Repo Men

Recensent:
Marcel den Haan
29-12-2010

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Repo Men (Blu-ray)
Samenvatting

In de nabije toekomst hoeven mensen niet meer bang te zijn dat ze dood zullen gaan door een gebrek aan donororganen. Een bedrijf genaamd The Union verkoopt namelijk diverse soorten kunstmatige organen, die uiteraard te koop zijn tegen een aardige som geld. De prijs is zo hoog dat vrijwel alle klanten de lichaamsdelen op afbetaling nemen. Wanneer een klant achterloopt met zijn maandelijkse termijnen krijgt hij bezoek van de Repo Men. Deze mannen zijn in dienst van The Union en zij halen met geweld het orgaan terug bij de wanbetaler. Remy (Jude Law) is werkzaam als Repo Man en hij werkt samen met vriend en collega Jake (Forest Whitaker). Het duo is erg goed in wat ze doen en halen dan ook grote hoeveelheden organen terug voor het bedrijf. Op een dag raakt Remy echter betrokken bij een ongeluk en krijgt hij een kunsthart. Ineens staat hij aan de andere kant van de lijn en voelt hij zich verbonden met de talloze mensen wiens lichaam hij open heeft gesneden. Als hij ook nog eens achter raakt met betalen is het hek van de dam en moet hij op de vlucht.

Commentaar

Repo Men is een film van beginnend regisseur Miguel Sapochnik. De prent is een mix van actie, drama en thriller, overgoten met een science-fiction-sausje. Het verhaal leent behoorlijk veel van andere films in het genre, die over het algemeen beter verzorgd zijn. Repo Men weet namelijk nooit echt te overtuigen. Het basisgegeven is vrij interessant te noemen, het is alleen de uitwerking waar het aan schort. Na een prima begin zakt het geheel als een pudding in elkaar. Vooral het midden is vrij langdradig en bovendien weinig spannend. Het geheel probeert zich te herpakken aan het einde, maar tegen die tijd is er al teveel schade aangericht. Eén van de grootste fouten is de uitwerking van de karakters. Hoofdpersonage Remy wordt in eerste instantie namelijk neergezet als een lompe boer, die zonder mededogen organen uit lichamen snijdt. Later, als hij zich ineens zelf in die positie bevindt, moet je als kijker medeleven met hem hebben. Dit is eigenlijk onmogelijk door alles wat je al eerder van hem gezien hebt. Jude Law speelt zijn rol ook redelijk op de automatische piloot, ongetwijfeld teruggehouden door het matige script. Zijn tegenspeler Forest Whitaker kan doen waar hij goed in is, het neerzetten van een maniakale gek die rondloopt alsof hij al honderd koppen koffie opheeft. Zijn rol doet denken aan die uit The Last King of Scotland, compleet met psychotische blik, maar zelfs voor zijn doen slaat hij aardig door. Carice van Houten speelt de vrouw van Jude Law, maar dat karakter kan nou niet echt aardig genoemd worden. Ook is de rol vrij klein om er iets van te maken en is het accent van Van Houten wel erg duidelijk aanwezig. Dit is jammer want het leidt behoorlijk af van haar vertolking. Op het gebied van actie zijn er enkele momenten die de prent nog enigszins weten te redden. De scènes waarin de karakters de opgespoorde wanbetalers ontdoen van hun organen zijn ronduit bloederig te noemen. Ze zouden zelfs niet misstaan in de gemiddelde horrorfilm. Ook is het uiterlijk aardig verzorgd. De manier waarop de futuristische wereld wordt weergegeven hebben we wel eens eerder gezien, maar echt slecht komt het nu ook weer niet uit de verf. Alles bij elkaar is Repo Men een gemiste kans. De film had zeker iets kunnen worden met een betere uitwerking en vooral ook beter geschreven karakters. De schrijvers proberen nog een moraal en les mee te geven aan de kijkers, maar deze sneeuwen volledig onder in het matige script dat tempo en ontwikkeling ontbeert. Een onvoldoende dan ook voor dit project, dat eigenlijk alleen het bekijken waard is voor de, spaarzame, actie en voor de fans van de gore de vele bloederige momenten.

