Harry Potter en de Steen der Wijzen (re-release)

Recensent:
Ludo Keeris
02-07-2011

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Harry Potter en de Steen der Wijzen (re-release) (DVD)
Samenvatting

Harry Potter (Daniel Radcliffe) woont zijn eerste levensjaren, nadat zijn ouders zijn omgekomen, bij zijn slechte oom Vernon (Richard Griffiths) en tante Petunia (Fiona Shaw) en hun zeer verwende zoontje Dudley (Harry Melling). Harry wordt door hen slecht behandeld en heeft slechts een klein hokje onder de trap als kamer, waarin hij nog regelmatig wordt opgesloten ook. Op de dag dat Harry elf jaar wordt komt de reus Hagrid (Robbie Coltrane) het huis binnenvallen. Hij vertelt Harry dat hij eigenlijk een tovenaar is en nodigt hem uit mee te gaan naar Zweinstein, de school voor tovenaars. Hagrid neemt Harry eerst mee naar Wegisweg, een winkelstraat, om inkopen te doen voor Harry’s eerste schooljaar, zoals natuurlijk een toverstokje. Iedereen herkent Harry, Hagrid legt uit dat Harry heel bijzonder is omdat nog nooit iemand een aanval van Voldemort heeft overleefd. Harry gaat verder met de trein naar Zweinstein. Onderweg maakt hij kennis met Ron Wemel (Rupert Grint) en de slimme meid Hermelien Griffel (Emma Watson). Eenmaal op school valt Harry van de ene magische verrassing in de andere. Samen met Ron en Hermelien ontdekt hij de geheimen van de school, zoals de verboden derde verdieping. Gedrieën moeten ze strijden tegen Voldemort, die de Steen der Wijzen probeert te stelen.

Commentaar

Het idee voor het verhaal van Harry Potter en de Steen der Wijzen (of Harry Potter and the Philosopher’s Stone, zoals de oorspronkelijke Engelse titel is) kreeg de schrijfster J.K. Rowling op een treinreis van Londen naar Manchester. Door de jaren heen heeft de schrijfster op verschillende momenten aan het boek gewerkt, waarna het uiteindelijk in 1997 is gepubliceerd. Het boek was onmiddellijk een enorm succes en kreeg een grote schare fans die ieder keer weer uitzagen naar het volgende boek. Inmiddels, in 2011, is de reeks compleet met zeven boeken rond Harry Potter. De verwachtingen waren in 2001 hooggespannen. Na de eerste berichtgevingen over een mogelijke verfilming van het boek is een enorme hype rond de film ontstaan. Warner kocht naar verluidt de rechten van het boek voor maar liefst £1 miljoen. Het valt niet mee om de enorme fantasie en magie van het verhaal te verfilmen. Maar regisseur Chris Columbus (Mrs Doubtfire, Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief) is daar goed in geslaagd en het resultaat stelt niet teleur. Hij heeft gelukkig gebruik kunnen maken van een grote cast uitstekende (Britse) acteurs, een eis overigens van J.K. Rowling zelf. De film zit vol actie en avontuur en volgt voor het overgrote deel trouw het boek. Er zijn slechts enkele kleine wijzigingen ten opzichte van het boek doorgevoerd, vooral bij het weglaten van een aantal minder belangrijke karakters, zoals Professor Frederik Kist (Prof. Cuthbert Binns) en Foppe de Klopgeest (Peeves the poltergeist). J.K. Rowling hield dan ook een vinger aan de pols bij de verfilming van het scenario. Regisseur Chris Columbus overlegde veel met Rowling over de inhoud van de film. De hoofdrollen worden gespeeld door drie kinderen, die tot dan toe nog helemaal onbekend waren, maar inmiddels behoren met name Daniel Radcliffe (Harry Potter) en Emma Watson (Hermelien Griffel) tot de gevestigde orde.
Harry Potter en de Steen der Wijzen is de eerste film in een inmiddels uitermate populaire serie en heeft de toon gezet voor het enorme succes. Nu heeft Harry Potter geen introductie meer nodig, maar in 2001 heeft men op indrukwekkende wijze het karakter van Harry in de wereld gezet, waar zowel fans als mensen die onbekend waren met het fenomeen met veel interesse naar de film hebben gekeken. Nu, tien jaar later, weet Harry Potter nog steeds nieuwe fans te maken. Een prestatie op zich. De leeftijdsaanduiding van de film is vanaf zes jaar, maar het is de vraag of dat niet veel te jong is voor deze film. Er zitten een aantal – voor jonge kinderen – enge scènes in de film zoals die met de driekoppige hond.
Ter gelegenheid van de bioscooprelease van de allerlaatste Harry Potterfilm, De Relieken van de Dood – Deel 2 brengt Warner Home Entertainment de eerste drie films uit in een goedkope 1-disc editie. De filmreeks bestaat dit jaar 10 jaar en er is weer een nieuwe generatie Potter-fans bijgekomen. Deze 1-disc editie mist wel het tweede schijfje met extra’s van de Special Edition. Qua film is er niets veranderd, het betreft namelijk precies hetzelfde schijfje als de eerder uitgegeven 1-disc versie, alleen nu met een andere hoes. Dus geen beter (of slechter) beeld en geluid of een her-montage. Wie al een eerdere versie heeft kan deze release dan ook rustig links laten liggen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Avontuur, Jeugd
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 147 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 EX - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Duits
  • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888080351

