Orfanato, El

Recensent:
Ludo Keeris
06-01-2010

Totaalbeoordeling:

7.1
Blu-ray

Orfanato, El (Blu-ray)
Samenvatting

Laura groeide op in een weeshuis, waarna ze geadopteerd werd. Jaren later, als ze getrouwd is met Carlos (Fernando Cayo), besluit Laura (Belén Rueda) om het inmiddels al jaren leegstaande weeshuis te kopen om er weer een opvanghuis voor gehandicapte kinderen van te maken. Zelf hebben ze ook een kind geadopteerd, Simon (Roger Princep). Hij speelt met denkbeeldige vriendjes, waar Laura en Carlos soms gek van worden. Als Simon spoorloos verdwijnt blijkt het oude weeshuis geheimen te hebben waar niemand enig weet van heeft. Of toch wel? 's Nachts wordt er in het tuinhuis stevig geklop gehoord. Zijn het de denkbeeldige vriendjes van Simon? Of zijn er andere geesten actief in dit bizarre huis?

Commentaar

Op de posters van El Orfanato prijkt met grote letters de naam van Guillermo Del Torro, de regisseur van onder meer Pan's Labyrinth. Hij is echter niet de regisseur van de film, maar een van de producers. Hij "presenteert" de film, ofwel, hij geeft er zijn inmiddels bekende naam aan. Dat zorgt natuurlijk voor de nodige publiciteit en aandacht. Maar de regisseur van El Orfanato, wat Het Weeshuis betekent, is J.A. Bayona, een nog vrij jonge regisseur die voornamelijk commercials en videoclips heeft geregisseerd. El Orfanato is zijn speelfilmdebuut. En hij heeft met dit debuut een overtuigende film neergezet. Het is een klassieke spookhuisfilm zoals we er meer kennen. The Haunting en The Others bijvoorbeeld gebruiken hetzelfde thema: een huis is niet zo gewoon als het lijkt. Er gebeuren niet-alledaagse dingen en er zijn geluiden die er niet horen te zijn. El Orfanato is een variatie op dit thema en op een mooie en spannende manier uitgevoerd. Je blijft als kijker lang in het ongewisse hoe het verhaal precies in elkaar steekt. Het is duidelijk dat het iets met vroeger te maken heeft, maar wat precies is onduidelijk. Heel langzaam, tot aan een onverwachte en spannende ontknoping, ontrafelt zich het geheim van het weeshuis. De film is een mix van het bovennatuurlijke en de realiteit. Hoe ga je om met het verlies van een dierbare? Velen zien de geest van de verdwenen aanverwant nog regelmatig verschijnen. Partners verwerken het verlies van hun kind vaak ieder op hun eigen manier en dat zien we ook in deze film terug. Carlos legt zich er al snel bij neer dat Simon voorgoed weg is, maar Laura wil daar helemaal niet in geloven. Sterker nog, ze weet zeker dat Simon nog leeft en ooit zullen ze weer herenigd worden. Laura wil niet toegeven aan het verlies. Actrice Belén Rueda is erg goed als Laura in een zeer sympathieke rol waarin ze emotioneel ook erg sterk is. Opvallend is ook het acteren van de jonge Roger Princep die Simon speelt. Hij maakt in deze film zijn speelfilmdebuut en zijn ster is al rijzende in Spanje. Het sterke script zorgt voor een intrigerend mysterie dat je helemaal in het verhaal trekt en je meevoert naar een onverwachte en ook wel emotionele climax. El Orfanato is een prachtig gemaakte horrorfilm die tegelijkertijd zowel griezelig als krachtig kan zijn en die ook na afloop nog regelmatig door je hoofd blijft spoken. Regisseur Juan Antonio Bayona heeft een mooie eerste speelfilm afgeleverd en is een talent om in de gaten te blijven houden.

El Orfanato is ook uitgegeven op DVD in een 2-disc Special Edition en 1-disc versie. De bespreking hieronder gaat over de onlangs uitgegeven Blu-ray Disc versie.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Horror
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 105 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777929896

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De HD-transfer op deze Blu-ray Disc wordt gepresenteerd in het originele 2.35:1 beeldformaat. Deze uitgave is een 25GB enkellaags disc, waarvan een kleine 23GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

Deze transfer van El Orfanato ziet er werkelijk prachtig uit. Het beeld heeft een zeer filmisch uiterlijk met een prachtige dieptewerking. De transfer blinkt uit in contrast, scherpte en detaillering. Ook op het zwartniveau valt weinig aan te merken. De kleuren zijn wat ingetogen, echt felle kleuren komen niet voor. Dit werkt bij deze film echter heel sfeerverhogend. Met recht mag dit een zeer mooie transfer genoemd worden.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die ook via een pop-up menu zijn te benaderen. De optionele ondertiteling staat met één regel in het beeldvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk

