Gulliver’s Travels

Recensent:
Marcel den Haan
09-07-2011

Totaalbeoordeling:

3.4
Blu-ray

Gulliver’s Travels (Blu-ray)
Samenvatting

Lemuel Gulliver (Jack Black) werkt al bijna zijn hele leven in de postkamer van een krant in New York. Hij is smoorverliefd op Darcy Silverman (Amanda Peet) die het hoofd van de reisafdeling is. Om indruk op haar te maken, vraagt hij of hij een reiscolumn voor de krant mag schrijven. Darcy vindt het goed en stuurt hem naar de Bermuda-driehoek. Hier aangekomen gaat het fout en komt Gulliver in noodweer terecht. Hij raakt buiten bewustzijn en wanneer hij bijkomt, is hij op het eiland Liliput. Alle bewoners zijn niet groter dan zijn pink en hij is dan ook meteen de grootste man van het eiland. Nadat hij hun grootste vijand heeft verslagen vertrouwen de inwoners hem en begint hij het eiland te veranderen in zijn eigen miniversie van New York.

Commentaar

Deze nieuwe adaptatie van Gulliver’s Travels is niet bepaald trouw aan het boek en als je de film alleen wilt zien omdat je het boek goed vond, kan je dit beter achterwege laten. De film moet dan ook eerder worden gezien als een komedie die het concept van Gulliver’s Travels gebruikt om daaromheen een modern verhaal te vertellen. De film is geregisseerd door Rob Letterman, die eerder de twee animatiefilms Shark Tale en Monsters vs Aliens regisseerde. De hoofdrol is weggelegd voor Jack Black, typisch een acteur waar je van moet houden. Hij speelt zijn rol zoals we van hem gewend zijn en zijn karakter lijkt nog het meest op dat van Dewey Finn uit één van zijn eerdere films, School of Rock. Andere rollen zijn weggelegd voor Billy Connolly, Emily Blunt, Chris O’Dowd en Jason Segel. Alle acteurs zetten hun rol goed neer, maar met name Segel speelt prima. Hij speelt de grootste man van Liliput en is Gullivers beste vriend op het eiland. Zijn karakter is verliefd op dat van Emily Blunt en zijn pogingen om haar te versieren leveren verschillende komische situaties op. Een ander leuk punt van de film zijn de vele parodieën die in de film verwerkt zijn door middel van filmposters, toneelstukjes opgevoerd door de inwoners van Liliput en verwijzingen naar verschillende grote filmreeksen. Ook de vele grappen die worden gemaakt met de kleine mensen zijn vaak geslaagd. Goed voorbeeld hiervan zijn de tafelvoetbaltafel die Gulliver in zijn huis heeft staan, bestaande uit echte mensen aan een stok, en het Guitar Hero-spel dat hij speelt, opnieuw met gebruik van de inwoners van Liliput. Veel van deze grappen zitten ook al in de trailer en dat is dan ook meteen een zwak punt van de film: De beste grappen ken je al uit de trailer. Een ander minpunt is dat de film redelijk voorspelbaar is en zeker naar het einde toe een beetje langdradig wordt. Dit terwijl de film slechts 85 minuten duurt. De film is vooral gericht op het grote publiek en is in dat opzicht ook best geslaagd. Gulliver’s Travels is best leuk om een keer te bekijken, maar daarna ook snel weer vergeten.

Gulliver’s Travels is verschenen op DVD en twee verschillende uitgaven op Blu-ray Disc, namelijk een standaard 2D-versie en een uitgave in 3D. Hieronder volgt onze recensie van de 2D Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur, Fantasy, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 84 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Oekraïens
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Russisch
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626054023

Extra's

  • Trailer
  • verwijderde scenes
  • Bloopers
  • Featurettes
  • Film op DVD
  • Gulliver’s tafelvoetbaluitdaging