Extra's

  • Trailers
  • Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Harry Potter en de Steen der Wijzen staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. We zijn van Warner gewend dat films in een uitstekende kwaliteit op de DVD worden gezet. Dat is met deze release van Harry Potter toch niet helemaal het geval. De kleuren zijn mooi, helder en natuurlijk. Meestentijds is het contrast en zwartniveau uitstekend, maar er zijn ook scènes waarbij het zwartniveau niet diep genoeg is, resulterend in een meer donkergrijs beeld. De scherpte van het beeld en de detaillering zijn over het algemeen uitstekend, maar ook hier zijn diverse scènes waar het beeld zichtbaar minder gedetailleerd is. Nu kan dit ook veroorzaakt zijn door de vele filters die gebruikt zijn en het toevoegen van de special effects aan het beeld.
Filmgrain is op sommige momenten ook zichtbaar en heel af en toe wat compressiefoutjes. Edge enhancement is niet zichtbaar. Uiteraard is het beeld vrij van stofjes en beschadigingen. Afgezien van enkele kritiekpuntjes is de beeldkwaliteit toch goed.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack van Harry Potter en de Steen der Wijzen staat in Dolby Digital 5.1 EX-formaat (448 kb/s) op de DVD. Ook de Nederlandse en Duitse nasynchronisatie zijn in DD5.1 EX-formaat (448 kb/s).
Over de soundtrack kunnen we heel kort zijn. Die is meer dan uitstekend. Alle kanalen worden optimaal gebruikt, resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Het hoog is prima, wat een mooie definitie van de soundtrack geeft. Het laag is goed gedoseerd aanwezig. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen, maar de achterkanalen worden goed gebruikt om de prachtige muziek van John Williams een mooie ruimtelijkheid te geven. Verder worden de achterkanalen in split-surround gebruikt voor de nodige sfeergeluiden en enkele bijzondere effecten. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
De Nederlandse nasynchronisatie is netjes gedaan en volgt de mondbewegingen goed. Maar doordat de stemmen te netjes en te ingehouden klinken is de emotie van de film weg. De kleine kinderen kunnen de film dan natuurlijk wel uitstekend volgen.

Extra's

Wat betreft de extra’s stelt de 1-disc versie van De Steen der Wijzen enigszins teleur. Er staan dezelfde extra's op als op de eerste disc uit de Special Edition-uitvoering. De menu’s zijn in het Engels en er is ook geen Nederlandse ondertiteling aanwezig.

Cast & Crew
Een nietszeggend overzicht van de rolverdeling en medewerkers.

Bioscooptrailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film in een beeldverhouding van 2.35:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid.

Teaser Trailer (2 min)
Een trailer van de film, die laat zien wat er 'binnenkort' gaat komen

Conclusie

De film Harry Potter en de Steen der Wijzen, ofwel Harry Potter and the Philosopher’s Stone, is een prachtige verfilming van het gelijknamige boek van J.K. Rowling. Een mooi vormgegeven wereld van fantasie en magie. De DVD-uitgave heeft een zeer goede beeldkwaliteit en een uitstekende geluidskwaliteit. De film staat zowel in de oorspronkelijke Engelstalige als in een Nederlands (en Duits) nagesynchroniseerde versie op de DVD. De extra's zijn op deze nieuwe uitgave zeer beperkt en matig qua inhoud. Wie al een eerder uitgebrachte versie heeft van deze film kan deze DVD met een gerust hart negeren. Het is een her-uitgave van dezelfde disc, alleen in een andere hoes! Wie nog geen Harry Potter DVD heeft kan nu voor een schappelijke prijs z'n slag slaan!

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  06-07-2011

Waarom dan in vredesnaam een nieuwe review plaatsen? Zodat men duidelijk weet dat ze deze titel niet hoeven aan te schaffen. Als jij in de winkel staat en een ...
Lees meer >

Frank  |  06-07-2011

Waarschijnlijk omdat DVD.nl alle titels recenseert die ze krijgen toegestuurd.
Lees meer >

Ge_Someone  |  06-07-2011

Qua film is er niets veranderd, het betreft namelijk precies hetzelfde schijfje als de eerder uitgegeven 1-disc versie Waarom dan in vredesnaam een nieuwe revie...
Lees meer >

Pieter D  |  04-07-2011

Ik doelde eigenlijk op deze uitgave: http://s.s-bol.com/imgbase0/imagebase/large/FC/3/8/6/5/1002004006565683.jpg Deze zijn dacht dan nog even later ook weer i...
Lees meer >

pietdvd  |  04-07-2011

De eerste film werd destijds ook in zowel 4:3 als 16:9 aangeboden, voor zover ik weet. Ik zie het trouwens niet in dat lijstje staan, maar een jaar of twee teru...
Lees meer >

Pieter D  |  03-07-2011

De eerste film werd destijds ook in zowel 4:3 als 16:9 aangeboden, voor zover ik weet. Ik zie het trouwens niet in dat lijstje staan, maar een jaar of twee teru...
Lees meer >

Werner  |  03-07-2011

Tja, dit loopt nu wel de spuigaten uit. Anderzijds vindt Warner het dan weer niét de moeite om de Ultimate Editions 3 t/m 6 hier uit te geven, die wél een subst...
Lees meer >

pietdvd  |  03-07-2011

Dit is al de 12de uitgaven van de 1ste disc bij deze film, want bij deel 2 is het nog ééntje meer. 2 disc SE (Digipack) 1 disc uitgaven (later) 2 disc SE (heru...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.