Day Zero

Recensent:
Koen Koene
16-12-2009

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Day Zero (Blu-ray)
Samenvatting

Na 11 september 2001 is Amerika nog een keer aangevallen door terroristen, dit maal in Los Angeles. Om de oorlog tegen het terrorisme naar een hogere versnelling te brengen, heeft de overheid de dienstplicht terug ingevoerd. Volledig willekeurig worden jonge mannen opgeroepen om zich te melden voor de strijd in het Midden-Oosten. Onder hen ook schrijver Aaron Feller (Elijah Wood), advocaat George Rifkin (Chris Klein) en taxichauffeur James Dixon (Jon Bernthal). Elk van deze drie vrienden kijkt anders tegen de situatie aan. Zo vindt James het niet meer dan logisch dat hij deel moet nemen aan de strijd, terwijl George bereid is om alles te doen om onder de verplichting uit te komen. Naarmate de dag van de meldplicht steeds dichterbij komt, zal elk van de drie een manier moeten vinden om met de situatie om te gaan.

Commentaar

Het in 2007 verschenen Day Zero, het filmdebuut van TV-regisseur Bryan Gunnar Cole, draait om een “wat als?”-scenario. Wat als de dienstplicht in Amerika weer ingevoerd zou worden, als gevolg van de oorlog tegen het terrorisme? Wat zou je doen als je, volledig willekeurig, als niet-militair opgeroepen zou worden om te gaan vechten in het Midden-Oosten? In Day Zero zie je hoe drie vrienden – een taxichauffeur, een schrijver en een advocaat – een oproep krijgen waarin staat dat ze zich binnen dertig dagen moeten melden voor de strijd. De film toont je hoe elk van de drie hiermee omgaat en welke invloed dit heeft op hun vriendschap. Day Zero is typisch zo’n film waarvan je op voorhand niet echt hoge verwachtingen hebt. “Standaard direct-op-DVD voer”, is de eerste indruk. Het blijkt echter onverwacht mee te vallen, Day Zero is best een aardige prent. Dat komt onder meer door het actuele thema, dat je aan het denken zet over hoe je zelf zou reageren als je iets soortgelijks zou overkomen. Het feit dat elk van de drie mannen een compleet andere opvatting heeft, garandeert bovendien dat je je waarschijnlijk wel met een van de drie zult kunnen identificeren. De advocaat wil er het liefst onderuit komen, de taxichauffeur is (aanvankelijk) volledig bereid om voor zijn land te vechten, en de schrijver zit hier ergens tussenin en is vooral bang dat de strijd veel te zwaar zal zijn voor hem. Waarmee zo ongeveer alle gangbare opties wel verkend zijn. Wat acteerwerk betreft valt er eveneens weinig te klagen. Vooral Elijah Wood is goed op dreef, hij weet de transformatie van zijn personage (de schrijver) overtuigend neer te zetten. Hij heeft dan ook de meest interessante van de drie verhaallijnen gekregen. De andere twee verhaallijnen zijn vrij cliché en voorspelbaar, en weten dan ook beduidend minder indruk te maken. Hier had men meer mee kunnen doen, het thema biedt immers mogelijkheden genoeg. Ander minpunt is dat de film redelijk wat trage momenten kent. Toch weet Day Zero de aandacht wel vast te houden. Het resultaat is een prent die, ondanks de tekortkomingen, zeker kijkbaar is.

Day Zero is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 93 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: BBI-Films
EAN: 8717185535228

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Day Zero heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc, waarvan 15,5GB beschreven is. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Net als de film zelf is ook de HD-transfer niet helemaal zonder tekortkomingen. De voornaamste is het opduiken van compressieartefacting, waaronder posterisatie en macro-blocking. Het beeld oogt hierdoor onrustig en vrij vlak, en bovendien heeft het ook een invloed op de kleurweergave. Gelukkig is dit niet continu een probleem, er zijn ook momenten waarop de transfer er vrij goed uitziet. De scherpte van het beeld is niet heel spectaculair, maar wel ruim voldoende. Hetzelfde geldt voor het zwartniveau. Het schaduwdetail had echter wel een stuk beter gekund, al hangt dit vaak ook samen met de artefacting. Verder is de print vrij van zaken als vuil en beschadigingen, zoals je van een recente film mag verwachten. Al met al is er genoeg ruimte voor verbetering, maar toch kan het allemaal net door de beugel. Een magere voldoende dus.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Day Zero staat in twee smaken op het schijfje: als Dolby Digital 5.1-track (640kbit/s) en als lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz). Heel erg veel verschil tussen beide tracks is er niet. Dat komt vooral omdat de nadruk van de film erg sterk op dialogen ligt. Deze komen bij beide tracks netjes uit het midden. Verder valt er op audiogebied eigenlijk niet zoveel te beleven. De achterluidsprekers worden bijvoorbeeld nauwelijks bij het geheel betrokken; de fragmenten waarin ze actief worden zijn op één hand te tellen. Dat is jammer, want er de film bevat wel degelijk momenten waarop een actiever en ruimtelijker geluidsbeeld niet misstaan zou hebben. Een gemiste kans. Aan de voorkant van het geluidsbeeld zijn de prestaties ruim voldoende. De dialogen worden netjes aangevuld door muziek en subtiele omgevingsgeluiden uit linker- en rechterluidspreker. De klank van het geluid is in orde, met een nette hoeveelheid laag. Al met al dus een acceptabele, maar nogal saaie track.

Extra's

Deze BD-uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

In Day Zero wordt een wereld neergezet waarin Amerika de dienstplicht terug heeft ingevoerd. Drie vrienden, George, James en Aaron, worden opgeroepen om te gaan vechten in het Midden-Oosten. De film laat zien hoe elk van hen op compleet andere wijze omgaat met deze situatie. Day Zero is niet zonder tekortkomingen. Zo zijn twee van de drie verhaallijnen erg voorspelbaar en ligt ook het tempo soms erg laag. Toch weet de film de aandacht wel vast te houden, onder meer door het actuele thema. De BD-uitgave laat op technisch gebied wat te wensen over. Het beeld is niet zonder gebreken, het geluid klinkt niet bepaald bijzonder. Extra’s ontbreken bovendien. Een matige uitgave dus.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door BBI-Films.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.