Dead Man Walking

Recensent:
Marcel den Haan
28-04-2011

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Dead Man Walking (Blu-ray)
Samenvatting

Helen Prejean (Susan Sarandon) is een non die werkt in een achterstandswijk. Ze komt in contact met ene Matthew Poncelet (Sean Penn), die brieven stuurt en waarop Helen antwoordt. Hij is een veroordeelde gevangene die in de dodencel wacht op zijn executie. In een brief vraagt hij aan Helen of ze hem wil bezoeken. Dit doet ze dan ook. In de gevangenis wordt ze gewaarschuwd dat deze mannen altijd een dubbele agenda hebben en meesters zijn in het manipuleren. Het blijkt dat Matthew wil dat Helen hem helpt met zijn laatste poging om de doodstraf om te laten zetten in een gevangenisstraf. Ondanks het feit dat ze hier geen ervaring mee heeft, stemt ze in met Matthew’s verzoek. De twee beginnen een bijzondere band te ontwikkelen als ze elkaar steeds beter leren kennen. Helen helpt Matthew niet alleen met zijn zaak, maar ook met zijn gevoelens en emoties. Gaandeweg leert ze steeds meer details over de misdaad van Matthew, iets dat gemengde gevoelens met zich meebrengt.

Commentaar

Dead Man Walking is gebaseerd op het gelijknamige boek van Helen Prejean. Tim Robbins bewerkte het boek tot een script en hij nam ook plaats in de regisseursstoel. De film kent diverse veranderingen ten opzichte van het waargebeurde boek. Ten eerste beschrijft Prejean haar omgang met twee ter dood veroordeelden. In de film is dit teruggebracht tot één. Deze opzet werkt echter prima, aangezien je als kijker nu alleen te maken hebt met de relatie tussen Prejean en Poncelet. Een tweede gevangene zou nodeloos afleiden en dit zou er zeker voor gezorgd hebben dat de prent minder van kwaliteit zou zijn. Nu blijft er een ijzersterk verhaal over en een film die over de jaren is uitgegroeid tot een kleine klassieker. De film weet op alle vlakken te overtuigen en de kijker bij de keel te pakken. De ontwikkelende relatie tussen de non en de ter dood veroordeelde is prima uitgewerkt, maar nog veel beter ten uitvoer gebracht door de twee hoofdrolspelers. De kracht van Dead Man Walking komt dan ook grotendeels voort uit deze twee optredens. Niet dat het verhaal slecht is, maar de acteurs weten met hun spel de prent naar een hoger niveau te tillen. Het is dan ook geheel terecht dat zowel Susan Sarandon en Sean Penn genomineerd werden voor een Oscar. Alleen Sarandon mocht uiteindelijk het gouden beeldje mee naar huis nemen, Penn moest het afleggen tegen Nicolas Cage die het beeldje kreeg voor zijn rol in Leaving Las Vegas. Vrij onterecht zoals veel mensen toen al opmerkten, maar dit doet uiteraard niets af aan zijn prestatie. De chemie tussen Penn en Sarandon is werkelijk perfect. Zij zetten beiden een zeer natuurlijk gespeelde rol neer, waarbij ze als het ware geheel in de huid kruipen van hun karakters. Het onderwerp van de film is vooral in Amerika omstreden. Ook nu nog, zo’n zestien jaar na het uitkomen van de film, worden er nog steeds mensen ter dood gebracht in diverse staten van het land. De prent heeft dus niks aan kracht ingeleverd en Tim Robbins weet een goed beeld te schetsen van de laatste dagen van een veroordeelde. Hij doet dit bovendien zonder een standpunt in te nemen, maar vooral ook beide kanten van het verhaal te laten zien. We zien namelijk niet alleen Poncelet aan het woord en horen waarom hij vindt dat hij niet gedood moet worden, maar ook de ouders van de slachtoffers. Verder durft Robbins af te wijken van de geijkte paden en ons een einde voor te schotelen dat gewoon de realiteit is en niet volgens de regels van Hollywood. Dead Man Walking is een zeer sterk drama dat nog altijd aan te raden is voor fans van dit soort films. Het acteergeweld van de twee hoofdrolspelers is groot, ondersteund door prima bijrollen en een goed verhaal.

