Animals United

Recensent:
Patrick van den Hul
28-09-2011

Totaalbeoordeling:

1.5
Blu-ray

Animals United (Blu-ray)
Samenvatting

Billy (James Corden), een ondeugend stokstaartje, neemt je mee op avontuur door Afrika. Samen met zijn beste vriend Socrates (Stephen Fry), een vriendelijke leeuw, wacht Billy op de jaarlijkse overstroming van de Okavange delta. Ze wachten en wachten, maar het water komt maar niet in zicht. Ondertussen ontmoeten ze allemaal wilde en grappige dieren, die ook op zoek zijn naar water. Dan ontdekt Billy de reden van de droogte: mensen hebben een reusachtige dam gebouwd om energie op te wekken voor een luxe vakantieverblijf. Zal Billy met zijn nieuwe vrienden de delta kunnen redden? Een bont gezelschap van dieren in alle soorten en maten vertrekt op een kruistocht. Het doel? De mensheid een boodschap meegeven die ze niet snel zullen vergeten. Ze moeten zich niet bemoeien met de natuur!

Commentaar

Animatiefilms hebben vaak een groot budget en komen van grote productiemaatschappijen als Disney en Pixar. Niets van dit alles geldt voor Animals United. Gemaakt voor – relatief gezien – een appel en een ei door de Duitse firma Constantin Film Produktion. De filmgeschiedenis staat bol van voorbeelden waarbij wordt aangetoond dat een beperkt budget geen probleem hoeft te vormen, het leidt zelfs in veel gevallen tot meer creativiteit. Helaas geldt dit niet voor Animals United. Het is werkelijk een abominabele productie geworden. Het is moeilijk te begrijpen dat het in deze vorm het levenslicht heeft kunnen zien en zo elke kijker die dit uit heeft gezeten anderhalf uur van zijn leven ontneemt. Een erg lange anderhalf uur zonder enige vorm van entertainmentwaarde. Het wordt moeilijk om de aaneenschakeling aan mislukkingen stuk voor stuk te benoemen, dus we volstaan hier met enkele hoofdpunten. De grootste makke is het script. Nergens grappig, belerend in haar ideologische en politieke standpunten tot op het irritante af en een grote chaos aan karakters. De stemacteurs zijn duidelijk weinig geïnspireerd geraakt door dit schrijfwerk en leveren stuk voor stuk een op zijn beste te benoemen als doorsnee prestatie. Tot overmaat van ramp is de animatie geënt op de Duitse spraak en loopt het met de Engelse audio allesbehalve synchroon. De kwaliteit van de animatie is ondermaats, zelfs rekening houdend met het budget. Het ontwerp van sommige dieren is schaamteloos gekopieerd uit eerdere animatiesuccessen. Beter slecht gejat dan slecht bedacht zullen de makers gedacht hebben? Wat zullen de kids ervan vinden? Toch wel een belangrijke doelgroep van de film. Dit is als volwassen kijker natuurlijk moeilijk te beoordelen, maar het ligt voor hand dat ook zij weinig plezier zullen beleven. Humor is namelijk schaars aanwezig en de ideologische boodschap zal hen (grotendeels) ontgaan. Er is werkelijk geen reden te bedenken om je tijd te verdoen met deze Duitse poging om voet aan de grond te zetten in de animatiewereld.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Familie
Regio: A, B, C
Jaar: 2011
Speelduur: 93 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 – Vlaams
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045227722

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Animals United heeft een 2.35:1 beeldformaat. Een zeer lichte afwijking op het originele beeldformaat van 2.39:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dubbel-laagse disk.

De beeldkwaliteit van Animals United laat geen treffende indruk achter. Laten we starten met de positieve aspecten. Zoals gebruikelijk bij (recente) animatiefilms is er werkelijk geen spatje of andersoortig defect in het zeer schone beeld te ontdekken. Normaliter is het echter zo dat het animatiewerk tot in het kleinste detail terug te zien is op de kijkbuis, maar hier laat de detaillering wat te wensen over. Het beeld is simpelweg niet gestoken scherp. De kleuren en het contrast daarentegen zijn dan wel weer dik in orde en geven het beeld een zekere kracht mee. Al met al een heel aardig beeld dat het echter nét niet haalt bij de standaard binnen het animatiegenre in HD.

