Shutter Island

Recensent:
Ludo Keeris
14-07-2010

Totaalbeoordeling:

7.3
Blu-ray

Shutter Island (Blu-ray)
Samenvatting

In 1954 wordt Terry Daniëls (Leonardo DiCaprio), een U.S. Marshal, samen met zijn nieuwe partner Chuck (Mark Ruffalo) op onderzoek uitgestuurd naar Shutter Island, een eiland waarop een beruchte kliniek is gevestigd waar alleen maar gevangenen met een psychische stoornis zijn gehuisvest. Een van de patiënten is spoorloos uit haar afgesloten cel verdwenen. Niemand weet waar ze is en daarop worden Terry en Chuck ingeschakeld. Terry komt er tijdens zijn onderzoek al snel achter dat er iets niet helemaal in de haak is. De doktoren Cawley (Ben Kingsley) en Naehring (Max von Sydow) werken namelijk niet geheel mee met het onderzoek. De geruchten gaan dat er hersenoperaties worden uitgevoerd, zoals de Nazi's deden tijdens de oorlog. Terry heeft zelf als soldaat het concentratiekamp Dachau bevrijd en zag daar afschuwelijke taferelen. Deze geruchten over hersenoperaties doen hem aan zijn ervaringen in Dachau herinneren en herhaling ervan wil hij koste wat het kost voorkomen. Op medewerking hoeft hij echter niet te rekenen.

Commentaar

Shutter Island is de vierde film waarin regisseur Martin Scorsese samenwerkt met Leonardo DiCaprio. Het duo heeft inmiddels ontdekt dat het samen tot zeer indrukwekkende produkties kan komen. Wat begon met Gangs of New York groeide verder met The Aviator tot aan het zeer sterke The Departed, die alweer uit 2006 stamt. In 2010 is er dan Shutter Island, een film naar een boek van Dennis Lehane, de schrijver die ook Mystic River heeft geschreven. Het verhaal van Shutter Island lijkt simpel: twee rechercheurs moeten een verdwijning van een gevangene onderzoeken. De setting is echter heel apart: een eiland waar psychotische gevangenen worden ondergebracht. In een groot, grijs gebouw bevinden zich tientallen uitermate gevaarlijke gevangenen, waarvan de meeste voor moord zijn veroordeeld. De toon van de film wordt al direct gezet in de eerste scènes. Dat komt vooral door de muziek, die dreigend en bombastisch is. Dat wordt spannend, weet je meteen! En dat blijft het ook tot het einde. Shutter Island is een bij vlagen zeer indrukwekkende thriller, die soms zelfs richting Stephen King-horror neigt.
Het acteerwerk is van een hoog niveau. Scorsese weet de acteurs goed te dirigeren naar uitstekende prestaties. Wie in Leonardo DiCaprio nog steeds het knulletje uit Titanic denkt te zien komt bedrogen uit. DiCaprio is een volwassen acteur geworden die in staat is om een karakter goed vorm te geven. Zijn rol van Terry Daniëls is hierop geen uitzondering. Ook de andere rollen worden prima vertolkt, waarbij Ben Kingsley als Dr. Cawley niet onvermeld mag blijven. Hij speelt de dokter van de gevangenen, maar je weet niet waar hij nu precies voor staat.
Martin Scorsese heeft bij deze film voor een wat andere aanpak gekozen dan we van hem gewend zijn. Het is een bij vlagen zeer surrealistische film, met hallucinaties en geestverschijningen. In eerste instantie lijkt dat apart, maar wie de film uiteindelijk kent merkt dat dit achteraf een belangrijk onderdeel van het verhaal is en zeer goed werkt. De film speelt in op de gevoelens van de kijker en Scorsese is er in geslaagd om voortdurend voor verwarring te zorgen. Is Dr. John Cawley nu een met zijn patiënten begaand arts of is hij meer een afspiegeling van Dr. Mengele, de nazi kamparts die veel experimenten op joden heeft uitgevoerd? Is politieagent McPherson in de buurt om Terry Daniëls te beschermen of juist om hem in de gaten te houden? Scorsese weet uitstekend de spanning vast te houden. Je doet mee met het onderzoek van Terry Daniëls en komt heel langzaam tot nieuwe ontdekkingen. Misschien wel iets te langzaam, want het verhaal heeft niet zo'n heel erg hoog tempo. De clou is echter zeer verrassend en blijft tot het einde toe bewaard. Of het verhaal daarmee een goed einde heeft is echter de vraag, dat mag ieder voor zichzelf beslissen. Ikzelf had toch op een ander einde gehoopt.
De eerste twee uur krijgen we een intrigerende psychologische thriller voorgeschoteld, het laatste kwartier is echter een behoorlijke anticlimax. Shutter Island is daarmee niet de beste film van Martin Scorsese. Maar het is wel degelijk een zeer interessante film die de kijker regelmatig op het verkeerde been zet. Het is ook een film die je eigenlijk maar één keer hoeft te zien, omdat de clou uitermate bijzonder is en waarbij je bij een tweede kijkbeurt toch met heel andere ogen naar de film kijkt.

