Boondock Saints, The

Recensent:
Marcel den Haan
08-05-2010

Totaalbeoordeling:

5.1
Blu-ray

Boondock Saints, The (Blu-ray)
Samenvatting

De broers Connor (Sean Patrick Flanery) en Murphy (Norman Reedus) McManus wonen in de Ierse wijk van de stad Boston. Ook zij hebben Ierse voorouders, net als de meeste bewoners van deze wijk. Wanneer de uitbater van hun favoriete bar wordt belaagd door Russische gangsters, schieten ze uiteraard te hulp. De gangsters moeten dit uiteindelijk bekopen met hun leven, waarna er een onderzoek volgt door FBI-agent Paul Smecker (Willem Dafoe). De twee broers geven zich aan, maar worden al snel weer vrijgelaten. Het is in deze tijd dat zij een boodschap krijgen van God, een boodschap die hen zegt dat ze de stad moeten zuiveren van alle slechte elementen. De broers beginnen vol passie aan hun taak en leggen één voor één enkele zware criminelen om. Ze krijgen hulp van hun vriend Rocco (David Della Rocco), die helaas met minder intelligentie is gezegend. Het drietal wordt op de voet gevolgd door Smecker, die niet weet of hij nou moet juichen voor de broers of ze op moet pakken. De “Boondock Saints”, zoals ze inmiddels genoemd worden, maken namelijk heel wat los in de stad en stiekem zou Smecker zelf ook deel uit willen maken van het team.

Commentaar

Het tot stand komen van The Boondock Saints is een lang verhaal, dat zelfs leidde tot het maken van een documentaire over de opkomst en ondergang van regisseur Troy Duffy. Hij schreef het script van de film en wist dit na vele omzwervingen ook te verfilmen. De prent kende een zeer korte looptijd in de bioscopen in weinig zalen. Op dit gebied was de film dan ook een grote flop. Hoe anders verliep het toen de prent eenmaal op video en DVD te koop was. Hier groeide The Boondock Saints uit tot een cultklassieker, waar het project vele miljoenen dollars wist binnen te halen. Filmrecensenten schreven het verhaal de grond in, maar horden fans liepen en lopen nog steeds weg met de film die het verhaal vertelt van twee Ierse broers uit Boston. Het is goed te zien waarom de prent zoveel fans heeft. Het geheel is vlot en hip geschreven, met leuke karakters en stijlvolle actiescènes. Toch kent het verhaal ook de nodige tekortkomingen, waardoor de topperstatus nooit echt bereikt wordt. Ten eerste gebeurt er eigenlijk niet zo heel veel. Het verhaal heeft dan ook niet veel om het lijf. Verder lijkt Duffy gekozen te hebben voor stijl over inhoud. Zo zit de film vol met hippe en grappige dialogen, maar op dit vlak slaat hij helaas nog wel eens door. Het lijkt soms wel alsof hij te graag iemand als Quentin Tarantino na wil doen. De karakters hadden iets beter uitgewerkt kunnen worden, waaronder de relatie tussen de jongens en hun vader. Tot slot lijkt Duffy niet goed te kunnen kiezen tussen drama en humor. Het verhaal van de prent is namelijk vrij serieus, maar er zitten talloze grappig bedoelde momenten in het verhaal. Veelal zijn deze goed gevonden en ook daadwerkelijk grappig, maar hier en daar verstoort de humor de serieuze en spannende sfeer. Zoals gezegd zitten er enkele goed geschreven karakters in de film. Ten eerste natuurlijk de twee broers. Over hun achtergrond had iets meer verteld mogen worden, bijvoorbeel de reden voor de tatoeages op hun handen. De twee acteurs spelen de rollen naar behoren, vooral Sean Patrick Flannery weet indruk te maken. Een ander karakter dat gedenkwaardig genoemd kan worden is het personage van FBI-agent Paul Smecker. Acteur Willem Dafoe zet deze rol heerlijk over-the-top neer, maar bepaalde eigenschappen van zijn karakter lijken vooral gekozen voor het opwekken van een goedkope grap. Vaak komt dit echter helemaal niet over. Heel anders is dit met het optreden van David Della Rocco. Zijn Rocco is heel goed geschreven en bovendien zeer amusant neergezet. Dit personage is veruit de leukste van het stel, zijn komische momenten zijn namelijk wel goed getimed en uitgevoerd. The Boondock Saints is zoals gezegd uitgegroeid tot een cultklassieker met een grote schare fans. Zij zullen blij zijn dat hun favoriete film nu op Blu-ray Disc verkrijgbaar is. Mensen die de film nog nooit gezien hebben, doen er goed aan deze eerst te huren. Dit omdat veel mensen de prent leuk vinden om een keer te zien, maar meer ook niet.

Op deze BD-uitgave is de Unrated Director's Cut van de film te vinden. Hier zijn diverse meer bloederige momenten te vinden. Op de Amerikaanse uitgave van de film heb je als kijker de keuze tussen deze versie en de originele bioscoopuitgave. Wij hebben die keuze dus niet.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 1999
Speelduur: 108 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels/Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045220600

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft een beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

