Youp van 't Hek - Omdat de Nacht

Recensent:
Laurens van der Molen
13-05-2011

Totaalbeoordeling:

8.5
DVD

Youp van 't Hek - Omdat de Nacht (DVD)
Samenvatting

In Omdat de Nacht vertelt Youp van ‘t Hek het verhaal van Erik, een man die hij heeft ontmoet na afloop van één van zijn voorstellingen. Erik is een depressieve man, die graag wil dat Youp zijn verhaal een keer op het podium vertelt, zodat hij in de zaal kan zitten en kan denken, dat is mijn verhaal! Erik werd op zijn eigen surpriseparty, gehouden door zijn werk, niet gemist. Toen hij hier achter kwam, is hij een bos ingelopen. Waar hij een vrouwenstem hoorde. Na het volgen van de prachtige stem vond hij een huisje met een beeldschone vrouw, die vroeg of hij binnen wilde komen. Sindsdien gaat hij daar dagelijks op bezoek om “koffie” te drinken.

Commentaar

In 2009/2010 trok Youp van ’t Hek door Nederland en België met zijn voorstelling Omdat de Nacht. Het is alweer zijn dertigste theatervoorstelling en het is eigenlijk meer van hetzelfde. Wat in dit geval zeker niet als negatief moet worden beschouwd. Youp gebruikt het verhaal van Erik als de rode draad in zijn show en wisselt dit af met actuele onderwerpen en een aantal liedjes. Voor de liedjes heeft hij deze voorstelling Lotte Horlings meegenomen. Deze zangeres speelt de vrouw uit het huisje van Erik en zorgt voor de vrouwelijke stem in de verschillende liedjes. Met name de grappen die Youp maakt over de actualiteit zijn erg grappig en vlijmscherp. Ongeveer alle belangrijke gebeurtenissen uit 2010 komen aan bod. Arie Boomsma, kindermisbruik, het CDA-congres, de PVV, niets wordt buiten beschouwing gelaten en alles wordt besproken op de manier die we van Youp van ’t Hek gewend zijn. 2010 is ook het jaar van de “Help”. Het begon er allemaal mee dat de zoon van Youp telkens van het kastje naar de muur werd gestuurd, toen hij problemen had met zijn telefoon. Op een gegeven moment was de maat vol en twitterde Youp zijn mening over het geval de wereld in. Een vloedgolf aan klachten over verschillende grote bedrijven was het gevolg en Youp besloot dat hij hier iets mee moest doen. Hij besloot het blad “Help” te maken waarin hij op een grappige manier de klachten over de klantenservice van een aantal bedrijven behandelt. De opbrengsten van het blad zijn gegaan naar het goede doel. Tijdens de voorstelling voel je dat het publiek zit te wachten op grappen over dit onderwerp en Youp stelt niet teleur! Behalve een leuke komiek is Youp ook een goede verhalenverteller. Het verhaal van Erik maakt indruk en biedt stof om over na te denken. Hij spreekt het publiek in dit verhaal aan om na te denken over het leven en het te nemen zoals het is. Niet teveel zeuren en gewoon leven, eigenlijk wat hij in zijn eerdere voorstellingen ook al verkondigde. Omdat de Nacht is een erg sterke en grappige voorstelling. Youp van ’t Hek is het nog niet verleerd! Liefhebbers van Youp zullen ook van deze voorstelling weer smullen, maar als je de vorige voorstellingen van de komiek niets vond, zal deze je niet bekeren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Cabaret
Regio: 2
Jaar: 2011
Speelduur: 118 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582834710

Extra's

  • De Making Of
  • Evenblij met Youp
  • De Help
  • Youp in Carré
  • Youp op TV

