Regent Gehaktballen, Het/Cloudy with a Change of Meatballs

Recensent:
Patrick van den Hul
18-06-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
DVD

Regent Gehaktballen, Het/Cloudy with a Change of Meatballs (DVD)
Samenvatting

Flint Lockwood (Bill Hader) weet al heel jong wat zijn roeping is: uitvinden! In zijn kamer hangen geen posters van popsterren, maar van wetenschappers. Sociaal is Flint niet altijd even handig en zijn vader Tim (James Caan) steunt hem niet in zijn bezigheden, waardoor Flint het soms wel eens moeilijk heeft. Gelukkig heeft hij gezelschap van de aap Steve (Neil Patrick Harris) die hij heeft leren praten. Eindelijk breekt dan het moment aan waarop Flint een machine weet te bouwen die grootse veranderingen teweegbrengt. Na een mislukte eerste poging werkt zijn voedselmaakmachine dan toch. In de hele stad regent het gehaktballen, spaghetti, gigantische steaks, snoep en nog veel meer andere lekkernijen. Voor beginnend nieuwslezeres Sam Sparks (Anna Faris) is het haar grote primeur en burgemeester Shelbourne (Bruce Campbell) kan zijn geluk niet op nu zijn plaats eindelijk op de kaart staat. Politieagent Earl Devereaux (Mr. T) vindt het zaakje maar verdacht en houdt Flint goed in de gaten. Met goede reden blijkt, wanneer de machine op hol slaat en spaghetti-tornado's en gehaktbal-stormen het stadje teisteren. Lukt het Flint om met behulp van Sam en Steve de voedselregen op tijd te stoppen?

Commentaar

Animatiefilms zijn allang niet meer het alleenrecht van Disney/Pixar. Studio's als Dreamworks en Sony Pictures timmeren onverminderd aan de weg. Zo nu en dan verschijnt er dan eens een pareltje aan de horizon. Meestal volgen deze genrefilms een vast stramien en in veel gevallen betreft het een vervolgfilm van een eerder commercieel succesvol gebleken origineel. Voor Cloudy With a Chance of Meatballs, een beetje ongelukkig vertaald als Het Regent Gehaktballen, geldt niets van dit alles. Het is een heerlijk knotsgekke film geworden waarin het niet alleen voedsel regent, maar ook geslaagde woord- en beeldgrappen. Hierbij is gekozen voor een knappe mix van volwassen grappen en grollen die ook aan zullen komen bij de jongere kijkertjes. Het bizarre uitgangspunt biedt voldoende inspiratie voor visuele pracht en praal die tegelijk op komisch niveau goed werkt. De kracht van de humor is voor een groot deel te danken aan de droomcast op stemmengebied. Stuk voor stuk zijn deze mensen geknipt voor hun rollen, waarbij vooral Mr. T een meesterlijke vondst is geweest. Hij is tevens de meest herkenbare van het stel. De Nederlands/Vlaamse stemmen (onder andere Peter van de Veire, Carry Goossens, Alex Agnew, Koen de Graeve en Do) zijn niet slecht, maar steken nogal bleekjes af bij de originele cast. Bovendien voelt de mix van Nederlands en Vlaams binnen één nasynchronisatie nogal onwennig. Inhoudelijk zit het dus helemaal goed met deze film, maar hoe is gesteld met de technische kant? Visueel gezien zal je aandacht getrokken worden door de wonderlijke beelden van oversized eten. Qua animatie ziet het er zeker goed uit. Het mist het extreme detail zoals in de meeste Pixar producties, maar dit wordt gecompenseerd door een duidelijke eigen stijl die goed bij de film past. Er gebeurt continu best veel in voor- en achtergrond, waardoor bij een tweede kijkervaring veel nieuwe dingen zullen opvallen. Cloudy With a Chance of Meatballs is een verademing. Een origineel uitgangspunt op vakkundige wijze uitgewerkt. Hierbij is men bovendien geslaagd in de moeilijke balanceeract waarin een succesvolle animatiefilm zowel jonge als volwassen kijkers aan moet spreken. Het blijkt hier duidelijk dat het alleenrecht voor kwaliteit op animatiegebied zeker niet bij Pixar ligt. Niet te missen voor animatieliefhebbers.