The Boondock Saints stamt alweer uit 1999, iets dat duidelijk is terug te zien aan het beeld. De transfer is niet voldoende opgeknapt om te spreken van een smetteloze presentatie. Wisselend is het woord wat duidelijk slaat op de beeldkwaliteit van deze uitgave. Het 2.35:1 beeld oogt namelijk het ene moment mooi scherp, het andere soft. Ook het detail wisselt gedurende de gehele speelduur. Toch zijn er genoeg scènes die een aankoop op Blu-ray Disc gerechtvaardigd maken. Zo laten deze scènes voldoende detail en diepte zien. Het is alleen jammer dat dit niveau niet de gehele film kan worden vastgehouden. Wisselend slaat ook op de weergave van kleuren en het zwartniveau. Vooral de laatste fluctueert behoorlijk. Zo komen de zwartwaarden de ene keer mooi diep over, om vervolgens teveel naar grijs te neigen. De kleuren komen enigszins uitgewassen en ingehouden over. Het contrast en de helderheid zijn voldoende te noemen. Filmgrain is aanwezig, maar stoort niet tijdens het kijken. Iets dat wel als storend kan worden ervaren is de aanwezigheid van spetters en lichte beschadigingen. Deze artefacten verraden de leeftijd van de film, evenals het lage budget waarmee de makers te maken hadden. Compressiefouten komen niet voor, wel zijn er diverse momenten van edge enhancement waar te nemen. Een wat wisselende beeldkwaliteit dus, maar over de gehele linie toch voldoende voor een uitgave op Blu-ray Disc.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Er is slechts één geluidstrack op de uitgave te vinden, maar wel één in lossless formaat. De Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1 track (48kHz/16bit) voldoet en weet te overtuigen op vrijwel elk vlak. De track laat een ruimtelijk en dynamisch geluid horen, vooral tijdens de vele actiescènes in de film. De surrounds worden hier veelvuldig gebruikt voor het weergeven van effecten en omgevingsgeluiden. Ook de rustigere scènes maken goed gebruik van de achterkanalen, hier zijn dan lichte omgevingsgeluiden te horen. Een voorbeeld hiervan zijn geluiden op straat. Het LFE-kanaal ondersteunt de actiescènes met een diepgaand laag, dat nergens overheersend aanwezig is. De dosering is dus uitstekend en dit geeft deze momenten meer impact. De dialogen klinken helder en komen netjes uit de centerspeaker. Vaak zijn deze dialogen moeilijk te volgen, maar dit is vooral te wijten aan het accent waarmee de twee broers praten. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen, waarbij vooral de muziek goed tot zijn recht komt. Tot slot bevat het geluid geen beschadigingen of ruis. Een prima track die goed past bij de sfeer van de film.

Extra's

Na het opstarten van de schijf volgen er enkele trailers van andere E1 Entertainment BD-uitgaven. Hierna wordt direct met de film begonnen. Er is geen menu aanwezig, zelfs geen pop-up menu dat is op te roepen tijdens het afspelen van de film.

Conclusie

Connor en Murphy zijn twee broers van Ierse afkomst. Ze wonen in Boston waar ze te maken krijgen met enkele Russische gangsters. Wanneer deze gangsters om het leven komen, groeien de broers al snel uit tot twee vereerde vigilantes. Ze nemen het op tegen de misdaad, die volgens hen al lang genoeg de straten van hun thuisstad teistert. Ze worden op de voet gevolgd door een FBI-agent, die maar moeilijk lijkt te kunnen kiezen tussen het vereren van de broers of ze oppakken. The Boondock Saints is een film die inmiddels is uitgegroeid tot een cultklassieker. Het is duidelijk te zien waarom, hoewel de prent ook genoeg minpunten bevat. Deze Blu-ray Disc scoort op beeld- en geluidskwaliteit een nette voldoende. Extra’s zijn helaas niet aanwezig.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  30-11-2012

Ik kan me ontzettend ergeren aan die kale dvd en blu-ray releases in Nederland. Dan heb je de ruimte om de disc vol te gooien met mooie extra's (zoals ze in bv ...
Lees meer >

peptalk  |  30-11-2012

Niet dat ik me kan herinneren.
Lees meer >

jeanreno  |  30-11-2012

Gisteren gekocht en gekeken. Ik heb last van een enorme storing in het geluidsspoor: om de minuut ongeveer valt het geluid even weg waarna er een harde knak/rui...
Lees meer >

TheGodfather  |  16-05-2010

Geweldige film. Heb de dvd dus deze komt er niet in. Wel belachelijk dat nu er eindelijk blu-rays zijn er maatschappijen zijn die nog steeds discs uitgeven zond...
Lees meer >

Burning Fish  |  11-05-2010

De NL DVD was ook al uncut, en da's de juiste versie Dat verklaart een hoop. Ik heb hem nooit in de bios gezien.
Lees meer >

-Jaap-  |  11-05-2010

Hoho! De NL DVD was ook al uncut, en da's de juiste versie! Hij is destijds gecensureerd wegens die schoolshooting, waardoor de MPAA opeens heel fel werd. (stel...
Lees meer >

RobinB  |  11-05-2010

Hmm mooi, dan wordt het toch geen aanschaf:) Volgens mij zie je alleen wat meer gore/bloed spetters..:)
Lees meer >

Burning Fish  |  10-05-2010

Hm, zojuist gekeken maar ik kan geen extra scene's ontdekken, vergeleken met de DVD uitgave.
Lees meer >

ferryb86  |  08-05-2010

deze film is errug goed, erg van genoten!
Lees meer >

Jordy van Buel  |  08-05-2010

Ik schaam me als Boston liefhebber deze film nog nooit te hebben gezien, binnekort toch maar eens aanschaffen dan (op DVD of BR).
Lees meer >

RobinB  |  08-05-2010

ind een cult classic, maar de dir cut voegt dus weinig toe aan het orgineel..Jammer, ik hoopte op wat gesneuvelde scenes of iets..
Lees meer >

Burning Fish  |  08-05-2010

Toevallig, ik krijg deze film als het goed is, samen met deel 2, vandaag binnen. Toch één van mijn favoriete films. De afwezigheid van een menu is wel erg slord...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.