Journey - Live in Manila

Recensent:
Ludo Keeris
20-02-2010

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Journey - Live in Manila (DVD)
Samenvatting

Toen de Filippijnse zanger Arnel Pineda eind 2007 zanger werd van de Amerikaanse rockband Journey kon een optreden in de Filippijnen natuurlijk niet uitblijven. Op 14 maart 2009 was het dan zover. Ondanks de grote hitte en hoge vochtigheidsgraad wist Journey een uitstekend optreden te geven in de Mall of Asia in de Filippijnse hoofdstad Manila. Ruim twee uur lang bracht de band voor een uitzinnige menigte recent en oud werk ten gehore.

Tracklist:

DVD 1
01. Never Walk Away
02. Only The Young
03. Ask The Lonely
04. Stone In Love
05. Keep On Running
06. After All These Years
07. Change For The Better
08. Wheel In The Sky
09. Lights / Still They Ride
10. Open Arms
11. Mother Father
12. Wildest Dreams
13. When You Love A Woman
14. Separate Ways
15. What I Needed

DVD 2
16. Edge Of The Blade
17. Where Did I Lose Your Love
18. Escape
19. Faithfully
20. Don’t Stop Believin’
21. Anyway You Want It
22. Lovin’ Touchin’
23. Turn Down The World
24. Be Good To Yourself

Commentaar

Het verhaal van zanger Arnel Pineda zal bij de fans alom bekend zijn. Buiten zijn eigen land, de Filippijnen kende nauwelijks iemand Arnel Pineda. Hij zat in een paar lokale bands, waaronder The Zoo. Zij speelden covers van Journey, Survivor, Aerosmith en The Eagles. Een vriend van de band uploadde een aantal filmpjes op YouTube, die onder de aandacht kwamen van gitarist Neal Schon van Journey. Schon nam contact op met Pineda met de vraag of hij de nieuwe zanger van Journey wilde worden. Na twee dagen auditie doen werd Pineda inderdaad aangenomen en de rest is history. De komst van Pineda was een gouden greep voor de band. Na het vertrek van wereldzanger Steve Perry heeft de band alleen maar lopen sukkelen. De groep was zelfs op sterven na dood. Zangers Steve Augeri en Jeff Scott Soto konden daar niet echt verandering in brengen. Pineda kan dat wel. Met hem als zanger werd in 2009 de uitstekende CD Revelation uitgebracht. Een plaat die de titel eer aan doet. Pineda was een echte openbaring. Hij deed de tijd van Perry herleven met een stem die erg veel op de vorige frontman lijkt. Daarmee was er ook de mogelijkheid om oud werk nieuw leven in te blazen. En bij de concerten kwamen de oude klassiekers van de band weer erg overtuigend over. Nummers als Only the Young, Lights, Open Arms of Separate Ways klinken weer als vanouds. En Pineda is een frontman met passie. Hij rent en springt over het podium als een jonge hond. Dat heeft z'n weerslag op de overige, veel oudere, bandleden. Daar zie je het enthousiasme weer opbloeien. Dat was bij het concert in de Amsterdamse Heineken Music Hall in juni 2009 het geval en dat is ook duidelijk zichtbaar op deze live-registratie van het concert in Manila, de thuisbasis van Pineda. Zijn landgenoten in het publiek zijn dolenthousiast en Pineda is duidelijk in z'n sas met alle aandacht. De band speelt grandioos. Drummer Deen Castronovo, die ook op een aantal nummers de zang voor z'n rekening neemt, speelt geweldig strak en weet het tempo hoog te houden. Neal Schon weet bij vlagen messcherpe solo's uit z'n gitaar te persen en toetsenist Jonathan Cain krijgt de aandacht tijdens een korte solospot, vlak voor de kraker Open Arms, een van de vele ballads die tijdens de show gespeeld werd. Het repertoire is een mix van oud en nieuw, wat feilloos in elkaar overloopt. Dat geeft nog maar eens de klasse van Revelation aan, dat het in zich heeft om een klassieker te worden.
Toch is niet alles koek en ei bij het bekijken van deze live-registratie en dat heeft alles met de kwaliteit van beeld en geluid te maken. Meer hierover in de besprekingen van beeld en geluid verderop in deze recensie. Want de mindere kwaliteit drukt wel een stempel op het kijkgenot. Aan het spel van Journey ligt het niet, dat is formidabel. Maar het ziet er gewoon niet zo geweldig uit en het klinkt ook niet overweldigend. Het is ook een eigenaardige keuze geweest om er een 2-disc uitgave van te maken. Het concert is opgesplitst in twee delen. Vanaf het nummer Edge of the Blade moet je de tweede disc in de speler doen. Beide schijven zijn enkellaags discs, waarop ongeveer 90 minuten materiaal kan staan zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Beide discs hadden makkelijk met dezelfde kwaliteit op een dubbellaags disc kunnen staan. Waarom is gekozen voor twee discs is onduidelijk, maar het zou alles met marketing te maken kunnen hebben. Het is dan ook extra jammer dat de overgebleven ruimte niet is gebruikt voor extra's. Dit alles maakt dat er aan deze release, ondanks het geweldige optreden van de band zelf, toch een beetje een bijsmaak zit. En dat is bijzonder jammer. Deze band verdient namelijk beter, veel beter.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 2009
Speelduur: 145 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 602527316659