Naast de reguliere 2D-versie is er een 3D-versie te bekijken die ook geschikt is voor een TV zonder 3D-ondersteuning. Daartoe zijn er twee kartonnen brilletjes bijgevoegd. ‘One size fits all’ is hier echter niet van toepassing en deze zal dan ook niet iedereen even lekker zitten. Het 3D-effect is overigens heel aardig. Het is alleen jammer dat de kleuren en het contrast grof verpest raken door de techniek met de kartonnen brillen. De 2D-versie verdient dan ook de voorkeur boven deze 3D presentatie.

Er is echter nog een 3D-versie opgenomen. Ditmaal in ‘real’ 3D, alleen te gebruiken in combinatie met een TV en Blu-ray Disc speler die 3D ondersteunen. Het beeld was in 2D overwegend positief, in 3D is dit echter een stuk beter. Animatie is zeer geschikt gebleken voor 3D-weergave en hier maken de makers van de film ook dankbaar gebruik van. De gehele film is er volop diepte in de film te zien en af en toe lijken de animaties ook wat uit het scherm naar voren te komen, al is dit wel erg zeldzaam. De ondertiteling staat duidelijk onderin beeld en is het meeste van de tijd duidelijk leesbaar. Maar wanneer er veel diepte in het beeld aanwezig is dan komt het omliggende beeld wazig over en is het lastig om te focussen en de ondertiteling te lezen. De beeldscherpte is een stuk beter dan de 2D-versie, maar nog altijd voor verbetering vatbaar. Kleuren komen goed over en worden mooi verzadigd weergegeven.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Er zijn een drietal audiotracks te beluisteren. Het betreft in alle gevallen DTS-HD Master Audio 5.1-tracks (16bit/48kHz). Er kan gekozen worden voor een versie in de Engelse, Nederlandse of Vlaamse taal. Overigens is de kwaliteit van alle tracks gelijk, onderstaande commentaar geldt dus voor alle drie de tracks. De audio van Animals United mag er wezen. Subtiel is wat anders, maar het laat wel een indruk achter wanneer de subwoofer tot in de diepste regionen gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer er een kudde gnoes op de camera of komt stormen of de dam doorbreekt. Ook in al dit geweld blijven dialogen goed verstaanbaar. Er is voldoende surroundwerking, al is ook dit verstoken van een gedoseerde werking. Op de audio valt weinig te merken.

Extra's

Afgezien van een aantal trailers voorafgaande aan het hoofdmenu, zijn er geen extra’s te vinden op deze uitgave.

Conclusie

Het stokstaartje Billy gaat op avontuur om te achterhalen hoe toch komt dat de jaarlijkse stortvloed achterblijft. Zonder water wordt het immers moeilijk om te overleven. Het blijkt al snel dat de mens de oorzaak is van deze rampspoed. De boodschap in Animals United wordt op weinig subtiele wijze aan de kijker overgeleverd. Het vormt slechts een van de manco’s in een script dat zich kan meten met de slechtste producties in het genre. Weinig onderhoudend en verstoken van humor is Animals United een film geworden waar je maar beter verre van kunt blijven. De BD-uitgave is prima verzorgd met een ruim voldoende beeld en een audiopresentatie die daar nog een schepje bovenop doet. Helaas zijn er geen extra’s te bespeuren.

Laatste reacties

hstadman  |  28-09-2011

Een nieuw dieptepunt in animatiefilms schijnbaar! 1 punt voor een animatiefilm ben ik tot op heden nog niet tegengekomen.:???:
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  28-09-2011

Sorry hoor, maar deze film is echt niet zo slecht als hier word beschreven. Je moet hem natuurlijk niet met de ''grote'' animatie studios vergelijken. Hou je va...
Lees meer >

Richard G  |  28-09-2011

Als het een Duitse productie is, waarom zitten er dan niet op z'n minst Duits gesproken (dus in feite de originele taal) bij?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
2

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:2
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.