Star Wars: The Clone Wars – Seizoen 1

Recensent:
Marcel den Haan
25-01-2010

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Star Wars: The Clone Wars – Seizoen 1 (Blu-ray)
Samenvatting

Het is oorlog in het universum en de Clone Wars zijn in volle gang. De strijd tussen het leger van klonen, aangevoerd door de heldhaftige Jedi, en de separatisten woedt in alle hevigheid. De Jedi proberen de oorlog te beëindigen, de vrede te herstellen en de orde te handhaven. De separatisten, onder leiding van Count Dooku, zijn moordenares Asajj Ventress en de boosaardige Generaal Grievous, zijn van plan de Republiek te verslaan en de macht in het universum over te nemen. De twee kampen moeten al hun talenten en kundigheden aanwenden om als overwinnaar uit de strijd te komen.

Commentaar

Star Wars: The Clone Wars is een animatieserie uit de stal van wie anders dan George Lucas. De serie speelt zich af tussen Episode II en Episode III en concentreert zich grotendeels op de Clone Wars. In 2003 werd al een poging gedaan om deze verhalen te vertellen in een kortlopende serie genaamd Star Wars: Clone Wars. Deze serie liep drie seizoenen en bestond uit enkele korte afleveringen. De show werd niet goed ontvangen, maar na het uitkomen van Star Wars Episode III: Revenge of the Sith werd besloten een nieuwe animatieserie te ontwikkelen. De titel werd grotendeels hetzelfde, nu werd het lidwoord 'the' subtiel toegevoegd. De show werd voorafgegaan door een film die in veel landen in de bioscopen te zien was. Ook deze film werd niet goed ontvangen, grotendeels door het warrige verhaal. De serie die hier op volgde, waarvan we hier het eerste seizoen bespreken, is gelukkig beter van kwaliteit. Veel mensen vinden de serie zelfs beter dan de gehele Prequel Trilogy bij elkaar. Of dit zo is moet een ieder voor zichzelf uitmaken, maar feit is wel dat we hier te maken hebben met een goed geschreven show. De afleveringen zijn over het algemeen erg vermakelijk en uitstekend gemaakt. Er komen veel bekende karakters voorbij die we ook in de films gezien hebben. Zo maken onder andere Anakin Skywalker, Obi Wan Kenobi, Yoda en Count Dooku hun opwachting. Ook komen er veel nieuwe personages voorbij, die zeker iets toe weten te voegen aan het toch al uitgebreide Star Wars universum. Behalve goed geschreven verhaallijnen is er ook genoeg actie aanwezig, precies zoals we gewend zijn van de films. Ook de animatie is goed verzorgd. Duidelijk is dat de makers alles uit de kast hebben gehaald om de personages geloofwaardig en authentiek over te laten komen. De stemmen worden grotendeels gedaan door onbekenden, dus niet de acteurs uit de film. Echt storend is dit nergens. Samenvattend kunnen we zeggen dat Star Wars: The Clone Wars een welkome aanvulling is op het toch al uitgebreide universum. De show is dan ook even genietbaar voor de echte diehard fan als de nieuwkomer.

Warner heeft het complete eerste seizoen van de serie uitgebracht op Blu-ray Disc. Alle 22 afleveringen zijn aanwezig, verdeeld over drie schijven. Deze zijn op hun beurt weer te vinden in een keepcase met daar omheen een fraaie slipcase. Er is bovendien een uitgebreid boekje bijgevoegd met daarin vele fraaie tekeningen uit de show.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Animatie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 506 min
Verpakking: Amaray Triple Keep Case (with slipcase)
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Deens
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Noors
  • Dolby Digital 5.1 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Noors, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888037447

Extra's

  • Trailers
  • Enhanced Jedi Temple Archives Mode
  • Jedi Temple Archives
  • Extended Episodes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1920*1080p, waarbij het beeld progressief opgebouwd is. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde. Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave bestaat uit drie 50 GB dual layer discs. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering.