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is opgenomen met de zgn. RED ONE camera, een digitale camera die tot een 4K resolutie op kan nemen. Via een anamorfe 1.78:1 transfer worden deze opnames in het NTSC formaat op de DVD vertoond. Het mag dan een 4K opgenomen concert zijn, we zien dat helaas niet terug op deze DVD. De kwaliteit is toch wel teleurstellend. Dat heeft onder meer te maken met het NTSC formaat, dat minder beeldlijnen heeft dan het PAL systeem. Het beeld heeft een erg soft uiterlijk en het ziet er erg donker uit. Het contrast is erg wisselvallig, van erg laag tot erg hoog. Het zwartniveau is niet goed, het neigt teveel naar grijs. Wie via PC-monitor of beamer kijkt heeft grote kans op interlacing. Storend is ook de interferentie die op het grote videoscherm in de achtergrond is te zien. De kleuren van de DVD zien er wel goed verzadigd uit, maar eerlijk gezegd is dat zo'n beetje het enige positieve wat er te melden valt. Voor een recent concert dat opgenomen is met de modernste camera's is het resultaat teleurstellend. Elk nummer heeft zijn eigen chapterstop, al zijn ze niet allemaal even nauwkeurig gekozen. Soms is het intro van het nummer al bezig bij het begin van het hoofdstuk.

Geluidskwaliteit

Op de DVD staan een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Het geluid is beter dan het beeld, maar ook hier geldt dat het niet optimaal is. Het geluid klinkt erg vlak en tam. Het knalt niet uit je speakers. Het DD 2.0 spoor heeft een heel lage bitrate (voor muziekbegrippen) en heeft nauwelijks detail. Het DD 5.1 spoor klinkt al beter. Door de spreiding van de instrumenten in de frontkanalen zijn deze duidelijk herkenbaar. De enige informatie die het centerkanaal bevat is de leadzang van Pineda, daar is geen muziek aan toegevoegd. Daardoor valt er een gat in het midden. Alleen bij een zeer goede afstelling van je HT valt dit niet zo op. De muziek op zich klinkt dus wat tam, vlak en met minder dynamiek. Dat wordt mede veroorzaakt door de hoge compressie, waardoor alles op één niveau staat. Als bij een keyboardsolo van Jonathan Cain het publiek ineens hard begint te applaudisseren, valt het keyboardgeluid een stuk terug. De surroundkanalen laten het publiek en de ruimtelijkheid van de concertzaal horen. Ook dit signaal staat wat te hard in de mix, zodat de muziek een te galmende echo krijgt. Er is dus zeker ruimte voor verbetering bij het geluid. Een zorgvuldigere mix en minder compressie zou al helpen. Er zijn concertopnames die veel beter klinken dan deze.

Extra's

De DVD kent statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat zonder achtergrondgeluid. De DVD bestaat wel uit twee discs, maar heeft geen extra's.

Conclusie

Op 14 maart 2009 gaf de Amerikaanse rockband Journey een concert in het thuisland van zanger Arnel Pineda, de Filippijnen. De band geeft een rijke bloemlezing uit ruim 30 jaar eigen werk. Alle grote klassiekers komen voorbij, maar ook materiaal van de recente CD Revelation wordt ten gehore gebracht. Het verslag van dit concert is nu verkrijgbaar op dubbel-DVD. De uitvoering van de band is dik in orde en zanger Pineda is een grote aanwinst. Helaas blijft de technische kwaliteit van deze uitgave wat achter. Vooral het beeld is van een enigszins teleurstellende kwaliteit, zeker gezien het feit dat het om een recent concert gaat dat met moderne camera's is opgenomen. Het geluid is iets beter verzorgd, maar ook hier is ruimte voor verbetering. Als groot fan van Journey moet ik concluderen dat deze uitgave toch enigszins teleurstelt.

Laatste reacties

Mr. Humphries  |  17-03-2010

ik wil sowieso nog een journey dvd kopen, maar dan wel met steve perry
Lees meer >

Ludo Keeris  |  17-03-2010

Twee geluidstracks neemt maar heel weinig plaats in. Dit had makkelijk op 1 dubbellaags schijf gekund. Het lijkt meer op een marketingtruc. Een 2-disc voor een ...
Lees meer >

Ed Lewis  |  17-03-2010

Misschien vanwege de dubbele soundtrack 2.0 en 5.1 ? dat het daarom niet past ? Zo heb ik ook the eagles farewell tour en Pulse van Pink floyd, Kiss Symphony en...
Lees meer >

marcelb7  |  09-03-2010

Leuke dvd, maar had dit concert niet gewoon op 1 disc gekund?
Lees meer >

Ed Lewis  |  08-03-2010

Van het weekend een stuk er van gezien en ik vond de kwaliteit toch wel erg meevallen. Ik heb ze 2 jaar terug op Arrow gezien, het was verruit het beste concert...
Lees meer >

Roger B.  |  20-02-2010

Jammer van de beeld en geluidskwaliteit:Keek hier heel erg naar uit. Als Journey fan toch verplichte aanschaf. Heb Journey ook een aantal keren met Steve Auge...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.