Vice

Recensent:
Patrick van den Hul
12-07-2010

Totaalbeoordeling:

2.5
DVD

Vice (DVD)
Samenvatting

Agent Walker (Michael Madsen) is een oude rot in het politievak. Sinds zijn vrouw aan kanker is overleden is hij in een neerwaartse spiraal geraakt. Walker drinkt zichzelf regelmatig helemaal laveloos, veroorzaakt gevechten in de bar en gaat naar de hoeren terwijl hij het niet kan betalen. Op het werk gaat alles naar verhouding nog redelijk, totdat een drugsinval verschrikkelijk misloopt. De dealer ontsnapt, zijn collega Sampson (Mykelti Williamson) wordt neergeschoten en Walker schiet per ongeluk een ongewapende vrouw neer. Hij vraag zijn collega Salt (Daryl Hannah) om een wapen bij het lijk te plaatsen om zo Walker uit deze penibele situatie te redden. Alsof dat nog niet genoeg is, komt hun nieuwe baas Jenkins (Nicholas Lea) erachter dat veertig kilogram van de gevonden heroïne spoorloos verdwenen is. Iemand is belust op wraak en de leden van het team dat die noodlottige nacht de drugsinval deed, worden één voor één geëxecuteerd. Zit een van hun eigen leden hierachter?

Commentaar

Bovenstaande schets van het verhaal komt je misschien bekend voor. Niet zo vreemd, een dergelijk plot is immers al talloze malen verfilmd in films als Training Day en Narc. De kwaliteit van Vice komt nergens ook maar in de buurt van die van deze geslaagde films. De problemen zijn talrijk, er is eigenlijk geen enkel element dat geslaagd is. Allereerst mist de spanning die een genrefilm als deze zo hard nodig heeft. Het tempo ligt veel te laag en wanneer er dan eindelijk actie plaatsvindt, is deze slaapverwekkend. Michael Madsen en Daryl Hannah mogen beiden terugkijken op rollen in moderne klassiekers, maar zakken hier naar een bedroevend niveau. Madsen is duidelijk niet in staat om een film te dragen en zijn stoïcijnse gedrag kweekt alleen maar desinteresse. Daryl Hannah heeft zichzelf een aparte look aangemeten voor Vice. Haar blonde kapsel heeft plaatsgemaakt voor pikzwart haar en haar personage is al even donker en getroebleerd, net zoals elk personage in de wereld van Vice. De productiewaarde van het geheel is erg laag. De beelden ademen een 'gemaakt voor TV'-sfeertje uit en de donkere look van de film bevordert eigenlijk alleen maar de desinteresse in het hele gebeuren. Regisseur Raul Inglis probeert Vice nog wat op te leuken met een aardig gevonden plottwist op het einde, maar dit herstel komt veel te laat. Een aanzienlijk deel van de kijkers heeft waarschijnlijk voor die tijd allang de disk tot onderzetter gedegradeerd. Veel van deze fouten zijn normaal gesproken nog wel te behapstukken, er is immers weinig mis met een leuke B-film op zijn tijd. Vice mist echter elke vorm van zelfspot en humor in het algemeen. De rauwe, filosofische voice-over van Madsen is hier een schoolvoorbeeld van. De ambitie van Inglis is bewonderenswaardig, helaas vertaalt dit zich niet in een goede film. Zelfs als je Vice tijdens het zappen per ongeluk onder ogen krijgt, zou ik eerst nog eens goed kijken of de programmering die avond nog meer te bieden heeft, of anders vormt een goed boek misschien een alternatief?

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 95 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: BBI-Films
EAN: 8717185534658

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze DVD heeft een verhouding van 1.78:1, wat vermoedelijk gelijk is aan de oorspronkelijke verhouding. De transfer is zeker niet gestoken scherp, maar de detaillering van de beelden op deze enkellaags DVD is wel voldoende. Verder zijn er helaas niet zoveel pluspunten. Het zwartniveau is eerder een variant op grijs te noemen, het schaduwdetail is redelijk. De kleuren schitteren door afwezigheid en het contrast had wel een oppepper kunnen gebruiken. Regelmatig verschijnen er witte vuiltjes en spettertjes in het beeld. Edge enhancement steekt zo nu en dan de kop op in situaties met een hoog contrast tussen onderwerp en achtergrond. Er is nauwelijks grain te bespeuren. Al met al een teleurstellende transfer met een foutieve beeldverhouding en legio andere gebreken.
De hoofdstukindeling is met elf wat aan de krappe kant. De ondertiteling staat iets te hoog in beeld en zit voor wat betreft de vertaling meestal wel goed.

Geluidskwaliteit

Jammer genoeg staat op de cover ten onrechte vermeld dat deze DVD van Vice een Dolby Digital 5.1 track zou bevatten. We moeten namelijk genoeg nemen met een Dolby Digital 2.0 (192kb/s) variant. Het gebrek aan surround en subwoofer in combinatie met de laagste bitrate, maakt tot een weinig imponerende ervaring. Jammer, want zelfs op deze enkellaags DVD is nog ruimte over. Een pluspunt van deze track is wel dat de audio kraakhelder is en mooi verspreid over de voorste speakers. De geweerschoten tijdens de actie zijn onevenredig hard en klinken nogal schel en hol, ze missen laag door afwezigheid van de subwoofer. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van stereo mogelijkheden, waardoor de track haast mono klinkt. Een zeer teleurstellende presentatie voor een hedendaagse productie als deze.

Extra's

In het statische hoofdmenu kan alleen de ondertiteling aan of uit gezet worden. Er zijn geen extra's.

Conclusie

Walker is sinds de dood van zijn vrouw in een diep zwart gat geraakt. Alleen tijdens zijn werk als agent loopt alles nog relatief gesmeerd. Totdat een drugsinval misloopt, een deel van de cocaïne verdwijnt en de teamleden stuk voor stuk worden geliquideerd. Vice mag dan redelijk grote namen als Michael Madsen en Daryl Hannah op de titelrol hebben, dit redt deze abominabele productie niet van de ondergang. Het hele concept is al regelmatig op veel betere wijze uitgevoerd. De DVD-uitgave is op zijn best middelmatig te noemen. De kwaliteit van de transfer sleept net een krappe voldoende binnen. Voor wat betreft het geluid is er geen surround track maar enkel een stereo versie, die weinig imponeert. Extra's zijn niet aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door BBI-Films.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Seks Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
2

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:2
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:3
Extra's:0
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.