Box, The (L.E.)

Recensent:
Marcel den Haan
12-08-2010

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Box, The (L.E.) (Blu-ray)
Samenvatting

Norma (Cameron Diaz) en Arthur Lewis (James Marsden) leven in het Amerika van de jaren ’70. Op een dag vindt Norma een doos bij de voordeur. In deze doos zit een vreemd uitziend apparaat met een rode knop. De bezorger van de doos komt later langs om uitleg te geven over de gang van zaken. Hij vertelt het stel dat als zij op de rode knop drukken, zij één miljoen dollar rijker zullen worden. Maar ook dat er ergens in de wereld iemand zal sterven. Ze krijgen 24 uur de tijd om een beslissing te nemen over dit lugubere voorstel. Norma en Arthur geloven eigenlijk niks van het hele verhaal en Norma drukt dan ook al snel de knop in. Hiermee start zij een reeks van gebeurtenissen die verregaande gevolgen zullen hebben.

Commentaar

In 2001 debuteerde regisseur Richard Kelly met zijn eerste avondvullende speelfilm, Donnie Darko. De film groeide uit tot een culthit en is nog steeds mateloos populair bij veel mensen. Zijn tweede speelfilm, Southland Tales, was minder succesvol, maar nu is hij terug met zijn derde prent, het hier besproken The Box. Het verhaal is gebaseerd op een aflevering van de serie The Twilight Zone, genaamd Button, Button. De opzet is grotendeels gelijk, beide verhalen draaien om een apparaat met een knop dat na indrukken tot grote gevolgen zal leiden. Kelly besloot om dit gegeven verder uit te werken en dieper in te gaan op het hele mysterie achter de doos. Hierbij slaat hij helaas flink door, waardoor er na enige tijd weinig meer te begrijpen valt van het verhaal. Nou staat Kelly wel bekend om het maken van vreemde films, maar hier maakt hij het allemaal nodeloos ingewikkeld. De vele subplots en verklaringen van het verhaal zijn gewoonweg te veel en te ingewikkeld om echt van waarde te zijn. Hierdoor is het eerste gedeelte van de prent prima te noemen, maar zakt het tijdens het tweede gedeelte allemaal als een pudding in elkaar. Dit is zeker jammer, want het verhaal heeft veel potentie. Qua uiterlijk en cameravoering is er niks met de film. Zoals gezegd speelt het verhaal zich af in de jaren ’70, iets dat terugkomt in zowel kleding als sets. Dit is allemaal overtuigend gedaan. De optredens van de cast zijn allemaal dik in orde. Als eerste zien we Cameron Diaz in de rol van Norma Lewis. Haar optreden komt overtuigend over, maar als kijker kan je het niet laten om te denken dat ze wel erg oud is geworden ineens. Dit heeft verder niets te maken met haar optreden natuurlijk, maar opvallend is het wel. Haar man wordt gespeeld door James Marsden, uiteraard bekend van zijn rol in X-Men. Samen met Frank Langella in de rol van de bezorger van de doos, zijn dit de drie belangrijkste rollen.
The Box is dus een film met een goede start, maar een matige finish. Richard Kelly maakt een aardige comeback na zijn geflopte tweede film, maar in de buurt komen van Donnie Darko doet hij niet.

Dutch Filmworks heeft The Box uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Op dit medium zijn er twee uitgaven verschenen, namelijk een standaard uitgave en een genummerde Limited Edition. Wij bespreken hier de laatste, die geleverd wordt een speciale verpakking. Het betreft een kartonnen, zwarte doos met daarin een openklapbare houder voor de schijf. Er zijn afbeeldingen uit de film te vinden aan de binnenzijde en het nummer aan de buitenzijde.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 115 min
Verpakking: Karton Box
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664078112

Extra's

  • Visual effects
  • Button, Button
  • Music Video Prequel
  • Grounded in Reality
  • Richard Matheson In His Own Words

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van DVD. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

