Law Abiding Citizen (D.C.)

Recensent:
Marcel den Haan
19-10-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Law Abiding Citizen (D.C.) (Blu-ray)
Samenvatting

Op een dag wordt het huis van Clyde Shelton (Gerard Butler) en zijn gezin binnengevallen door twee overvallers. De twee criminelen stelen niet alleen allerlei spullen, maar vermoorden ook de vrouw en dochter van Shelton. Hij wordt voor dood achtergelaten, maar overleeft de slachtpartij. Al snel worden de twee daders gepakt, maar dankzij openbaar aanklager Nick Rice (Jamie Foxx) staat één van de twee mannen alweer snel op straat. Rice heeft namelijk zijn verklaring gebruikt om de andere man de doodstraf te bezorgen. Volgens Shelton heeft Rice de verkeerde man laten lopen, iets dat bij hem voor veel woede zorgt. Tien jaar later wordt de overvaller in kwestie geëxecuteerd, maar dit verloopt niet helemaal vlekkeloos. Iemand heeft gerommeld met de installatie die de dodelijke injectie geeft aan de veroordeelde. Dit betekent het begin van een reeks moorden, die allemaal wijzen op Clyde Shelton als dader. Nu moet Nick Rice alleen nog zien uit te vinden hoe hij dit allemaal voor elkaar krijgt, aangezien ze de beste man al snel achter de tralies weten te zetten.

Commentaar

Met films als The Negotiator, A Man Apart en The Italian Job heeft regisseur F. Gary Gray een aardige staat van dienst opgebouwd. Niet dat dit allemaal blockbusters zijn die miljoenen binnenhalen, maar het zijn wel stuk voor stuk films die uitstekend dienen voor een avondje vermaak en spanning. Vooral op DVD en Blu-ray Disc doen deze films het goed en hebben ze een grote schare fans opgebouwd. Ook zijn laatste project, het hier besproken Law Abiding Citizen, voldoet prima voor bijna twee uur spanning en drama. Een echte topper is het wederom niet geworden, iets dat vooral te wijten is aan het script. Na verloop van tijd gebeuren er namelijk de nodige zaken die nogal ongeloofwaardig overkomen. De reden dat het allemaal toch wel werkt is te danken aan de diverse twists die op de kijker worden afgevuurd. Wanneer je namelijk net denkt dat Clyde Shelton er nu wel bij is, gebeurt er iets waardoor hij weer de macht terug verovert. Ook leren we gaandeweg steeds meer over hem en zijn motivaties. Een ander reden dat de prent een ruime voldoende scoort is het spel van Gerard Butler en Jamie Foxx. Vooral Butler speelt goed. Hij begint als een enigszins nette en rustige huisvader, waarna hij verandert in iemand die alle hoop en geloof verloren heeft. Na een tijdje zie je echter steeds meer van zijn harde kant, iets dat vooral duidelijk wordt in de scène waarin hij wraak neemt op de moordenaar van zijn gezin. Deze scène moet het vooral hebben van suggestie, want echt veel krijgen we niet te zien. De afloop en het resultaat van zijn marteling echter wel en je hebt niet veel fantasie nodig om te bedenken wat hij allemaal gedaan heeft met de moordenaar in kwestie. Op deze uitgave is de zogenaamde “Unrated Director’s Cut” van de film te vinden, die overigens meer gore laat zien dan de bioscoopversie. In tegenstelling tot de Amerikaanse uitgave, die beide versies bevat, moeten wij het alleen doen met de Director’s Cut. Echt erg is dit niet, want veel verschil is er niet. De speelduur is zo’n negen minuten langer, waardoor sommige scènes wat langer duren en andere shots laten zien van bepaalde momenten. Verder is er dus wat meer gore toegevoegd bij de heftigere scènes. Alles bij elkaar is Law Abiding Citizen een vakkundig gemaakte thriller geworden die er fraai uitziet en profiteert van goed acteerwerk. Als kijker moet je zoals gezegd wel enkele zaken voor lief nemen, zoals behoorlijke ongeloofwaardige momenten en een ronduit matig einde.

