Black Swan

Recensent:
Ludo Keeris
12-07-2011

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Black Swan (Blu-ray)
Samenvatting

Een balletgroep, die onder leiding staat van Thomas Leroy (Vincent Cassel) wil een nieuwe, moderne opvoering van Het Zwanenmeer gaan doen. De eerste soliste van het ballet (Winona Ryder) is te oud en er ligt een kans voor de danseressen om de rol van Witte en Zwarte Zwaan te krijgen. Zo ook voor Nina Sayers (Nathalie Portman), een jonge, fragiele danseres die bij haar overheersende moeder (Barbara Hershey) woont. Ze is perfectionistisch en danst goed, maar ziet voor zichzelf geen kans dat ze de rol krijgt, hoe graag ze 'm ook wil. Zelfs als ze de rol wél krijgt is ze er nog niet gerust op dat er door de andere danseressen en Leroy geen complot tegen haar wordt gesmeed. Met name ook door Lily (Mila Kunis), een nieuwe danseres die speciaal voor Het Zwanenmeer uit San Francisco is gekomen en erg goede vriendjes wordt met Leroy. Weet Nina zichzelf te beheersen en kan ze de rol van de Zwaan aan?

Commentaar

Op het eerste gezicht lijkt Darren Aronofsky's Black Swan een heel gewone film over een ballerina die graag de hoofdrol wil dansen in Tchaikovsky's Zwanenmeer. Wat voor bijzonders kan daar over gemaakt worden? Aronofsky weet daar wel raad mee. Hij creëert een heel bijzondere spanning, die zich voornamelijk in het hoofd van ballerina Nina afspeelt. Van een simpel verhaal maakt Aronofsky iets bijzonders. Gesteund door geweldig acteerwerk van Nathalie Portman als Nina levert dat een prachtige, spannende film op. Zo simpel als de film lijkt, zo moeilijk was het om de productie van de grond te krijgen. Aronofsky kreeg het script al tien jaar geleden in handen, maar het duurde erg lang om een budget rond te krijgen waarmee de film gemaakt kon worden. Het budget was 'slechts' 13 miljoen dollar, terwijl Aronofsky op het dubbele had gerekend. Enkele aanpassingen waren daarom noodzakelijk. Een keuze was om niet op 35mm te draaien, zoals gebruikelijk, maar op 16mm-film en op digitale Canon 5D camera's. Voor de regisseur was dat geen probleem, want hij houdt van filmen op 16mm en hij maakt vaak gebruik van eenvoudige methodes om zijn verhaal te vertellen. Dat deed hij ook al in The Wrestler, de veelgeprezen comeback-film van Mickey Rourke. Aronofsky vroeg Nathalie Portman al in een heel vroeg stadium om mee te doen aan dit project. Hij was erg gecharmeerd van haar in Leon van Luc Besson. In haar jeugd heeft Nathalie Portman een aantal jaar op ballet gezeten, maar ze moest voor deze film bijzonder hard en veel repeteren om een geloofwaardige ballerina te zijn. Dat betekende veel trainen, niet uitgaan, weinig eten en echt leven als een balletdanseres. Dat heeft resultaat opgeleverd, want ze is zeer overtuigend in zowel haar karakter als haar danskwaliteiten.
Darren Aronofsky heeft Black Swan gefilmd in een voor hem kenmerkende stijl. Regelmatig volgt hij Nina op de rug, een manier van filmen die hij ook veel toepaste bij Mickey Rourke in The Wrestler. Hij doet zeker niet aan mooifilmerij, hij gaat voor functioneel camerawerk. Daarbij draait hij veel vanaf de schouder en zit hij vaak dicht op de huid van de acteurs, wat voor een beklemmende sfeer zorgt. Je krijgt als kijker geen kans om te ontsnappen aan de gevoelens en hallucinaties van Nina. Aronofsky vond het risicovol om zo te filmen, maar mede door het succes van The Wrestler durfde hij het aan. Hij creëert daarmee ook een vrij eerlijk beeld van de balletwereld. Men verkijkt zich daar nog wel eens op en denkt dat daar alles rozengeur en maneschijn is. Maar de werkelijkheid is veel harder. In deze wereld is het bikkelhard werken, dag in dag uit, om de top te bereiken. Het gaat ten koste van je privéleven, je sociale contacten en je vraagt het uiterste van je lichaam. Black Swan weet die werkelijkheid treffend in beeld te brengen.

