Informant!, The

Recensent:
Marcel den Haan
15-04-2010

Totaalbeoordeling:

4
Blu-ray

Informant!, The (Blu-ray)
Samenvatting

Mark Whitacre (Matt Damon) werkt al jaren bij een groot bedrijf in de agrarische sector, genaamd Archer Daniels Midland (ADM). Hij weet zich op te werken tot een hoge positie binnen het bedrijf. Op een dag wordt het bedrijf bij een akelige zaak betrokken. Een werknemer wordt er van verdacht geheimen te verkopen, een reden voor de FBI om een onderzoek te starten. Ze komen in gesprek met Mark Whitacre, die al snel een andere kant van zichzelf laat zien. Hij stelt dat ADM betrokken is bij illegale prijsafspraken binnen de sector. Mark spreekt af met de mannen van de FBI dat hij zal dienen als informant en diverse gesprekken met de directie zal opnemen. De FBI is blij met de medewerking van Mark, maar die blijdschap dreigt om te slaan in wanhoop als blijkt dat ze met meer te maken hebben dan alleen illegale prijsafspraken.

Commentaar

The Informant! is een film van regisseur Steven Soderbergh. Hij heeft over de jaren de nodige films gemaakt, met variërend succes. Soderbergh wisselt dan ook commerciële projecten af met kleinere werken, die over het algemeen niet bij iedereen in de smaak vallen. Ook The Informant! is een film die niet door iedereen gewaardeerd zal worden. De prent werd gepromoot als komedie, waarbij veel te lachen viel. Dit is niet het geval. Er is zeker humor aanwezig, maar deze is meer gericht op situaties en minder op de voorgrond aanwezig. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Hoewel enkele zaken bijzonder absurd overkomen, zijn ze dus wel echt gebeurd. Ook al weten we niet in hoeverre de makers zich aan de feiten gehouden hebben. Het script is gebaseerd op het gelijknamige boek van Kurt Eichenwald. De reden dat niet iedereen deze prent zal waarderen is ongetwijfeld de manier waarop alles gebracht wordt. Soderbergh lijkt niet goed te weten welke kant hij op wil met het verhaal. Soms lijkt alles richting drama te gaan, om dan ineens om te keren en te veranderen in een luchtige komedie met bizarre gebeurtenissen. Veel mensen zullen de film zelfs saai vinden, aangezien er veel gebeurt maar weinig echt blijft hangen. De komische momenten komen enigszins geforceerd over, in een poging het verhaal met een luchtig sausje te overgieten. Het onderwerp is echter verre van luchtig. Het idee blijft dan ook hangen dat er meer in had gezeten. Als de makers een meer serieuze benadering hadden gekozen, waren de feiten misschien meer blijven hangen. Ook was het personage van Mark Whitacre veel tragischer overgekomen, gezien zijn daden en handelen. Nu wordt hij gebracht als een maffe eenling die begint te geloven in zijn eigen sprookjes en alle realiteit uit het oog lijkt te verliezen. Dit was ongetwijfeld ook het geval, maar echt meeleven met hem is moeilijk. Hij wordt namelijk teveel neergezet als held, iets dat hij in feite helemaal niet is. Het personage wordt neergezet door Matt Damon, een rol waarvoor hij vele kilo’s aankwam. Getooid met een raar kapsel en dito snorretje zet hij een overtuigende rol neer, die soms neigt naar het spelen van een typetje. De ondersteunende rollen worden ook prima gespeeld door de cast. The Informant! is een film die gemengde gevoelens oproept bij de kijker. Aan de ene kant vertelt het een verhaal dat best potentie heeft, maar gaandeweg ontspoort het geheel. De toon van het verhaal lijkt moeilijk te passen bij de manier waarop het verteld wordt. Dit is dan ook een film die niet voor iedereen bestemd is.

The Informant! is door Warner op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Komedie/Humor, Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 108 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Thais
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888044629

