Rambo (Extended Cut)

Recensent:
Marcel den Haan
21-01-2011

Totaalbeoordeling:

6.7
Blu-ray

Rambo (Extended Cut) (Blu-ray)
Samenvatting

John Rambo (Sylvester Stallone) leeft na al zijn avonturen een teruggetrokken leven in de jungle van Thailand. Hij heeft genoeg van alle oorlogen en ellende en houdt zich voornamelijk bezig met het vangen van slangen. Op een dag wordt hij benaderd door een groep missionarissen die hem vragen hen met de boot naar Birma te brengen. Dat land wordt al jaren verscheurd door een bloedige oorlog en Rambo raadt de mensen dan ook af het land te bezoeken. Hij laat zich echter overhalen door de mooie Sarah (Julie Benz) en met zijn boot zet hij de groep af. Enige tijd later hoort hij dat de groep in handen is gevallen van het harde regime van Birma en wordt er andermaal een beroep op hem gedaan. Ditmaal om enkele huurlingen af te zetten, die een poging gaan wagen de missionarissen te bevrijden. Enkel aan de zijlijn staan terwijl anderen de strijd aangaan is niks voor John Rambo en daarom maakt hij zich andermaal op voor een bloederige confrontatie.

Commentaar

In 2008 trakteerde Sylvester Stallone ons op een nieuw avontuur van één van zijn helden, John Rambo. Het resultaat was een zeer bloederige en actievolle film. De eerste drie Rambo-films hadden allemaal harde actiescènes en een verhaal dat ondergeschikt was aan deze actie. Qua bloederigheid steekt dit vierde deel zijn voorgangers echter naar de kroon. Het duurt even voor de actie op gang komt, maar wanneer dit het geval is, is er geen houden meer aan. Liters bloed en ledematen vliegen over het scherm en dit allemaal lekker duidelijk in beeld gebracht. Zo leeft Rambo zich flink uit met een hakmes, een .50 machinegeweer en zijn vertrouwde pijl en boog. Deze keer schiet hij mensen niet neer, maar schiet hij ze letterlijk aan flarden. Ook sneuvelen de nodige hoofden en ledematen als Rambo hen benadert met zijn uit de kluiten gewassen, en bovendien zelf gefabriceerde, hakmes. Het mag dan ook duidelijk wezen, Rambo is een harde film geworden waarbij het geweld niet geschuwd wordt. In interviews heeft Stallone verklaard spijt te hebben van enkele keuzes die hij gemaakt heeft. Zo betreurde hij het dat er niet meer aandacht gegeven werd aan de relatie tussen Rambo en Sarah en vond hij de actie zelf ook wat te hard en bovendien te nep door het gebruik van CGI. Nu komt hij dan ook met een vernieuwde en langere versie van zijn film. Mensen die meer bloederigheid en gore verwachten komen van een koude kermis thuis. Dit is namelijk zelfs minder dan in de bioscoopversie. Zoals gezegd geeft Stallone meer aandacht aan de relatie tussen Rambo en Sarah door enkele verlengde scènes. Hoewel de speelduur slechts negen minuten langer is, is het aantal toegevoegde scènes toch echt meer. Dit door het feit dat Stallone ook scènes heeft verwijderd uit de film en ze anders in elkaar heeft gezet. Zo maakt hij gebruik van andere camerastandpunten en verlopen de cuts ook anders. Een geheel nieuwe film is het echter niet geworden. De basis van het verhaal blijft namelijk gelijk. Grootste verschil is dus het meer uitwerken van karakters en relaties en het terugschroeven van de gore. Voor veel mensen zal dit een struikelpunt zijn, aangezien de film vooral geliefd was voor de hersenloze en harde actie. Een Rambo-film kijken voor karakterontwikkeling is dan ook grotendeels gelijk als het kijken naar The Sound of Music voor bloed en gore. Toch kan niet alle verwijderde gore gezien worden als een gemis. Zo zat er een scène in de bioscoopversie waarin twee kinderen genadeloos en duidelijk in beeld werden afgeslacht. Dit is één van de scènes die geheel is verdwenen. Echt veel missen doe je hier niet aan. Het zou teveel worden om alle veranderingen hier op te noemen. Dit zijn er namelijk er namelijk behoorlijk veel. Het volstaat om te zeggen dat deze verlengde versie van Rambo iets tammer is in vergelijking met de bioscoopversie en er meer karakterontwikkeling aanwezig is. Of dit een voor of nadeel is, moet een ieder voor zichzelf bepalen.