E1 Entertainment heeft Law Abiding Citizen op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 118 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045221140

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Law Abiding Citizen heeft de originele beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Om de toon van de film kracht bij te zetten, heeft regisseur F. Gary Gray gekozen voor een somber ogend beeld. Felle kleuren komen nauwelijks voor en alles oogt grijs en grauw. De transfer van deze uitgave geeft dit alles prima weer. De kleuren ogen mooi verzadigd en het zwartniveau is dik in orde. Het beeld laat voldoende diepte zien en ook het detail is goed te noemen. De scherpte is over het algemeen ook dik in orde, hier en daar zijn enkele korte momenten te zien waar het beeld wat softer overkomt. Het schaduwdetail is soms wat wisselend, waardoor sommige scènes wat lastiger te volgen zijn. Een laatste minpuntje is dat soms het contrast wat te hoog is. Artefacten komen nauwelijks voor, alleen soms wat lichte beeldruis. Het beeld bevat tot slot een fijne laag filmgrain die ervoor zorgt dat de transfer mooi filmisch overkomt. Een transfer die weinig visueel spektakel biedt, maar uitstekend de bedoelingen van de regisseur weergeeft.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Op de BD-uitgave van Law Abiding Citizen is één audiotrack te vinden, namelijk een DTS-HD Master Audio 5.1 track (48kHz/16bit) in de originele Engelse taal. Gedurende het grootste gedeelte van de film concentreert het geluid zich op de voorste kanalen. Dialogen komen hier goed verstaanbaar uit de centerspeaker, waar de frontspeakers de muziek en overige geluiden weergeven. Dit klinkt allemaal mooi helder en het niveau van detail is ruim voldoende. De prent bevat enkele scènes met explosies en schietpartijen. Hier wordt meer gebruik gemaakt van de surrounds, waar de rustige momenten alleen wat omgevingsgeluiden laten horen. De momenten van actie klinken mooi dynamisch, ondersteund met een diepgaand laag. De track is goed gebalanceerd en klinkt mooi natuurlijk. Zo komen de geluiden altijd uit de verwachte richting. Een prima track die een beetje teruggehouden wordt door de rustige momenten in de film. Wanneer het echter moet weet de track te overtuigen.

Extra's

Na het opstarten van de schijf zijn er diverse trailers te zien van andere E1 uitgaven. Hierna wordt direct met de film begonnen. Er is geen hoofdmenu aanwezig en zelfs geen pop-up menu. De ondertiteling is dan ook alleen te regelen via de afstandsbediening.

Deze uitgave bevat geen extra’s, geen verrassing aangezien er geen enkele vorm van menu aanwezig is. Jammer, want buitenlandse uitgaven bevatten wel enkele extra’s.

Conclusie

De vrouw en dochter van Clyde Shelton worden vermoord. Dankzij de openbaar aanklager krijgt één van de daders een deal en loopt daarom al snel weer op straat. Dit valt niet goed bij Clyde en al snel beginnen er doden te vallen. Aan aanklager Nick Rice de taak om uit te vinden wie verantwoordelijk is voor de moorden en waarom het lijkt dat Clyde de dader is. Dit terwijl hij allang opgesloten zit. Law Abiding Citizen is een vakkundig gemaakte thriller die wel wat medewerking van de kijker nodig heeft. Er gebeuren namelijk de nodige zaken die nogal ongeloofwaardig zijn. De film profiteert echter van enkele spannende momenten en goede acteerprestaties. Deze BD-uitgave heeft een beeld- en geluidskwaliteit die ruim voldoende is. Er zijn helaas geen extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door E1 Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  25-04-2011

Mooie film maar ik koop hem niet omdat het weer van E1 is, daar ga ik ook met een bocht omheen. Geen menu hoeft ook niet, omdat er maar 1 audio track is en maar...
Lees meer >

elvis  |  23-10-2010

hoi dit is top film net gekocht bij saturn €15.00 maar groetjes elvis
Lees meer >

Symphony X  |  19-10-2010

Vindt blu-ray's zonder menu tegenwoordig ook niet meer zo erg. Film begint gewoon gelijk en vaak kunnen de trailers wel doorgespoeld worden wat veelal niet bij ...
Lees meer >

DanielC  |  19-10-2010

geen menu's of extra's ... wat een crap zeg. Gelukkig heb ik de import al ... E1 ga ik met een grote bocht omheen.
Lees meer >

Davidshadow13  |  19-10-2010

Geen menu vind ik nog geen eens zo erg. Maar zolang de PQ en AQ een beetje goed zijn heb ik nog altijd liever een E1 of DFW blu-ray met misschien geen of weinig...
Lees meer >

Pieter V  |  19-10-2010

Het gedonder begint weer. Geen menu's & geen extra's. E1 weet Blu-ray echt te benutten. Vond de film ook vrij voorspelbaar.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.