Four Beats to the Bar and No Cheating

Recensent:
Vincent Vernel
29-06-2011

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Four Beats to the Bar and No Cheating (DVD)
Samenvatting

Sinds de jaren '60 is David Bailey een icoon in de wereld van de fotografie. Zijn unieke stijl van fotograferen en rebelse karakter maakten hem vrij snel iemand waar je rekening mee moest houden. In de documentaire David Bailey - Four Beats to the Bar and No Cheating wordt er teruggekeken op het leven van Bailey en de ontwikkelingen die hij op zowel professioneel als privé-gebied heeft doorgemaakt. Wie heeft hem geïnspireerd? Wie inspireert hij? Persoonlijke vrienden en (ex-)geliefden komen aan het woord en vertellen ons waarom Bailey volgens hen zo'n belangrijk fotograaf en mens is.

Commentaar

De documentaire David Bailey - Four Beats to the Bar and No Cheating, die nu op DVD uit is, geeft ons een kijkje in het leven van Britse fotograaf David Bailey. Zijn werkwijze is zo dicht mogelijk bij de persoon komen, geen tierlantijnen of dergelijke onzin. Zo kom je het dichtst mogelijk bij echte schoonheid. Dit is ook hoe de documentaire in elkaar zit. Nergens lijkt het een erg gedirigeerde documentaire, met uitzondering van het herhaaldelijk vertellen over Antonioni's Blow Up, waar Bailey model voor stond, terwijl de fotograaf zelf letterlijk aangeeft het geen interessant verhaal te vinden. We komen te weten over het leven van Bailey voordat hij beroemd werd en wat hem dreef om door te gaan en op jonge leeftijd al bij Vogue Magazine te werken. Deze drift was een groot deel de aantrekkingskracht van Bailey op het publiek en op vele vogels van de tweebenige variant. De geschiedenis en carrière van Bailey zijn informatief, maar het zijn de stukken waar hij het heeft over zijn werkethos en levensvisie die een inspiratie kunnen zijn voor iedereen die zich interesseert in fotografie of beeldende kunst in het algemeen. Bij Bailey is wat je ziet wat je krijgt; een beetje viezig, goedlachs oud mannetje die zegt waar het op staat en precies weet wat hij wil. Geen tramalant, maar pure kunst. Zoals de jazzmuzikant Count Basie zei: "Four beats to the bar and no cheating". Een stevig contrast met de vele fotografen die abstract en in zulke verheven sferen over hun werk praten, dat dit alle lust om naar de daadwerkelijke foto's te kijken ontneemt. David Bailey praat heel openlijk over zijn visie op vrouwen, schoonheid en de dood. Belangrijke vrouwen in het leven van Bailey, zoals Catherine Deneuve en Catherine Bailey vertellen over hun ontmoeting met David Bailey en de impact die de fotograaf op hun leven heeft (gehad). Hierdoor krijg je het gevoel de fotograaf echt te leren kennen. Om nog enige lijn in de documentaire te krijgen, wordt een deel van het verhaal verteld door kunstrecensent Martin Harrison en is er af en toe een voice-over te horen. Alsnog is er over een rode draad door de documentaire niet te spreken, wat voor sommigen het moeilijk zal maken alle informatie uit David Bailey - Four Beats to the Bar and No Cheating te halen. We worden verwend met veel van de foto's die door Bailey gemaakt zijn, die een mooi beeld geven over de ontwikkeling van de fotograaf. Naast fotografie houdt Bailey zich ook bezig met beeldende kunst, heeft hij verschillende documentaires gemaakt en reist hij rond de wereld. Ook deze aspecten uit zijn leven worden belicht, wat een compleet beeld geeft over Bailey. Hoe houdt een mastodont als David Bailey zich staande in de huidige wereld waar iedereen overstapt op digitale fotografie? Een indrukwekkende en inspirerende documentaire over een terecht al vele decennia gevierd fotograaf.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 90 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249479369

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze DVD-uitgave is de documentaire over David Bailey te bekijken in een 1.78:1 beeldformaat. Delen van de film, beelden uit de jaren '60 en '70 worden gepresenteerd in een 1.33:1 beeldformaat (zie afbeelding 4). Deze beelden zijn goed bewaard gebleven en doen qua beeldkwaliteit niet veel onder voor de overige beelden uit de documentaire. Gedurende de documentaire is vaak grain te zien, wat jammer genoeg soms afleidt. Er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijk licht, waardoor de beelden soms wat te flets overkomen en te weinig contrast hebben. De foto's die in de film gepresenteerd worden, kennen een beter contrast en hebben ook mooie, diepe kleuren. De foto's worden gepresenteerd via opnames van een computerscherm, waardoor er vaak een klein selectiehandje is die de foto's heen en weer schuift. Dit stoort als je juist wilt kijken naar de foto an sich (zie het omcirkelde in afbeelding 2). Concluderend is het beeld van deze documentaire niet perfect, maar goed genoeg om van David Bailey - Four Beats to the Bar and No Cheating te kunnen genieten. De documentaire is te bekijken met Nederlandse ondertiteling, die zoals gewoonlijk wit gecentreerd onderaan het beeld staat. Op deze ondertiteling is niets aan te merken, behalve dat het iets hoger op het scherm aanwezig is dan gebruikelijk.

Geluidskwaliteit

Op deze DVD-uitgave is deze documentaire over fotograaf David Bailey te bekijken met een Engels- en Franstalige Dolby Digital 5.1-geluidstrack (448 kb/s). Iedereen die aan het woord is, spreekt duidelijk en is goed te verstaan. Wellicht dat het incidentele binnensmonds gebrom en lichte accent van Bailey wat meer luisterwerk vereist. De sfeer in de documentaire wordt voornamelijk gemaakt door de muziek die vaak aanwezig is. Deze muziek bestaat uit jazz en rock en maakt subtiel gebruik van het LFE-kanaal. De overige surroundkanalen worden vrijwel ongeroerd gelaten. Aangezien de documentaire gaat over het gesproken woord (wat duidelijk te horen is) en de beelden (die geen geluid nodig hebben), is dit geen onoverkomelijk probleem. Concluderend is het geluid van deze DVD-uitgave goed genoeg voor de documentaire die erop staat.

Extra's

Na enkele promotietrailers kom je in het statisch menu terecht. Hier kun je uit één van de twaalf hoofdstukken kiezen, of de documentaire direct afspelen. Hier kan je ook de ondertiteling uit-/aanzetten en ervoor kiezen de promotietrailers nog een keer te bekijken. Helaas zijn er geen daadwerkelijke extra's op deze DVD-uitgave aanwezig.

Conclusie

David Bailey - Four Beats to the Bar and No Cheating is een documentaire over het leven en werk van Britse fotograaf David Bailey, die naam maakte in de jaren '60 en tot op de dag van vandaag (2011) nog steeds bezig is. Voor iedereen die zich interesseert voor fotografie is dit een documentaire die je gezien moet hebben. Daarnaast is deze documentaire ook te bekijken als karakterstudie, aangezien je de afkomst en de ontwikkeling van David Bailey door de jaren heen te zien krijgt. Het beeld van de DVD-uitgave is op wat grain na prima en het geluid is goed genoeg voor een documentaire. Er zijn helaas geen extra's op deze DVD. Kortom, een aanwinst voor de echte liefhebber.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.