Geluidskwaliteit

Het geluid op deze Blu-ray Disc wordt vertegenwoordigd door een DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) track in zowel de oorspronkelijk Spaanse als nagesynchroniseerde Franse taal. Wat voor het beeld geldt, kan ook van het geluid gezegd worden. Het is een prachtige, dynamische geluidstrack. Geluid speelt een belangrijke rol in deze film. De stemmen van de imaginaire vriendjes van Simon komen letterlijk van alle kanten. De surroundwerking is bij deze film heel mooi. Stemmen en effecten staan heel mooi in het geluidsbeeld geplaatst. Ook de surroundkanalen worden veelvuldig gebruikt voor muziek en effecten, welke veelal in split-surround worden weergegeven. Dialogen klinken heel natuurlijk en zijn uitstekend te volgen. Het LFE-kanaal laat regelmatig van zich horen met een goed ondersteunend laag. De muziek is bij vlagen ijzingwekkend en creëert op de juiste momenten een bijzonder spannende sfeer.

Extra's

De disc start met een statisch menuscherm in 1.78:1, waarbij je alleen de keuze hebt uit de Nederlandse of Franse versie. De instellingen zijn bereikbaar via een pop-up scherm, welke wordt getoond over de film heen. De film zelf wordt dan niet onderbroken. Op deze BD-uitgave staan geen extra's.

Conclusie

Laura is opgegroeid in een weeshuis. Jaren later begint ze in datzelfde pand een opvanghuis voor gehandicapte kinderen. Echter, de geesten van de jonge kinderen van toen zijn nog steeds aanwezig. El Orphanato is een spookhuisfilm die nauwelijks van de gebaande paden afwijkt, maar wel goed is uitgewerkt en heel spannend is. Deze BD-uitgave heeft een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit waar niet of nauwelijks op iets af te dingen is. Wie op zoek is naar extra's moet op zoek naar de 2-disc Special Edition DVD, want de Blu-ray Disc heeft er geen. Afgezien daarvan een aanrader voor kijkers die niet bang zijn aangelegd.

Laatste reacties

Pastichio Rocker  |  18-01-2017

Deze film is nergens meer te krijgen zeker van A-film ? http://www.marktplaats.nl/a/cd-s-en-dvd-s/dvd-s-horror/m1124465306-the-orphanage-el-orfanato.html?c=8c2...
Lees meer >

WaymannDirector  |  17-01-2017

Deze film is nergens meer te krijgen zeker van A-film ?
Lees meer >

e-shole  |  09-07-2012

destjids niet opgevallen, (misplaatst) idee dat het een 13in dozijn "gezin gaat wonen in spookhuis" zou zijn, nu toevallig gezien: zeer sterke film, zeker geen ...
Lees meer >

freaky  |  14-02-2010

Nu beklaag ik me wel dat ik deze blu-ray niet heb aangeschaft, net op dvd bekeken en wat een schitterende film is dit.
Lees meer >

Olivier vd D.  |  16-01-2010

Ik meen dat de buitenlandse blurays van deze film een 7.1 track hebben. Wellicht voor sommige mensen met een dito speakeropstelling interessanter dan de hier ge...
Lees meer >

Rohim  |  10-01-2010

Heb hem een tijd geleden gezien. Ik vond de film toch wat tegenvallen. Hij was niet zo eng als ik gehoopt had en er zaten weinig schrikmomenten in. Kan me er i....
Lees meer >

.:Quadran:.  |  09-01-2010

Deze moet er hier ook nog inkomen.
Lees meer >

Edwin V  |  06-01-2010

Lekker spannend opgebouwde film. Ik heb de UK versie al een tijdje en het staat me bij dat aan het eind van de film de donkere delen niet zwart waren maar heel...
Lees meer >

Dave  |  06-01-2010

Film is echt een aanrader, Goede opbouw, en goede suspens. Beeld en vooral geluid echt super!
Lees meer >

Ge_Someone  |  06-01-2010

Prima film in dit genre (thriller, bijna horror). De spanning wordt goed opgebouwd. Ik heb de normale DVD gezien en laat het daarbij.
Lees meer >

Coen P.  |  06-01-2010

Ik heb de Engelse blu ray en die is ook zeker goed van kwaliteit en vrij goedkoop!
Lees meer >

Jordy van Buel  |  06-01-2010

Briljante film. Uitermate geschikt voor meerdere kijkbeurten. Sluit ik me bij aan: binnenkort eens aanschaffen op BR (y)
Lees meer >

Coen P.  |  06-01-2010

Briljante film. Uitermate geschikt voor meerdere kijkbeurten.
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  06-01-2010

De film zelf viel me een beetje tegen. De Bluray is wel prachtig, fenomenaal beeld en het geluid is ook erg goed.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  06-01-2010

Prachtige film, maar niet echt een om vaker te gaan kijken vind ik. Doe jezelf een plezier en kijk hem met de originele track want dan komt alles veel beter...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
5.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.