The Box is geheel geschoten met HD-camera’s, waarna diverse aanpassingen zijn gedaan om het beeld een typische jaren ’70 uitstraling te geven. Het meest in het oog springend hierbij is een redelijke softheid van het beeld. Het komt allemaal net niet gestoken scherp over, maar dit is dus met opzet gedaan. Het niveau van detail is ruim voldoende, evenals de diepte. De fraaie sets nemen je helemaal mee naar de jaren ’70 en alle details zijn goed te onderscheiden. Hier is bijvoorbeeld goed te zien hoe lelijk het behang was in die jaren en wat een akelige meubels mensen bezaten. De kleuren komen wat ingetogen over, geheel in stijl met de periode. Het kleurenpalet is echter wel vrij divers, met veel kleurschakeringen. Alleen komen heel felle kleuren niet voor. Het zwartniveau, contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig. Soms is er wat lichte noise te zien in bepaalde scènes, maar niets schokkends. Een wat ingetogen en weinig spetterende transfer dus, maar wel een goede vertaling van de wensen van de regisseur.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het originele Engelstalige geluid staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (16bit/48kHz) op de schijf. De track richt zich voornamelijk op de voorste kanalen, waar dialogen een groot deel van het geluid bepalen. Deze worden prima door het centerkanaal weergegeven en zijn goed verstaanbaar. Muziek en overige geluiden komen uit de frontspeakers. Hier is een fraai stereogeluid te horen, waarbij geluiden zich op natuurlijke wijze van links naar rechts over het geluidsbeeld bewegen. De surrounds worden dus weinig bij het geheel betrokken, maar er zijn wel een paar momenten aanwezig waarbij ze een duit in het zakje kunnen doen. Hierbij laten ze de effecten goed overkomen in split-surround. Het LFE-kanaal laat zo nu en dan een redelijk gedoseerd laag horen, maar is ook spaarzaam aanwezig. Op het gebied van detail presteert de track ruimschoots voldoende. Er zijn geen beschadigingen of ruis te horen en de track klinkt mooi helder.

Extra's

De schijf start op met een taalkeuzemenu. Hierna komen diverse waarschuwingsschermen en trailers voorbij, waarna direct met de film begonnen wordt. Er is geen hoofdmenu aanwezig, alleen een pop-up menu om de instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Alle extra’s hebben 1080p/i beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Button, Button (20 min.)
Hier is de volledige aflevering te bekijken van The Twilight Zone, waarop de film gebaseerd is. Dit is uiteraard een leuke extra en mooi om de twee eens te vergelijken. Hoewel de aflevering wat gedateerd aandoet, is het toch nog allemaal leuk om naar te kijken.

Music Video Prequel (8 min.)
Hier zijn drie filmpjes te bekijken, die achter elkaar voorbij komen. Het zijn echter geen muziekvideo’s, zoals de naam van de extra doet vermoeden. Het betreft hier filmpjes die achtergrondinformatie geven over bepaalde onderwerpen uit de film.

Grounded In Reality (10 min.)
Hier vertelt Richard Kelly wat hem zo aantrok in het originele verhaal van de film. Ook vertelt hij hoe de twee hoofdpersonen zijn gebaseerd op zijn eigen ouders.

Richard Matheson In His Own Words (4 min.)
Matheson is de schrijver van het originele verhaal waarop de film gebaseerd. Hier krijgen we een korte introductie door Richard Kelly, waarna Matheson vertelt hoe hij schrijver is geworden. Tevens licht hij het verhaal toe.

Visuel Effects
Drie zeer interessante filmpjes, die elk ingaan op een aspect van de visuele effecten. Het gaat hierbij om het verminkte gezicht van het personage van Frank Langella, het maken van de waterkolommen en het omtoveren van de stad Richmond naar de jaren ’70. Vooral de laatste is interessant om te bekijken. Hier wordt duidelijk hoeveel je eigenlijk in de maling wordt genomen tijdens het kijken van de film. De gehele stad werd aangepast om het tijdsbeeld eer aan te doen en nu zie je goed hoeveel scènes aangepast moesten worden.

Conclusie

The Box is gebaseerd op een aflevering van de serie The Twilight Zone en vertelt het verhaal van een jong stel in het Amerika van de jaren ’70. Zij krijgen een interessante keuze voorgelegd, na het indrukken van een knop worden ze een miljoen dollar rijker, maar er zal ook iemand sterven. Hun beslissing heeft verregaande gevolgen voor henzelf en de mensen van wie ze houden. Regisseur Richard Kelly is bekend geworden met zijn culthit Donnie Darko. The Box kan zich niet meten met deze film. Het verhaal is hiervoor te ingewikkeld en Kelly wil teveel dingen vertellen. Deze Blu-ray Disc heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn enkele extra’s aanwezig, die helaas wat kort zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

RobinB  |  22-08-2010

mee eens, einde is ind zwak...Vond vooral het midden sterk..wel een lekkere mind fuck film..
Lees meer >

Franklin1975  |  21-08-2010

Het idee van de film is beter dan de uitvoering helaas. Wel plezierig om naar te kijken. Het einde van de film is m.i. weer erg zwak. Niet een film om aan te sc...
Lees meer >

Ron-G  |  14-08-2010

Alweer tijdje geleden gezien deze film, en vond het toch wel een goede film, persoonlijk vielen bij mij de stukjes pas op het eind van de film in elkaar, niet d...
Lees meer >

Chris W  |  14-08-2010

Normaal ben ik wel te porren voor dit soort films, maar hier vond ik nou werkelijk geen zak aan eigenlijk :???:
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 7
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.