Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore

Recensent:
Koen Koene
16-01-2011

Totaalbeoordeling:

3.2
Blu-ray

Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore (Blu-ray)
Samenvatting

Diggs (stem: James Marsden) is de politiehond van agent Shane (Chris O'Donnell). Alhoewel Diggs altijd behulpzaam is, gaat hij soms nogal roekeloos te werk. Wanneer Diggs bij een gijzelingsactie voor een enorme vernieling zorgt, is voor Shanes baas de maat vol: hij plaatst Diggs in het kennel. Daar hoeft hij niet lang te verblijven, want al gauw neemt de hond Butch (stem: Nick Nolte) contact met Diggs op. Butch vraagt hem om lid te worden van een geheime organisatie van hond-agenten, die ten strijde trekken tegen de katten. Met één kat in het bijzonder: Kitty Galore (stem: Bette Midler), die van plan is om de hele hond-gemeenschap uit te schakelen door het wereldwijd afspelen van een gekmakend geluid. Kitty laat zich echter niet gemakkelijk pakken. Gelukkig krijgen Diggs en Butch hulp uit onverwachte hoek.

Commentaar

Zoals je hierboven kunt lezen is Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore een "pratende-dieren-film". En dan gaat het vooral - niet verwonderlijk gezien de titel - om honden en katten. De film, het speelfilmdebuut van regisseur Brad Peyton, is een vervolg op het in 2001 verschenen Cats & Dogs. Dit eerste deel was een aardige prent voor jong en oud, met een leuke opzet. Weten de avonturen van de harige geheimagenten ook de tweede keer te vermaken? Dat ligt er aan wie je het vraagt. Jongere kijkers zullen zich ongetwijfeld weer prima vermaken met de belevenissen van de pratende viervoeters, maar voor volwassenen valt er deze keer minder te genieten. Aan de cast zal dat niet liggen. Bekende namen als Nick Nolte, Bette Midler, Christina Applegate, James Marsden en Roger Moore lenen hun stem aan de dieren, en doen dit allemaal op prima wijze. Qua uiterlijk is de film wat wisselend: de met de computer gemaakt effecten (CGI) zien er overwegend goed uit, maar het is wel duidelijk zichtbaar wanneer het CGI betreft en wanneer live-action of (matig) mechanisch effectwerk. Het leuke setontwerp en de visueel goed gemaakte actiescènes maken echter veel goed. Op visueel gebied is The Revenge of Kitty Galore dus niet perfect, maar het kan door de beugel. Het voornaamste probleem van de film heeft betrekking op het script. Te beginnen met het gebrek aan (volwassen) humor. Goede "voor-jong-en-oud-films", neem bijvoorbeeld de Pixar-films, Shrek of het recente How to Train Your Dragon, werken op meerdere niveaus. Voor de jongere kijkers hebben ze een leuk basisverhaal met cartoonachtige humor en voor de volwassenen de nodige grappen en parodieën die aan de kleintjes voorbij zullen gaan. En dit laatste aspect is in deze tweede Cats & Dogs niet heel sterk. Komische verwijzingen naar Silence of the Lambs en oude James Bond-films zijn duidelijk bedoeld voor volwassen kijkers, maar kunnen inmiddels toch wel tot de Platgetreden Paden van de Parodie geteld worden. En dan hebben we het nog niet gehad over de flauwe woordspelingen. Hier en daar weet de film toch wel voor een glimlach te zorgen, dus helemaal humorloos is het nu ook weer niet. Toch is het jammer dat dit aspect niet lekker uit de verf komt. Een ander minpunt is het zwakke verhaal, daar had binnen de opzet best iets beters van gemaakt kunnen worden. Dat neemt niet weg dat The Revenge of Kitty Galore, zoals al vermeld, voor kinderen vermoedelijk voldoende vermaak te bieden heeft. De kans dat papa en/of mama de film meerdere malen mee zullen kijken is echter minimaal.

Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore is verkrijgbaar op DVD en Blu-ray Disc. De BD-uitgave is ook in 3D te verkrijgen. Hieronder de bespreking van de reguliere BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Jeugd, Komedie
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 82 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888065488

Extra's

  • Digitale Kopie
  • Dogs Dishing: Tails from the Bark Side of Hollywood
  • The Best of the Best Cat vs. Dogs Animated Showdowns
  • Looney Tunes: Coyote Falls
  • Sneak Peek: Yogi Bear

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec.