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Gulliver’s Travels staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is ruim voldoende en op sommige punten zelfs heel goed. Op andere vlakken is het wat minder, maar gemiddeld kunnen we spreken van een goede transfer. Het beeld oogt scherp, zeker in een eerste oogopslag, maar bevat diverse softe momenten. Dit is vooral duidelijk in scènes met effecten, bijvoorbeeld wanneer Gulliver zich tussen de kleine mensen begeeft. Softe randen zijn dan duidelijk zichtbaar rond personages die in andere achtergronden zijn geplaatst. Helaas bevat de prent vrij veel van deze momenten. Qua effecten is het dan ook allemaal wat teleurstellend, de technieken zijn beduidend verder dan wat we hier te zien krijgen. Een sterk punt van deze transfer zijn de kleuren. De felle kleuren worden uitstekend verzadigd weergegeven. Ook laat het beeld ruim voldoende detail zien, hoewel ook hier wat variatie te zien is. Het beeld bevat genoeg diepte. Ook de donkere scènes zijn prima te volgen, contrast en schaduwdetail zijn prima te noemen. Artefacten zijn geen probleem, we zien dus geen edge enhancement of compressiefouten.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack van Gulliver’s Travels staat in DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (24bit/48kHz) op de uitgave. De track klinkt vrij goed, met diverse momenten waarbij alle kanalen bij het geheel betrokken worden. Zo bevat de film redelijk veel actiescènes die mooi ruimtelijk klinken en voldoende dynamiek bevatten. Deze scènes worden ondersteund door een redelijk diepgaand laag uit het LFE-kanaal. Mooi voorbeeld zijn de scènes waarin Gulliver in de storm terecht komt en het grote gevecht van de film. Hier is een mooi ruimtelijk en actief geluidsbeeld te horen dat de kijker als het ware de film intrekt. Tijdens de rustige momenten richt het geluid zich zoals verwacht op de voorste kanalen. Dialogen zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de overige geluiden en muziek horen. Hier is voldoende scheiding van de kanalen hoorbaar. Toch worden ook hier de surrounds soms bij het geheel betrokken, vooral voor het weergeven van omgevingsgeluiden. De track bevat veel detail en bevat geen ruis of beschadigingen. Een uitstekend geluid dat de kijker echt bij de film betrekt en zorgt voor ruim anderhalf uur spektakel op audiogebied.

Extra's

De schijf start op met enkele trailers, waarna je in het hoofdmenu terecht komt. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Ook is er een pop-up menu aanwezig dat tijdens het kijken naar de film kan worden opgeroepen. De uitgave bevat redelijk wat extra’s, maar die zijn allemaal vrij luchtig en niet echt diepgravend. Dit past op zich prima bij de sfeer van de film, maar mensen die veel willen leren over de totstandkoming kunnen wat bedrogen uitkomen. De meeste extra’s hebben een 1080p resolutie, tenzij anders aangegeven.

Ik weet het niet…met Lemuel Gulliver (5 min.)
Jack Black presenteert als Gulliver een soort show die ingaat op vreemde gebeurtenissen uit de film, zoals de Bermuda Driehoek. Niet echt grappig en met een bovendien vrij irritante Jack Black.

Bloopers (1 min.)
Hier is slechts één blooper te zien, te weten de broek van Black die afzakt tijdens een scène waarin hij een auto moet duwen.

Verwijderde Scènes (15 min.)
Acht verwijderde of verlengde scènes. Er valt niet veel opmerkelijks te zien.

Klein en groot (8 min.)
Een korte featurette die ingaat op de uitdagingen van het op het scherm brengen van kleine mensen en één grote.

Jack Black pakt het groots aan (5 min.)
Hier worden de verschillen besproken met de oudere versie van de film en leren we hoe het personage van Black het leven op het eiland beïnvloedt.

Onderbreking (4 min.)
De acteurs vertellen wat voor lol ze gehad hebben tijdens de opnames.

Gulliver’s tafelvoetbaluitdaging
In de film speelt Gulliver tafelvoetbal met echte mensen en hier mag je als kijker het zelfs eens proberen in dit interactieve spel. Vrij moeilijk en gaat daarom al snel vervelen.