Shutter Island is door Paramount zowel uitgegeven op DVD als Blu-ray Disc. De hieronder besproken uitgave betreft de BD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 138 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Fins, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865331590

Extra's

  • Behind the Shutters
  • Into the Lighthouse

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Shutter Island wordt op deze Blu-ray Disc uitgave gepresenteerd in een beeldformaat van 2.35:1, wat gelijk is aan het originele beeldformaat. Deze film staat op een 50 GB dubbellaags disc, waarvan ruim 44 GB is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

Je merkt het direct bij de openingsscène; Paramount heeft uitstekend werk afgeleverd met betrekking tot de beeldtransfer. Het ziet er erg scherp uit met een uitstekend contrast en schaduwdetail. De film speelt zich af in de jaren '50 en de kleuren zijn aangepast aan dat tijdperk. Ze zien er mooi verzadigd uit en komen hier uitstekend tot hun recht. Ook het zwartniveau is dik in orde. De film is op diverse formaten film gedraaid, zowel op 35mm film als ook op 65mm film, wat niet zo heel gebruikelijk meer is. Beide formaten gaan naadloos in elkaar over. Het beeld heeft een goede dieptewerking en door een hele lichte mate van filmgrain krijgt het een mooi filmisch karakter. Uit deze omschrijving blijkt wel dat we hier te maken hebben met een bijzonder goede beeldtransfer.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er een DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track beschikbaar in de originele Engelse taal. Er is ook nog een Frans Dolby Digital 5.0 track beschikbaar, maar deze laten we bij deze bespreking buiten beschouwing. Wel vermeldenswaardig is de aanwezigheid van een Engelstalige Audio Description track voor blinden en slechtzienden, welke in een Dolby Digital 5.1 formaat (640 kb/s) op de disc staat. Het geluid van Shutter Island is niet de meest bombastische track die we zullen tegenkomen bij Blu-ray Discs. Dat wil echter niet zeggen dat het geluid van deze uitgave niet goed is. Integendeel, het is een zeer verfijnde en gedetailleerde soundtrack, die het vooral van dialogen en subtiliteiten moet hebben. Wat dat betreft is het allemaal dik in orde. De dreiging in het geluid komt voornamelijk van de muziek, die in deze film een vrij prominente rol speelt. De muziek bestaat bij deze film uit reeds bestaand werk van Ligeti tot John Cage, van Penderecki tot Brian Eno. Zeer afwisselend, maar de keuzes zijn goed gemaakt en werken uitstekend bij de beelden. Het lijkt alsof de muziek speciaal voor de film is geschreven. Een ander belangrijk aspect van het geluid zijn de dialogen en die zijn, zoals bijna altijd bij Martin Scorsese films, uitstekend verzorgd. Alles is goed te volgen, zonder dat het allemaal teveel op de voorgrond staat. Het past mooi binnen het geluidsbeeld, dat zich voornamelijk richt op de voorste kanalen. De surroundspeakers komen wel aan bod, zij het subtiel en voornamelijk met muziek en omgevingsgeluiden. Alleen bij de stormscènes wordt er flink uitgepakt bij alle kanalen. Het LFE-kanaal laat dan een enkele keer goed van zich horen en doet dat met verve. Verder zit het geluid vol met kleine details, welke voor een mooi, compact en dynamisch geluidsbeeld zorgen.

Extra's

Deze Blu-ray Disc zit in een standaard keep-case. De menuschermen zijn geanimeerd en worden getoond in een 1.78:1 beeldformaat. De extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling. Beide extra's zijn in HD-resolutie.

Behind the Shutters (17 min)
Dit betreft een Making Of, waarbij vooraf wordt gewaarschuwd dat er veel spoilers in voorkomen. Die waarschuwing is correct, want regisseur Martin Scorsese, acteur Leonardo DiCaprio en schrijver van het boek Dennis Lehane geven veel inhoud van het verhaal weg. Ze vertellen waar de film over gaat en hoe het verhaal in elkaar steekt. Ook leggen ze uit hoe je als kijker gaandeweg de film al de clou van het verhaal kunt ontdekken.

