Steam Experiment, The

Recensent:
Koen Koene
28-12-2009

Totaalbeoordeling:

3.3
DVD

Steam Experiment, The (DVD)
Samenvatting

Er stapt een man binnen bij de redactie van de krant. De man stelt zich voor als James Pettis (Val Kilmer) en beweert vervolgens dat er mensen zullen sterven als zijn verhaal niet in de krant belandt. De hoofdredacteur leest het verhaal en besluit om rechercheur Mancini (Armand Assante), zijn vriend van de politie, te bellen. In het verhaal beschrijft Pettis namelijk dat hij zes mensen heeft opgesloten in een sauna, terwijl de temperatuur langzaam oploopt. De reden: aantonen wat voor efffect de opwarming van de aarde heeft op het gedrag van mensen. Mancini wil dit bizarre experiment uiteraard verhinderen, maar dan zal hij eerst Pettis moeten doorgronden. Dat is niet gemakkelijk, want er lijkt bij Pettis een steekje los te zitten. Het zou zelfs kunnen dat hij alles uit zijn duim gezogen heeft. Of lopen echt zes mensen het gevaar om te sterven in een sauna?

Commentaar

De opzet van The Steam Experiment is vrij intrigerend: een man beweert dat hij zes mensen heeft opgesloten in een sauna, omdat hij aan wil tonen wat de opwarming van de aarde met de mensheid zal doen. Niet bepaald een onderwerp voor de gemiddelde klimaatconferentie, zullen we maar zeggen. Voor de zes mensen in de sauna telt de klok langzaam af, naarmate het heter en heter wordt. De vraag is natuurlijk of er redding komt, of dat ze ter dood zijn veroordeeld. De enige die hier antwoord op kan geven is Jimmy Pettis, die opgepakt is door de politie. Pettis, die gespeeld wordt door Val Kilmer, komt echter over alsof hij ze niet allemaal op een rijtje heeft. Misschien is het zelfs wel zo dat hij alles heeft verzonnen. De film draait dan ook vooral om het uitpluizen wat er nu precies aan de hand is. Daarbij wordt voortdurend geswitcht tussen de mensen in de sauna (Pettis’ verhaal lijkt dus niet verzonnen) en het verhoor van Pettis. Klinkt als een aardige opzet voor een spannende film, zeg maar Saw zoals bedacht door een milieuactivist. Maar helaas zakt The Steam Experiment na een sterk begin in, om uiteindelijk met een sisser af te lopen. Dat ligt vooral aan het script, dat te weinig verrassingen en spanning bevat om te blijven boeien. Je ziet hoe de mensen in de sauna langzaam door beginnen te draaien, met fatale gevolgen, maar verder word je niet veel wijzer. Tot aan de laatste vijf minuten kom je eigenlijk niks nieuws te weten over het doel van het experiment en de rol van Pettis hierin. Dat komt pas aan het eind, wanneer de obligate plottwist de kop opsteekt. Echt sterk is de twist echter niet te noemen. Geen Sixth Sense-achtige onthullingen hier. Het verhaal is dus vrij zwak, maar ook het acteerwerk kan niet overtuigen. Het is allemaal namelijk behoorlijk dik aangezet. Niet alleen Val Kilmer laat een knap staaltje “over-acting” zien (vooral naarmate hij verder doordraait), ook de mannen en vrouwen in de sauna kunnen er wat van. The Steam Experiment is dus geen sterke film, zoveel mag wel duidelijk zijn. Typisch een geval van: aardig idee, benedenmaatse uitwerking.

The Steam Experiment is verschenen op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de DVD, de recensie van de BD-uitgave lees je hier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: BBI-Films
EAN: 8717185535082

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Steam Experiment, die in de oorspronkelijke verhouding van 2.35:1 anamorf op DVD is overgezet, bevat twee soorten beelden: die van het verhoor en die van de sauna. Eerstgenoemde materiaal ziet er bovengemiddeld uit. De scherpte is ruim voldoende en de weergave van de kille kleuren is uitstekend. Hetzelfde geldt voor zwartniveau en schaduwdetail. Tevens is het beeld vrij van vuil en beschadigingen, zoals het een recente productie betaamt. De opnames in de sauna zijn duidelijk anders van aard, door een andere filmstijl. Zo heeft dit materiaal een gele gloed en is de scherpte slechts matig. Dit zijn echter bewuste keuzes en dus geen tekortkomingen van de transfer. Wel een tekortkoming van de digitalisering is dat zowel de beelden van het verhoor als die van de sauna flink wat compressieartefacting bevatten. Bijvoorbeeld posterisatie, Gibb-effecten en macro-blocking. Ook is op momenten een ruime hoeveelheid aliasing te zien. Deze zaken zorgen ervoor dat de beeldkwaliteit slechts een magere voldoende scoort.

Geluidskwaliteit

Op de DVD-uitgave van The Steam Experiment vind je twee 5.1-tracks in de oorspronkelijke Engelse taal. De ene is in Dolby Digital formaat (448kbit/s), de ander in DTS formaat (754kbit/s). Tevens is een DD 2.0-track aanwezig, die we verder buiten beschouwing laten. Tussen beide 5.1-tracks zijn geen grote verschillen hoorbaar. Beide sporen zetten een mooi ruimtelijk geluidsbeeld neer, met een nette spreiding en richting. Ook de klank van het geluid is prima, met een goede helderheid en voldoende detail in het hoog. Qua diep laag hebben de tracks eveneens het nodige te bieden, al valt op dat de bastonen er soms net ietsje te dik bovenop liggen. Ook de dynamiek had wel een tikje beter gekund. Maar dat zijn slechts kleine kanttekeningen. Dialogen zijn altijd prima verstaanbaar en blijven keurig beperkt tot het midden. Verder zijn zaken als ruis en gekraak geheel afwezig, al is dat geen verrassing voor een recente film als deze. Twee goed klinkende tracks.

Extra's

In het menu van de DVD-uitgave van The Steam Experiment tref je slechts een enkele extra aan.

Trailer
Een voorproefje op de film, met een beeldverhouding van 2.35:1 (anamorf) en DD 2.0-geluid. De trailer is Nederlands ondertiteld.

Conclusie

The Steam Experiment begint intrigerend, wanneer James Pettis (Val Kilmer) bij de redactie van een krant binnenwandelt en beweert dat hij zes mensen gegijzeld houdt in een sauna. De rechercheur die Pettis ondervraagt heeft echter zijn twijfels bij het waarheidsgehalte. Ondertussen telt de klok voor de zes saunabezoekers af. Dit klinkt als een aardige, Saw-achtige opzet, maar het eindresultaat is helaas niet verrassend of spannend genoeg om te blijven boeien. Bovendien is het acteerwerk verre van perfect en is ook de obligate plottwist niet erg sterk. Een zeer matige prent dus. De DVD-uitgave van de film bevat een wat tegenvallende transfer, maar het 5.1-geluid is wel dik in orde. Een trailer is de enige extra.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door BBI-Films.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
1.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.