Gordos

Recensent:
Ludo Keeris
29-10-2010

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Gordos (DVD)
Samenvatting

Enrique (Antonio de la Torre), ex-promotor van afslankpillen, is weer vele kilo's aangekomen en zijn zakenpartner dreigt nu hun samenwerking te verbreken. Daarmee komt Enrique op straat te staan, dus hij besluit zijn gewichtstoename professioneel te laten aanpakken en gaat in therapie. Samen met Andres (Fernando Albizu), Sofia (Leticia Herrero), Alex (Raúl Arévalo) en Leonor (María Morales) begint Enrique zijn therapie bij Abel (Roberto Enríquez). Abel heeft een heel eigen aanpak als het gaat om het verliezen van kilo's. Op de eerste bijeenkomst gaat hij helemaal uit de kleren en hij wil dat zijn cliënten dat ook doen. Niet iedereen is het daarmee eens, maar dit is wel het begin van een intense samenwerking waarin duidelijk wordt waarom de deelnemers problemen hebben met hun gewicht. Maar hoever reikt de therapie en gaan ze die kilo's nou echt kwijtraken? En wat beweegt Abel eigenlijk om deze therapie op deze manier te geven?

Commentaar

De Spaanse regisseur Daniel Sánchez Arévalo had erg veel succes met zijn eerste film Azuloscurocasinegro, dus de verwachtingen voor zijn tweede film Gordos waren groot. We kunnen rustig vaststellen dat zijn eerste succes geen toevalstreffer is, maar dat Sánchez Arévalo een goed regisseur en scriptschrijver genoemd mag worden. Met Gordos, wat zoveel betekent als “Dikkertjes”, zet hij een grappige, slimme en intelligente film neer.
Gordos gaat over een groep mensen die problemen ervaren met hun gewicht en in therapie gaan bij Abel. Leidraad in de film is een reclamefilmpje waar Enrique bekend mee is geworden. In het filmpje worden afslankpillen aangeprezen, maar ook een vierstappenplan om gewicht te verliezen. Per stap wordt er met flashbacks en beelden uit het heden uit de doeken gedaan hoe de hoofdpersonen in hun vel zitten en wat de achterliggende redenen zijn voor hun gewichtsproblemen. Het gaat dus niet zozeer over gewicht verliezen maar meer over wat je tegenkomt in je leven en hoe je daar mee om gaat. Of zoals Abel in de film zegt, het gaat over je “tegenstrijdigheden”. Voor Sánchez Arévalo was het de vraag voordat hij aan zijn script begon: ‘Hoe zien we eruit en hoe denken en voelen we over hoe we eruit zien?’. In een interview zegt hij dat hij zich het meest verwant voelt met het personage van Abel. Iemand die goed probeert te doen, goed probeert te zijn, maar toch ook een negatieve kant in zichzelf tegenkomt. De persoonlijke of menselijke relaties is waar hij het meeste van weet en daarom gebruikt hij dat als onderwerp voor zijn films. Bovendien ervaart hij het schrijven van zo'n script als een soort therapie. Hij kan zijn eigen problemen onderzoeken door te schrijven over anderen en hun problemen. Dat helpt hem zichzelf beter te beschrijven. Wie na dit te hebben gelezen denkt een navelstaarderige, psychologische zware film voorgeschoteld te krijgen heeft het helemaal mis. Gordos staat bol van de humor, is vol van realistische, grappige en slimme dialogen en ondanks alle emotionele dingen die de hoofdpersonen meemaken blijf je kijken met een glimlach rond je mond.
Alle acteurs hebben voor deze film veel moeten doen, de meesten zijn flink zwaarder geworden, maar voor hoofdpersoon Antonio de la Torre was het het zwaarst. Hij moest in 8 maanden 30 kilo aankomen en weer afvallen! De acteerprestaties zijn allemaal goed. Alle acteurs en actrices zitten helemaal in hun rol en je leeft met elk van hen mee. Dat is een knappe prestatie! Een bijzondere prestatie ook voor nieuwkomer Leticia Herrero in de rol van Sofia, die hiervoor dan ook de “newcomer award” kreeg van de “Spanish Actors Union”. Met mooi camerawerk, die de emoties en de ontroering van bepaalde scènes nog eens versterkt, is Gordos echt een hele leuke film geworden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Gay, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 111 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249477402

Extra's

  • Trailer
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Met een anamorf beeldformaat van 2.35:1 heeft de DVD van Gordos het originele formaat behouden. De beeldkwaliteit is over het algemeen heel mooi, op één punt na: de veel te hoge compressie. Dit zorgt voor veel compressiefoutjes en macroblocking, vooral in de achtergrond. Als gevolg van de hoge compressie heeft de film op DVD een erg lage bitrate. En dat is jammer, want Gordos is heel mooi en sfeervol gedraaid. Het contrast en schaduwdetail zijn goed, al heeft de detaillering wat te lijden onder de compressie. Ook de scherpte heeft hier last van. De kleuren zien er uitermate fris en helder uit en de huidtinten tonen uitstekend. Het is dus uitermate jammer dat Homescreen niet gekozen heeft voor een dubbellaags disc met een veel mindere compressie, want dan zou deze transfer echt veel hoger gescoord hebben.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van Gordos is er de keuze uit een Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) track en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Het DD 5.1 spoor is echter een unwrapped versie, waardoor dialogen in alle kanalen te horen zijn. En deze film is erg dialoog georiënteerd. Gelukkig zijn ze uitstekend te volgen, juist ook omdat ze erg op de voorgrond staan. Bijgeluiden zijn nadrukkelijk naar de achtergrond gezet. Heel erg is dat niet, omdat juist de puntige dialogen om aandacht vragen. Maar een natuurlijke balans is daardoor niet helemaal aanwezig. De voorkeur bij deze film heeft toch het DD 2.0 geluid, omdat het DD 5.1 qua ruimtelijkheid nog minder natuurlijk overkomt. En behalve de scènes tijdens het eindexamenfeest zijn er nauwelijks scènes waar een ruimtelijke werking goed tot z’n recht zou komen. Erg mooi en sfeervol is de muziek van Pascal Gaigne, die bij vlagen aan Yann Tiersen of Alexander Desplat doet denken.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat, met de themamuziek uit de film als achtergrondgeluid. Behalve een paar promotietrailers heeft deze DVD alleen de trailer als extra.

Trailer (2 min.)
De bioscooptrailer van de film in 2.35:1 letterbox beeldformaat, inclusief Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Enrique dreigt zijn zakenpartner te verliezen als hij niet snel kilo's kwijtraakt. Hij besluit samen met vier anderen in therapie te gaan bij Abel. Al pratend wordt duidelijk hoe zij tegen zichzelf en hun gewicht aankijken. Gordos is een grappige, intelligente en realistische film met goed acteerspel. Wie zich iets te dik voelt zal zich zeker kunnen herkennen in de karakters van de film. Het beeld van de DVD ziet er prachtig uit, maar heeft veel te lijden onder de hoge compressie, met bijbehorende compressiefoutjes. Het geluid is goed en degelijk en voor een dialoogfilm als deze is het Dolby Digital 2.0 geluid ruim voldoende, zeker ook omdat het Dolby Digital 5.1 geluid een unwrapped versie is. De DVD heeft alleen de trailer van de film als extra.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.