Harry Brown

Recensent:
Patrick van den Hul
21-07-2010

Totaalbeoordeling:

7.2
DVD

Harry Brown (DVD)
Samenvatting

Harry Brown (Michael Caine) heeft al het nodige meegemaakt in zijn leven. Hij is ex-marinier en heeft enkele jaren geleden zijn vrouw verloren. Hij leeft zijn oude dagen in rust uit in een achterstandswijk in Londen. Lijdzaam kijkt Harry toe hoe er steeds meer geweld overal rondom hem plaatsvindt. Hij kan hier goed over praten met zijn vriend Leonard (David Bradley), met wie hij regelmatig contact heeft. Wanneer Leonard op een dag op brute wijze wordt vermoord door een straatbende, knapt er iets in Harry. Het politieonderzoek dat wordt uitgevoerd door inspecteur Alice Frampton (Emiliy Mortimer) boekt maar weinig vooruitgang. Harry, die niets meer te verliezen heeft, gaat met grof geweld achter de daders aan. Hierdoor krijgt hij niet alleen problemen met de criminelen die hij bestrijdt, maar ook de politie in wiens vaarwater hij zich bevindt. Weet Harry zijn missie heelhuids te volbrengen?

Commentaar

Harry Brown is de eerste film van regisseur Daniel Barber. Het mag dan ook een hele prestatie heten dat hij direct al zoveel visuele flair tentoonstelt. De donkere stijl van de hele productie is enorm sfeerbepalend. Ook het tempo is wat ontraditioneel. Vrij traag in het begin met een nadruk op drama, waarna de ontwikkelingen in een stroomversnelling raken naarmate de climax steeds dichterbij komt. De spanning wordt hierin subliem opgebouwd en ook hoofdpersonage Harry krijgt de nodige diepgang. De wraakfilm is natuurlijk een beproefd concept in de filmgeschiedenis, maar Michael Caine laat zich hier niet door intimideren en zet een weergaloze rol neer, zonder twijfel een van de beste uit zijn lange carrière. Op subtiele wijze trekt hij de kijker steeds verder mee in de bodemloze put van wanhoop en frustratie. De keuzes die zijn personage maakt in zijn situatie zijn dan ook geheel begrijpelijk. Andere aspecten van Harry Brown zijn helaas wat minder uitgewerkt. Zo is het beeld van de achterstandswijken wat stereotiep en soms wel erg overdreven. Hetzelfde kan gesteld worden met betrekking tot het einde, dat in schril contrast staat met de rest van de film. Bovendien zijn de plotontwikkelingen hier nogal ongeloofwaardig, terwijl voorheen juist een uitermate realistische wereld werd neergezet. Caine is dus de onbetwiste ster van Harry Brown, wat soms wel ten koste gaat van de bijrollen. Deze mogen eigenlijk geen naam hebben en komen onvoldoende uit de verf. De subplotjes - bijvoorbeeld rondom de discriminatie op het werk waar het personage vertolkt voor Emily Mortimer mee te maken krijgt - leiden eerder af dan dat ze iets bijdragen aan het geheel. Dit alles neemt niet weg dat Harry Brown een weergaloze achtbaanrit is met een meer dan uitstekende Michael Caine in de titelrol. De film onderscheidt zich van soortgelijke films door de nadruk op drama in plaats van enkel actie. Harry Brown hoeft zich zeker niet te schamen in gezelschap van de grootste titels onder de wraakfilms.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 99 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777931127

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld heeft zijn weg naar DVD gevonden in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. We hebben hier te maken met een bijzonder donkere film, niet alleen in de materie maar ook in het uiterlijk van Harry Brown. Contrast en helderheid zijn bewust omlaag geschroefd en het beeld lijkt van alle levendige kleuren verstoken. Daarmee is het niet een transfer die geschikt zal zijn als demonstratiemateriaal, maar wel een die de film uitstekend ondersteunt. Zwartniveaus zijn prima en het schaduwdetail in de vele nachtelijke scènes houdt ook goed stand. Op de scherpte is weinig aan te merken, al is deze soms wat minder tijdens handheld geschoten scènes. Er zijn geen defecten te bespeuren, afgezien van wat hele lichte filmgrain en een nauwelijks waarneembare mate van edge enhancement. Hier valt weinig op aan te merken.
De 14 hoofdstukken waarin Harry Brown is opgedeeld, zijn ook vanuit het hoofdmenu te benaderen. De ondertiteling staat mooi onderin met één regel in het actieve beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige audio staat in Dolby Digital 5.1 (448kb/s) formaat op deze DVD. In de eerste helft van de film heeft deze vrij weinig te doen. Er is eigenlijk alleen sprake van dialogen en wat kleine geluidseffecten. De teksten zijn altijd helder verstaanbaar en komen goed geconcentreerd uit de middelste speaker. De ondersteunende muziek treedt ruimtelijk op de voorgrond wanneer nodig. In de conclusie van Harry Brown breekt alle hel los. Geweerschoten komen hard je huiskamer binnen en de molotovcocktails vallen duidelijk achter je. Er is sprake van een mooi ruimtelijk effect en ook de subwoofer wordt ingezet om het geheel kracht bij te zetten. Er is geen sprake van enig defect in de geluidstrack. Een prima presentatie!

Extra's

We moeten helaas genoegen nemen met enkel een drietal trailers van andere films. Op buitenlandse uitgaven zijn een audiocommentaar, extra scènes en ruim drie kwartier aan interviews te bekijken.

Conclusie

Harry Brown ziet de verloedering van de maatschappij voor zijn ogen plaatsvinden, vanuit zijn troosteloze woning in een achterstandswijk in Londen. Wanneer zijn beste vriend door een criminele straatbende wordt vermoord, heeft hij niets meer te verliezen en zoekt hij wraak. Michael Caine is weergaloos in de hoofdrol van Harry Brown. Hij boeit vanaf minuut één met een zeer menselijk insteek en is daarmee het kloppend hart van deze spannende film. Op het beeld en geluid is weinig aan te merken. Op het gebied van extra's stelt de DVD helaas teleur, de extra's die op buitenlandse uitgaven te vinden zijn, ontbreken hier volledig. Voor een goede presentatie van een prima film ben je met deze uitgave echter aan het juiste adres.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.