20th Century Fox heeft Black Swan uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de Blu-ray Disc. De bespreking van de DVD kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 108 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Thais
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Japans
  • DTS 5.1 - Russisch
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626093084

Extra's

  • Bioscooptrailer
  • Kostuumontwerp
  • DVD
  • Black Swan Metamorfose
  • Ballet
  • Productie-ontwerp
  • Profielen
  • Gesprek: Voorbereiding op de Rol
  • Gesprek: Dansen met de Camera
  • Fox Movie Channel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Black Swan staat in een beeldformaat van 2.39:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 44 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Op het eerste gezicht lijkt de beeldkwaliteit van Black Swan niet zo best. Maar wie de film kent ziet dat de transfer een heel goede weergave is van de film zoals die in de bioscoop is vertoond. Darren Aronofsky is geen mooifilmer. Het beeld ziet er dan ook korrelig, soft en plat uit. De film is voor een groot gedeelte op 16mm-film gedraaid in plaats van het gebruikelijke 35mm (of de nieuwe digitale technieken). 16mm-film is veel korreliger dan 35mm en dat zien we hier terug. Dat zorgt er wel voor dat het beeld wat onscherp oogt en ook de detaillering is minder, maar de filmische uitstraling krijgt er een extra dimensie door. Het groezelige van de backstage met de karige en platte belichting ziet er daardoor juist heel sfeervol uit. Het is prijzenswaardig dat FOX geen ruisonderdrukking heeft toegepast om het geheel wat glad te strijken. Ook de kleurweergave is prima. Op het eerste gezicht lijkt het geheel wat grauw, maar de meest gebruikte tinten in kleding en decor zijn zwart, grijs en wit. Huidskleuren worden echter uitstekend weergegeven en ook het zwartniveau is uitstekend. Overige artefacten komen we niet tegen en daarom kunnen we hier ook spreken van een erg goede transfer, die een zeer trouwe weergave is van het originele beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van Black Swan betreft een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de Engelse taal. Daarnaast zijn er een heleboel geluidssporen in andere talen aanwezig, maar die laten we hier buiten beschouwing. Waar het beeld in eerste instantie puur functioneel lijkt, is het geluid vanaf het begin heel specifiek en bij vlagen zelfs abstract. Daardoor krijgt het een extra dimensie, die heel belangrijk is voor de sfeer van de film. De spanningen van Nina, datgene wat er in haar hoofd omgaat, wordt voor een belangrijk deel door het geluid verbeeld. Haar adem, de bijna dierlijke geluiden van haar tegenspelers, de dreigende muziek van Clint Mansell, het speelt allemaal een zeer belangrijke en sfeerbepalende rol. De geluidstrack heeft een prachtige ruimtelijke werking. Wie over een goede surround-setup heeft moet tijdens de repetitiescène (vanaf 26.30 min) eens goed naar de positionering van de piano in het geluid luisteren. Het lijkt zo vanzelfsprekend. Terwijl de camera rond Nina draait en tolt blijft de positie van de piano altijd op dezelfde plek in de ruimte! Dit is een ultiem voorbeeld van hoe ruimtelijke werking tot in de perfectie wordt toegepast. Het LFE-kanaal wordt af en toe aangesproken en komt vooral in de discotheek-scène tot z'n recht. De muziek van Clint Mansell is niet alleen dreigend, maar hij weet ook Tchaikovsky's muziek treffend te bewerken tot zijn eigen creaties. Conclusie kan dan ook zijn dat we hier te maken hebben met een uitgebalanceerde, dynamisch klinkende geluidstrack, die ook qua inhoud heel bijzonder is.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een geanimeerd menu, waarbij we een fragment uit de openingsscène zien. Alle extra's zijn in HD-resolutie in 1.78:1 beeldformaat en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar anders vermeld.

