Tenderness

Recensent:
Koen Koene
04-03-2010

Totaalbeoordeling:

5
Blu-ray

Tenderness (Blu-ray)
Samenvatting

Eric Poole (Jon Foster) lijkt een normale jongen, maar heeft zijn ouders op gruwelijke wijze vermoord. Na enkele jaren in de jeugdgevangenis te hebben gezeten, komt Eric weer op vrije voeten. Rechercheur Cristofuoro (Russell Crowe) houdt Eric echter nauwlettend in de gaten: hij kent de verknipte geest van de jongen en weet zeker dat hij nogmaals de fout in zal gaan. Eric lijkt de kans om te moorden op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen wanneer hij in contact komt met de 15-jarige Lori (Sophie Traub). Zij adoreert hem al jaren, ondanks – of juist mede door – zijn daden, en wil graag vrienden worden. Zal Eric in zijn oude gewoonten vervallen? Niet als Cristofuoro daar een stokje voor kan steken.

Commentaar

Afgaande op bovenstaande samenvatting zou je wellicht verwachten dat Tenderness een typische "kat-en-muis-thriller" is, waarin een jonge seriemoordenaar op de hielen wordt gezeten door een doorgewinterde rechercheur. Tenderness, geregisseerd door John Polson (Swimfan, Hide and Seek), blijkt echter een andere insteek te hebben. De film draait namelijk vooral om de relatie tussen de vrijgelaten jonge moordenaar Eric en tiener Lori, die hem als soort van idool ziet en hem opzoekt na zijn vrijlating. Aanvankelijk wil Eric niks van haar weten, maar tegen wil en dank neemt hij haar toch op sleeptouw. Niet de meest boeiende verhaallijn, zou je zeggen. Toch komt er zeker de nodige onderhuidse spanning bij kijken. Het moordinstinct van Eric blijkt namelijk wel degelijk nog te broeien. Dat weet ook rechercheur Cristofuoro, die ervan overtuigd is dat de jonge killer weer de fout in zal gaan. En dus is de grote vraag: zal Eric Lori iets aandoen? Of is dat juist wat Lori wil? Ze is zelf namelijk ook een tikje verward, met – naar uiteindelijk blijkt – goede redenen. Zoals gezegd is de omgang tussen de twee het voornaamste onderwerp van de film. Daarin is naast onderhuidse spanning ook plek voor drama. Het zijn twee meelijwekkende figuren, zoveel wordt wel duidelijk. Het resultaat is een zwaarmoedige prent met een traag verloop. En daar moet je van houden. Dat geldt ook voor het feit dat niet alles wordt voorgekauwd en je als kijker de kans krijgt om je eigen conclusies te trekken. Het script van Tenderness (naar het gelijknamige boek van Robert Cormier) is desondanks niet erg speciaal, al weet het verhaal de aandacht wel vast te houden. Dat komt vooral omdat je benieuwd bent hoe het af zal lopen. Al komt het einde niet echt als een verrassing, gezien de toon van de film. Het acteerwerk is over het algemeen prima. Met name dat van Jon Foster (Eric) en Sophie Traub (Lori). Van Russell Crowe, die vrij beperkte schermtijd krijgt en in principe dus een veredelde bijrol heeft, hebben we echter wel eens beter gezien. Het zwaar op de maag liggende Tenderness is niet voor iedereen, vooral vanwege het sombere karakter. Mocht je dat echter wel aanspreken, dan haal je met Tenderness een aardige – maar geen bijzondere – prent in huis.

E1 Entertainment heeft Tenderness uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder kun je de recensie van de BD-uitgave lezen, de bespreking van de DVD-uitgave lees je hier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 101 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045221164

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Tenderness heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Qua detaillering en scherpte is de transfer enigszins variabel. Op de meeste momenten is de scherpte ruim voldoende, maar er zijn ook momenten waarop het allemaal erg soft oogt. Mede hierdoor is de diepte van het beeld vrij beperkt. Bovendien is er op momenten flink wat edge enhancement te zien. Een ander minpunt is dat er regelmatig kleine krasjes en vuiltjes opduiken. Opvallend voor een recente film. Over de kleurweergave valt echter niks te klagen; de kleuren zijn wat flets, maar dat past goed bij de toon van de film. Ook positief is de afwezigheid van hinderlijke compressieartefacting. Al met al is dit niet de meest indrukwekkende HD-transfer die we ooit hebben gezien, maar de prestaties zijn desondanks goed genoeg voor een nette voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de BD-uitgave van Tenderness een lossless track te bieden in DTS-HD Master Audio 5.1-formaat (16bit/48kHz). Het is een spoor met de nadruk op de voorkant. Daar draait het vooral om de spraak, die netjes uit het midden komt. Er zijn tevens enkele momenten waarop een actiever geluidsbeeld wordt neergezet, met directionele effecten uit de surroundluidsprekers. Maar over het algemeen is het een beheerste track, wat uiteraard prima past bij het type film. De klank van het geluid is acceptabel, maar niet spectaculair. Daarvoor zijn dynamiek en detaillering ietwat te beperkt. Qua lage tonen valt er daarentegen niks aan te merken op de track. Al met al is het geen schijf die je op zult zetten om je installatie te demonstreren, maar een ruime voldoende is zeker op zijn plaats.

Extra's

De BD-uitgave van Tenderness heeft geen (pop-up) menu en bevat logischerwijs ook geen extra’s (net als de DVD-uitgave).

Conclusie

In Tenderness zie je hoe Eric, die vast zat vanwege de moord op zijn ouders, na zijn vrijlating tegen wil en dank een geobsedeerde tiener op sleeptouw neemt. Rechercheur Cristofuoro weet zeker dat Eric niet zal stoppen met moorden en volgt de twee. Maar loopt Lori wel echt gevaar? Tenderness is een erg sombere en tamelijk trage prent, die het vooral moet hebben van subtiele onderhuidse spanning en drama. Als gevolg zal de film niet iedereen kunnen bekoren. De BD-uitgave heeft een bovengemiddelde beeldkwaliteit en goed lossless geluid. Er zijn geen extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door E1 Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.