New Kids Turbo

Recensent:
Marcel den Haan
16-04-2011

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

New Kids Turbo (DVD)
Samenvatting

De recessie heeft hard toegeslagen in het hele land. Ook Maaskantje moet er aan geloven en de vijf vrienden, Richard Batsbak (Huub Smit), Robbie Schuurmans (Steffen Haars), Rikkert Biemans (Wesley van Gaalen), Gerrie van Boven (Tim Haars) en Barrie Butsers (Flip van der Kuil), raken allemaal hun baan kwijt. Dit hebben de mannen eigenlijk meer aan zichzelf te wijten, maar het nieuwe leven zonder baan vinden ze op zich wel goed te doen. Ze krijgen namelijk gratis geld en ze geven dit dan ook graag uit aan bier, vette snacks en benzine. De maandelijkse bijlage is echter niet al te hoog en daarom togen de mannen richting het gemeentehuis om meer geld te vragen. Dit wordt uiteraard afgewezen en door een incident wordt hun gehele uitkering zelfs stopgezet. Dan is de maat vol voor de vrienden en ze besluiten nergens meer voor te betalen. Vervolgens krijgen ze het aan de stok met deurwaarders en politie, iets dat steeds verder escaleert en het rustieke dorpje op de rand van de afgrond brengt.

Commentaar

Wie is inmiddels niet bekend met de vijf hangjongeren uit Maaskantje? Begonnen als een reeks korte filmpjes op de weblogsite Flabber, maar uitgegroeid tot een landelijk fenomeen. Comedy Central zag wel wat in de serie en nam de reeks over. Het derde seizoen dat hier werd uitgezonden, zorgde voor landelijke bekendheid van de show en hele volksstammen herhaalde dagelijks de kreten die de hoofdpersonen gebruiken. In plaats van een vierde seizoen werd er gekozen voor het maken van een speelfilm, iets waar Reinout Oerlemans wel wat geld voor over had. Hij stelde 1.5 miljoen euro beschikbaar, een gok die erg goed uitpakte. De film trok namelijk in recordtijd een miljoen bezoekers. Het hier besproken New Kids Turbo kan dus gezien worden als een groot succes, ondersteund door een handig in elkaar gezette publiciteitscampagne met merchandise, een eigen snack en muziek. De originele afleveringen duurden slechts enkele minuten en die van het derde seizoen niet veel langer. Een gehele speelfilm rond het vijftal zou problemen kunnen opleveren, maar de makers hebben dit aardig opgelost. De eerste helft van de film gebeurt er niet zo heel veel. We zijn getuige van enkele kolderieke situaties als de jongens besluiten om nergens meer voor te betalen. Dit levert natuurlijk de nodige problemen op. Halverwege lijkt de prent zich in een andere versnelling te schakelen en komt er wat meer tempo in het verhaal. Dan komen de personages terecht in een achtbaan die veel wegheeft van een Flodder-film. Of je deze film leuk zal vinden is geheel afhankelijk van het feit of je de show ook al zag zitten. Heb je helemaal niks met de New Kids, dan zal ook deze film je niet kunnen plezieren. Dit is typisch zo’n geval van je vindt het helemaal niks of juist fantastisch. De serie staat bekend om zijn harde humor en taalgebruik. Dit is ook hier het geval, hoewel het toch allemaal wat softer lijkt geworden. Vooral qua taalgebruik, aangezien de gewraakte kreet ‘verrekte mongol’ slechts sporadisch voorbij komt. De vijf acteurs zetten allemaal prima rollen neer. Wie de heren wel eens gezien of gehoord heeft in hun eigen hoedanigheid, zal opmerken hoeveel zij verschillen van hun alter-ego’s. Dit is dus erg knap gedaan. Qua uiterlijk en cameravoering is het ook allemaal dik in orde. Het grotere budget is duidelijk terug te zien. Alles bij elkaar een geslaagde overstap naar het grote scherm en uiteraard verplichte kost voor de fans. Ook aan te raden voor mensen die houden van botte en harde humor, platvloersheid en een simpele verhaallijn. Wekken de mannen alleen maar ergernis op, dan vooral het advies om deze DVD lekker in de schappen te laten staan.

New Kids Turbo is uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder volgt onze recensie van de DVD.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 82 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053015502

Extra's

  • Making Of
  • Photogallery
  • Audiocommentaar
  • en vele anderen
  • Kut!
  • Première
  • Bam!
  • Kits & Poep
  • Uitreiking Diamanten Film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

New Kids Turbo staat in de verhouding 2.35:1 anamorf op de DVD. Op de kwaliteit van het beeld valt niet veel aan te merken. Op alle vlakken wordt namelijk een ruime voldoende gescoord. De transfer oogt mooi scherp, met een niveau van detail zoals je dat mag verwachten van een recente film. Het beeld komt verder mooi helder over, met een goed contrast. De vele scènes die zich buiten afspelen zien er erg goed uit. De kleuren ogen natuurlijk en komen prima verzadigd over. Donkere scènes zijn nauwelijks aanwezig, slechts enkele waarbij de hoofdpersonen over een slecht verlichte weg lopen. Deze scènes zijn goed te volgen, schaduwdetail en zwartniveau zijn dik in orde. Wel is tijdens deze momenten ruis te zien in de donkere vlakken van het beeld. Verder zien we nog wat momenten met edge enhancement en aliasing, maar niks om je zorgen over te maken. Een degelijke beeldkwaliteit die zeker niet teleurstelt!
De film is verdeeld in 8 hoofdstukken en is te bekijken met Engels of Nederlandse ondertiteling. De laatste is speciaal voor doven gemaakt.