Krijgslieddans (5 min.)
Een kijkje op de laatste scène van de film waarin iedereen in dansen uitbarst. De makers vertellen hoe deze scène tot stand is gekomen.

Fox Movie Channel presenteert: Jack Black en z’n personage (6 min.)
Een kort interview met Black waarin hij vertelt over zijn personage en waarom hij de rol heeft aangenomen.
De resolutie is 480i.

Fox Movie Channel presenteert: Jason Segel en z’n personage (4 min.)
Gelijk aan de vorige extra, maar nu met Jason Segel.
De resolutie is 480i.

Het leven na de filmschool: Rob Letterman van Gulliver’s Travel (21 min.)
Regisseur Rob Letterman wordt geïnterviewd over zijn carrière en Gulliver’s Travel.
De resolutie is 480i.

Wereldpremière (6 min.)
Beelden van de première met korte interviews van de cast en crew op de rode loper.
De resolutie is 480i.

Bioscooptrailer (2 min.)
De trailer van de film.

Film op DVD
Naast de film op Blu-ray Disc is er ook een extra DVD met daarop de film bij deze uitgave aanwezig. Handig voor in de auto of als je nu nog geen Blu-ray Disc speler hebt.

Conclusie

Lemuel Gulliver is een wat onhandige man die bij toeval op een vreemd eiland terechtkomt. Het blijkt dat alle bewoners veel kleiner zijn dan hem. In eerste instantie wordt hij gevreesd, maar als hij een vijand weet te verslaan is hij de grote held. Langzamerhand begint hij steeds meer invloed te krijgen en begint hij hun wereld te veranderen in iets dat lijkt op die van hem. Gulliver’s Travels is een moderne bewerking op het oude verhaal van een man die aanspoelt op een eiland vol kleine mensen. In de hoofdrol zien we Jack Black, die je of leuk vindt of verafschuwt. Het verhaal is redelijk voorspelbaar, maar is op zich wel leuk om een keer te bekijken. Deze BD-uitgave van de film heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn ook diverse extra’s aanwezig, die vrijwel allemaal erg luchtig zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  10-07-2011

Daar heb je ook wel weer gelijk aan. Heb zelf ook mijn deel van ellende wel al gehad hoor. Geniet daarom van elke dag. Zouden inderdaad meer mensen moeten doen....
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  10-07-2011

Ik val je niet aan of zo hoor, begrijp me niet verkeerd. Ik kan ook prima begrijpen dat jij of anderen het wel leuk vinden, maar ik wil 3d hebben dat 2d kan top...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-07-2011

MMmm, voor TV's geld dat de betere modellen ervan voorzien zijn, niet de mindere modellen, zie het downgraden dan ook niet zo zitten:???: Natuurlijk ben je ni...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  10-07-2011

Ach, men moet eerst maar eens een model maken dat mij de bril en het overdreven nep effect doet vergeten eer ik ooit overstap. Ik wil namelijk upgraden en niet ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-07-2011

Ach, men moet eerst maar eens een model maken dat mij de bril en het overdreven nep effect doet vergeten eer ik ooit overstap. Ik wil namelijk upgraden en niet ...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  10-07-2011

Tjee ben je nog steeds in denial dat 3d er eigenlijk niet uit ziet...:twisted: ;) Misschien is dat ook wel de reden dat ik daarom niet constant in Real 3D kij...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  10-07-2011

Tjee ben je nog steeds in denial dat 3d er eigenlijk niet uit ziet...:twisted: ;)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  09-07-2011

Jack Black is juist erg leuk in deze vind ik. Maar je moet wel in de stemming zijn om hem te kunnen waarderen.... :) Mmmm, ja denk ik ook, strontlazerus en zo...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  09-07-2011

Jack Black is juist erg leuk in deze vind ik. Maar je moet wel in de stemming zijn om hem te kunnen waarderen.... :)
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  09-07-2011

De hoofdrolspeler is voor mij de reden om hem niet te kopen:-( Beetje kinderachtige film, erg knullig allemaal en Jack Black maakt het er niet beter op. Als...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
1.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.