Theo Maassen - Zonder Pardon

Recensent:
Koen Koene
26-01-2010

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Theo Maassen - Zonder Pardon (DVD)
Samenvatting

“De Nederlands landkaart staat in diverse variaties op het achterdoek van Zonder Pardon, de nieuwe voorstelling van Theo Maassen. Een paar keer correct, maar net zo vaak gespiegeld en ondersteboven. Bovendien druipt de kaart een beetje, alsof hij nat is. Zouden het tranen zijn? Het land is in de war, en de cabaretier is dat óók. Hij weet niet hoe het verder moet, zegt hij. Maassen vertelt in deze voorstelling over zijn vers verworven vaderschap, dat vanzelfsprekend de vraag oproept in welke wereld dat kind is neergezet.”

Commentaar

Na Bepaalde Dingen, Neuk het Systeem, Ruwe Pit, Functioneel Naakt en Tegen Beter Weten In is Zonder Pardon, dat in september 2008 in première ging, alweer het zesde theaterprogramma van Theo Maassen. Liefhebbers weten wat ze van de geprezen cabaretier kunnen verwachten: een show vol scherpe maatschappijkritiek, met vele gevatte, al dan niet grof getinte grappen en hier en daar een serieuze overpeinzing. Rode draad in het verhaal is deze keer de geboorte van Maassens dochtertje. Maassen vertelt wat voor invloed het vaderschap op hem heeft en twijfelt hij of hij eigenlijk wel geschikt is als vader. Zoals we gewend zijn van hem gaat dat gepaard met flink wat harde grappen. Tevens vraagt Maassen zich af in wat voor land zijn dochtertje op zal groeien. Dit creëert een mooi bruggetje naar actuele maatschappelijke thema’s, zoals de populariteit van de PVV, het integratievraagstuk, het klimaat, de vergrijzing, de kredietcrisis, loverboys en het fileprobleem. Daarbij neemt hij zich uiteraard geen blad voor de mond. Onder meer PVV-stemmers krijgen er flink van langs, en worden door de cabaretier omschreven als mensen die geboren zijn uit voorvocht. Typisch Maassen dus. In november 2009 viel na haast ontelbare voorstellingen – stuk voor stuk uitverkocht – het doek voor Zonder Pardon. Maar daar bleef het niet bij. In een stap die uniek genoemd kan worden in het Nederlandse cabaret bracht Maassen Zonder Pardon namelijk ook uit in de bioscoop. Het voornaamste doel was om de mensen die de show in het theater hadden gemist alsnog de kans te geven om deze in een zaal vol mensen te bekijken. Volgens Maassen wordt op deze manier de sfeer van het theater benaderd, in tegenstelling tot wanneer mensen de show op TV bekijken. Dat klinkt erg logisch. Toch is Zonder Pardon ook vanaf de bank uitermate vermakelijk, zo blijkt uit de hier besproken DVD-uitgave. Deze bevat dezelfde registratie als in de bios te zien was, namelijk die van de voorstelling op 17 september 2009 in het Oude Luxor in Rotterdam.

De DVD van Zonder Pardon – die eruit ziet als een beschuit met (roze) muisjes – zit in eenzelfde soort verpakking als de DVD-uitgaven van eerdere shows van Maassen. Met de kanttekening dat het binnenwerk erg gemakkelijk los komt. Wees dus voorzichtig met het uit de verpakking halen van de disc.

Filmspecs

Regisseur

Norbert ter Hall

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Cabaret
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 100 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 5414939017216

Extra's

  • Trailer
  • 24 uur met…

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zonder Pardon staat anamorf op DVD, in de oorspronkelijke (bioscoop-)verhouding van 2.35:1. De transfer is niet helemaal zonder problemen. Maar we beginnen met de positieve aspecten. Hieronder vallen onder meer de nette scherpte en goede kleurverzadiging. Ook oogt het beeld helder en schoon. Minpunten zijn het matige zwartniveau, de gebruikte edge enhancement en het opduiken van compressieartefacting. Geen perfecte transfer dus. De problemen zullen echter totaal geen belemmering zijn om van de voorstelling te kunnen genieten. In dat opzicht valt er dan ook niets te klagen, het beeld ziet er goed genoeg uit om alles prima te kunnen volgen.

