Clash of the Titans

Recensent:
Marcel den Haan
18-08-2010

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Clash of the Titans (Blu-ray)
Samenvatting

Het zijn roerige tijden in het oude Griekenland. De mensen hebben genoeg van de harde heerschappij van de goden, wat leidt tot de vernietiging van een beeld van oppergod Zeus (Liam Neeson). Deze is hier allerminst blij mee en hij is niet te spreken over de mensen, die door hem geschapen zijn. De broer van Zeus, Hades (Ralph Fiennes), heeft wel een oplossing voor het probleem. Hij weet zijn broer over te halen hem zijn gang te laten gaan, zodat de mensen weer de hulp van de goden gaan inroepen. Hij verschijnt in de stad Argos, waar hij de dood eist van de prinses. Voldoen de mensen niet aan deze eis, dan zal hij de Kraken loslaten. Dit verschrikkelijke wezen wordt zelfs door de goden gevreesd en dit zou zeker de vernietiging van Argos betekenen. Hades heeft echter geen rekening gehouden met Perseus (Sam Worthington), een op het eerste gezicht normale man, maar in werkelijkheid de zoon van Zeus. Perseus heeft een rekening te vereffenen met Hades, aangezien zijn familie is omgekomen door de god van de onderwereld. Samen met een groep soldaten gaat Perseus op pad om Hades en de goden te stoppen, maar hiervoor moeten zij diverse zware hindernissen overwinnen.

Commentaar

De laatste jaren worden veel projecten in Hollywood gebaseerd op al eerder gemaakte films of series. Zo ook Clash of the Titans, dat een remake is van de gelijknamige prent uit 1981. Het verhaal is losjes gebaseerd op gebeurtenissen uit de Griekse mythologie en draait rond de halfgod Perseus. Hij gaat de strijd aan met de goden, wat voor hem veel zware hindernissen met zich meebrengt. Het origineel stond al niet bekend om zijn sterke script en ook deze remake is hier geen uitzondering op. De film moet het dan ook niet hebben van het verhaal, maar van de veelvuldig aanwezige actiescènes en vreemde wezens. Toch is het verhaal best vermakelijk, zolang je maar weet waar je aan begint. Het geheel is niet helemaal goed uitgewerkt en de personages komen vrij standaard en stereotiep over. Nou kijken de meeste mensen films als dit ook niet voor het verhaal, dus echt storen hoeft dit niet. Zoals gezegd zijn de actiescènes ruimschoots aanwezig. De groep met helden komt tegenover enkele waardige tegenstanders te staan, maar die eigenlijk vrij makkelijk verslagen worden. Uiteraard komen er tijdens de reis de nodige mensen om het leven, soms heb je zelfs het idee dat er meer mensen sterven dan dat er aan de reis begonnen waren. Bij een film zoals deze zijn de effecten vrij belangrijk. Veel omgevingen en wezens komen namelijk rechtstreeks uit de computer, iets dat soms duidelijk zichtbaar is. Het is dan ook vrij moeilijk om mythische wezens realistisch weer te geven, maar nu lijken de wezens soms rechtstreeks uit een computerspel te komen. Vooral Medusa is hier een voorbeeld van, beter was geweest om haar hoofd door een acteur te laten weergeven. Over het algemeen is het uiterlijk van de prent geslaagd te noemen. De stad Argos ziet er bijvoorbeeld fraai uit en ook de wereld van de goden is mooi weergegeven. De cast bevat enkele bekende namen. Vrijwel allemaal zetten een rol neer die voldoende is voor een film zoals deze. Veel personages worden maar matig uitgewerkt en daarom hebben de acteurs ook niet alles kunnen geven in hun vertolkingen. De hoofdrol wordt gespeeld door Sam Worthington, die uit lijkt te groeien tot de nieuwe actieheld van Hollywood. Zo was hij uiteraard al te zien in Terminator Salvation en het zeer succesvolle Avatar. Verder zien we Liam Neeson en Ralph Fiennes als de goden Zeus en Hades. Hun onderlinge strijd had iets beter uitgewerkt mogen worden en vooral Zeus is nu iemand die overkomt als een flinke draaikont. De ene keer is hij namelijk vrij slecht, de andere keer loopt hij over van medeleven. De makers wisten blijkbaar niet goed welke kant ze uit moesten gaan met dit karakter, iets dat goed te zien is in het alternatieve einde dat op deze uitgave te vinden is. Andere bekende namen zijn die van Mads Mikkelsen, Pete Postlethwaith en Gemma Arterton.
Als afsluiter kunnen we Clash of the Titans samenvatten als onbezorgd popcornvermaak, waarbij je als kijker 108 minuten meegenomen wordt naar een oude wereld vol actie en spektakel. Let hierbij niet te veel op zaken als plotgaten en houterige dialogen, dan zul je je best vermaken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 108 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888056097