Geluidskwaliteit

Er is één audiospoor op de DVD te vinden, namelijk een Dolby Digital 5.1-track (448 kb/s) in de originele Nederlandse taal. Met uiteraard een dik Brabants accent. Net als het beeld is ook het geluid ruim voldoende. New Kids Turbo bevat, vooral richting het einde, aardig wat actiescènes. Deze klinken goed ruimtelijk en dynamisch. Er wordt prima gebruik gemaakt van de surrounds en het LFE-kanaal laat een diepgaand laag horen. Mooi voorbeeld is de scène waarin een flinke raket tot ontploffing wordt gebracht, resulterend in een aardige paddenstoelwolk. De subwoofer laat de kopjes op tafel flink trillen, iets dat het geheel meer impact en beleving geeft. Andere momenten met flink wat laag zijn de scènes waarin de Happy Hardcore-tracks van Paul Elstak te horen zijn, al dan niet komend uit de groene Opel Manta. Ook hier dreunt het er lekker op los, met goed gebruik van alle kanalen. De dialogen zijn goed hoorbaar, of ze te volgen zijn is afhankelijk van je kennis van het Brabantse dialect. Echt heel plat praten de mannen niet, dus het moet voor een ieder wel te volgen zijn. Tijdens de rustige momenten klinkt het geluid goed gebalanceerd. Ook hier worden alle kanalen regelmatig bij het geheel betrokken, door middel van muziek en omgevingsgeluiden. De track klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet hoorbaar. Een prima geluid, dat zeker tijdens de genoemde momenten lekker agressief en ruimtelijk klinkt.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1, met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) achtergrondgeluid. Het menu is vrij standaard weergegeven, maar voorzien van passend commentaar van de New Kids, die je aansporen bepaalde keuzes te maken. De extra’s zijn vrij kort en geheel in de stijl van de film, absurd dus. Alle extra’s hebben 1.78:1 anamorf beeld en Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid.

Audiocommentaar
De vijf hoofdrolspelers leveren commentaar tijdens de gehele speelduur. Ze doen dit in principe als zichzelf, maar verwacht geen diepgravend gesprek waarin alle scènes ontleed worden. Soms wordt er wel iets specifieks gezegd wat te maken heeft met datgene je op het scherm ziet, maar het commentaar bestaat vooral uit veel slap gepraat en weinig informatiefs. Toch past dit ook wel weer bij de sfeer van de film.

Making Of New Kids Turbo (68 min.)
In deze vrij lang durende blik achter de schermen zien we hoe het eraan toegaat tijdens de opnames van New Kids Turbo. Dat betekent scènes die opgenomen worden en gerepeteerd, maar ook veel lol en bizarre momenten. Vooral de cameraman moet het ontgelden als er constant gespuugd wordt op zijn camera, gevolgd door scheten en neuzen die geleegd worden op de lens. Ook reageren de acteurs en crew op het maken van de film, maar verwacht ook hier weer geen diepzinnige overpeinzingen.

Kut! (30 sec.)
In vogelvlucht een overzicht van alle momenten waarin kut gezegd wordt.

Première (3 min.)
Beelden van de première, zoals de acteurs en genodigden die aankomen op de rode loper. Ook zien we hoe de cast en crew voorgesteld worden aan het publiek in de zaal en hoe ze allemaal losgaan op de afterparty.

Bam! (44 sec.)
Een overzicht van alle momenten dat er tegen de camera van de maker van de making of geslagen wordt.

Kits & Poep (39 sec.)
Zoals gezegd zit de making of vol met momenten waarin mensen op de lens van de camera spugen en scheten laten. Hier zijn al deze momenten achter elkaar gezet. Niet geschikt om te kijken als je aan het eten bent.

Schieten Jonguh! (49 sec.)
Hier zien we jongens even flink losgaan met enkele wapens, in voorbereiding op het gebruik van geweren in de film.

Knoepert (23 sec.)
De New Kids hebben ook een eigen snack, de Knoepert. Hier zien we Flip van der Kuil en Steffen Haars op vrij onsmakelijke wijze de twee varianten naar binnen werken.

Majorca Bar (1 min.)
De jongens ontspannen even tussen de opnames van de film en reizen af naar de Majorca Bar in Den Dungen.