De beeldkwaliteit van deze uitgave kan vrij kort samengevat worden als uitstekend. De transfers vallen vooral op door de fraaie kleuren, die erg fel en prima verzadigd overkomen. Elke kleine kleurnuance is zichtbaar, waarbij ook veel te danken is aan het werk dat de animators geleverd hebben. Het beeld bevat erg veel detail, zeker voor een serie zoals deze. Ook is er veel diepte zichtbaar, waarbij je als kijker echt meegezogen wordt in alles wat er op het scherm te zien is. De verschillende werelden zien er allemaal prima uit en de kleinste details op de kleding en uniformen van de personages zijn duidelijk zichtbaar. De scherpte is dan ook ruim voldoende. Contrast en zwartniveau zijn ook beide dik in orde. Het had dan ook niet veel gescheeld of deze uitgave had de perfecte score gekregen. Er zijn echter enkele kleine onvolkomenheden die dit verhinderen. Zo is er op diverse momenten aliasing aanwezig en zien we soms wat noise voorbij komen. Toch alles bij elkaar een uitstekende beeldkwaliteit.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op de uitgave zijn diverse tracks te vinden in evenveel talen. Voor ons zijn de originele Engelse en de nagesynchroniseerde Nederlandse tracks de belangrijkste. Beide staan in Dolby Digital 5.1 formaat (640 kb/s) op de schijven. Er is dus geen lossless geluid op deze uitgave te vinden, iets dat zeker als een gemis gezien kan worden. Niet dat de Dolby Digital track slecht van kwaliteit is, maar deze serie had zeker baat gehad bij ongecomprimeerd geluid. Het geluidsbeeld bestaat namelijk uit een scala van informatie, zoals muziek, diverse effecten en dialogen. Vaak zijn deze allemaal tegelijk hoorbaar en dan hebben de tracks het duidelijk moeilijk. Op het gebied van detail en helderheid was hier zeker winst te behalen. Het geluid voldoet echter prima op het gebied van dynamiek en ruimtelijkheid. Tijdens de actiescènes worden alle kanalen bij het geheel betrokken, met bovendien een flinke portie laag uit de subwoofer. Dialogen zijn goed hoorbaar, maar dreigen soms onder te sneeuwen tussen al het geweld van de effecten. De Nederlandse dialogen passen goed bij de rest van het geluid. Er zijn geen echte verschillen te horen op het gebied van helderheid in vergelijking met de originele tracks. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen, met een goede scheiding van de kanalen. De muziek klinkt prima, evenals de overige geluiden. Voor een Dolby Digital 5.1 track klinkt het geluid prima. Maar zoals gezegd hadden we toch liever lossless geluid gehad bij deze uitgave.

Extra's

Na het opstarten van de schijven kom je terecht in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Tijdens het afspelen van de afleveringen is er een pop-up menu op te roepen dat over het actieve beeld wordt weergegeven. Alle extra’s hebben 1080i beeld en Dolby Digital 5.1 geluid (640 kb/s).

Extended Episodes
Diverse afleveringen van het seizoen zijn verlengd met scènes die niet in de originele televisie-uitzendingen te zien waren. Het gaat om de volgende afleveringen: Rising Malevolence (Disc 1), Shadow of Malevolence (Disc 1), Rookies (Disc 1), Lair of Grievous (Disc 2), Storm Over Ryloth (Disc 3), Innocents of Ryloth (Disc 3) en Liberty on Ryloth (Disc 3).

Enhanced Jedi Temple Archives Mode
Na het activeren van deze extra verschijnt er tijdens elke aflevering een symbool in beeld dat toegang biedt tot een kijkje achter de schermen. Na het activeren van het symbool wordt de aflevering onderbroken, waarna gekeken kan worden naar een korte featurette van gemiddeld 5 tot 8 minuten lengte. Elke aflevering heeft een ander onderwerp en diverse aspecten van het maken van de show komen aan bod. De featurettes zijn erg interessant om te zien, maar hebben als nadeel dat ze niet los bekeken kunnen worden. Je zult dus steeds weer de aflevering moeten bekijken en het symbool moeten activeren. Erg omslachtig en bovendien niet echt uitnodigend.

Jedi Temple Archives
Hier heb je de mogelijkheid een kijkje te nemen in de archieven van de Jedi Tempel. Met archieven bedoelen we dan een zeer uitgebreide blik achter de schermen van de show. Hier is bijzonder veel informatie te vinden, waaronder tekeningen van karakters, kleding, ruimteschepen, wapens en eigenlijk alles wat getekend is voor de show. Verder zijn diverse voorwerpen en personages van alle kanten te bekijken, zien we video’s waarin diverse stadia van het animatieproces belicht worden en veel, veel meer. De echte fan zal hier alles vinden wat hij zoekt over de show en zal hier vele uren zoet mee zijn.

