Grand Canyon Adventure: River at Risk

Recensent:
Henrieke van Assen
31-01-2010

Totaalbeoordeling:

5
Blu-ray

Grand Canyon Adventure: River at Risk (Blu-ray)
Samenvatting

In een 15-daagse expeditie vaart een onderzoeksteam de Coloradorivier af in speciale roei-, rubberboten en kajaks. Het team bestaat onder andere uit antropoloog Wade Davis en milieu-activist Robert ‘Bobby’ Kennedy jr. Beide heren hebben hun dochters Tara Davis en Kathleen ‘Kick’ Kennedy meegenomen. De 2333 kilometer lange Coloradorivier stroomt vanaf de Rocky Mountains, dwars door de Grand Canyon heen, om uit te monden in de buurt van Mexico. In de film staat deze rivier centraal voor de waterproblematiek op onze aarde. Naast de aandacht voor het milieu zijn spectaculaire opnames te zien van de Coloradorivier, de Grand Canyon en de stad Las Vegas.

Commentaar

De Coloradorivier is één van de langste rivieren in de Verenigde Staten. De laatste 100 jaar is het waterpeil in deze rivier drastisch gedaald. Oorzaken hiervan zijn de aangelegde dammen en het vele gebruik van het rivierwater voor de irrigatie van landbouwgrond. Door dit menselijke ingrijpen wordt het voortbestaan van de Coloradorivier bedreigd. In de documentaire wordt voorspeld dat in het jaar 2050 de rivier bijna is uitgedroogd. De documentaire benadrukt sterk de gedachte om het nu nog aanwezige natuurschoon zoveel mogelijk voor het nageslacht te bewaren. Om dit idee extra glans te geven nemen Wade en Bobby hun beide dochters mee op deze reis. In de documentaire wordt veel gebruik gemaakt van metaforen. Zo vertegenwoordigt de Coloradorivier het waterprobleem op de aarde. Aan de hand van het lot van het Anasazi volk wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van het uitdrogen van een rivier voor de mensheid. De documentaire is in IMAX-formaat opgenomen. Meer informatie over IMAX kun je hier vinden. Via het label Omniversum@home worden diverse IMAX-films op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht voor de Nederlandse markt. De documentaire is in 3D formaat opgenomen, op deze Blu-ray Disc is de 2D versie te zien. Het camerawerk in deze documentaire verdient een compliment. Er is gekozen voor niet voor de hand liggende camerastandpunten. Zo ervaart de kijker de wildwater rafttocht van heel dichtbij. Door het gekozen camerastandpunt lijkt het net alsof hij of zij voor in de boot zit. In navolging van de film An Inconvient Truth van Al Gore probeert deze documentaire de waterproblematiek te koppelen aan wetenschappelijke feiten. Zo nu en dan slaat het wetenschappelijke toontje een beetje door. Er wordt regelmatig een uitstapje naar het verleden gemaakt. Dat onderbreekt de documentaire soms op een hinderlijke wijze. Voor fans van Robert Redford is het belangrijk te weten dat hij de documentaire voorziet van commentaar.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Avontuur
Regio: A, B, C
Jaar: 2008
Speelduur: 45 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Onmiversum@home
EAN: 8717729900178

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • MFF Historie
  • Beluister De Soundtrack
  • Een Boodschap van Teva
  • Waterbesparingstips van Kohler
  • Tara's Muziekvideo

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Grand Canyon Adventure: River at Risk heeft een 1.78:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid van 24 beelden per seconde is de originele filmsnelheid. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC1 codec. Deze documentaire is geplaatst op een 25 GB single layer Blu-ray disc.