Dead Man Walking is reeds eerder op DVD verschenen. De film is nu verkrijgbaar op Blu-ray Disc. Lees hieronder onze recensie van deze uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 1995
Speelduur: 122 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Portugees
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626092025

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Dead Man Walking heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De film op deze uitgave stamt alweer uit 1995. Dit is slechts in geringe mate terug te zien aan het beeld. We bedoelen dan vooral de ingetogen kleuren en de algehele sfeer van de transfer. Dit beeld laat een natuurlijk uiterlijk zien. Op het gebied van scherpte en detail ziet het er allemaal meer dan goed uit. Veel beter dan dit zal het niet worden. Zowel close-ups als wijdere shots laten veel detail zien, aangevuld met een goede scherpte en diepte. De kleuren ogen zoals gezegd ingetogen, maar de gehele speelduur prima verzadigd. Echt felle kleuren zijn er niet, maar het ziet er allemaal uit zoals het zou moeten. Geen overdreven felle kleuren, zoals je wel eens ziet bij recente blockbusters. De donkere scènes zijn prima te volgen. Contrast en schaduwdetail zijn dan ook dik in orde, evenals het zwartniveau. De transfer bevat een fijne laag filmgrain, die het geheel een mooi filmisch uiterlijk geeft. Er zijn alleen een paar scènes waarbij de filmgrain grover oogt en varieert in hoeveelheid. Verder zijn er wat momenten van lichte aliasing. Een andere vervelend punt is dat het lijkt alsof er hier en daar wat DNR toegepast is. Dit is echter niet in grote hoeveelheden gebeurd en bovendien niet al te opvallend aanwezig. Een prima beeldkwaliteit, zeker voor een film van zestien jaar oud.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het originele Engelstalige geluid staat in DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (24bit/48kHz) op de uitgave. Dead Man Walking bestaat vooral uit dialoog en het geluid komt dan ook voornamelijk uit de voorste speakers. De surrounds zijn het grootste gedeelte van de tijd geheel stil. Soms zijn er wat momenten waarbij wat lichte muziek hoorbaar is of wat omgevingsgeluiden. Deze track is echter een prima voorbeeld van het feit dat geluid niet altijd uit veel effecten en bas hoeft te bestaan om goed te scoren. Op het gebied van detail en helderheid scoort de track namelijk meer dan voldoende. Het geheel klinkt zeer natuurlijk, waarbij dialogen prima te volgen zijn. Deze komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de soms aanwezige muziek en omgevingsgeluiden horen. Plaatsing en richting zijn eveneens uitstekend. Iets dat ook opvalt is hoe goed alle kleine geluiden hoorbaar zijn. Mensen die de DVD al in het bezit hebben, zullen zich afvragen wat ze al die tijd gemist hebben. Geen ruimtelijk en dynamisch geluid dat uit speakers knalt en de kopjes op tafel doet rinkelen, maar een zeer helder en natuurlijk klinkende track die imponeert op diverse vlakken.

Extra's

Na het opstarten van de schijf wordt direct met de film begonnen. Er is geen hoofdmenu aanwezig, alleen een pop-up menu waar alle instellingen te maken zijn en de extra’s te selecteren. Er is feitelijk maar één noemenswaardige extra aanwezig, dus op dat gebied is deze uitgave behoorlijk dungezaaid.

Audiocommentaar
Het commentaar wordt geleverd door regisseur en schrijver van het script, Tim Robbins. Hij brengt een informatief en onderhoudend commentaar, waarin hij diverse aspecten van het project bespreekt. Zo horen we hoe het script tot stand kwam, de verschillen met het boek, maar ook de optredens van de cast en uiteraard het onderwerp. Voor fans van de film een dikke aanrader!

Trailer (2 min.)
Een trailer van de film. De resolutie is 1080p, met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

Conclusie

Dead Man Walking is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Helen Prejean. Deze non bezoekt een gevangene die in de dodencel zit en slechts enkele dagen van zijn executie verwijderd is. De man vraagt Helen hem bij te staan in deze laatste dagen en er ontwikkelt zich een bijzondere band. Regisseur Tim Robbins levert een indringend verhaal af over een complex onderwerp. Hierin kiest hij geen kant, maar belicht hij alle kanten van het verhaal. De twee hoofdrolspelers leveren een prestatie op acteervlak die de film naar een hoger niveau weet te tillen. Deze BD-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, met slechts enkele kanttekeningen. Op het gebied van extra’s is het wat behelpen, maar het audiocommentaar is zeer onderhoudend en de moeite waard.

Laatste reacties

Jethro  |  29-04-2011

Goede review en inderdaad een hele beste film. :grin:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.