Jan Jaap van der Wal - Lekker Hard Lachen met Oliebollen

Recensent:
Henrieke van Assen
02-01-2011

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Jan Jaap van der Wal - Lekker Hard Lachen met Oliebollen (DVD)
Samenvatting

Jan Jaap van der Wal overdenkt in zijn oudejaarsconference Lekker Hard Lachen met Oliebollen het bijzondere jaar 2009. Het jaar waarin Karst T. zichzelf op koninginnedag dood reed en zeven onschuldige personen in zijn daad meenam. Het jaar van de voortslepende financiële crisis, die onder andere Dirk Scheringa (DSB) en Marco Borsato niet onberoerd liet. Het jaar van de dood van Michael Jackson en de opkomst van Susan Boyle. Maar ook het jaar waarin ontevreden hardwerkende Nederlanders hun heil zochten bij de PVV en hun ontevredenheid lieten blijken op GeenStijl. Aan de hand van diverse grappen neemt Jan Jaap van der Wal de kijker mee langs verschillende hoogte- en dieptepunten van 2009.

Commentaar

Het verschijnsel oudejaarsconference is een typisch Nederlands fenomeen dat in 1954 is ontstaan. In dat jaar overdacht Wim Kan het toenmalige jaar op de radio. De uitzending werd een groot succes en een traditie was geboren. In 1969 bracht Seth Gaaikema de oudejaarsconference naar het medium televisie. Ook dit was meteen een groot succes, de uitzending leverde een kijkdichtheid op van 73,9%. Tegenwoordig heeft iedere Nederlandse zender op oudjaarsavond wel een conference in het programma opgenomen.
Jan Jaap van der Wal is bij het grote publiek bekend als vast panellid van het satirisch nieuwsprogramma Dit was het nieuws en als artistiek leider van de Comedytrain, een podium voor stand-upcomedians. In 2007 leverde hij zijn eerste oudejaarsconference Onderbewust af. In 2009 werd hij opnieuw gevraagd en bedacht Van der Wal Lekker Hard Lachen met Oliebollen. Voor een eindejaarsconference houdt hij vanaf januari het nieuws bij en knipt interessante artikelen uit de krant. Op deze manier verzamelt Jan Jaap materiaal dat hij verwerkt in een conference. In het Amsterdamse café Toomler, thuisbasis van de stand-up comedians van de Comedytrain, test hij de delen van de conference uit op het aanwezige publiek. Vanaf half oktober probeert Jan Jaap een maand zijn programma uit op het toneel totdat de juiste volgorde is gevonden. In zijn programma voor de oudejaarsconference probeert Van der Wal een paar keer het ‘o ja-gevoel’ bij zijn publiek te creëren, men vergeet toch snel wat in het afgelopen jaar is gebeurd. In al zijn theaterprogramma’s en ook in de oudejaarsconference probeert Jan Jaap om vaststaande begrippen bij zijn publiek in twijfel te trekken. Het is twijfelachtig of Van der Wal in deze opzet is geslaagd. Hij houdt zijn publiek een duidelijke spiegel voor, maar wel met het nodige cynisme. Soms slaat hij daarin wel wat ver door en schopt hij voornamelijk tegen gevallen mensen. Naast Dirk Scheringa moet ook Marco Borsato het ontgelden. Door het vele cynisme heeft Van der Wal niet de lach aan zijn ‘kont’ hangen. De humor is niet altijd even toegankelijk, de kijker moet behoorlijk op de hoogte zijn van het wel en wee in politiek Den Haag en dan moet er ook nog echt nagedacht worden door zijn toehoorders om de grap te snappen. Als dit allemaal lukt, dan is deze DVD het bekijken waard.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 75 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5414939021015

Extra's

  • Evenblij Met ... Jan Jaap van der Wal

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD uitgave van Lekker Hard Lachen met Oliebollen heeft het originele 1.78:1 beeldformaat (anamorf). Door het sobere kleurgebruik komt het beeld vaak wat somber over. Naast het overheersende zwart, valt het groen van het podium duidelijk op. De belichting laat een wat paarse gloed zien in het haar van Jan Jaap en de gezichten in het publiek. Het beeld oogt niet altijd even scherp en detailrijk. De gezichten in het publiek zijn meestal wel duidelijk herkenbaar in de achtergrond. Het zwartniveau oogt niet altijd even stabiel. Zo nu en dan ziet het zwarte pak van Jan Jaap er wat donkerbruin uit. Het schaduwdetail en contrastniveau zien er goed uit. Er is wel vaak sprake van edge enhancement, blokvorming en interlacing. Het beeld oogt wat beweeglijk en onstabiel. Daardoor scoort de beeldkwaliteit een onvoldoende. De oudejaarsconference is verdeeld in tien hoofdstukken. Op deze DVD is geen ondertiteling te vinden.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van een goed klinkende Dolby Digital 2.0 track (192 kb/s). De stem van Jan Jaap van der Wal komt goed verstaanbaar uit de frontspeakers. Het publiek ondersteunt de conferencier duidelijk hoorbaar met gelach en applaus. Aan het einde van de conference zijn enkele geluidseffecten te horen die door de frontspeakers goed worden geplaatst in de luister-/kijkruimte.

Extra's

Zodra de DVD-schijf in de speler is ingelezen start automatisch het niet-geanimeerde menu. Er is één extra te vinden op de DVD, deze is voorzien van 16:9 beeld en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluidstrack.

Evenblij Met ... Jan Jaap van der Wal (40 min.)
Jakhals Frank Evenblij krijgt van Jan Jaap van der Wal een rondleiding in Londen, de bakermat van de comedy. In deze uitstekende extra achterhaalt Evenblij het engagement en de drijfveren van Jan Jaap van der Wal. Opvallend is dat de beeldkwaliteit in de extra door het vrijwel ontbreken van edge enhancement en interlacing veel stabieler aandoet dan het beeld van de oudejaarsconference. Een aanrader die echt het bekijken waard is.

Conclusie

In Lekker Hard Lachen met Oliebollen overdenkt Jan Jaap van der Wal het bijzondere jaar 2009. Alle hoogte- en dieptepunten worden, soms op cynische wijze, besproken. De beeldkwaliteit van de DVD-uitgave scoort ondanks de aanwezigheid van edge enhancement en interlacing net een voldoende. De DVD is voorzien van een goed verzorgde Dolby Digital 2.0 geluidstrack waarin de stem van Jan Jaap van der Wal netjes en goed verstaanbaar aan de kijker wordt voorgeschoteld. Een bijzondere vermelding verdient de bijgevoegde extra waarin Frank Evenblij samen met Van der Wal naar Londen reist. Op natuurlijke wijze ontgint Evenblij de ware drijfveren van Jan Jaap. Voor de politiek geïnteresseerde kijker, die door het cynisme van Jan Jaap van der Wal heen kan kijken, is deze DVD een aanrader.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door PIAS.

Lees meer

Laatste reacties

robvanknegsel  |  04-01-2011

Vanwege Jan-Jaap's belerende én 'altijd gelijk hebbende' toon én continue linkse invalshoek vond ik dat er helemaal niks tijdens die show te lachen viel. Het pa...
Lees meer >

John Tak  |  02-01-2011

Hmm beetje mosterd na de maaltijd geloof ik... Zo briljant vond ik hem toen niet, dus deze laat ik aan mij voorbij gaan.
Lees meer >

-Jaap-  |  01-01-2011

Het is gewoon een interlaced TV opname, dus waarom daarover klagen?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:8
Extra's:10
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.