Geluidskwaliteit

Aangezien het hier om een spraakgedreven theatershow gaat, is het niet vreemd dat het geluid van Zonder Pardon niet in 5.1-formaat is, maar "slechts" in Dolby Digital 2.0 (192kbit/s). En dat voldoet natuurlijk prima. Het belangrijkste zijn uiteraard de monologen van Maassen; die zijn gelukkig altijd uitstekend verstaanbaar. Beluister je de show via de ProLogic-stand op de versterker, dan komt de spraak netjes uit het midden. Uit de overige luidsprekers is dan vooral het gelach van het publiek te horen, resulterend in een nette ruimtelijkheid. Al met al is het een prima functionele track, zonder grote tekortkomingen.

Extra's

Op de DVD van Zonder Pardon tref je een tweetal extra's aan. Het materiaal heeft een beeldverhouding van 1.78:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid.

24 uur met... (44 min)
Een aflevering uit de (op Nederland 3 uitgezonden) serie waarin Wilfried de Jong 24 uur in één ruimte doorbrengt met één gast. In dit geval gaat het uiteraard om Theo Maassen. Voor Maassen, wiens dochtertje op dat moment drie maanden oud is, is het een moment om even "de boel de boel te laten". Dit resulteert in gesprekken over Maassens relatie met de zaal, zijn kwajongensstreken, de relatie met zijn vader en het gebruik van paddo's. Ook zie je een spelletje pim-pam-pet op het scherp van de snede. Zeker het bekijken waard.

Trailer
De trailer van Zonder Pardon, ter promotie van de bioscoopvertoning van de show.

Conclusie

Zonder Pardon is de zesde theatervoorstelling van cabaretier Theo Maassen. Hierin kijkt hij vooral, met de geboorte van zijn dochtertje als rode draad, kritisch naar de Nederlandse samenleving. Het resultaat is een sterke en vermakelijke voorstelling, vol geslaagde grappen en rake maatschappijkritiek. Na het theater en de bioscoop heeft Zonder Pardon nu ook de weg naar DVD gevonden. Vooropgesteld dat er bij een theaterregistratie geen torenhoge eisen worden gesteld aan beeld- en geluidskwaliteit, valt er over de DVD-uitgave weinig te klagen. Als welkome extra is een aflevering van "24 uur met..." aanwezig. Daarmee is het een nette uitgave, en een prima aanschaf voor fans van Maassen.

Laatste reacties

ToastedQB  |  30-01-2010

Media Markt (Utrecht) hadden ze em nog steeds niet.... Maar ben dus ff bij de FRS langeweest... and that was a bingo (IB ook meteen opgehaald) Thanks!
Lees meer >

Martino  |  27-01-2010

Ik vond deze show beduidend minder dan zijn vorige shows. Wellicht dat het vaderschap bij Theo ook de scherpe kantjes heeft afgehaald...
Lees meer >

BrianB  |  26-01-2010

Ik zag hem liggen in de MediaMarkt, en ik ben blij dat de verpakking hetzelfde is als de vorige shows. Zo passen ze in ieder geval bij elkaar. De show zelf, i...
Lees meer >

Vincent Vega  |  26-01-2010

Prima show, maar de beeldkwaliteit vond ik echt zwaar beneden peil hoor. Ik vind dat niet meer kunnen zo anno 2010. Geluid is ook belabberd. Maar verder prima s...
Lees meer >

Michael Hamers  |  26-01-2010

Ik heb em nu ook thuis liggen. Van een maat van me geleend. Die had em begin vorige week al gekocht. Denk dat ik die het weekend maar eens ga kijken...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  26-01-2010

Ligt deze al in de winkel? Ik zag em eerst gepland staan voor een release ergens begin januari (vlak na de tv-uitzending) maar toen verdween die van steeds ...
Lees meer >

ToastedQB  |  26-01-2010

Ligt deze al in de winkel? Ik zag em eerst gepland staan voor een release ergens begin januari (vlak na de tv-uitzending) maar toen verdween die van steeds me...
Lees meer >

Sander D.  |  26-01-2010

Duidelijke recensie ! Is ook al bekend wanneer 'Bepaalde Dingen' en 'Neuk het Systeem' op DVD worden uitgebracht ?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Grof Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.