De tweede Cats & Dogs ziet er op het eerste gezicht prima uit in HD. Kleuren ogen vol en verzadigd, het beeld heeft een heldere uitstraling en het zwartniveau is acceptabel (een enkele uitzondering daargelaten). Qua scherpte hebben we wel eens betere transfers gezien, maar toch valt er voldoende detail in het beeld te bespeuren. De grootste minpunten in het beeld zijn te wijten aan de digitale omzetting. Er is namelijk regelmatig artefacting te bespeuring, in de vorm van posterisatie en aliasing. Ook lijkt de compressie sporadisch moeite te hebben met de aanwezige grain. Wat wel positief is, is dat hinderlijke edge enhancement geheel afwezig is. Resultaat van dit alles is een transfer die niet echt veel indruk kan maken, maar desondanks goed genoeg is voor een nette voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Qua geluid zijn er twee interessante sporen op de BD-uitgave van Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore te vinden. De eerste is het Engelstalige spoor, een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz). Dit spoort blinkt uit in zijn heldere, levendige karakter, waardoor de muziek en effecten prima uit de verf komen. Ook de ruimtelijkheid van het spoor is prima, er wordt volop gebruik gemaakt van de surrounds. Met de lucht-achtervolging en de slotscène op de kermis als goede voorbeelden. Het LFE-kanaal is bij dit alles aanwezig om effecten te ondersteunen, en doet dit zonder de aandacht op zich te vestigen. Klein minpuntje is dat de mix een tikje meer middentonen had mogen bevatten, nu klinkt het af en toe wat dunnetjes.
Het tweede interessante audiospoor is de Nederlandse nasynchronisatie, met stemmen van Leontine Borsato, Ruud Feltkamp en Jan Kooijman. Deze is in het lossy Dolby Digital 5.1-formaat (640kb/s) en kan logischerwijs qua detail en dynamiek niet tippen aan zijn lossless broertje. Verder valt op dat de stemmen vrij ver op de voorgrond staan, iets wat we wel vaker zien bij nasynchronisaties. Maar ach, de Nederlandse track is natuurlijk vooral interessant voor de jongere kijker, en die zal zich aan dergelijke zaken totaal niet storen. Daarmee is het een BD-uitgave die op audiogebied dik in orde is.

Extra's

In het Nederlandstalige (popup-)menu van de BD-uitgave van Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore kun je een bescheiden aantal extra’s selecteren. Het beeld heeft een resolutie van 1080p en het geluid is in DD 2.0-formaat, tenzij anders vermeld. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Dogs Dishing: Tails from the Bark Side of Hollywood (9 min)
Een oppervlakkige Making Of, inclusief komisch bedoeld commentaar van de dierenpersonages. Niet grappig en ook inhoudelijk valt het erg tegen. Jammer, want bij een effectfilm als deze kan een blik achter de schermen erg interessant zijn.

The Best of the Best Cat vs. Dogs Animated Showdowns (5 min)
Deze extra is een compilatie van fragmenten uit de film en fragmenten uit kat-en-hond-cartoons uit de Looney Tunes-stal.

Meow-Takes: Outtakes en Gag Reel (4 min)
Een aantal minuten aan “bloopers”. Tussen aanhalingstekens omdat er net wordt gedaan alsof de dierenpersonages zich verspreken (vergelijkbaar met de bloopers aan het eind van Pixar-films).

Looney Tunes: Coyote Falls (3 min)
Misschien wel leuker dan de hoofdfilm is deze met de computer gemaakte Roadrunner-cartoon. Jeweetwel, met die supersnelle vogel en de coyote die hem tevergeefs probeert te vangen en daarbij verpletterd, opgeblazen of overreden wordt. In tegenstelling tot de rest van de extra’s is het geluid hier in DD 5.1-formaat.

Sneak Peek: Yogi Bear (3 min)
Dit is een voorproefje op de nieuwe live-action Yogi Bear-film, waarbij een met de computer gemaakte Yogi Bear de menselijke bezoekers van het Jellystone Park verrast.

Digitale Kopie
Naast de extra’s die op het schijfje te vinden zijn, is in de verpakking ook nog een code te vinden waarmee je een digitale kopie van de film kunt downloaden (Windows Media compatible).

Conclusie

Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore, over pratende katten en honden die als geheimagenten werkzaam zijn, is het matige vervolg op Cats & Dogs (2001). Voornaamste probleem is het script, dat te weinig (volwassen) humor bevat. Desondanks zullen jongere kijkers zich waarschijnlijk wel vermaken met de film. De BD-uitgave van The Revenge of Kitty Galore heeft een bovengemiddelde beeldkwaliteit en prima geluid. Qua extra’s scoort het schijfje daarentegen een dikke onvoldoende. De leukste extra is een met de computer gemaakte Roadrunner-cartoon, de overige zaken zijn oppervlakkig en weinig interessant. Jammer, want bij een effectfilm als deze kan een blik achter de schermen erg boeiend zijn. Een gemiste kans dus.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
1.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 36
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.