Extra's

  • Featurette
  • Deleted Scenes
  • Alternate ending
  • Focus Points
  • BD-Live
  • WB Maximum Movie Mode

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van DVD. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

De beeldkwaliteit van deze BD-uitgave van Clash of the Titans is prima te noemen. De transfer oogt mooi helder, met op momenten erg veel detail en diepte. De kleuren komen uitstekend verzadigd over en er zijn veel kleurschakeringen te zien. Echt felle kleuren komen nauwelijks voor, maar dit is een gevolg van de sfeer en tijd waarin de prent zich afspeelt. Contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende, evenals het zwartniveau. Ook de scherpte is prima, hoewel er diverse momenten aanwezig zijn waarbij het beeld wat soft overkomt. Of dit te wijten is aan de vele digitale effecten is niet duidelijk, maar dit kan wel een oorzaak zijn. Het feit dat de softheid niet altijd aanwezig is, sterkt dit vermoeden. Ook het detail heeft te lijden onder deze softe beelden, maar zoals gezegd zijn de meeste scènes erg detailrijk. Er zijn ook scènes waarin het lijkt alsof de makers van deze uitgave iets te kwistig met DNR aan de slag zijn gegaan. Deze momenten zijn echter spaarzaam en bovendien had de film in de bioscopen hetzelfde euvel. De transfer is dan ook een goede weergave van wat de makers voor ogen hadden, compleet met het digitale uiterlijk van het beeld. Edge enhancement is een enkele maal te zien, maar dit is erg minimaal. Verder zijn er geen artefacten aanwezig.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Bij een film zoals deze is het geluid erg belangrijk. Gelukkig stelt de uitgave niet teleur en we kunnen dan ook genieten van een zeer dynamische en ruimtelijke DTS-HD Master Audio 5.1 track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Alle kanalen worden continue gebruikt om geluiden van alle kanten op de luisteraar af te vuren. De film bevat veel actie en deze wordt uitstekend weergegeven. De luide scènes, zoals het gevecht tegen de reusachtige schorpioenen, blinken uit in het aanwezige laag en de vele effecten uit de surrounds. De laatste scène waarin de Kraken eindelijk zijn lelijke gezicht laat zien, gaat hier nog eens dubbel en dwars overheen met een zeer diepgaand laag. Subtiele geluiden zijn hier nog altijd prima te onderscheiden, zoals het water en de vele doodskreten van de inwoners van de stad. Het detail is dan ook erg goed te noemen. Dialogen zijn goed te volgen, zelfs tijdens de actiescènes. De muziek past goed bij de film en komt duidelijk uit de speakers. De track is goed gebalanceerd en gedoseerd, wat resulteert in een zeer aangename luisterervaring. Het geluid is zoals gezegd erg dynamisch en ruimtelijk en een goede kans om je installatie eens goed te testen.

Extra's

De schijf start met enkele waarschuwingsschermen, waarna je terecht komt in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Ook is er een pop-up menu op te roepen tijdens het kijken naar de film, dat over het actieve beeld wordt weergegeven. Alle aanwezige extra’s hebben 1080p/i beeld, met Dolby Digital 5.1 geluid (448 kb/s) en Nederlandse ondertiteling.

WB Maximum Movie Mode
Door middel van picture-in-picture beelden krijgen we extra informatie over het maken van de film. Tijdens het kijken verschijnen er regelmatig kleine vensters in het beeld, waarin we kunnen zien hoe bepaalde scènes geschoten zijn en ook komen er interviews met de cast en crew voorbij. Het meest interessant zijn de realisaties van de effecten en de vergelijkingen met de opgenomen beelden. Op deze manier is goed te zien hoe de makers moesten werken op de set, waarna er later van alles bij werd gemaakt.

Focus Points (35 min.)
Deze extra bestaat uit tien korte featurettes, met allemaal een eigen onderwerp. Zo komt de cast voorbij, maar ook het ontwerpen en maken van de monsters, achtergrondinformatie over de personages en filmlocaties. Veel materiaal is ook te zien via de Maximum Movie Mode, maar hier dus ook los te bekijken.

