WO2 in HD & Kleur

Recensent:
Marcel den Haan
19-06-2010

Totaalbeoordeling:

5.8
Blu-ray

WO2 in HD & Kleur (Blu-ray)
Samenvatting

WO2 in HD & Kleur is een dertiendelige documentaire met unieke beelden van de Tweede Wereldoorlog. Elk deel behandelt een aspect van de oorlog. De dertien delen zijn:

1: De opkomst van de dictators
2: De Blitzkrieg
3. De Britten houden stand
4. Hitler slaat toe in het Oosten
5. Japan valt aan
6. De Middellandse Zee en Noord-Afrika
7. De zoektocht naar de beslissende klap
8. De rode oorlogsmachine
9. D-Day
10. Het net sluit zich
11. De oorlog om de eilanden
12. Overwinning in Europa
13. Overwinning in de Stille Oceaan

Commentaar

De documentaire WO2 in HD & Kleur is gemaakt door de zender The History Channel en geregisseerd door Nick Davidson, een prijswinnende documentaire/filmmaker met een lange staat van dienst in zowel Engeland als Amerika. De docu bestaat uit dertien delen die allemaal een aspect van de oorlog behandelen. Er wordt begonnen bij het begin van de oorlog en langzaam toegewerkt naar het einde. Uiteraard wordt niet alles behandeld, hier zijn zelfs dertien delen niet voldoende voor. De docu concentreert zich ook vooral op het militaire aspect van de oorlog. We zien slechts af en toe beelden van het gewone volk. Over het algemeen zijn het namelijk beelden van slagvelden, tanks, vliegtuigen en ander oorlogsgerei die de boventoon voeren. De tactische zetten die iedere partij maakt worden breed uitgemeten, geheel voorzien van landkaarten waarop bewegingen te zien zijn van troepen. Volgens de makers bevat de documentaire beelden die niet eerder te zien waren. Deze beelden zijn vooral interessant voor mensen die een echte passie hebben voor dit onderwerp. Voor een leek zijn het vooral de zoveelste beelden van soldaten, doden en bevelhebbers. Aangezien de naam van de documentaire WO2 in HD & Kleur is, mag het geen verrassing zijn dat alle beelden in kleur worden weergegeven. Dit inkleuren werkt op veel plaatsen goed, maar ziet er ook vaak wat vreemd uit. Soms is het namelijk net of je naar een schilderij aan het kijken bent. De beelden bevatten op zo’n moment weinig detail en de kleuren ogen uitgesmeerd. Eigenlijk net alsof iemand netjes binnen de lijnen aan het kleuren is geweest en over de rest heen heeft gekleurd. Dit kan nog wel eens storend werken en dan ook afleiden tijdens het kijken. Waarom de makers de beelden per se in kleur wilden laten zien is dan ook een vraag die naar boven komt. Er zijn namelijk genoeg zwart-wit beelden die prima voldoen voor documentaires zoals deze. De beelden worden voorzien van een voice-over, waar je als kijker de keuze hebt tussen de originele Engelse en een Nederlands gesproken versie. De Nederlandse versie wordt verzorgd door acteur Gijs Scholten van Aschat. Naast rollen bij diverse toneelgezelschappen is hij bij het grote publiek vooral bekend door rollen in films als Cloaca, De Passievrucht en De Grot. Beide versies zijn prima geschikt om te beluisteren. Samenvattend kunnen we zeggen dat deze documentairereeks vooral interessant is voor mensen die zoveel mogelijk beelden in hun collectie willen hebben. De reeks is interessant om te bekijken, maar misschien iets te oppervlakkig voor velen van ons. Bovendien hoef je bijvoorbeeld Discovery Channel maar aan te zetten om regelmatig beelden van de Tweede Wereldoorlog voorbij te zien komen.

Filmspecs

Regisseur

Nick Davidson

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Documentaire, Oorlog
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 669 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664076125

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het High Definition (HD) beeld heeft een resolutie van 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec. De beeldfrequentie van deze uitgave is 50i (interlaced), hetgeen dus 50 halve beeldjes per seconde inhoudt.