Tijdens de opname van deze documentaire werd veelvuldig gebruik gemaakt van groothoeklenzen. Dat levert adembenemende beelden op. De Coloradorivier, de Grand Canyon en Las Vegas worden op een indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Voor een recente HD-opname voldoet het HD-beeld helemaal aan de verwachtingen. Het beeld is lekker scherp en de kleurweergave is zeer goed. De kleuren worden fel en verzorgd weergegeven. De Grand Canyon is voorzien van diverse rode, bruine en gele kleurschakeringen en deze BD geeft de verschillende kleurtinten makkelijk te onderscheiden weer. Ook de weergave van de kleur van het water is bijzonder te noemen. De Coloradorivier verloopt van zeer modderig tot helder water, dit verloop in kleuren wordt duidelijk in beeld gebracht. Het beeld van deze Blu-ray Disc is zeer goed en laat een blijvende indruk achter. De ondertiteling wordt in duidelijke letters op de juiste hoogte in het beeld gebracht. De documentaire bestaat uit 19 hoofdstukken.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op deze Blu-ray Disc vind je twee DTS-HD Master Audio 5.1 tracks (16 bit/48 kHz) voor de Engelse (originele) en Nederlandse taal. Voor deze beoordeling is voornamelijk de originele geluidstrack beluisterd. Grand Canyon Adventure: River at Risk is een documentaire waarin de surroundspeakers en subwoofer ruim baan hebben gekregen. De kijker wordt tijdens de raftscènes omgeven door het kolkende water. De stem van Robert Redford wordt glashelder en duidelijk door center speaker weergegeven. Redfords stemgeluid komt netjes uit het midden. Ook in de Nederlandstalige versie is het commentaar netjes verzorgd. De commentaarstemmen komen ook hier netjes uit het midden en ze klinken helder en duidelijk. Deze soundtrack klinkt helder, dynamisch en zet een ruimtelijk geluidsbeeld neer. Ook op detailniveau scoort de track. De Dave Matthews Band heeft de achtergrondmuziek verzorgd. In de geluidsmix is ervoor gekozen om een enkele keer tegelijkertijd op de frontspeakers Robert Redford uitleg te laten geven, terwijl op de surroundkanalen de stem van de zanger van de Dave Matthews Band is te horen. Dat komt de verstaanbaarheid van Robert Redfords stem niet altijd ten goede.

Extra's

Het geanimeerde menu verschijnt zodra de disc is ingelezen door de speler. De kijker krijgt de mogelijkheid om de gewenste taal en ondertiteling in te stellen. De volgende extra's zijn aan deze Blu-ray Disc toegevoegd. Deze zijn opgenomen in SD kwaliteit en voorzien van Dolby Digital 2.0 geluid. Niet alle extra's zijn in breedbeeldformaat opgenomen. Een Nederlandse ondertiteling wordt hierbij gemist.

Making Of (34 min.)
Dit onderdeel duurt maar 10 minuten korter dan de documentaire zelf. Deze interessante extra geeft in 1.33:1 formaat informatie hoe de documentaire tot stand is gekomen. Er wordt onder andere dieper ingegaan op de gebruikte 3D-techniek en de beleving van de crew die aan deze documentaire heeft meegewerkt.

MFF Historie (7 1/2 min.)
Hier wordt informatie gegeven over het bedrijf dat verschillende IMAX-documentaires heeft gemaakt. Een aantal spectaculaire hoogtepunten uit hun historie komen aan bod.

Beluister de Soundtrack (7 min.)
In deze extra heeft de kijker de keuze om 'Grand Canyon Falls' en 'Lava Falls' van de Dave Matthews Band te beluisteren.

Een Boodschap van Teva (3 min.)
Het bedrijf Teva is een van de sponsoren van de documentaire. Het bedrijf is gespecialiseerd op het gebied van schoeisel. Deze extra is een promotiefilm voor de activiteiten van Teva.

Waterbesparingstips van Kohler (3 min.)
Kohler is net als Teva sponsor van de documentaire. Deze extra laat zien hoe op gemakkelijke wijze water, met producten van Kohler, in het huishouden kan worden bespaard.

Tara's Muziekvideo (4 min.)
Tara Davis is zangeres van de groep The Engine Room. Voor deze documentaire heeft de groep het nummer 'Water' gemaakt. De videoclip wordt in 1.33:1 formaat getoond.

Trailers
Trailers van de laatste IMAX-documentaires worden getoond.

