Return to Eden

Recensent:
Ludo Keeris
07-10-2010

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Return to Eden (DVD)
Samenvatting

Stephanie Harper (Rebecca Gilling) is een van de rijkste vrouwen van Australië. Ze trouwt met tennisprof Greg Marsden (James Reyne), die echter alleen op haar geld uit is. Al tijdens de huwelijksreis gaat hij vreemd met Stephanie's beste vriendin Jilly (Wendy Hughes). Tijdens een vaartochtje duwt Greg Stephanie overboord, waar een krokodil op de loer ligt. Iedereen denkt dat Stephanie dood is, maar ze overleeft het, zij het zwaar verminkt en met geheugenverlies. Ze wordt gered door een kluizenaar, die haar de naam Tara Welles geeft. Als ze na een tijd voldoende hersteld is gaat ze naar een kliniek waar ze plastische chirurgie krijgt van dokter Dan Marshall (James Smilie). Na een maandenlang genezingsproces is ze een totaal ander mens. Het enige waar ze nu nog op zint is wraak.

Commentaar

Return to Eden is het Autralische antwoord op de succesvolle Amerikaanse soap-series als Dallas en Dynasty. Tenminste, dat was de bedoeling. De eerste Return to Eden-serie bestaat uit slechts 3 delen (van weliswaar 90 minuten per deel), in plaats van de vele, wekelijkse en kortere episodes van Dallas of Dynasty. Maar deze Australische serie was wel een enorm succes. Met wereldwijd 300 miljoen kijkers is het de meest succesvolle Australische mini-serie ooit. Het script is geschreven door Michael Laurence en de regie is in handen van Karen Arthur, die later ook nog afleveringen regisseerde van Hart to Hart, Cagney & Lacy en 7th Heaven. Het succes van de serie komt waarschijnlijk voort uit het boeiende en spannende script, de prachtige opnames, maar vooral door de erg goede acteerprestaties van Rebecca Gilling en Wendy Hughes.
Het verhaal van de verlegen, maar steenrijke Stephanie die als een blok valt voor de knappe, maar uiterst vervelende Greg Marsden begint een beetje tenenkrommend. Als kijker zie je al snel dat Marsden niet deugt, maar gelukkig duurt het niet lang voor Stephanie het ook ziet. Al is de aanleiding daarvoor nogal heftig. De rest van de serie is vooral een verhaal van een groeiende zelfverzekerdheid in Stephanie, die dan als Tara door het leven gaat. En een verhaal van geraffineerde wraak. Verder zal ik niet teveel van het verhaal uit de doeken doen. De mooie opnames van vooral het landgoed Eden in 'the Northern Territories' van Australië zijn prachtig. Cameraman Dean Semler is hiervoor verantwoordelijk. Later zou hij als cameraman voor Dances with Wolves nog prijzen in de wacht slepen. De opnames van de modewereld in Sydney in de jaren ’80 zijn een feest van herkenning en zorgt soms voor plaatsvervangende schaamte, met de hoge kapsels of de kleurrijke kledij met enorme schouderpartijen. Helaas is het beeld en ook het geluid op de DVD van zeer slechte kwaliteit, waardoor er veel van de flair van de serie verloren gaat. Maar ondanks dat weet de serie nog steeds te boeien. Het tempo is een stuk lager dan wat we tegenwoordig gewend zijn en daar moet je in het begin even aan wennen. Dat het toch nog interessant is om naar te kijken komt dus zoals gezegd vooral door de goede acteerprestaties. Rebecca Gilling als Stephanie/Tara is in beide rollen erg geloofwaardig. Het leuke is dat ze altijd sympathiek blijft, zelfs als ze als Tara veel succesvoller en mooier is geworden dan de grijze Stephanie. Wendy Hughes geeft extra dimensies aan haar rol als Jilly, de bittere en alcoholistische vrouw die nooit over haar eigen verraad heen gekomen is. Op het laatst heb je, ondanks haar wangedrag, toch een soort van sympathie voor haar. Helaas is er ook een heel slechte acteur en dat is de musicalster uit de jaren ’80 in zijn eerste filmoptreden: James Reyne. Hij speelt Greg Marsden weliswaar schurkachtig, maar ook houterig en soms zelfs bijna lachwekkend. Hij zou hierover zelf later in een interview zeggen dat hij deze rol niet echt serieus genoeg had genomen en dat is op sommige momenten duidelijk te merken. Daar tegenover staat dan gelukkig de sympathieke en “down-to-earth” James Smilie die de rol van Dr. Dan Marshall speelt. Een van de meest normale karakters in deze serie.
Return to Eden heeft nog een vervolg gekregen in een 22 afleveringen durende serie die wekelijks werd uitgezonden. Die serie eindigt met een cliffhanger, maar helaas werd toen besloten er geen vervolg meer op te maken. Een tijdje later zijn er nog wel opnames gemaakt om dan in elk geval het verhaal goed af te ronden. Deze opnames zijn alleen verwerkt in de versie van de serie die op de internationale markt is uitgebracht. Ondanks de slechte beeld- en geluidskwaliteit is deze serie toch een aanrader voor de liefhebber. Vooral het verhaal zelf en de mooie acteerprestaties maken dat je wilt blijven kijken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, TV
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 266 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 mono - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053900051