De bioscoopversie van Rambo is al eerder op DVD en Blu-ray Disc verschenen. Lees hier onze recensie van de BD-uitgave en hier die van de DVD. Hieronder volgt onze bespreking van de Extended Cut op Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: A, B, C
Jaar: 2008
Speelduur: 99 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664084069

Extra's

  • Featurettes
  • Production Diary

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Aan de film is dus het een en ander gewijzigd en dit geldt ook voor de beeldkwaliteit. Een vergelijking met de eerdere uitgave op Blu-ray Disc toont aan dat deze Extended Cut een betere beeldkwaliteit laat zien. Het verschil is niet altijd even goed te zien, maar is wel duidelijk. Vergelijk maar eens het eerste screenshot met die uit de eerdere review. Nu is duidelijk meer detail zichtbaar. Het beeld oogt ook scherper. Dit alles heeft te maken met het feit dat er deze keer een hogere bitrate is gebruikt voor het videogedeelte. De transfer oogt ook wat lichter en helderder. De rest van het beeld is nagenoeg gelijk aan de eerdere uitgave. De kleuren ogen goed verzadigd en natuurlijk. Donkere scènes zijn prima te volgen dankzij een goed schaduwdetail en contrast. Dankzij het goede zwartniveau zijn er diverse tinten zwart aanwezig. Ook nu zijn er geen artefacten aanwezig, slechts wat lichte filmgrain. Een prima beeldkwaliteit en dus een kleine stap voorwaarts ten opzichte van de eerder uitgebrachte BD-uitgave.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Net als het beeld heeft ook het geluid een upgrade gehad. Moesten we het bij de vorige uitgave nog met een 5.1-track doen, hier is een DTS-HD Master Audio 7.1-track (16bit/48kHz) aanwezig. De Amerikaanse uitgave van de bioscoopversie had toen al 7.1-geluid, wij gelukkig nu ook. Qua kwaliteit zijn de tracks nagenoeg gelijk. De twee extra achterkanalen geven het geheel echter een ruimtelijker geluidsbeeld, dat veel natuurlijker en actiever overkomt. Geluiden uit de surrounds bewegen zich natuurlijker van links naar rechts en weer terug. Deze kanalen worden veelvuldig bij het geheel betrokken, dus de twee extra kanalen zijn zeer duidelijk aanwezig. De track klinkt erg dynamisch, vooral tijdens de actiescènes. Geluiden lijken hier van alle kanten op je af te komen. Het LFE-kanaal laat een zeer diepgaand laag horen, dat vooral tijdens de diverse ontploffingen indruk weet te maken. De dialogen zijn altijd goed te volgen, zelfs tijdens de actiescènes. De frontspeakers geven de muziek en overige geluiden weer. Hier is een mooi breed stereogeluid te horen, met een goede scheiding van de kanalen. De track klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

Na het opstarten van de schijf zijn er diverse trailers te bekijken van andere Dutch Filmworks-uitgaven. Na ze bekeken of overgeslagen te hebben, wordt direct met de film begonnen. Er is geen hoofdmenu aanwezig, alleen een pop-up menu dat tijdens het kijken naar de film opgeroepen kan worden. Via dit menu zijn ook de extra’s te selecteren. Alle extra’s van de eerste uitgave zijn gesneuveld, maar daarvoor in de plaats krijgen we enkele zeer interessante en bovendiende diepgaande nieuwe features. De resolutie van alle extra’s is 1080i, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Production Diary: To Hell and Back (83 min.)
Een zeer interessante en uitgebreide kijk op het maken van de film. Deze keer geen standaard kijkje achter de schermen of standaard interviews, maar een diepgaande blik in de keuken van hoe deze film tot stand is gekomen. We zien hoe moeilijk was om de opnames tot een goed einde te brengen, veroorzaakt door de locaties in de Thaise jungle. We zien cast en crew aan het werk en krijgen veel commentaar en unieke beelden te zien. Als kijker kijk je als het ware mee over de schouder van Stallone en zijn crew, die verrassend eerlijk en oprecht overkomen. Een grote aanrader voor fans van de film en mensen die geïnteresseerd zijn in hoe een film gemaakt wordt.

Featurettes
Hier zijn zes featurettes te vinden die achter elkaar te bekijken zijn of los. Het betreft de volgende featurettes:

The Art of War: Completing Rambo Part 1: Editing (6 min.)
Deze eerste featurette gaat in op het in elkaar zetten van de film. Stallone en editor Sean Albertson komen aan het woord, evenals enkele andere leden van de crew. We horen welke uitdagingen kwamen kijken bij het monteren van een film zoals deze en met de werkwijze van Stallone.

The Art of War: Completing Rambo Part 2: Sound (3 min.)
Vergelijkbaar met de vorige featurette, maar nu krijgen we uitleg over het geluid van de film. De mensen die hier verantwoordelijk voor zijn komen aan het woord, evenals Stallone.

It’s a Long Road: The Resurrection of an Icon (19 min.)
Stallone en betrokkenen vertellen hoe zij te werk zijn gegaan bij het bedenken en maken van een vierde Rambo-film. De uitdagingen en problemen worden besproken.

