Janine (LE)

Recensent:
Ludo Keeris
13-01-2011

Totaalbeoordeling:

8.8
DVD

Janine (LE) (DVD)
Samenvatting

Janine Jansen, ook wel eens de beste violiste van deze tijd genoemd, wordt gedurende een jaar op de voet gevolgd door documentairemaker Paul Cohen. We zien haar tijdens de opnamen voor de CD van vioolsonates van Beethoven en Britten en de opnames voor een Bach-CD, maar ook tijdens repetities voor concerten. Hierbij werkt ze veel samen met dirigent Paavo Järvi. We volgen haar op haar reis naar Dubrovnik waar ze een optreden heeft met een kwartet. Maar ook de gesprekken met haar marketingmanager tijdens de besprekingen voor een eenmalige uitgave van de glossy “Janine”. Ook wordt er teruggekeken op haar inspirator Philippe Hirschhorn, die helaas in 1996 onverwacht overleed en er worden gesprekken gevoerd met haar collega en ex-partner Julian Rachlin en medeviolist Maxim Rysanov. Ze zit op de top van haar carrière, maar kan ze dit tempo volhouden? Met 200 concerten per jaar en alle bijkomende events waar ze haar gezicht moet laten zien en altijd vriendelijk en aardig moet zijn is dat best veel gevraagd. Hoe lang houdt ze dit nog vol?

Commentaar

Eigenlijk zijn de eerste tien minuten van deze prachtige documentaire van Paul Cohen de meest veelzeggende. Janine is in close-up in beeld gebracht tijdens de opnames voor de CD van Beethoven en Britten's vioolconcerten. Haar gezicht, haar hele lijf beweegt mee met de muziek en haar oogopslag reageert op elke kleine verandering in de partituur. Ze volgt niet alleen haar eigen partij, maar reageert ook op elke kleine inzet van het orkest. Ze is zowat de muziek.
In de documentaire Janine wordt violiste Janine Jansen een jaar lang gevolgd. Tijdens opnames voor CD's, concerten, vergaderingen en de feestelijke lancering van de glossy “Janine”. Zij wordt ook zelf geïnterviewd, maar eigenlijk leren we meer over haar door wat anderen over haar zeggen. Zoals dirigent Paavo Järvi die zegt: “Er is niets nep aan haar, niets voorbereid. Ze is puur, echt en eerlijk. Haar natuurlijke manier van spelen en haar vriendelijkheid zorgen ervoor dat het orkest meteen met haar mee gaat en ook het allerbeste wil laten zien van wat ze kunnen. Dat is uniek.”
Janine is op haar zesde begonnen met vioolspelen. In 1994 deed ze auditie bij de beroemde violist Philippe Hirschhorn en die was dermate onder de indruk dat hij zijn vriend Victor Kissine meteen belde en zei: “Zo zal ik nooit kunnen spelen”. De uitwisseling tussen Hirschhorn en Jansen was helaas van korte duur, maar wel heftig. Niet alleen op muzikaal gebied, maar ook intellectueel en emotioneel hadden ze een sterke verbondenheid. In 1996 overleed hij onverwachts op 50-jarige leeftijd.
Het wordt uit de documentaire niet helemaal duidelijk hoe haar carrière nou precies begonnen is. We stappen eigenlijk in op het moment dat ze al heel beroemd is en een marketingmanager zich bezighoudt met het “vermarkten” van Janine Jansen. Gelukkig vraagt hij haar op een gegeven moment zelf ook of ze haar niet uitbuiten. Het wordt duidelijk dat Janine ook zelf wil dat ze zo bekend is en zoveel doet. Voor de eenmalige glossy “Janine” worden ook bekende namen gerekruteerd. Zo is er een interview met Roger Moore, groot fan van Janine en ze werken ook samen aan projectjes. De algemene indruk na het zien van deze documentaire is van een begenadigd violiste die met hart en ziel in haar muziek zit. Ze is een heel vriendelijke vrouw die in contact treedt met haar medemusici. Of zoals haar collega Maxim Rysanov het zegt: “Ze kan goed “converseren”, ze “luistert” als ze samenspeelt en kan haast voorspellen hoe ik de volgende noot zal gaan spelen omdat ze mijn vriend is en me kent. Ze speelt concerten als kamermuziek en dat is een groot compliment. De meeste solisten komen alleen om hun eigen partij te spelen.”
De muziekopnames zijn prachtig in beeld gebracht en het is haast ontroerend om te zien hoe bewogen en intens ze speelt. Maar ook wordt duidelijk hoe perfectionistisch ze is. Tijdens de opnames voor de “Chaconne” van Bach weet ze van geen ophouden. Uiteindelijk wordt duidelijk dat ze vanuit perfectionisme speelde in plaats van vanuit haar hart. Als ze haar hart eenmaal weer heeft teruggevonden zijn de opnamen in twee dagen afgerond.
Janine is op het hoogtepunt van haar carrière beland en ze heeft het druk, heel druk. 200 Concerten per jaar, repeteren, opnames en sociale verplichtingen maken haar agenda overvol. Ze vindt het leuk, dit is wat ze wilde, maar ook komt er enige twijfel om de hoek kijken: “ik ben niet alleen musicienne”, zegt ze op een gegeven moment. “Ik heb ook tijd nodig om te verwerken en om alleen maar te zijn.”
Janine is een prachtige documentaire die een mooi beeld geeft van het leven van deze violiste. De muziek is prachtig en een aantal stukken zijn ook op een aparte CD gezet die bij de DVD wordt geleverd. Voor liefhebbers van klassieke muziek en voor fans van Janine is deze documentaire absoluut de moeite waard.

