Lang & Gelukkig

Recensent:
Laurens van der Molen
21-03-2011

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Lang & Gelukkig (DVD)
Samenvatting

In Lang & Gelukkig worden verschillende sprookjes in een modern jasje gestoken. De Baron (Jack Wouterse) heeft al een tijdje contact met Irma Zonderboezem (Arjan Ederveen) via de webcam. De twee besluiten, dat het tijd wordt om elkaar te ontmoeten. Irma reist samen met haar dochters Paris (Alex Klaasen) en Hilton (Gijs Naber) naar het sprookjesbos om daar met de Baron te trouwen. Dit tot verdriet van zijn dochter Assepoester (Hannah van Lunteren). Zij wordt namelijk door haar stiefmoeder en stiefzusjes behandeld als schoonmaakster. Dan zijn er ook nog de Grote Boze Wolf (Alex Klaasen) en Roodkapje (Sylvia Poorta), die elkaar stiekem wel heel leuk vinden. Tenslotte is er nog het koningshuis van sprookjesland. De koningin (Sylvia Poorta) vindt het tijd worden dat haar zoon, prins Roderick (Hans Leendertse), een vrouw neemt en besluit een bal te organiseren om een geschikte vrouw te vinden.

Commentaar

Een paar jaar geleden ben ik bij een amateurvoorstelling van de musical Into the Woods geweest. In deze musical werden sprookjes op een geestige manier herverteld en samengevoegd. Lang & Gelukkig deed mij hier erg aan denken. Dit kwam niet alleen door de samenvoeging van sprookjes, maar ook door de manier waarop het wordt gebracht. Lang & Gelukkig was oorspronkelijk een musical en bij de verfilming is hier niet ver van afgeweken. De sets zijn bewust minimaal gehouden en zien er uit alsof ze van karton zijn. Hoewel deze ‘goedkope’ look even wennen is, heeft het duidelijk zijn charme. Het zorgt er namelijk voor dat je het gevoel hebt naar een musical in het theater te kijken. De film is geregisseerd door Pieter Kramer, bekend van onder andere Theo en Thea. Hij was in 2007/2008 ook de regisseur van het gelijknamige toneelstuk, dat een groot succes was. Eerder had hij al het toneelstuk van Ja zuster, nee zuster verfilmd en ook Lang & Gelukkig besloot hij om te toveren in een speelfilm. Net als bij Theo en Thea werkt Kramer samen met Arjan Ederveen, die er duidelijk erg veel plezier in heeft zich in een jurk te steken. Sowieso bestaat het grootste deel van de cast uit mannen en aangezien de meeste acteurs dubbelrollen hebben, spelen ze vaak ook een vrouwenrol. Dit is de eerste paar minuten een beetje wennen, maar al snel nemen ze je mee in het verhaal. Lang & Gelukkig is een musical en bevat daarom aardig wat muzieknummers. Die zijn stuk voor stuk gebaseerd op de melodieën van bekende hits. Dit zorgt er telkens voor dat je de deuntjes herkent, maar niet weet waarvan precies. De erg geestige teksten voor de liedjes zijn grotendeels geschreven door Alex Klaasen. Klaasen neemt ook de rollen van Paris en de Wolf voor zijn rekening. Verder zien we nog Jack Wouterse, Hans Leendertse, Dick van den Toorn en Hannah van Lunteren. Die spelen hun rollen allemaal zeer overtuigend. Sylvia Poorta, die zowel de koningin als Roodkapje speelt, is als de koningin erg goed, maar valt als Roodkapje tegen. De humor in de film is lekker scherp en actueel. Parallellen met de echte wereld zijn duidelijk aanwezig. Zo lijkt de dikke prins, die nu toch echt wel aan de vrouw moet van zijn moeder, wel erg veel op onze toekomstige koning. Veel van de humor ligt er dik bovenop, maar de film bevat ook genoeg subtiele grappen om interessant te blijven. De film is zeer geschikt voor liefhebbers van musicals, maar zeker ook voor de mensen die Theo en Thea een warm hart toedragen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Amusement, Komedie/Humor, Muziek
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888072561

Extra's

  • Trailer
  • Achter de schermen
  • Audio CD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt weergegeven met een beeldverhouding van 1.85:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. Het beeld is van een zeer goede kwaliteit met een goede scherpte en een erg hoog detail. Ook het zwartniveau en het schaduwdetail zijn goed. Van grain, ruis of andere foutjes is geen spoor te bekennen. De vaak goedkoop uitziende sets zijn erg mooi in beeld gebracht. De kleuren zijn mooi vol, iets wat erg goed bij dit sprookjesachtige verhaal past. De DVD heeft helaas geen ondertiteling voor doven en slechthorenden, een gemiste kans. De film is verdeeld over 12 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Bij een film als deze is geluid van cruciaal belang. Lang & Gelukkig bevat een Nederlands audiospoor in Dolby Digital 5.1-formaat (448 kb/s). Deze is gelukkig van een hoge kwaliteit. De dialogen zijn te beluisteren door de centerspeaker. De vier andere speakers worden gebruikt voor het omgevingsgeluid. Tijdens de muziek begint het geluid pas echt te leven. De subwoofer zorgt voor een mooie bas en de centerspeaker voor een goed verstaanbare zangpartij. De andere speakers zorgen voor het instrumentale gedeelte van de nummers, zonder dat dit de zangpartij ook maar één keer in de weg zit. Het geluid draagt dan ook perfect bij aan de theatersfeer die de film heeft.

Extra's

De DVD begint met een statisch menu in 1.85:1 anamorf beeldformaat met achtergrondmuziek.Op de DVD staan alleen een trailer en een blik achter de schermen. Daarnaast is er ook nog een audio-CD toegevoegd.

Achter de schermen (12 min)
Een blikje achter de schermen, helaas geen interviews of enige uitleg. De camera is gewoon aangezet tijdens het opnemen van de film en de resultaten daarvan zijn bij deze extra te zien. Deze extra wordt weergegeven met een beeldverhouding van 1.78:1.

Audio CD (35 min)
Bij de DVD van Lang & Gelukkig is de soundtrack op een losse CD bijgeleverd. Een leuk extraatje, zeker als je van de film hebt genoten.

Trailer (2 min)
De trailer van de film. Deze wordt weergegeven met een beeldverhouding van 1.85:1.

Conclusie

Lang & Gelukkig steekt verschillende sprookjes in een modern jasje. Assepoester krijgt te maken met een nieuw gezin. De Grote Boze Wolf en Roodkapje, vinden elkaar stiekem heel leuk en in het koningshuis van sprookjesland wordt het tijd dat de dikke prins eens een vrouw krijgt. Lang & Gelukkig is een verfilming van de gelijknamige musical. Beide zijn geregisseerd door Pieter Kramer, bekend van o.a Theo en Thea. Er is voor gekozen om de film er erg ‘goedkoop’ uit te laten zien. Hierdoor heb je het idee dat je in het theater naar een musical zit te kijken. De film heeft een erg nette DVD-uitgave. Zowel beeld als geluid zijn van een zeer hoge kwaliteit. Helaas bevat de DVD qua extra's alleen een trailer en een korte blik achter de schermen, maar dit wordt gelukkig deels goedgemaakt met de soundtrack van de film, die gratis bij de DVD zit. Lang & Gelukkig is een absolute aanrader voor mensen die van musicals houden, maar ook de liefhebbers van Theo en Thea moeten deze film niet aan zich voorbij laten gaan.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.