Into the Lighthouse (21 min)
Om de psychiatrische aspecten van de film goed over te brengen werd de hulp ingeroepen van adviseur James Gilligan. Hij werkte met de acteurs, zodat deze beter konden begrijpen hoe zij hun rol konden invullen. Gilligan was in de jaren '70 hoofd van een medische afdeling in een psychiatrisch gevangenisziekenhuis en hij vertelt over deze periode en zijn werkzaamheden in het ziekenhuis.

Conclusie

U.S. Marshal Terry Daniëls gaat op onderzoek uit op het eiland Shutter Island, waar zich een psychiatrische inrichting voor gevangen bevindt. Er is namelijk op onverklaarbare wijze een gevangene ontsnapt. Daniëls ontdekt al snel dat niet alles is zoals beweerd wordt. Shutter Island is een indringende thriller met een bijzondere twist. Regisseur Martin Scorsese gebruikt voor zijn doen veel surrealistische elementen, maar deze voegen wel degelijk iets toe aan het verhaal. Deze Blu-ray Disc uitgave heeft een bijzonder goede beeld- en geluidskwaliteit, werkelijk prachtig. De extra's daarentegen zijn vrij mager. De film is echter bijzonder genoeg en het goede beeld en geluid rechtvaardigen een aankoop wel degelijk.

Laatste reacties

pjblack  |  13-03-2011

Kijk toch wel vaak naar die site of geef mijn eigen review. Films kijken blijft toch erg persoonlijk, maar als je veel 4 of 5 sterren ziet geeft dat toch wel ee...
Lees meer >

Coen P.  |  22-02-2011

Mensen op moviemeter hebben sowieso weinig verstand van films, althans de meeste... Maar dat is weer een héél andere discussie
Lees meer >

Michael Hamers  |  22-02-2011

Het einde is helemaal geen anti-climax. Heb em toevallig zojuist zitten kijken voor de 2e keer. Het slotstuk lijkt in eerste instantie heel vreemd, door de voll...
Lees meer >

Bas Reuver  |  22-02-2011

Gisteravond deze film gezien (niet op bluray, sorry) en vond het een erg goede film. Alleen het eind van de film slaat in mijn ogen nergens op. Een soort anti-c...
Lees meer >

Coen P.  |  21-02-2011

Het laatste shot een anti-climax? Juist niet man! Had je dan op een happy end gehoopt? Vond dit perfect passend!!!
Lees meer >

Franklin1975  |  20-02-2011

Voor hoeveel wil je hem verkopen? Woon bij je in de buurt, dus ophalen is geen probleem.
Lees meer >

Ron-G  |  20-02-2011

Ik ben een van de weinige die tegen de stroom gaat inzwemmen hier, maar deze film kon me totaal niet boeien, vond het maar een zeer vage en vooral traaaage film...
Lees meer >

scorpius  |  12-02-2011

Had een tijdje terug de Franse steelbook van Shutter Island op dit forum gekocht en had vandaag eindelijk eens tijd en zin om te kijken. Ik was positief verrast...
Lees meer >

Franklin1975  |  06-09-2010

Gisteravond deze film gezien (niet op bluray, sorry) en vond het een erg goede film. Alleen het eind van de film slaat in mijn ogen nergens op. Een soort anti-c...
Lees meer >

bart22  |  02-09-2010

Deze film in de bioscoop gezien en goed hiermee vermaakt toen. De blu ray komt er zeker nog een keertje in (tegen een leuke prijs).
Lees meer >

Franklin1975  |  21-08-2010

Heb de film nog niet gezien, maar is er wel eentje die ik wil aanschaffen, zeker nu ik net een Sony Bravia bluray speler en 102cm flatscreen heb. Maar tegen de ...
Lees meer >

Jeroen vS  |  05-08-2010

Een hele goede film. Alleen voor een BluRay-uitgave erg matige extra's... Verder ben ik het niet eens met de stelling, dat 1x kijken genoeg is, omdat je toch we...
Lees meer >

RobinB  |  29-07-2010

ik snapte de film ook al na de 1ste keer..de clue was te simpel uitgelegd..maar wat een heerlijke film..
Lees meer >

BrianB  |  29-07-2010

Ik denk echt dat je hem de eerste keer wel snapt, hoor. Dan blijft er een ontzettend goed gemaakte film over, die meer een drama is dan een echte thriller. Maar...
Lees meer >

Thaman  |  29-07-2010

Film moet je zeker 2x of zelfs 3x bekijken om het gehele plaatje te zien. Vanaf de 3de maal begin je meer en meer op details te letten en zo zijn er nog dingen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.