Henry van Loon Unkut (5 min.)
Cabaretier Henry van Loon speelt een korte rol in de film. Hier zien we hem wat slap praten achter de schermen.

Photogallery Foxy Magazine (1 min.)
Foto’s die gemaakt zijn voor het blad Foxy.

Uitreiking Diamanten Film (2 min.)
Tim Haars, Flip van der Kuil en Huub Smit krijgen een award uitgereikt naar aanleiding van het bereiken van de diamanten status voor New Kids Turbo. Ze reageren kort op dit feit en ook Reinout Oerlemans komt aan het woord.

Conclusie

De vijf bekende hangjongeren uit Maaskantje zijn het helemaal zat! Ze raken hun baan kwijt, vervolgens ook hun uitkering en ze krijgen deurwaarders achter zich aan. Dit als ze besluiten nergens meer voor te betalen. Als de overheid ook nog eens het dorp zelf onder de loep neemt, is de maat vol. Niemand komt namelijk aan Maaskantje! New Kids Turbo is het eerste filmavontuur voor de vijf jongens uit het Brabantse dorpje. Fans van de serie weten wat ze kunnen verwachten. Veel platte en harde humor, aangevuld met vooral aan het einde enkele spetterende actiescènes. De film is vakkundig gemaakt en bovendien een groot succes in de bioscoop. Als je de serie al helemaal niks vond, dan is het advies om deze filmversie links te laten liggen. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn over het algemeen wat kort en weinig diepgaand, maar dat past ook wel weer bij een prent zoals deze.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Mr. Humphries  |  01-05-2011

nogmaals ik heb het niet over de humor! maar over de uitvoering alle humor is te pruimen, als de uitvoering maar goed is in de serie waren de grappen nog le...
Lees meer >

Ron-G  |  01-05-2011

Ik dat het eerder een persoonlijke "smaak" van humor is, je vind dit of leuk of niet, een middenweg is er bijna niet met New Kids. En zoals ik al eerder melde...
Lees meer >

Mr. Humphries  |  29-04-2011

ken je niet het effect als iemand je een grap verteld en je in een deuk laat lachen, maar dat je hem zelf aan je collega's gaat vertellen, het helemaal niet zo ...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  29-04-2011

dit is geen gevalletje humor, het is de uitvoering wat slecht is Jij hebt geen gevoel voor humor. Zo, ook even een stelling waar geen discussie mogelijk is.
Lees meer >

Mr. Humphries  |  28-04-2011

dit is geen gevalletje humor, het is de uitvoering wat slecht is
Lees meer >

rogue  |  28-04-2011

Salt, daar proberen ze niet grappig te zijn zonder dat ze dat zijn. Er is niets zo irri dan dat ze proberen grappig te zijn zonder dat te zijn. Maar smaken ver...
Lees meer >

De_Hollander  |  28-04-2011

Salt, daar proberen ze niet grappig te zijn zonder dat ze dat zijn. Er is niets zo irri dan dat ze proberen grappig te zijn zonder dat te zijn. Maar smaken ver...
Lees meer >

rogue  |  26-04-2011

Dit vindt ik de slechtste film ooit gemaakt. Ik werd er zelf depri van, slechte grappen. Hoe kun je dat zeggen terwijl je Salt hebt gezien, in ieder geval de sl...
Lees meer >

Mr. Humphries  |  26-04-2011

En humor is (net als veel dingen) heel persoonlijk. Ik vind niet dat je kunt zeggen wat deTuinman zegt. Je zou echter wel kunnen zeggen dat JIJ de film goedkoop...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  25-04-2011

Dit vindt ik de slechtste film ooit gemaakt. Ik werd er zelf depri van, slechte grappen. Daar word ik nou altijd een beetje depri van. (y)
Lees meer >

De_Hollander  |  25-04-2011

Dit vindt ik de slechtste film ooit gemaakt. Ik werd er zelf depri van, slechte grappen.
Lees meer >

Leijo  |  25-04-2011

Naar de bios gaan was natuurlijk een gok, maar da's met elke film die je voor het eerst ziet (het zij in de bios, op DVD of op tv): je weet pas of je een film l...
Lees meer >

Mr. Humphries  |  24-04-2011

aub niet, mensen gingen naar de bios en kopen de dvd puur voor het idee dat ze iets van New kids zien iedere randebiel kan zien dat de film van zichzelf erg g...
Lees meer >

Ron-G  |  24-04-2011

Dat klopt wel, de film kan bij een bepaalde 'setting' veel leuker zijn ;)....ik denk niet dat je 'm bijvoorbeeld 's ochtends als je net je bed uitkomt moet beki...
Lees meer >

rogue  |  22-04-2011

Omdat de film natuurlijk "hot" is op het moment, word er bij ons op het werk veel over de film gepraat, ik heb het geluk met een hoop filmliefhebbers te zitten,...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.