Cloudy With a Chance of Meatballs is door Sony uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. De recensie van de Blu-ray Disc kun je hier vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 86 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609591880

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Music Video
  • extended scenes
  • Flint's Food Fight Game
  • The Voices of Cloudy With a Chance of Meatballs
  • Early Development Scenes
  • Progression Reels

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De originele beeldverhouding van 2.35:1 heeft zijn weg naar deze DVD gevonden. Het mooie aan recente animatiefilms is dat ze volledig digitaal gemaakt zijn en rechtstreeks vanaf deze foutloze bron op de drager gezet kunnen worden. In HD is dit ronduit indrukwekkend, maar ook in standaard definitie worden de grenzen van het medium verkend. Zo ook hier. Cloudy With a Chance of Meatballs wordt nagenoeg foutloos gepresenteerd. Er is geen smetje in het beeld te vinden. Scherpte en detaillering zijn consistent uitstekend. De kleuren spatten van het scherm en ook het contrast is prima. De film is dermate kleurrijk dat dit extra goed tot zijn recht komt. Het enige kleine gebrek is af en toe wat lichte edge enhancement, maar dit heeft geen effect op de kijkervaring.
Het aantal hoofdstukken is met 28 ruim voldoende. De Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd.

Geluidskwaliteit

De audio, zowel de Engelse versie als de nasynchronisaties, hebben het formaat Dolby Digital 5.1. De Engelse versie gebruikt de volledige bitrate van 448kb/s en de andere versies een iets lagere van 384kb/s. Dit verschil is echter nauwelijks merkbaar. Ook op het gebied van de audio is deze DVD-uitgave uitstekend verzorgd. De stemmen zijn kraakhelder en goed geconcentreerd op de middelste speaker. De muziek, die een vrij prominente rol speelt, komt met veel kracht en gevoel voor richting uit alle speakers. Echt indruk maakt de track wanneer de weermaakmachine volledig losbarst. Het regent voedsel en dit biedt legio mogelijkheden voor uitgebreide geluidseffecten. Deze worden dan ook ten volle benut. De beleving is fantastisch en het lijkt bijna alsof hetgeen wat zich op het scherm afspeelt je huiskamer binnenkomt. Ook de subwoofer is veelvuldig van de partij voor dat beetje extra kracht. Een zeer actieve geluidstrack die niets minder dan de volle punten verdient.

Extra's

Deze uitgave bestaat uit één dubbel-laagse DVD die in een normale keep case verpakt zit. Via het van animatie en muziek voorziene hoofdmenu zijn een aantal extra's te benaderen. Ze zullen hieronder besproken worden. De beeldverhouding van de filmfragmenten is 2.35:1 en van de overige beelden is deze 1.78:1. Alle zijn voorzien van Dolby Digital 2.0 audio (192kb/s) en Nederlandse ondertiteling.

Flint's Food Fight Game
Een simpel spelletje waarin je, door middel van eenvoudige commando's met de pijltjestoetsen op je afstandsbediening, voedsel moet afschieten op de op hol geslagen voedselmachine. Doet erg denken aan de klassieke game Space Invaders.

Audiocommentaar
Dit commentaar is ingesproken door hoofdrolspeler Bill Hader en schrijvers/regisseurs Christopher Miller en Phil Lord. Deze is informatief, grappig en van begin tot eind interessant. Het behandelt legio onderwerpen van stemmen tot verhaal en techniek. Zeker de moeite waard voor de fans.

A Recipe for Success: The Making Of Cloudy With a Chance of Meatballs (10 min.)
Een beschouwing in vogelvlucht van de belangrijkste aspecten van de totstandkoming van de film. Vanwege de korte speelduur is er niet veel ruimte om echt de diepte in te gaan.

Key Ingredients: The Voices of Cloudy With a Chance of Meatballs (12 min.)
De belangrijkste stemmen worden besproken, waarbij er veel interviews te zien zijn en beelden van achter de schermen bij het inspreken.

Extended Scenes (2 min.)
Wat extra beelden voor de liefhebbers, waarbij de eerste scène nog in een vroeg stadium verkeerde met onafgewerkte animatie.

Early Development Scenes (5 min.)
Geanimeerde storyboards van twee scènes uit de film.

Progression Reels with Introduction by Visual FX Supervisor Rob Bredow (7 min.)
Deze extra is essentieel voor geïnteresseerden in het technische proces achter de totstandkoming van scènes. Dit wordt namelijk stap voor stap behandeld aan de hand van verschillende voorbeelden.

Miranda Cosgrove's "Raining Sunshine" (4 min.)
Deze extra is verder onderverdeeld in drie elementen. De originele videoclip van dit nummer uit de film, een versie die meegezogen kan worden en tenslotte een making of van de clip (2 min.).

Trailers
Een vijftal trailers van andere animatiefilms van Sony.

Conclusie

Cloudy With a Chance of Meatballs gaat over de aspirant-uitvinder Flint Lockwood die een machine uitvindt die voedsel uit de hemel doet regenen. De machine slaat echter op hol en een grote 'voedselramp' dreigt. Deze animatiefilm weet zich in een zeer concurrerende markt te onderscheiden door een origineel concept dat vakkundig is uitgewerkt dankzij de vele goed gevonden visuele vondsten en de uitstekende stemmencast. Een aanrader voor jong en oud. De DVD is op audiovisueel gebied perfect in orde en een behoorlijk pakket aan interessante extra's maakt deze uitgave compleet.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.