My Life as a Dog/Mit Liv Sum Hund

Recensent:
Ludo Keeris
20-08-2010

Totaalbeoordeling:

8
DVD

My Life as a Dog/Mit Liv Sum Hund (DVD)
Samenvatting

Ingemar (Anton Glanzelius) woont met zijn moeder (Anki Lidén) en broer in een voorstadje van Stockholm. Zijn moeder is ziek en moet het steeds rustiger aan doen. Ze brengt de dagen vooral door in bed, lezend in een boek. Ingemar heeft het daar moeilijk mee. Hij wil graag verhalen vertellen aan zijn moeder, maar die heeft daar de ruimte en energie niet voor. Ingemar vraagt op een steeds nadrukkelijkere manier om aandacht. Zijn moeder kan daar helemaal niet tegen. Uiteindelijk wordt besloten dat Ingemar en zijn broer in de zomer ieder bij familie door zullen brengen. Ingemar gaat bij zijn oom en tante op het platteland logeren. Helaas kan de hond van Ingemar niet mee en moet deze naar een kennel. Met zijn oom Gunnar (Tomas von Brömsson) kan Ingemar het goed vinden. Oom Gunnar is coach van het voetbalteam en Ingemar speelt de wedstrijden mee. Hij leert andere kinderen kennen en met Manne (Jan-Philip Hollström) wordt hij vriendjes. Een speciale band krijgt hij met Saga (Melinda Kinnaman), een meisje dat erg goed kan voetballen en boksen. Ingemar heeft het wel naar zijn zin op het platteland, maar moet nog steeds veel aan zijn moeder en zijn hond denken.

Commentaar

De originele titel is Mit Live Sum Hund, maar de film is meer bekend onder de internationale titel My Life as a Dog, onder regie van de Zweed Lasse Hallström. My Life as a Dog stamt uit 1985 en was Hallströms grote doorbraak en de voornaamste reden dat hij enkele jaren later naar Hollywood vertrok om films te maken als What's Eating Gilbert Grape, Chocolat of, meer recent, Hachi en Dear John. Het verhaal is afkomstig van het gelijknamige boek van Reidar Jönsson, dat gedeeltelijk autobiografisch is. Het is een sterke film, met uitstekende rollen van de nog jonge Anton Glanzelius als Ingemar en Melinda Kinnaman als Saga, het meisje dat dolgraag wil voetballen en er daarom van baalt als ze borsten begint te krijgen. Ze wil namelijk niet laten zien dat ze een meisje is. Ze speelt de rol zonder scrupules en terughoudendheid. De film beschrijft een korte periode uit Ingemars leven, maar wel een periode die veel impact heeft op het ontwikkelen van iemands persoonlijkheid en het ontdekken van de liefde. De een is daar meer mee bezig dan de ander, maar het heeft op zowel Ingemar als Saga zeer veel invloed. Een meisje en een jongen van 12 praten samen heel open over het opgroeien en het begin van de pubertijd en alles wat daarmee te maken heeft. Het is ontwapenend om te zien hoe de twee daarmee omgaan. Lasse Hallström weet de twee uitstekend te regisseren en laat ze heel geloofwaardig overkomen. Het is niet zo dat de film over slechts deze twee kinderen gaat, maar het zijn wel de blikvangers. De overige rollen zijn zeker niet verkeerd en er is ruimte voor een lach en een traan, maar Glanzelius en Kinnaman stelen in dit geval de show.
My Life as a Dog kreeg veel internationale waardering en werd genomineerd voor twee Oscars; een voor Beste Regie en een voor Beste Scenario. Daarnaast won de film veel internationale prijzen, waaronder een Golden Globe. Het geeft aan dat My Life as a Dog een film met inhoud is, die, ondanks dat kinderen de hoofdrol spelen, zeker niet beschouwd hoeft te worden als een kinderfilm. Ook volwassenen kunnen hier zeker heel veel plezier aan beleven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1985
Speelduur: 97 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 mono - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249476795

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

My Life as a Dog is opgenomen in een 1.66:1 beeldformaat en de film staat ook als zodanig anamorf op de DVD. In 2000 is de film volledig digitaal gerestaureerd en dat is aan deze transfer ook te zien. Er zijn dan ook nauwelijks of geen beschadigingen of vuiltjes meer te zien. Toch is de transfer niet geheel perfect en dat heeft verschillende oorzaken. Allereerst is de schijf op een enkellaags disc geplaatst, waardoor er behoorlijk wat compressie is toegepast. Dat zien we terug in kleine compressiefoutjes in de achtergrond. Ook de scherpte en detaillering hebben daar last van, die zijn over het algemeen niet meer dan redelijk. De film is gedraaid op 16mm en 35mm film. Dat verschil zien we voornamelijk terug in de hoeveelheid filmgrain, die nogal wisselend is. Er zijn momenten dat de filmgrain heel sterk aanwezig is, waardoor de scherpte en detaillering ook op die momenten vrij mager zijn. Over het algemeen is het contrast aan de vrij lage kant. Het geheel ziet er, mede ook door een matig zwartniveau, allemaal vrij flets uit. De kleuren neigen naar pastel en zijn nooit geheel verzadigd. Maar dat past wel mooi bij de sfeer van een film uit de jaren '50. Zoals je kunt lezen is het beeld bij lange na niet perfect, maar het scoort wel net een krappe voldoende.

Geluidskwaliteit

De geluidstrack van My Life as a Dog betreft een Dolby Digital 2.0 mono track (224 kb/s). Het originele geluid van de film is ook mono, dus dat is bij deze uitgave geheel geen minpunt. Ook het geluid heeft geprofiteerd van de restauratie in 2000. De track is geheel vrij van ruis en kraakjes. Het is een heel sfeervolle geluidstrack met goed verstaanbare dialogen. Men heeft een paar mooie elementen in het geluidsbeeld aangebracht, zodat het een levendig geheel wordt. Zoals het constante timmeren van Fransson, of de platenspeler van oom Gunnar met telkens hetzelfde liedje. Op de muziek na mist het geluid wat body. Afgezien daarvan is dit een heel mooie geluidstrack geworden die, ondanks het gebrek aan ruimtelijkheid, wel degelijk enige indruk weet te maken.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondgeluid is een fragment van de filmmuziek te horen. Deze uitgave heeft, op een paar promotietrailers na, geen extra’s. Wie op zoek is naar extra's zou op zoek kunnen gaan naar de Criterion-uitgave, waar onder meer een interview met Lasse Hallström en een analyse van de film op aanwezig is.

Conclusie

De moeder van Ingemar is ernstig ziek en kan nauwelijks meer voor haar kinderen zorgen. In de zomer gaat Ingemar naar zijn oom en tante op het platteland, waar hij kennis maakt met het meisje Saga. My Life as a Dog is een aangrijpende, maar ook ontwapenende film van Lasse Hallström. De film is in 2000 gerestaureerd en die transfer staat nu op DVD. Helaas is het beeld niet geweldig en weet het net een krappe voldoende te scoren. Het originele mono geluid weet veel meer indruk te maken en doet de film recht. Deze DVD-uitgave heeft geen extra's. Wie daar naar op zoek is zou de Criterion-uitgave van deze film kunnen overwegen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

Coen P.  |  20-08-2010

Fantastische coming-of-age film. Misschien wel de beste in zijn genre! Heb zelf de Criterion uitgave van deze film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.