Close to You: Remembering the Carpenters

Recensent:
Wilbert Rietman
09-12-2009

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Close to You: Remembering the Carpenters (DVD)
Samenvatting

The Carpenters waren een muzikaal duo bestaande uit broer Richard en zus Karen. Furore en hits maakten ze voornamelijk in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Hun populariteit was het hoogst in hun thuisland de Verenigde Staten, maar ook in Europa wisten ze menig potje in de hitlijsten te breken. De documentaire Close to You: Remembering the Carpenters geeft ons de geschiedenis van deze act. Vanaf de kindertijd van het tweetal tot aan de dood van Karen in 1983 en zelfs nog daarna krijgen we het verhaal achter The Carpenters voorgeschoteld. Dit door middel van foto’s en beelden uit het archief afgewisseld met in 1997 opgenomen interviews met direct betrokkenen en vakbroeders en –zusters. Denk hierbij aan bandleden, producers en managers, maar ook aan grootheden als Burt Bacharach, Petula Clark, Les Paul en Richard Carpenter zelf, gezeten vanachter zijn onafscheidelijke piano. Natuurlijk ontbreken ook stukjes van de hits van het duo niet. Close to You, We’ve Only Just Begun en Top of the World, bijna alle bekende songs komen voorbij. Een compleet beeld van The Carpenters van het prille begin tot het trieste einde.

Commentaar

Al op jonge leeftijd was Richard Carpenter geïnteresseerd in muziek en dan met name in het pianospel. Zuslief Karen had daar minder last van, maar haar muzikale gevoel kwam wel naar boven toen ze ging drummen bij de schoolband op de middelbare school. Ook bleek rond die tijd dat ze een goede zangstem had. In de jaren zestig probeerde het tweetal carrière te maken in de muziek. Na vele bandjes, afgeketste platendeals en failliete platenmaatschappijen, kwam er schot in de zaak toen ze eind jaren zestig de band Spectrum vormden. Aan deze groep hielden ze tekstschrijver John Bettis over. Toen deze band uiteenviel vormden Richard en Karen The Carpenters. Richard op de piano, Karen op drums en samen de zang. Ze begonnen demo’s op te nemen en schreven alle labels aan. A&M Records was het die het tweetal hun eerste kans bood. In 1969 verscheen het eerste album Offering. Deze bestond voornamelijk uit oud Spectrum materiaal in een ander jasje en bevatte ook de Beatles cover Ticket to Ride. Dit werd een kleine radiohit. In 1970 was daar de doorbraak met wederom een cover, Close to You, oorspronkelijk van Burt Bacharach. Vanaf dan raakt de carrière van broer en zus in een stroomversnelling. Uitverkochte zalen, hit na hit, het ene succesalbum na het andere en hoge kijkcijfers voor hun eigen muziekspecials op de televisie. Medio jaren zeventig kwam daar de donkere zijde van de roem. Easy listening raakte uit en disco was in. Richard raakte aan de drugs. Karen ontwikkelde een obsessie voor haar (over)gewicht. Dit leidde voor haar tot een, voor die tijd onbekende, ziekte genaamd anorexia nervosa. Deze gebeurtenissen kunnen gezien worden als het einde voor The Carpenters. In 1978 stopte het duo met live optredens. 1979 was het jaar waarin Richard werd opgenomen in een kliniek om van zijn verslaving af te komen. Karen ging solo, maar 1981 zou het jaar van hun gezamenlijke comeback moeten worden. Touch Me When We’re Dancing werd zodoende hun laatste kleine hit in de VS. Hun goed bekeken muziekspecials gingen altijd door. Hun kerstspecial was altijd iets wat de kijkcijfers door het dak joeg in Amerika. Karen ging in therapie in 1982. Hierdoor begon haar gewicht weer toe te nemen. Echter, door medicijngebruik was haar hart behoorlijk verzwakt. Haar plotselinge gewichtstoename zorgde ervoor dat Karen in 1983 overleed aan een hartstilstand.
In de loop der jaren verschenen er veel documentaires over The Carpenters. Hier besproken is de in 1997 verschenen televisieproductie Close to You: Remembering the Carpenters. Herinneringen is ook het sleutelwoord voor deze documentaire. We zien voornamelijk veel betrokkenen en collega’s herinneringen ophalen aan het succes van The Carpenters en Karen in het bijzonder. Echt diepgravend is het geheel echter niet. Het blijft een nogal snel overzicht van het doen en laten van het duo. De echt zware zaken als Richards drugsgebruik en Karens eetstoornis worden vluchtig behandeld. Negatieve woorden vallen er nauwelijks. Dit maakt de film een oppervlakkig relaas, maar wel één dat een goed inzicht geeft in het muzikale werk van broer en zus. Wellicht daarom geschikt als instapje als je meer wilt weten over The Carpenters. Fans zullen deze schijf blind aanschaffen, maar weinig nieuws ontdekken. Zet overigens je speler niet uit na de aftiteling, want daarna volgt nog een zogenaamde Encore met extra beelden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 0
Jaar: 1997
Speelduur: 73 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Universal Music
EAN: 602527200071