Conclusie

Het bekijken van deze Blu-ray Disc levert een aangename kijkervaring op. Mooie beelden en informatie waar je iets van kunt leren. Wel is het belerende 'Al Gore toontje' soms iets te veel van het goede. Op het gebied van beeld is deze Blu-ray Disc een echte topper. Door het scherpgestoken beeld en de schitterende kleurweergave beleeft de kijker de Coloradorivier en de Grand Canyon van zeer dichtbij. De BD is voorzien van DTS-HD Master Audio tracks. Wel jammer dat er in de geluidsmix een enkele keer is gekozen om gelijktijdig de stem van Robert Redford op de center- en frontkanalen te laten horen, terwijl op de surroundkanalen de zanger van de Dave Matthews Band aan het zingen is. De extra's variëren van het interessante Making Of gedeelte tot de verkapte reclameboodschappen van de sponsoren die de documentaire mogelijk hebben gemaakt. Deze Blu-ray Disc is een aanrader voor liefhebbers van mooie, scherpe HD-beelden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Onmiversum@home.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  29-03-2010

Zullen we het verder weer over de Blu-ray Disc hebben in plaats van onze persoonlijke avontuurtjes in de Grand Canyon? Ook interessant, maar daar zijn andere pl...
Lees meer >

DanielC  |  29-03-2010

afgelopen jaar, Bright Angel Trail ... tot aan Indian Campgrounds. Wilden verder, maar 40 graden in de schaduw (die er dus bijna niet was) ... tja, niet te doen...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  29-03-2010

Als we dan toch bezig zijn: http://i302.photobucket.com/albums/nn104/Marsellus74/Marcel_GrandCanyon2.jpg Ik was ook zwaar onder de indruk en heb tien minuten ...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  29-03-2010

Nou, ik vond en vind het nog steeds inmens en zwaar indrukwekkend die Grand Canyon. Deze BD dient ook alleen maar omdat gevoel weer een beetje terug te krijgen....
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  28-03-2010

het was gewoon een gat in de grond. Op die manier is natuurlijk niets de moeite waard....de Niagara Falls is dan 'gewoon wat water dat valt', Walt Disney World...
Lees meer >

SuperDre  |  28-03-2010

Leuk, maar er gaat echt niets boven 'the real deal': :p http://i26.photobucket.com/albums/c103/ThinWhiteDuke1/GrandCanyon.jpg Klopt.. Maar om eerlijk te zijn ...
Lees meer >

Ed Lewis  |  28-03-2010

hehe, denk dat de Blu-Ray toch iets goedkoper is :-P
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  28-03-2010

Leuk, maar er gaat echt niets boven 'the real deal': :p http://i26.photobucket.com/albums/c103/ThinWhiteDuke1/GrandCanyon.jpg
Lees meer >

Ed Lewis  |  28-03-2010

Heb deze ook in het Omniversum gezien en was toen al aangenaamd verrast. Nou vind ik alleen dat bolle scherm niet zo geweldig dus ik ben blij dat ik hem nu thui...
Lees meer >

Frank Bedijn  |  25-02-2010

:oops: Ik dacht al waarom zetten ze er niet op wat disc 1 en 2 is! Lol. Sry voor mijn kortzichtige review.
Lees meer >

Claudio Santulli  |  25-02-2010

Als je dit ervaard is er iets serieus mis met je apparatuur :shock: Er zit een bd en dvd in, zou hij de goede wel erin gestopt hebben. :mrgreen:
Lees meer >

Hombre  |  25-02-2010

Wat een drama beeld dit! Had meer verwacht van een BR doc over de Grand Canyon. Lijkt wel of je naar een gewone DVD zit te kijken. Als je dit ervaard is er ie...
Lees meer >

Frank Bedijn  |  24-02-2010

Wat een drama beeld dit! Had meer verwacht van een BR doc over de Grand Canyon. Lijkt wel of je naar een gewone DVD zit te kijken.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  10-02-2010

Voor een film is de speelduur wel erg kort en dat staat een aankoop dan snel in de weg. Ik heb deze geleend van iemand, in de hoop dat de beelden de Grand Canyo...
Lees meer >

-Jaap-  |  10-02-2010

Afleveringen? Het is 1 IMAX film, geen TV serie!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.