Daybreakers

Recensent:
Patrick van den Hul
17-08-2010

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Daybreakers (DVD)
Samenvatting

Het is 2019. Tien jaar geleden begon het allemaal met één vleermuis. Een vleermuis met een virus. Het breidde zich in rap tempo uit en inmiddels is de mens een bedreigde soort. Vampiers domineren de wereld en jagen op de laatste overgebleven mensen om zo hun bloed te vergaren. Vampiers hebben het eeuwige leven, terwijl mensen juist worden vermoord om de welbegeerde rode vloeistof. Er ontstaat dan ook een steeds groter gat tussen vraag en aanbod. Bedrijven als die van Charles Bromley (Sam Neill) spelen hier handig op in door mensen te gebruiken als een soort melkkoeien. Ondertussen geeft Bromley ook hoge prioriteit aan onderzoek naar een bloedvervanger, waar een van zijn beste wetenschappers Edward Dalton (Ethan Hawke) zijn levenstaak van heeft gemaakt. Edward is tegen wil en dank door zijn broer Frankie (Michael Dorman) gebeten waardoor hij nu ook een leven als ondode leidt. Zijn hart ligt echter nog steeds bij de mens en wanneer hij de kans krijgt om de epidemie voor eens en voor altijd te stoppen met de hulp van de voortvluchtige mensen Audrey (Claudia Karvan) en Lionel (Willem Dafoe), hoeft hij niet lang na te denken. Ze zijn ontzettend dicht bij het vinden van een geneesmiddel, maar worden voortdurend op de hielen gezeten door de autoriteiten, waaronder Frankie die in opdracht van Bromley zijn broer gevangen moet nemen. Wie kunnen Edward en zijn bondgenoten nog vertrouwen en hoe blijven ze uit de klauwen van zo'n grote overmacht?

Commentaar

Voor Australische begrippen is Daybreakers een productie van formaat, maar in termen van de reguliere budgetten voor grote blockbusters komt deze productie er maar karig van af. Het script is ambitieus en wil veel bereiken met relatief weinig middelen. Het Duitse regisseurs- en schrijversduo Spierig maakt na hun kleine horrorfilm Undead uit 2003 een grote productie met opvallend veel hardcore horrortrekjes. Het bloed vloeit rijkelijk en de ledematen vliegen in het rond. Er is veel nodig om nog origineel uit de hoek te komen in een subgenre dat al sinds de vroegste cinema veelvuldig een fascinerend onderwerp bleek voor cineasten en hun publiek. Recentelijk is er een heuse heropleving, voornamelijk door de verfilming van de Twilight boeken en de serie True Blood van de Amerikaanse betaalzender HBO. Daybreakers weet zich niet te onderscheiden door het extreem grafische geweld, maar is wel origineel in het uitgangspunt. Het zijn eens niet de vampiers die een voortvluchtig bestaan leven en constant moeten onderduiken, maar de situatie is net omgedraaid. Daarbij is op creatieve wijze invulling gegeven aan verbeeldingen van een wereld waarin vampiers de dienst uitmaken. Auto's met geblindeerde ramen en camera's om toch te kunnen rijden, mensen in een soort fabriek waar hun bloed getapt wordt en een legermacht die zich voornamelijk bezighoudt met het jagen op mensen. Het zijn slechts enkele van de vele creatieve vondsten. De cast brengt de materie goed tot leven, maar komt er soms nogal bekaaid vanaf voor wat uitdieping betreft. Vooral Sam Neill wordt veel te weinig gebruikt, terwijl hij erg goed op dreef is en zichtbaar plezier heeft in zijn rol. Van begin tot eind ligt het tempo in Daybreakers hoog en er zijn genoeg verrassingen om de kijker geboeid te houden. Het is daarom doodzonde dat er zo slordig om wordt gegaan met de nuances binnen het verhaal. Ongeloofwaardigheden en inconsistenties zijn aan de orde van de dag. Ook de dialoog is op zijn mildst te benoemen als zijnde van B-film niveau. Was er iets meer aandacht besteed aan een gebalanceerd script met meer rustmomenten en een vleugje humor hier en daar om de zwaarmoedigheid te doorbreken, dan hadden we hier een echte topper in handen kunnen hebben. Nu komt Daybreakers helaas niet verder dan de middenmoot. De goede elementen overschaduwen de minpunten, maar de gebreken zijn te talrijk om door de vingers te zien. Genrefans met een sterke maag kunnen hier zich hier echter geen buil aan vallen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 94 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664069028

Extra's

  • Making Of
  • Short Film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft zijn weg gevonden naar DVD in een verhouding van 2.35:1, een lichte afwijking op de originele van 2.40:1. Wat direct opvalt is het gebrek aan scherpte en detaillering, vooral in de achtergronden. Zonder meer ondermaats voor een hedendaagse film. Tijdens de nachtelijke scènes is men wel erg scheutig omgesprongen met sterke blauwfilters, waardoor de transfer nogal grauw en donker oogt. Het schaduwdetail is gelukkig wel in orde en ook het zwartniveau is prima. Van artefacten is geen sprake, afgezien van sporadisch wat hele lichte edge enhancement. Een transfer die technisch wel in orde is, ware het niet voor het gebrek aan scherpte.
Daybreakers is verdeeld in 7 hoofdstukken, wat nogal aan de zuinige kant is. De plaatsing van de ondertiteling is prima en ook de vertaling is goed verzorgd.

Geluidskwaliteit

Er kan gekozen worden voor een surroundervaring in zowel Dolby Digital 5.1 (448kb/s) als DTS 5.1 (754kb/s) formaat. Er is vrij weinig aan te merken op de audiopresentatie. Dialogen zijn prima verstaanbaar en komen goed geconcentreerd uit de middelste speakers. Er is sprake van veel richtingseffecten. Soms komen bepaalde (schrik)effecten wel iets te geforceerd over waarbij het bijna lijkt alsof er een DTS promotiefilmpje wordt gekeken. De DTS track hoorbaar beter op het gebied van dynamiek. Vooral de actiesequenties hebben net wat meer kracht. De subwoofer mag hier ook van zich laten horen. Een prima presentatie.

Extra's

Ga er maar even goed voor zitten, want de extra's hebben een speelduur die langer is dan die van de film zelf. Er zijn twee zaken te bekijken die hieronder besproken worden. Beide hebben 1.78:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (224kb/s) audio en er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Short story: "The Big Picture" (13 min.)
Een korte film van de regisseurs Spierig die verder geen enkel verband heeft met de hoofdfilm.

Making of (116 min.)
Een productie over het maken van de film zoals we die graag op elke DVD zouden willen zien. Alle fases in het proces komen aan bod, van het script en de casting tot het bouwen van de sets, het filmen en de première. Een lange zit maar zeer gevarieerd en een must voor liefhebbers van de film.

Conclusie

In Daybreakers domineren vampiers de wereld. De mens moet vechten voor haar voortbestaan en een klein groepje is op zoek naar een geneesmiddel. Maar willen de vampiers wel genezen worden? Daybreakers wil erg veel bereiken en slaagt hier maar gedeeltelijk in. De slechte dialogen, ongeloofwaardigheden en soms wat sullige speciale effecten maken het moeilijk om echt mee te gaan in de gedetailleerde wereld die hier wordt neergezet. Wel ligt het tempo hoog, evenals de vermaakfactor. De DVD wordt geplaagd door een gebrek aan detaillering in het beeld, maar de geluidspresentatie is dan wel weer dik in orde. Het geheel wordt gecompleteerd door een zeer uitgebreide making of van bijna twee uur. Een prima aankoop voor genrefans.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.