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The Informant! heeft een beeldverhouding van 1.78:1, een kleine wijziging ten opzichte van het originele 1.85:1 formaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Steven Soderbergh staat bekend om zijn manier van filmen, waarbij hij diverse stijlen gebruikt. Ook The Informant! heeft een typisch uiterlijk, dat de transfer goed weet te vertalen naar het scherm. Het contrast is vaak aan de hoge kant, de belichting miniem. De kleuren ogen soms wat aan de warme kant. Het beeld krijgt hierdoor een oranje gloed, huidtinten komen niet altijd even natuurlijk over. De scherpte is uitstekend, evenals het detail. Het beeld bevat veel diepte, iets dat geheel toe te dragen is aan de Red One camera waarmee de film is opgenomen. Deze camera heeft de mogelijkheid tot 4096x2304 pixels op te nemen. De transfer oogt dan ook erg schoon, filmgrain en beeldruis zijn geheel afwezig. Het zwartniveau is uitstekend, evenals het schaduwdetail. Helaas blijft de transfer niet gevrijwaard van artefacten, waarbij vooral de macroblocking en aliasing duidelijk in het oog springen. Deze momenten zijn vrij goed zichtbaar en komen ook nog eens regelmatig voorbij.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in twee smaken op de uitgave, namelijk een Dolby TrueHD 5.1 track (48kHz/16bit) en een overbodige Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Voor deze recensie bespreken we alleen de eerste track. Het geluid van The Informant! bestaat vrijwel geheel uit dialoog. Er is dan ook nauwelijks sprake van het gebruik van de surrounds. Ook speelt de film zich vrijwel geheel binnen af, waar dus geen straatgeluiden te bekennen zijn. Dit is uiteraard te wijten aan het karakter van de film, maar het levert wel een vrij saai geluidsbeeld op. Pluspunt is dat de fraaie muziek uitstekend wordt weergegeven door de frontspeakers. Het detail is hier uitstekend, evenals de spreiding over de twee kanalen. De dialogen zijn goed te volgen, ze klinken mooi helder en zuiver. Net als de surrounds heeft ook het LFE-kanaal weinig te doen bij deze film. De track bevat geen beschadigingen of ruis.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je terecht in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. De hoeveelheid extra’s is ronduit teleurstellend te noemen, zeker voor een BD-uitgave. Dit is eigenlijk niet meer van deze tijd en als koper van de film mag je toch wel wat meer verwachten.

Audiocommentaar
Regisseur Steven Soderbergh levert samen met scriptschrijver Scott Z. Burns commentaar tijdens de film. De twee gaan in op het maken van de film, de verschillen en overeenkomsten met het boek en wat de bedoeling was van de film. Soderbergh geeft ook uitleg over bepaalde keuzes die hij gemaakt heeft, zoals het toevoegen van komedie. Een redelijk onderhoudend commentaar, vooral bedoeld voor fans van de film.

Deleted Scenes (6 min.)
Hier zijn vier scènes te bekijken die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. De scènes worden weergegeven in de resolutie 1080p, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid en Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

The Informant! vertelt het waargebeurde verhaal van Mark Whitacre, een man met een hoge positie binnen zijn bedrijf. Hij raakt betrokken bij een onderzoek van de FBI naar illegale prijsafspraken. Hij gaat te werk als informant en moet hiervoor diverse gesprekken opnemen. Whitacre loopt echter nogal hard van stapel en raakt steeds meer in de ban van zijn eigen fantasie. Deze film is niet voor iedereen geschikt, aangezien het een vreemde mix van stijlen en genres is geworden. Het onderwerp heeft een nogal drama-achtige toon, maar regisseur Steven Soderbergh heeft de nodige komische elementen in het verhaal verwerkt. Dit zal niet bij iedereen even goed vallen. Deze BD-uitgave is niet op alle vlakken even goed van kwaliteit. Het beeld en geluid zijn voldoende te noemen, maar bevatten de nodige minpunten. De hoeveelheid extra’s is ronduit teleurstellend.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  16-04-2010

Toch ff deze film een hart onder de riem steken ;) The Informant! (Steven Soderbergh, 2009) **** Matt Damon is onherkenbaar en hilarisch tegelijk in zijn r...
Lees meer >

peptalk  |  16-04-2010

Ik heb me ook prima vermaakt bij deze film, maar dan houd ik ook wel van films waar de kleine man het opneemt tegen grote bedrijven en instellingen en helemaal ...
Lees meer >

Coen P.  |  16-04-2010

Toch ff deze film een hart onder de riem steken ;) The Informant! (Steven Soderbergh, 2009) **** Matt Damon is onherkenbaar en hilarisch tegelijk in zijn rol ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  16-04-2010

Heb je wel gelijk in maar ach, the informant. Een film die je snel zult vergeten. Welke film zei je ook alweer?... ;)
Lees meer >

Nyarlathotep  |  16-04-2010

Macroblocking.... Dat kan echt niet meer anno 2010, zeker op blu-ray. Gemakzuchtige release, gepropt op een enkellaags schijfje. En dat voor Warner....
Lees meer >

Coen P.  |  15-04-2010

Vond dit toch wel een vrij genietbare film, zag de humor er wel van in!
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-04-2010

Ondanks het interessante gegeven vond ik dit een draak van een film. Vrij vlak, saai en traag uitgevoerd. Nee, hij kon mij niet echt bekoren.....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.