Universal heeft Repo Men op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt onze recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 119 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Russisch
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582767988

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Reclamespotjes van The Union
  • Een duik in de visuele effecten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Repo Men heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

De beeldkwaliteit van de uitgave is ruim voldoende te noemen. Echt super wordt het nergens, hiervoor oogt het allemaal iets te vlak en komen er enkele minpunten voor. Het beste aan deze transfer is het detail. Dat is uitstekend en zowel verlichte als donkere scènes laten alle details goed zien. Het beeld oogt over het algemeen goed scherp, maar toch zijn er diverse momenten die soft overkomen. Deze staan in schril contrast met de scherpe scènes, waardoor ze extra opvallen. Ook op het gebied van diepte hebben we wel eens betere transfers gezien. Hier vallen objecten in de achtergrond soms wat weg. De kleuren ogen goed verzadigd en er zijn veel schakeringen zichtbaar. Vooral het rood van al het bloed steekt goed af tegen de soms sombere en donkere tinten van de futuristische stad. Zwartniveau en schaduwdetail zijn voldoende, evenals het contrast. De donkere scènes zijn dan ook goed te volgen. De transfer bevat een fijne laag filmgrain, maar die leidt nergens af. Er zijn er enkele artefacten te bespeuren, waaronder een paar momenten van aliasing en posterisatie. Deze momenten zijn echter vrij kort en vallen nauwelijks op.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het originele Engelstalige geluid staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (24bit/48kHz) op de schijf. De track weet te overtuigen op alle vlakken en het geheel kan omschreven als een zeer actievolle soundtrack waarbij alle kanalen constant benut worden. Zo zijn de surrounds vrijwel nooit stil en laten ze omgevingsgeluiden en effecten horen. Dit alles uiteraard in split-surround. Ook de frontspeakers worden constant aan het werk gezet, onder andere met muziek en ook omgevingsgeluiden. De samenwerking met de surrounds is hier opvallend goed en geluiden bewegen zich natuurlijk over het geluidsbeeld. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De film bevat redelijk veel actie en deze wordt prima ondersteund door het LFE-kanaal. Een donderende bas is vaak hoorbaar uit de subwoofer en dit geeft de actiescènes net dat beetje extra. Hoewel er dus veel actie, en daarmee ook veel geluiden, hoorbaar is uit de kanalen, klinkt het nooit overstuurd of ongebalanceerd. De track weet het allemaal goed binnen de perken te houden, zonder uit de bocht te vliegen. Het niveau van detail is ook prima en alle kleine geluiden zijn goed te volgen. Zelfs tijdens de scènes met veel effecten zijn verschillende tonen goed te onderscheiden. Een uitstekende track die vooral de actiescènes meer impact geeft, maar ook tijdens de rustige momenten weet te overtuigen.

Extra's

De schijf start op met een taalkeuzemenu. Hierna volgen diverse waarschuwingen en wordt het hoofdmenu weergegeven. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Uiteraard is er ook een pop-up menu aanwezig. De uitgave bevat niet veel extra’s en degene die aanwezig zijn, duren bovendien erg kort. Alle extra’s hebben 480p/i beeld en Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) geluid en Nederlandse ondertiteling.

Deleted Scenes (8 min.)
Vijf verwijderde scènes die apart te bekijken zijn of achter elkaar.

Reclamespotjes van The Union (3 min.)
Zeven korte reclamefilmpjes die in de film gebruikt worden.

Een duik in de visuele effecten (6 min.)
Hier krijgen we uitleg over enkele scènes waarin gebruik werd gemaakt van diverse effecten. Erg oppervlakkig en ook veel te kort om interessant te worden.

Conclusie

In de toekomst is het mogelijk om kunstorganen te nemen als je eigen orgaan ermee ophoudt. De prijs van deze organen is echter zo hoog dat de meeste mensen gedwongen worden ze op afbetaling te nemen. Als je deze betalingen niet nakomt krijg je bezoek van de Repo Men, speciaal opgeleide mannen die zonder pardon het orgaan uit je lichaam snijden. Remy is zo’n Repo Man, maar wanneer hij zelf een kunstorgaan krijgt, staat hij ineens aan de andere kant van de lijn. Repo Men is een matige film die wordt teruggehouden door het slechte script. Veel ideeën zijn namelijk ronduit belachelijk en volstrekt ongeloofwaardig. Ook de optredens van de cast zijn vrij matig te noemen, alleen de actiescènes weten het geheel nog te redden. Deze BD-uitgave is gelukkig beter in orde, zowel beeld als geluid scoren een ruime voldoende. Alleen op het gebied van de extra’s is het weer kommer en kwel met slechts drie extra’s die ook nog eens erg kort zijn.

Laatste reacties

Pieter V  |  29-12-2010

Echt zo'n tussendoor film. Leuk voor één keer. Carice van Houten kwam ook behoorlijk geforceerd over. Extra's stellen al niet bijster veel voor en zelfs in S...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:2
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.