A Hero’s Welcome - Release and Reaction (9 min.)
De cast en crew bespreken hoe leuk zij de première vonden en vertellen hoe de reacties waren van het publiek na de release.

A Score to Settle - The Music of Rambo (6 min.)
De titel zegt eigenlijk al genoeg, hier krijgen we uitleg hoe de muziek van de film tot stand is gekomen. De nieuwe muziek wordt besproken, maar ook de aloude, bekende tune van Rambo.

The Weaponry of Rambo (14 min.)
Ook deze titel zegt genoeg, de makers bespreken de verschillende wapens die in de film gebruikt zijn. Uiteraard komt het bekende, met elke deel steeds groter wordende, mes aan bod, maar ook het Barret .50 scherpschuttergeweer.

Conclusie

John Rambo leeft een teruggetrokken leven in de jungle van Thailand. Op een dag wordt hij benaderd door een groep mensen die willen dat hij hen naar het buurland Birma brengt. Dit land verkeert echter al jaren in oorlog en Rambo raadt de groep af te gaan. Hij laat zich toch overhalen, maar na terugkomst verneemt hij al snel dat de groep gevangen is genomen. Samen met enkele huurlingen gaat hij terug, eerst om hen alleen af te zetten, maar Rambo zou Rambo niet zijn als hij zich niet zou bemoeien met de bevrijding zelf. Dit vierde deel uit de serie voegt weinig toe aan de eerdere delen en het verhaal is flinterdun. De actie is echter keihard en liters bloed en ledematen vliegen over het scherm. De acteerprestaties zijn prima en het geheel ziet er goed gemaakt uit. Deze uitgave bevat een verlengde versie van de film, waar scènes vervangen en toegevoegd zijn. Er is meer plaats voor karakterontwikkeling en enkele bloederige scènes zijn gesneuveld. Deze BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Het beeld is zelfs beter dan bij de eerdere uitgave en voor het geluid is er nu een 7.1-track in plaats van een 5.1-track. Ook alle extra’s zijn nieuw, die van de eerdere release zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

Westi  |  27-04-2012

Als je de review leest dan zie je dat het geen standaard Extended Cut is. De film is opnieuw gemonteerd met andere camerapunten, sommige scenes zijn eruit gehaa...
Lees meer >

DJR  |  30-03-2012

Ik vind de extended versie niet beter, eerder wat minder. Mee eens. Als dit Stallone's idee is van speciale extended versies dan laat maar lekker zitten!
Lees meer >

De_Hollander  |  29-03-2012

Ik vind de extended versie niet beter, eerder wat minder. Mee eens, verschillende actie scenes zijn er tussenuit.
Lees meer >

Johan1967  |  28-03-2012

kan je bij deze extended cut versie, ook voor theatrical kiezen ? Nee, wordt ook niet over gesproken in de recensie.
Lees meer >

lennox-06  |  28-03-2012

kan je bij deze extended cut versie, ook voor theatrical kiezen ?
Lees meer >

Roy Langeveld  |  24-01-2011

Hmm, je kon zeggen van Rambo IV wat je wilt, die film was wel goed in wat-ie deed, en dat was snoeiharde actie. Ik weet niet of Rambo-films beter af zijn met me...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  22-01-2011

Voor een Rambo film zit ik eigenlijk niet te wachten op meer dialoog scenes. Ik vond de TC prima, vermakelijk en was wat ik verwachtte van een Rambo film, zal d...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  22-01-2011

Ik vind de extended versie niet beter, eerder wat minder.
Lees meer >

Hayko de Boer  |  22-01-2011

De link hierboven gegeven geeft een hele andere kijk ind. Ik was te skeptisch, maar komt omdat de meeste extended cuts tot op heden in dvd variant weing toevoeg...
Lees meer >

RobinB  |  22-01-2011

De link hierboven gegeven geeft een hele andere kijk ind. Ik was te skeptisch, maar komt omdat de meeste extended cuts tot op heden in dvd variant weing toevoeg...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  21-01-2011

Juist, in de review staat ook dat er scenes gesneuveld zijn, dus de toegevoegde scenes zijn beduidend langer dan die 9 minuten. De link hierboven somt het mooi ...
Lees meer >

MatrixTom  |  21-01-2011

Er is inderdaad toch behoorlijk aan gesleuteld: http://movie-censorship.com/report.php?ID=624222.
Lees meer >

Nyarlathotep  |  21-01-2011

Een Extended Revisited Recut zou nog kunnen :D Maar ik wil deze ook wel zien. Ik vond in de originele versie dat de actie zo laat op gang kwam...
Lees meer >

Puts  |  21-01-2011

9 minuten langer, dat moet echt een wereld van verschil zijn voor Rambo 4...not... Als je de review leest dan zie je dat het geen standaard Extended Cut is. ...
Lees meer >

Frank  |  21-01-2011

Je hebt de langere versie gezien? Nee? Dan kun je daar niet over oordelen!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.