De naam van deze documentaire is WO2 in HD & Kleur. Eigenlijk het enige wat HD is aan het beeld is de resolutie. De kwaliteit van het beeld is namelijk nauwelijks zo te noemen. Dit is eigenlijk geen verrassing, aangezien we hier te maken hebben met zeer oude beelden. Nou hoeft een hoge leeftijd van het bronmateriaal niet altijd te leiden tot een matige beeldkwaliteit, maar vooral de manier waarop deze bewaard is gebleven. Veel beelden zijn geschoten met camera’s die het niet halen bij professionele filmcamera’s, zelfs uit die tijd. Het beeld is dan ook rijkelijk voorzien van grain en beschadigingen. De makers hebben nog enigszins geprobeerd de transfer op te knappen, wat duidelijk te zien is aan de kunstmatige scherpte. Zoals gezegd zijn alle beelden ingekleurd, iets dat soms een onnatuurlijk uiterlijk tot gevolg heeft. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar screenshot 4. Hier is goed te zien dat het beeld nog het meest op een schilderij lijkt. Vrijwel alle details zijn hier verloren gegaan en het geheel oogt erg soft. Alles bij elkaar een wisselende beeldkwaliteit, die gaandeweg steeds iets beter wordt. Echt HD is het allemaal niet te noemen en het effect van de inkleuring zorgt toch voor een punt aftrek. De originele zwart-wit beelden bevatten waarschijnlijk nog meer detail en het is jammer dat we dit niet te zien krijgen. Een mooie optie zou geweest zijn om beide versies op deze uitgave aan te bieden. De genoemde landkaarten zien er nog het beste uit en hier mogen we duidelijk wel van High Definition beeld spreken.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de beelden wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s), zowel in de Engelse als Nederlandse taal. Aan het geluid is ook duidelijk te merken dat we hier te maken hebben met ouder materiaal. Dit geldt in ieder geval voor het originele geluid. De voice-over is te allen tijde goed te volgen en klinkt mooi helder. De overige geluiden komen, net als deze voice-over, voornamelijk uit de centerspeaker. De frontspeakers laten in mindere mate het geluid horen dat niet uit dialoog bestaat. De surrounds hebben weinig tot niets te doen. Ook het LFE-kanaal heeft een rustige avond tijdens het kijken van deze documentaire. Een vrij standaard geluid dus, maar wel voldoende voor een uitgave zoals deze.

Extra's

Na het opstarten wordt direct begonnen met de eerste aflevering op de schijf. Door middel van een pop-up menu kan gekozen voor de andere aflevering. Ook zijn hier de instellingen te maken voor het geluid en is de ondertiteling aan of uit te zetten.

Er zijn geen extra’s op de schijven aanwezig. Bij de boxset zit wel een fraaie poster waar in mozaïek aan de ene kant een afbeelding van Adolf Hitler te zien is en aan de andere kant Winston Churchill.

Conclusie

WO2 in HD & Kleur schetst door middel van unieke archiefbeelden een beeld van de Tweede Wereldoorlog. Deze dertiendelige documentaire richt zich vooral op het militaire aspect van de oorlog, in mindere mate op de verschrikkingen voor het volk. Veel beelden zijn nog nooit eerder vertoond en daarom vooral geschikt voor de echte fanaat. Alle beelden zijn ingekleurd, iets dat soms een nogal vreemd effect ten gevolge heeft. De beeldkwaliteit is dan ook erg wisselend en nauwelijks High Definition te noemen. Ook het geluid is vrij standaard, maar voldoende voor een uitgave zoals deze. Extra’s zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

barend  |  03-07-2010

Helemaal mee eens, zou bloedverlies fijn overkomen ingekleurd? Duh! Die zal wel in de aanbiedingenbakken verdwijnen...
Lees meer >

Digi-gek  |  22-06-2010

Een van de meest verbijsterende HD releases tot nu toe. De bron van de beelden in deze documentaire was niet in HD noch in kleur, dus waarom dit nota bene the s...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.