Filmspecs

Regisseur

Paul Cohen

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Documentaire, Muziek
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 89 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777933688

Extra's

  • CD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op de DVD van Janine heeft een anamorf formaat van 1.78:1. De kwaliteit is over het algemeen ruim voldoende. Het beeld heeft een voldoende scherpte, contrast en helderheid. De belichting is niet altijd even goed, maar dat kunnen we de transfer niet aanrekenen. Wel zien we af en toe wat kleine compressiefoutjes. De film staat op een enkellaags disc en ondanks de geringe lengte van de film en het ontbreken van extra's heeft men toch een behoorlijke compressie toegepast. Er is nog voldoende ruimte over op de disc om een hogere kwaliteit te waarborgen. Jammer dat men daar niet voor heeft gekozen. Er zitten ook een aantal archiefbeelden in de film en de kwaliteit daarvan is over het algemeen zeer matig. Maar ook dat mogen we de beeldtransfer niet aanrekenen.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de documentaire over Janine Jansen is te beluisteren via een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Aangezien de documentaire over muziek gaat verwacht je een goed klinkende geluidstrack en gelukkig is dat ook het geval. Vooral de opnames van de muziek klinken werkelijk prachtig! Het klinkt heel ruimtelijk, omdat de muziek over alle kanalen verspreid is. Dialogen zijn over het algemeen heel goed te volgen, al is het wel jammer dat er bijna altijd overspraak is naar alle kanalen. Dat is voor de muziek mooi, maar voor de dialogen past het niet zo. Bij de meeste scènes heeft men een mooie stereoambiance weten te creëren, waarbij ook de surroundkanalen niet worden vergeten. We kunnen hier met recht spreken van een geslaagde geluidstrack die de muziek van Janine Jansen eer aan doet.

Extra's

De DVD heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat met een muziekstuk, gespeeld door Janine Jansen, als achtergrondmuziek. Als enige extra zit er bij deze uitgave een bonus CD.

CD (59 min)
Een CD van Janine Jansen met werken van Beethoven, Bach en Britten. De opnames klinken zeer goed en professioneel. De werken zijn:

Beethoven - Violin Concerto in D Major, op. 61 – Allegro ma non troppo
Bach – Sinfonia No. 9 in F Minor
Bach – Sinfonia No. 11 in G Minor
Bach – Partita No. 2 in D minor - Chaconne
Britten – Violin Concerto op 15 – Passacaglia: Andante Iento
Bach – Sinfonia No. 5 in E flat major

Conclusie

Een jaar lang wordt violiste Janine Jansen gevolgd door documentairemaker Paul Cohen. Tijdens opnames, optredens en marketingvergaderingen wordt ze gevolgd en in beeld gebracht. Het geeft een prachtig inzicht in het leven van deze bekende musicus, die voor al die beroemdheid ook uiteindelijk een prijs betaalt. Een indrukwekkende en ontroerende documentaire voor liefhebbers van klassieke muziek en fans van Janine. De beeld- en geluidskwaliteit van de DVD zijn dik in orde. Vooral de geluidstrack is prima verzorgd, waardoor de muziek van Janine Jansen uitstekend overkomt. Als bonus is er bij deze digipack-uitgave een muziek-CD bijgevoegd, gespeeld door Janine Jansen.

Laatste reacties

pietdvd  |  13-01-2011

De aflevering van Pauw en Witteman waarin zowel Roger Moore als Janine te zien zijn hadden ze ook op de dvd als extra kunnen toevoegen. Ook 2 tijdschriften (Ja...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.