Sam Worthington: An Action Hero for the Ages (8 min.)
De titel doet het al vermoeden, dit is inderdaad een ode aan de hoofdrolspeler. We zien hem trainen voor de film, maar ook bezig op de set tijdens de opnames. Diverse leden van de cast en crew delen hun bewondering voor Worthington en uiteraard komt de beste man ook zelf aan het woord.

Alternate Ending (5 min.)
Een geheel ander einde van de film, waarin de band tussen vader Zeus en zoon Perseus in een ander licht komt te staan.

Deleted Scenes (18 min.)
Een reeks scènes, die wijselijk uit de film geknipt zijn. Vooral de goden komen wat meer aan het woord.

BD-Live
Na activering van deze extra moet je eerst het land kiezen waarin je woonachtig bent. Aangezien Nederland er niet bij staat, zullen veel mensen zich geroepen voelen de keuze te maken voor Engeland. Hierna kom je terecht op de pagina van Warner, waar onder andere een zeer korte featurette te bekijken is en trailers van diverse films. Voor deze extra heb je een Profile 2.0 speler nodig met internetaansluiting.

Conclusie

Clash of the Titans is een remake van de gelijknamige film uit 1981. Het verhaal draait wederom om Perseus, die samen met een groep strijders de confrontatie aangaat met de goden in het oude Griekenland. Samen moeten zij een gevaarlijke reis ondernemen om de stad Argos en de prinses te redden uit de klauwen van de Kraken, een reusachtig monster. Deze film moet het niet hebben van het verhaal, maar van de actiescènes die ruimschoots aanwezig zijn. Voor een avondje filmkijken voldoet het allemaal prima, zolang je maar weet wat je kunt verwachten. Dat is veel actie en monsters in een dun verhaal. Deze BD-uitgave van de film heeft een goede beeldkwaliteit, maar weet vooral op het gebied van geluid te overtuigen. Er zijn enkele interessante extra’s aanwezig, maar over de gehele linie te weinig om echt indruk te maken.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Franklin1975  |  07-09-2011

Net film op blu-ray gezien en de special effect waren verre van waardeloos over het algemeen. Ik vond het er zelfs erg goed uit zien. Al was het acteerwerk (zek...
Lees meer >

german  |  29-08-2010

Ik vond de film qua verhaal en special effects nogal waardeloos.
Lees meer >

Wieba  |  22-08-2010

Waarop sloeg de uil scene in godsnaam op? Knipoog naar de 1981 versie. daar speelt een mechanische uil genaamd Bubo een belangrijke rol in het verhaal..
Lees meer >

RobinB  |  22-08-2010

Verhaal was niet boeiend nee. Heb de film gezien, vond het wel vermakelijk, lekker mytisch en fantasy met een dosis actie..geheel in het genre waar ik van hou. ...
Lees meer >

Michael Hamers  |  21-08-2010

het verhaal ging imho van de hak op de tak en doet absoluut geen recht aan het origineel. Alsof het origineel zo'n geweldig script heeft...
Lees meer >

promat  |  21-08-2010

het verhaal ging imho van de hak op de tak en doet absoluut geen recht aan het origineel.
Lees meer >

Home Plate  |  20-08-2010

Helemaal mee eens, ik heb deze film in de bioscoop gezien en ik me enorm vermaakt met deze film, terwijl ik er met geen enkele hoge verwachtigen er heen ging. H...
Lees meer >

wayne  |  19-08-2010

ik begrijp de kritiek niet dat zeus niet slecht en niet goed is. Zeus is altijd zowel slecht als goed geweest(hij neukt erop los,gaat vreemd,machtgeil en naait ...
Lees meer >

Chris W  |  18-08-2010

Origineel er bij gestoken was leuk geweest. Vond t overigens wel een aardige film. Maar niet voor de volle prijs in mijn collectie.
Lees meer >

Michael Hamers  |  18-08-2010

Heb em gisteren gekeken. Heb em in de UK gekocht. Leuke avonturen/aktie film, maar niet meer dan dat. Slecht acteerwerk, soms matige CGI en een zeer slecht verh...
Lees meer >

GalO  |  18-08-2010

overgeslagen in de bioscoop. net toch maar gehuurt op blu ray. viel heel erg mee, leuke actie film... ik heb hem 2d gezien en zo is het de bedoeling ook dat ...
Lees meer >

RobinB  |  18-08-2010

Deze ga ik hale,maar dan op DVD!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.