Black Swan Metamorfose (49 min)
Een erg mooie en informatieve making of van Black Swan in drie delen. In het eerste deel zien we hoe Darren Aronofsky aan het werk is op de set. Door middel van interviews met de belangrijkste crewleden krijgen we een beeld van hoe de film tot stand is gekomen. Het tweede deel gaat over de opnames in de balletzaal en hoe de balletscènes tot stand zijn gekomen. Het derde deel gaat over de special effects. Vooral de creatie van de vleugels van de Zwarte Zwaan is indrukwekkend.

Bioscooptrailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film, in 2.35:1 beeldformaat, waar de focus erg op de relatie tussen Nina en Lily ligt.

Ballet (2½ min)
In dit korte item wordt door Darren Aronofsky en Nathalie Portman verteld wat het verhaal achter de balletscènes is. Aronofsky vertelt ook in het kort waar Het Zwanenmeer over gaat.

Productie-ontwerp (4 min)
Productie-ontwerpster Thérèse DePrez legt uit hoe, in korte tijd en met weinig geld, de art-direction tot stand is gekomen. Waar heeft ze haar ideeën opgedaan? En ze vertelt wat de gedachtes zijn geweest bij de inrichting van bepaalde sets.

Kostuumontwerp (4 min)
Kostuumontwerpster Amy Westcott vertelt hoe zij de kostuums heeft ontworpen, wat haar visie en ideeën waren om tot deze creaties te komen. De balletkostuums voor Het Zwanenmeer zijn ontworpen door Rodarte.

Profielen
Twee korte items, waarin Nathalie Portman en Darren Aronofsky aan het woord komen.

Nathalie Portman (3 min)
Nathalie Portman vertelt over haar karakter Nina Sayers. En ze vertelt over hoe ze zich voorbereid heeft op de balletscènes.

Darren Aronofsky (3 min)
Regisseur Darren Aronofsky legt uit wanneer hij het idee voor deze film heeft gekregen en hoe hij het heeft getransformeerd naar de balletwereld. Hij maakt ook nog een vergelijking tussen het karakter van Mickey Rourke in The Wrestler en Nathalie Portman in Black Swan.

Gesprek: Voorbereiding op de rol (4 min)
Een gesprek tussen Darren Aronofsky en Nathalie Portman, waarin Aronofsky vraagt hoe Portman zich voorbereid heeft op haar rol. Portman vertelt over de diverse coaches en trainers waarmee ze gewerkt heeft.

Gesprek: Dansen met de Camera (1½ min)
In dezelfde setting vraagt Aronofsky aan Portman hoe het was om te werken met de camera zo dicht om haar heen.

Fox Movie Channel: Nathalie Portman (6 min)
Een interview met Nathalie Portman voor het Amerikaanse Fox Movie Channel TV-kanaal. Ze vertelt over de film en het samenwerken met Darren Aronofsky. Dit item is in SD-resolutie en in 1.33:1 beeldformaat.

Fox Movie Channel: Winona Ryder (2 min)
Voor hetzelfde TV-kanaal geeft Winona Ryder een interview. Ze heeft maar een beperkte rol in de film en ze vertelt hier hoe ze die kleine rol heeft ingevuld en ze reflecteert op wat haar karakter betekent. Ze vertelt ook over de bijzondere manier waarop Darren Aronofsky werkt. Ook dit item is in SD-resolutie en in 1.33:1 beeldformaat.

Fox Movie Channel: Barbara Hershey (3½ min)
Barbara Hershey speelt Erica, de moeder van Nina in de film. Ze vertelt over haar karakter en wat voor beschermende moeder ze is voor Nina. Barbara vindt zichzelf helemaal niet op haar karakter lijken, gelukkig! Ook dit item is in SD-resolutie en in 1.33:1 beeldformaat.

Fox Movie Channel: Vincent Cassel (5 min)
Ook Vincent Cassel vertelt over zijn rol als Thomas Leroy, de artistiek leider van het ballet. Hij heeft zijn karakter ondermeer gebaseerd op Balanchine, choreograaf van het New York City Ballet. Ook dit item is in SD-resolutie en in 1.33:1 beeldformaat.

Fox Movie Channel: Darren Aronofsky (6½ min)
Ook regisseur Darren Aronofsky komt aan het woord in het programma voor Fox Movie Channel. Hij vertelt waar de film over gaat. Ook vertelt hij hoe de film is opgenomen en wat voor problemen ze tegenkwamen tijdens de opnames. Ook dit item is in SD-resolutie en in 1.33:1 beeldformaat.

