keuzes worden gemaakt tijdens het opnemen van een film en hoe acteurs zich stand weten te houden in een hectische productie. Zeer interessant voor aankomende filmmakers. Jammer dat het boek waarop Norwegian Wood is gebaseerd en de link tussen dit werk en de film niet wordt besproken.

Director's Cut (145 min)
De hermontage en toegevoegde scènes in de Director's Cut verbeteren en verduidelijken de originele film, hoewel nog steeds niet te vergelijken met de diepgang van het boek. De extra vierentwintig minuten maken de film wel een lange zit, maar verrijken over het algemeen genomen de film zeker. Als je de bioscoopversie niet als bevredigend ervaren hebt, moet je zeker deze Director's Cut een keer bekijken.

Conclusie

Watanabe denkt terug aan zijn leven als student en zijn eerste liefde, Naoko. Terwijl ze totaal anders in het leven staan, voelt Matanabe nog steeds een grote liefde voor Naoko. Maar voor hoe lang? De beeldkwaliteit van deze DVD-uitgave laat hier en daar wat te wensen over. Over de geluidskwaliteit valt niets te klagen. Ook op het gebied van extra's zit het bij deze DVD-uitgave vrij goed. De verfilming van Norwegian Wood maakt ondanks het goede acteerwerk en de fraaie uitvoering simpelweg te weinig indruk om een echte aanrader te zijn.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.