Extra's

  • Photo Gallery
  • Discography
  • At the White House
  • Radio Jingle
  • Chocolate Commercial
  • Soda Pop Commercial

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De documentaire is in het formaat 1.33:1 uitgebracht op DVD, wat niet raar is voor een televisieproductie. Zoals eerder opgemerkt bestaan de beelden voornamelijk uit archiefmateriaal afgewisseld met interviews opgenomen in 1997. Het oudere materiaal is zowel afkomstig uit de televisiearchieven als van hetgeen wat uit de privécollectie komt van de familie Carpenter. Deze beelden hebben de tand des tijds niet geheel doorstaan. We zien hier vaak vage beelden (zie screenshot 3) al dan niet boordevol beschadigingen in de vorm van krasjes, vuiltjes of rare strepen die door het beeld lopen (let bijvoorbeeld eens op het haar van Richard in screenshot 5). Iets anders hadden we wellicht niet kunnen verwachten. Ook de recenter opgenomen beelden kennen zo hun mankementen (zie screenshots 2 en 4). De kleuren ogen onnatuurlijk, te fel en onverzadigd. Tevens valt de scherpte hier behoorlijk tegen. Hier zijn ook compressiefoutjes te zien en filmgrain. Juist bij deze beelden had men een goede slag kunnen slaan bij de DVD uitgave. Nu levert de kwaliteit van het beeld een onvoldoende op. Een Nederlands ondertitelspoor is niet aanwezig, wel een Spaans-, Frans- en Engelstalig. Deze zijn van een nogal groot lettertype, alles wordt geschreven met hoofdletters en staat aan de hoge kant in het beeld. De documentaire is verdeeld in 25 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 2.0 stereotrack (192 kbit/s) in de originele Engelse taal. Wederom geldt voor het archiefmateriaal dat dit behoorlijk gedateerd over kan komen. Bij dit materiaal is ook ruis en gekraak waar te nemen. De muziek van de band komt voornamelijk goed tot haar recht. Hier hangt het van de leeftijd af of er beschadigingen te horen zijn, maar voornamelijk worden de songs afgespeeld ter ondersteuning van de beelden. Dan klinkt het dan ook prima. De andere helft van het geluid bestaat uit monologen van de geïnterviewden. Deze komen vaak te zacht en soms zelfs onverstaanbaar over. Door middel van de beelden blijft het gelukkig wel altijd te volgen. Rekening houdend met de slechte bron krijgt het geluid slechts een lichte onvoldoende.

Extra's

Het menu is een statisch scherm in de verhouding 1.33:1 zonder achtergrondgeluid. De DVD start automatisch met de documentaire, waardoor dit menu alleen op te roepen is via de menuknop. De volgende extra’s zijn toegevoegd, alles in de verhouding 1.33:1 en met een Dolby Digital 2.0 track (192 kbit/s), maar zonder Nederlandstalige ondertiteling.

Discography
Hier kan informatie opgevraagd worden over alle platen en singles van The Carpenters, maar ook van andere projecten waar Richard en/of Karen aan meegewerkt hebben.

Photo Gallery (8 min.)
In filmvorm komen er allerlei foto’s met betrekking tot het duo voorbij. Van platenhoezen via promotionele plaatjes tot aan kiekjes uit de privé archieven van de familie. Dit alles ondersteund door muziek.

At the White House (12 min.)
Deze feature doet eigenlijk aan als een lange verwijderde scène. Dit handelt over het bezoek van The Carpenters aan het Witte Huis in 1973. Richard Nixon ontvangt daar namelijk de West-Duitse bondskanselier Willy Brandt. De beelden hiervan worden afgewisseld met commentaar en uitleg van Richard Carpenter.

Radio Jingle (1 min.)
The Carpenters deden veel aan promotionele activiteiten. Dat blijkt wel weer aan de hier te beluisteren radio jingle die ze opnamen voor een Amerikaans radiostation. De jingle wordt ondersteund door foto’s van het duo in de opnamestudio.

Chocolate Commercial (1 min.)
Voor een Japans merk chocolade namen Richard en Karen deze reclamespot op, bedoeld voor televisie-uitzending.

Soda Pop Commercials (1 min.)
En voor wederom een Japans bedrijf, deze keer gespecialiseerd in frisdranken, nam het duo een tweetal commercials op. We zien beelden van het paar waarin ze allerlei leuke dingen doen. Dit wordt ondersteund door hun grote hit Top of the World.

Conclusie

The Carpenters waren een muzikaal duo met een boeiende, maar ook tragische geschiedenis. Hun brave muziek staat in schril contrast tot hetgeen wat zich achter de schermen allemaal afspeelde. In de hier besproken documentaire krijgen we beelden uit het verleden te zien, afgewisseld met betrokkenen die herinneringen ophalen aan met name Karen Carpenter en de successen van het duo. De aanwezigheid van Richard Carpenter zorgt voor een ware toevoeging. De beelden en het bijbehorende geluid uit de archieven hebben de tijd niet geheel overleefd, maar ook het recentere materiaal heeft zo zijn tekortkomingen. Interessante documentaire voor diegene die in wil stappen in het verleden van The Carpenters. Voor de fans allemaal al bekend, maar desalniettemin verplichte kost.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:5
Extra's:4
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.