DVD
Bij de Blu-ray Disc zit ook de DVD van Black Swan. Deze zit in een kartonnen hoesje en niet in de keepcase zelf.

Conclusie

De jonge ballerina Nina wil dolgraag de hoofdrol dansen in het ballet Het Zwanenmeer, maar ze gelooft niet dat ze de rol krijgt. Als ze toch de belangrijkste rol mag dansen is ze er niet gerust op dat er geen complot tegen haar wordt gesmeed door de overige ballerina's en de artistiek leider. Black Swan van regisseur Darren Aronofsky is een intrigerende en spannende film rond een perfectionistische ballerina. De film grijpt je regelmatig naar de keel, mede door de opdringerige cameravoering en het geweldige acteerwerk van Nathalie Portman. Deze Blu-ray Disc-uitgave heeft een zeer getrouwe transfer van het beeld gekregen en het geluid is bijzonder fraai in zowel technisch opzicht als qua inhoud. Van de extra's is vooral de Making Of heel boeiend en informatief. De rest is wat fragmentarisch en soms begint men in herhaling te vallen. Over de gehele linie genomen is dit een zeer mooie uitgave, die je als filmliefhebber niet mag missen!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

pjblack  |  21-10-2011

Een film waarvan je niet op het puntje van de stoel gaat zitten. Gewoon lay back in your chair. Laat het allemaal maar over je heen komen. De film heeft van all...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  27-07-2011

Erg grote teleurstelling deze film. Vooral ook omdat ik er oprecht veel van verwachtte. :-( Where to begin? Ik vond het verhaal wel erg simpel geconstrueerd e...
Lees meer >

Richard B.  |  26-07-2011

Erg grote teleurstelling deze film. Vooral ook omdat ik er oprecht veel van verwachtte. :-( Where to begin? Ik vond het verhaal wel erg simpel geconstrueerd ...
Lees meer >

Tarkus  |  16-07-2011

Deze film stond aanvankelijk niet op mijn verlanglijst, maar door de vele goede recensies heb ik me toch laten overhalen om hem aan te kopen. Ondanks de zeer go...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  14-07-2011

Ik heb de Duitse blu-ray, en ik was zeer onder de indruk van het beeld. Ik had na de posts hier een enorme grainbak verwacht (in de bios was de film ook nogal g...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  14-07-2011

black swan review highdefdigest black swan blu-ray.com black swan ign.com Ik heb een Jvc hd1, isf gekalibreerd en ik kan black swan alleen maar top vinden zo...
Lees meer >

Kinsella55  |  13-07-2011

@Albert Kostwinder Ik heb een AcerP7500 1080p Vrwijl al mijn Blurays zien er fabelachtig uit op dat ding. Zoals ik schreef ook de trailers van Black Swan, maar ...
Lees meer >

rvvnr1  |  13-07-2011

Staat ook zeker erg hoog op mijn verlanglijstje. Maar dan wel de Franse import... We hebben t hier op t forum wel vaker of hoesjes en covers en kan er ook dez...
Lees meer >

nlamste3  |  12-07-2011

Goede review! Heb zelf de luxe Franse editie, welke echt de moeite waard is in mijn ogen, als verzamelaar. Klein vraagje, als het 20th century fox logo in he...
Lees meer >

jurgen42u  |  12-07-2011

Zeker een aanrader! Had hem pas voor het eerst op blu-ray gezien en was dus een blinde aankoop voor mij. Werkelijk een goed verhaal, zelfs mijn vriendin zat em ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  12-07-2011

Prima recensie. Prachtige film. Goede uitleg over de korrelige beelden. Waarbij ik me wel afvraag waarom deze film nou op BluRay is uitgebracht. Mijn teleur...
Lees meer >

Pulse  |  12-07-2011

Goeie review. Ik ben overtuigd...dit wordt een aanschaf.
Lees meer >

Kinsella55  |  12-07-2011

Prima recensie. Prachtige film. Goede uitleg over de korrelige beelden. Waarbij ik me wel afvraag waarom deze film nou op BluRay is uitgebracht. Mijn teleurst...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
7.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.