Mechanic, the

Recensent:
Patrick van den Hul
30-08-2011

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Mechanic, the (Blu-ray)
Samenvatting

Arthur Bishop (Jason Statham) is een monteur. Een huurmoordenaar met unieke talenten en een strikte set gedragsregels. Wanneer iemand moet ‘verdwijnen’ zonder dat er sporen worden achtergelaten is hij de aangewezen persoon om je te helpen. Dit is uiteraard niet gratis. Wat je ervoor terugkrijgt is dan wel een uitvoering naar wens. Moet het op een ongeluk lijken? Is het de bedoeling dat een andere partij de schuld krijgt? Allemaal geen probleem! Veel contacten heeft Arthur niet, maar hij heeft door de jaren heen een hechte vriendschap opgebouwd met zijn mentor Harry (Donald Sutherland). Wanneer deze wordt vermoord heeft Arthur er moeite mee om zijn koele zelf te blijven. Hij wil dat de verantwoordelijken de dood vinden. Wanneer Harry’s zoon Steve (Ben Foster) zich meldt met het verzoek om het vak te leren om zo zijn vader te wreken, kan Arthur niet weigeren. Een dodelijke samenwerking is geboren. Echter gaat deze wel ten koste van de smetteloze reputatie van Arthur; de ene na de andere klus verloopt niet volgens plan. Terwijl Arthur en Steve steeds dichterbij hun einddoel komen, blijkt dat niets is zoals het lijkt…

Commentaar

Simon West is een veteraan op actiegebied met producties als Con Air, Lara Croft: Tomb Raider en The General’s Daughter. Hier betreedt hij wederom dit genre in deze losse remake van de gelijknamige film uit 1972 met Charles Bronson. Hetzelfde geldt voor Jason Statham. Deze ex-sporter en model maakt de laatste jaren furore als actieheld. Een gemiddelde van een drietal producties per jaar is hem niet vreemd. Dat hij daarbij niet altijd even kieskeurig is in het verkiezen van zijn projecten blijkt eens te meer. The Mechanic is namelijk een bijzonder middelmatige film geworden. Genrefilms als deze hoeven geen intelligent verhaal te hebben, maar enig logica is altijd welkom. In detail treden is moeilijk zonder teveel van de verhaallijn weg te geven, maar laat ik volstaan door te benoemen dat Stathams personage voor een legendarisch huurmoordenaar weinig alert op verraad is. Hoe is het dan gesteld met de actie waar het allemaal om draait? Deze is van het niveau onderhoudend. Het geheel ademt luiheid en gemakzucht uit. Er is op geforceerde wijze gezorgd voor de nodige gore in de gevechten. Blijkbaar met de gedachte dat dit kan helpen de aandacht erbij te houden. Gelukkig zijn er nog zaken die The Mechanic redden van een al te erbarmelijk niveau. Zo is de rol van Donald Sutherland zoals altijd genietbaar. Ook het tempo zit er vanaf het eerste moment goed in. Ben Foster heeft in het verleden laten zien een acteur met talenten te zijn, maar komt hier nauwelijks uit de verf. De stoïcijnse ‘ik concentreer me op mijn stunts’ blikken van Statham zijn daarnaast ook weer van de partij. Visueel conformeert The Mechanic aan de steeds populairder wordende vluchtige hand-gefilmde stijl. Als je hier niet van houdt dan zal deze film daar niets aan veranderen. De hele prent is een schoolvoorbeeld van een dertien-in-een-dozijn-actiespektakel. Net boeiend genoeg zolang het duurt, weinig memorabel.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664089460

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Tools of the Trade
  • Film op DVD
  • Digital Copy

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The Mechanic heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse Blu-ray disc en een extra DVD met daarop eveneens de hoofdfilm.

De scherpte en detaillering zijn ruim voldoende, maar een van de eerste dingen die opvallen is de wel erg aanwezige grain. De hoeveelheid hiervan is zodanig dat het hier en daar ten koste gaat van de algehele indruk van het beeld. In de close-ups blijven fijne details altijd goed te onderscheiden. Je zou kunnen stellen dat de grain bijdraagt aan de filmische kwaliteit en als stijlelement goed werkt. Het kleurenpalet is aan de warme kant maar zeker niet onnatuurlijk. Het schaduwdetail had zonder meer beter gekund. Het zwartniveau is dan wel weer perfect. Gelukkig kan er gemeld worden dat deze recente prent geen enkele vorm van artefacten of andersoortige onvolkomenheden kent.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Er kan gekozen worden uit een DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) of een Dolby Digital 5.1-variant (640kb/s). Standaard is eerstgenoemde geselecteerd en wordt er ook niet eerst naar hoofdmenu geleid. Het is dus even opletten geblazen dat je zelf de DTS-HD track selecteert, mits je apparatuur deze af kan spelen. Dan over de inhoud. De mix is weinig subtiel. Dit heeft tot gevolg dat actie met veel volume uit de speakers komt en ook de subwoofer wordt daarbij in ruime mate ingezet. Er is echter weinig detaillering en ruimtelijke invulling. De achterste speakers blijven verrassend onbenut waardoor er maar beperkte surroundwerking is. Er is wel sprake van lichte achtergrond ambiance, maar daar blijft het ook bij. Daarnaast valt het op dat de dialogen aan de zachte kant zijn vergeleken bij het volume van de actie. De track kent geen noemenswaardig gebreken en voldoet prima, maar er had meer ingezeten.