Trailers
Een sneak peek van seizoen 2, een trailer van het spel Republic Heroes en een promotietrailer voor de website starwars.com.

Conclusie

De animatieserie Star Wars: The Clone Wars laat de gebeurtenissen zien die zich tussen Episode II en Episode III afspeelden. De show concentreert zich op de zogenaamde ‘Clone Wars’, de strijd tussen de republiek en de separatisten. We zien diverse oude bekenden voorbij komen, maar ook veel nieuwe karakters. Deze animatieserie is zeer goed verzorgd en zal zowel bij fans van de films als nieuwe kijkers in de smaak vallen. De afleveringen zijn goed geschreven en bevatten veel actie. Ook de animatie is goed verzorgd, evenals de stemmen van de karakters. Deze Blu-ray Disc uitgave bevat alle 22 afleveringen van het eerste seizoen. De uitgave heeft een uitstekende beeldkwaliteit. Voor het geluid zijn er alleen Dolby Digital 5.1 tracks aanwezig, dus geen lossless geluid. Dit kan zeker als een gemis gezien worden. De extra’s zijn zeer uitgebreid te noemen en erg informatief.

Laatste reacties

Olivier vd D.  |  08-02-2011

Leuke serie, heb echt het Star Wars gevoel, MAAR.....deze serie is overduidelijk gericht op kinderen. Ik verwonder mij erover dat dat helemaal niet naar voren w...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  27-01-2010

Ik moet toegeven dat toen ik voor het eerst hoorde dat er een CGI Starwars serie zou komen, mijn eerste gedachte al sprongen naar part one van de the animatrix,...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-01-2010

Waarom vinden jullie het allemaal zo goed? Ik had de eerste 3 afleveringen gezien en toen was ik het al zat. Begrijp me niet verkeerd ik vind de films goed ma...
Lees meer >

BrianB  |  26-01-2010

Waarom vinden jullie het allemaal zo goed? Ik had de eerste 3 afleveringen gezien en toen was ik het al zat. Begrijp me niet verkeerd ik vind de films goed maar...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-01-2010

Waarom vinden jullie het allemaal zo goed? Ik had de eerste 3 afleveringen gezien en toen was ik het al zat. Begrijp me niet verkeerd ik vind de films goed ma...
Lees meer >

Selco  |  26-01-2010

Waarom vinden jullie het allemaal zo goed? Ik had de eerste 3 afleveringen gezien en toen was ik het al zat. Begrijp me niet verkeerd ik vind de films goed maar...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  26-01-2010

Mijn zoon en ik lusten er ook wel pap of pizza van! :mrgreen:
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-01-2010

Heerlijke serie, top animatie over het algemeen en de dd track is zelfs opvallend goed. Gisteravond nog ff aflevering 13 gezien en het begin van deze aflevering...
Lees meer >

BrianB  |  25-01-2010

Sorry maar snap echt niet dat de makers wegkomen met deze videogame graphics. Dacht dat Hoodwinked al hopeloos low budget was qua animatie maar dit overtreft al...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  25-01-2010

Jammer van het Dolby Digital geluid... Overigens heeft de US versie van deze box ook geen HD geluid. Wel een fraaiere verpakking, en hij is waarschijnlijk ook g...
Lees meer >

vick86  |  25-01-2010

Sorry maar snap echt niet dat de makers wegkomen met deze videogame graphics. Dacht dat Hoodwinked al hopeloos low budget was qua animatie maar dit overtreft al...
Lees meer >

Fonzie  |  25-01-2010

Sorry maar snap echt niet dat de makers wegkomen met deze videogame graphics. Dacht dat Hoodwinked al hopeloos low budget was qua animatie maar dit overtreft al...
Lees meer >

vick86  |  25-01-2010

Tevens zie ik in de recensie staan dat 'Clone Wars' uit 2003 van Tartakovsky niet goed ontvangen werd. Ik meen mij juist te herinneren dat dit wel het geval was...
Lees meer >

Daniël R.  |  25-01-2010

Inderdaad een zeer goede serie. Alleen jammer, en uiteraard vanzelfsprekend, dat we nog een tijdje moeten wachten op seizoen 2. Tevens zie ik in de recensie ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:8
4.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.