In the Electric Mist

Recensent:
Koen Koene
28-11-2009

Totaalbeoordeling:

4.2
Blu-ray

In the Electric Mist (Blu-ray)
Samenvatting

Dave Robicheaux (Tommy Lee Jones) is een rechercheur in de Iberia Parish streek in Louisiana. Robicheaux is bezig met het onderzoek naar een moord op een jonge vrouw. Dan loopt hij toevallig Hollywoodsterren Elrod Sykes (Peter Sarsgaard) en Kelly Drummond (Kelly Macdonald) tegen het lijf, die in de streek bezig zijn met het maken van een oorlogsfilm. Sykes vertelt de rechercheur dat hij bij de opnames in het moeras een rottend lijk heeft gezien. Het is echter de vraag in hoeverre deze ontdekking gerelateerd is aan de andere moord. Ondertussen wijzen diverse aanwijzingen in de richting van Julius "Baby Feet" Balboni (John Goodman), een oude vriend van Robicheaux die op het verkeerde pad is geraakt. Maar wat is zijn motief?

Commentaar

Het door Fransman Bertrand Tavernier geregisseerde In the Electric Mist is een verfilming van het boek "In the Electric Mist with Confederate Dead" van James Lee Burke . Het is de tweede keer dat een boek van Burke verfilmd is, Heaven's Prisoners (1996) was de eerste. Beide verfilmingen hebben rechercheur Dave Robicheaux als hoofdpersoon. In the Electric Mist speelt zich af in een klein stadje in Louisiana, waar Robicheaux te maken krijgt met verschillende moorden. Zijn onderzoek verloopt niet zonder hindernissen, maar uiteindelijk lijkt het er toch op dat de puzzelstukje in elkaar vallen. Tot zover klinkt dit als een thriller uit de categorie "dertien in een dozijn". Er zijn echter een aantal zaken die In the Electric Mist minder cliché maken dan je op basis van bovenstaande zou vermoeden. Zo is er de broeierige sfeer die de film ademt, die perfect past bij de setting en het verhaal. De uitstekende cinematografie draagt daar eveneens aan bij. Het heeft allemaal iets film-noir-achtigs, inclusief beschrijvende voice-over van de hoofdrolspeler. Erg goed gedaan. Ook het acteerwerk mag genoemd worden. Met name Tommy Lee Jones is erg sterk als Robicheaux. Andere postieve uitschieters zijn John Goodman, Peter Sarsgaard en Kelly Macdonald. Een ander aspect dat de film uniek(er) maakt is het onverwachte bovennatuurlijke tintje. Robicheaux krijgt in zijn onderzoek namelijk tips van een oude generaal uit de burgeroorlog, die alleen hij lijkt te kunnen zien. Dit aspect van het verhaal wordt overigens niet op bevredigende manier verklaard. Uiteindelijk denk je te weten hoe het zit, maar dan gooit het allerlaatste shot roet in het eten. Dit brengt ons direct bij het voornaamste minpunt van de film, namelijk de uitwerking van het verhaal. Je krijgt het idee dat bepaalde zaken uit het boek achterwege zijn gelaten, waardoor je als kijker cruciale info mist. Zo zijn de motieven van de personages niet altijd duidelijk en worden bepaalde plotpunten niet voldoende uitgewerkt. Wat resteert is een prent die het voornamelijk van de sfeer en het acteerwerk moet hebben. Daarmee is In the Electric Mist in filmvorm niet helemaal geslaagd. En dat is jammer, want de potentie is zeker aanwezig.

In the Electric Mist is door Video Film Express uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 117 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053800054

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van In the Electric Mist heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc, waarvan 22,7GB beschreven is. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Vergelijken we deze HD-transfer met die van andere recente films, dan constateren we dat het beeld van In the Electric Mist qua scherpte en detaillering niet tot het allerbeste behoort. De weergave bevat weliswaar meer detail dan op DVD bereikt zou kunnen worden, maar we hebben in BD-land wel eens beter gezien. Een ander minpuntje, dat ook betrekking heeft op de scherpte, is dat er op momenten een grote hoeveelheid edge enhancement zichtbaar is. Op de overige gebieden valt er echter weinig te klagen over de transfer. Zo is de kleurweergave prima, met kleuren die overwegend somber van toon zijn. Mede hierdoor heeft het beeld een grauwe uitstraling, die goed bij de sfeer past. Storende compressieartefacting ontbreekt, evenals vuil en beschadigingen. Wel is in donkere opnames flink wat grain te zien, maar dit is ongetwijfeld te wijten aan het gebruikte materiaal. Het heeft wel tot gevolg dat het schaduwdetail in de betreffende scènes wat minder goed is. Het zwartniveau is daarentegen altijd dik in orde. Al met al hebben de positieve punten de overhand op de negatieve. Dus al is het geen toptransfer, toch is een nette voldoende op zijn plaats.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de BD-uitgave van In the Electric Mist twee 5.1-sporen te bieden, de ene in het lossy Dolby Digital formaat (640kbit/s), de ander in lossless DTS-HD Master Audio formaat (16bit/48kHz). Voor de recensie beluisterden we laatstgenoemde. De DTS-HD MA 5.1-track heeft de nadruk op de voorkanalen liggen, waar de dialogen uit het midden aangevuld worden door muziek en ambiance uit de linker- en rechterluidspreker. De surroundspeakers worden vooral subtiel gebruikt voor omgevingsgeluiden. In een enkel geval is het gebruik iets agressiever, maar die momenten zijn op een hand te tellen. Het geluid heeft een goede dynamiek en detaillering, en een nette klank. Ruis en gekraak ontbreken, maar dat is niet meer dan logisch voor een recente film. Een beheerste, goed klinkende track.

Extra's

Deze uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

De thriller In the Electric Mist is de verfilming van een boek van James Lee Burke, waarin rechercheur Dave Robicheaux op het spoor komt van een moordenaar. De film moet het vooral hebben van het goede acteerwerk (van onder andere Tommy Lee Jones en John Goodman) en de broeierige, film-noir-achtige sfeer die wordt neergezet. Het verhaal is minder sterk, je krijgt als kijker het idee dat essentiële zaken uit het boek ontbreken. Daarmee is In the Electric Mist in filmvorm niet helemaal geslaagd. Jammer, want de potentie was zeker aanwezig. De BD-uitgave van de film heeft een bovengemiddelde beeldkwaliteit en prima geluid. Het schijfje bevat geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Coen P.  |  28-11-2009

Toffe film. Pas geleden gezien. Zou hem zelf 4 sterren/bollen geven!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
2.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.