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt weergeven met een beeldverhouding van 1.78:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. De voorstelling is opgenomen voor de televisie en het beeld is van een prima kwaliteit. Het bevat lichte beeldruis en er is met name bij de blauwe achtergrond sprake van lichte edge enhancement en macro blocking. Dit is gelukkig nergens storend. Tijdens de voorstelling wordt goed gebruik gemaakt van lichten om sfeer te creëren. Met name als Youp het verhaal van Erik vertelt is dit erg goed gedaan. De zangeres Lotte Horlings wordt ook af en toe in beeld gebracht. Dit wordt gedaan door de achtergrond doorzichtig te maken, zodat de zangeres en de band zichtbaar worden. De achtergrond is aardig donker, waardoor Youp er duidelijk uitspringt. Het schaduwdetail en zwartniveau zijn goed en het beeld is mooi helder. De voorstelling is verdeeld in 34 hoofdstukken en moet het helaas stellen zonder optionele ondertiteling.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track en een Dolby Digital 2.0 (192kb/s) track. Beide zijn uiteraard in de Nederlandse taal. Voor deze recensie is de 5.1-track beluisterd. Deze is van een goede kwaliteit. De dialogen van Youp van ‘t Hek zijn duidelijk verstaanbaar en worden door de centerspeaker weergeven. De andere speakers zorgen voor het geluid vanuit het publiek. Ook worden ze gebruikt voor de vaak rustige muzieknummers. Bij de nummers waarin Youp en Lotte samen zingen, zorgen ze voor een ruimtelijk gevoel doordat de stemmen uit verschillende speakers komen. De subwoofer heeft over het algemeen niets te doen, maar tijdens de muziek is hij af en toe licht te horen. Omdat de voorstelling eigenlijk alleen maar rustige en ingetogen nummers bevat, is dit echter geen probleem. De track heeft verder geen opvallende fouten en doet het belangrijkste wat hij moet doen, namelijk de conference goed verstaanbaar overbrengen.

Extra's

Het menu wordt weergeven met een beeldverhouding van 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 5.1 (448 kb/s). De DVD bevat aardig wat extra’s, die direct vanuit het hoofdmenu kunnen worden gekozen. Alle extra’s hebben een beeldverhouding van 1.781:1 en een Dolby Digital 2.0 (192kb/s) geluidstrack.

Evenblij met Youp (40 min)
Frank Evenblij, bekend van de Jakhalzen, heeft een programma waarin hij samen met een cabaretier naar een voor de cabaretier belangrijke plaats reist. Dit is de uitzending met Youp van ’t Hek waarin ze naar Parijs gaan. Een erg grappig programma, dat scènes uit verschillende voorstellingen goed afwisselt met interviews van Frank met Youp.

De Help (13 min)
Een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen rondom de “Help”. Het begint met het eerste interview bij Pauw en Witteman en eindigt met de uitreiking van de cheque voor de opbrengsten van het magazine aan de mannen van het Glazen Huis.

De “making of” (22 min)
De making of van de voorstelling Omdat de Nacht is een kijkje achter de schermen. We zien verschillende interviews met de mensen die aan de voorstelling meewerken en met name zangeres Lotte Horlings wordt hierin uitvoerig behandeld.

Youp in Carré (15 min)
Een erg sterk interview met Youp over wat het voor hem betekent om in Carré te staan en wat hij doet voor een voorstelling.

Youp op TV (9 min)
Een leuk overzicht van de verschillende programma’s waarin Youp in 2010 in heeft gezeten. Helaas zijn het niet de volledige interviews, maar slechts stukjes. De hit die hij samen met Guus Meeuwis opnam tijdens het WK staat er gelukkig wel volledig op. De beeldkwaliteit verschilt nogal tussen de verschillende programma’s, wat goed verklaarbaar is door het bronmateriaal.

Conclusie

Omdat de Nacht is alweer de dertigste theatervoorstelling van Youp van ‘t Hek. Het is vooral meer van hetzelfde, wat in zijn geval zeker niet als negatief moet worden beschouwd. Youp behandelt de actualiteit op zijn bekende harde manier. Daarnaast vertelt hij het verhaal van Erik als rode draad door de voorstelling. Erik is een depressieve man, die niet wordt gemist op zijn eigen surpriseparty. Als hij een prachtige vrouwenstem in het bos hoort, besluit hij deze te volgen. Dit brengt hem bij een huisje waar een beeldschone vrouw hem uitnodigt om binnen te komen. Sindsdien gaat hij dagelijks op bezoek. Het beeld en geluid van de DVD zijn prima en de DVD bevat ook aardig wat leuke en interessante extra’s. Omdat de Nacht is een aanrader voor fans van de cabaretier. Vond je zijn vorige voorstellingen echter niets, dan zal deze voorstelling je mening over Youp van ‘t Hek niet veranderen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.