Extra's

Deze uitgave zit in een standaard verpakking met daaromheen een fraaie sleeve met reliëf in de titel. Beide extra’s op de BD hebben High Definition beeld met een 1080/24p resolutie. Hierbij is AVC codering gebruikt. De audio is Dolby Digital 2.0 (192kb/s) en er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Deleted Scenes (11 min.)
Technisch gezien kan er hier beter gesproken worden over verlengde scènes. Geen van de vertoonde scènes is namelijk geheel nieuw. Wel zijn ze hier in andere vorm te zien waarbij het leuk is dat er soms noemenswaardige achtergrondinformatie over personages wordt gegeven die je in de hoofdfilm niet mee krijgt.

Tools of the Trade (8 min.)
Een korte featurette over het maken van de film, waarbij de focus sterk op de stunts ligt. De welgetrainde Jason Statham heeft geen stuntmannen nodig, hij doet namelijk graag alles zelf. Er wordt wat van de hak op de tak gesprongen bij het summier behandelen van verschillende van de grotere actiescènes uit The Mechanic.

Film op DVD
Bij deze Blu-ray uitgave wordt ook de DVD geleverd. De DVD heeft een 2.35:1 beeldverhouding, Dolby Digital 5.1 audio (448kb/s) en is voorzien van Nederlandse ondertiteling. Bovengenoemde extra’s bevinden zich alleen op de BD en niet op deze DVD.

Digitale kopie
Via een link op de DVD is er een digitale kopie te downloaden zodat je de film altijd en overal kan kijken.

Conclusie

Arthur is een huurmoordenaar met een succesvolle carrière. Dit verandert wanneer zijn mentor wordt vermoord en diens zoon zich bij hem meldt met het verzoek om getraind te worden. Het einddoel is wraak, maar naarmate de heren dichterbij komen stapelen de intriges zich op. Het beeld en geluid van de BD-uitgave zijn ruim voldoende, maar kennen de nodige gebreken. De verpakking is prima verzorgd met een mooie sleeve en er is tevens een DVD-versie én een digitale kopie van The Mechanic meegeleverd. De overige extra’s zijn summier maar interessant genoeg.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  30-10-2011

Gewoon een lekkere actie film zonder al teveel pretenties, lekker avondje vermaak, en hier en daar soms best even spannend, heb er zeker van genoten, heb de fil...
Lees meer >

Tarkus  |  09-09-2011

Leuke actiefilm, met een simpel scenario waarvan je op voorhand weet wat er komen gaat. Maar de prent zit boordevol actie, wat had je anders gedacht met Jason S...
Lees meer >

theregiment  |  01-09-2011

Volgens mij heb ik wel 4 keer een microfoon in beeld gezien... Weet ik niet of jij wel de originele versie hebt gezien want daar zaten ze geloof ik niet in ho...
Lees meer >

Cor H.  |  31-08-2011

Volgens mij heb ik wel 4 keer een microfoon in beeld gezien...
Lees meer >

roninpacino  |  30-08-2011

Het eerste stuk gelezen maar te ver naar beneden gescrolt, ik zie nu dat het erbij staat :).
Lees meer >

Jordy van Buel  |  30-08-2011

Ja.
Lees meer >

roninpacino  |  30-08-2011

Is dit toevallig een remake van The Mechanic met Charles Bronson?
Lees meer >

Coen P.  |  30-08-2011

Mijn grootste klacht is dat ze het karakteristieke einde hebben verknald. In het origineel gaat Bronson dood. In deze leeft Statham nog. Zonde!
Lees meer >

peptalk  |  30-08-2011

Dit is allemaal niet echt bijzonder idd en hoe het ongeveer afloopt weet je na een minuut of 15, al lijken ze je even te gaan verrassen, maar helaas doen ze dat...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  30-08-2011

13 in het dozijn, maar who cares. Statham op zijn tijd is gewoon geinig...:)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:4
6.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.