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Return to Eden heeft een beeldformaat van 1.33:1. De serie is gemaakt voor televisie en in die tijd was een 1.33:1 beeldformaat de norm. Helaas is de print niet geheel ongeschonden de jaren doorgekomen. Er zijn ontzettend veel beschadigingen te zien, waaronder ook enkele forse. Dat is het grootste punt van kritiek, maar er is meer. Zo is het contrast aan de erg lage kant, waardoor het geheel wat plat en futloos overkomt. Het matige zwartniveau maakt dit er niet beter op. De scherpte is behoorlijk matig, wat vooral door de flinke hoeveelheid filmgrain komt. Filmgrain hoeft op zich niet vervelend te zijn, maar hier is het soms in zulke hoge mate aanwezig dat de scherpte er danig onder te lijden heeft. De kleuren zijn flets en huidtinten zijn over het algemeen wat te roze. Australië in de zomer is warm, maar de hitte wordt nu toch iets te nadrukkelijk in beeld gebracht. Het derde deel heeft onder in beeld last van een soort videotracking. Het is een electronische storing, die een lichte beweging in beeld veroorzaakt (zie screenshot 5). Tot slot is het beeld erg onstabiel, er is veel last van telecine-wobble. Allerlei redenen dus om deze transfer geen voldoende te geven.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Return to Eden is een Dolby Digital 2.0 mono track (192 kb/s) in de originele Engelse taal. Als je de kwaliteit van het beeld ziet dan verwacht je ook niet al te veel van het geluid. En die verwachtingen komen uit. Het klinkt heel gedateerd. Laag ontbreekt geheel en het hoog klinkt heel schel. Ruis is duidelijk hoorbaar in veel scènes. Dialogen zijn nog redelijk goed te volgen en dat is met name omdat de rest van het geluid wat meer naar de achtergrond is gedrukt. De muziek klinkt soms tenenkrommend slecht. Het jengelt en koperblazers klinken ontzettend schel. Helaas, een hoge waardering kan hier niet worden gegeven.

Extra's

De DVD-box bestaat uit 3 discs, ieder met eenzelfde menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Deze uitgave heeft geen enkele extra. De benaming 'Collectors Edition' is dan ook schromelijk overdreven.

Conclusie

Stephanie Harper, een van de rijkste vrouwen van Australië, trouwt met tennisprof Greg Marsden, die echter alleen op haar geld uit is. Tijdens een vaartochtje duwt hij Stephanie overboord. Iedereen denkt dat ze dood is, maar Stephanie overleeft het, zij het zwaar verminkt. Ze ondergaat plastische chirurgie en gaat dan door het leven als Tara Welles en zint op wraak. Return to Eden is een geslaagde Australische TV-serie, die in de jaren '80 vele mensen aan de televisie gekluisterd hield. Ook nu nog weet de serie te boeien. Deze uitgave doet de naam 'Collectors Edition' helaas geen eer aan. Het beeld en geluid zijn bedroevend slecht en extra's staan er niet op. Ondanks dit alles is de serie toch wel de moeite waard. Maar wees gewaarschuwd voor de zeer matige kwaliteit.

Laatste reacties

francojager  |  10-10-2010

Ik las hier op het forum dat de beeldkwaliteit van de NL-uitgave wel beter is dan de Australische (ik heb die Australische uitgave). Die laatste is inderdaad be...
Lees meer >

Oakey  |  10-10-2010

Ik las hier op het forum dat de beeldkwaliteit van de NL-uitgave wel beter is dan de Australische (ik heb die Australische uitgave). Die laatste is inderdaad be...
Lees meer >

francojager  |  07-10-2010

Ondanks de recencie dat het beeld en geluid slecht zou zijn, ben ik blij dat een maatschappij als Video Film Express, deze miniserie op DVD heeft uitgebracht. ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:3
Geluidskwaliteit:2
Extra's:0
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.