Johnny Firecloud

Recensent:
Wilbert Rietman
20-11-2009

Totaalbeoordeling:

3.5
DVD

Johnny Firecloud (DVD)
Samenvatting

Titelfiguur Johnny Firecloud (Victor Mohica) is een Vietnamveteraan die nog maar kort terug is. Daarnaast is hij een geboren en getogen Indiaan. Dat laatste is de reden waarom hij en zijn familieleden het mikpunt zijn van het dorp. De man die hier de scepter zwaait is de rijke rancher Colby (Ralph Meeker). In het verleden had Johnny een relatie met Colby's dochter (Christina Hart), maar dat is verwaterd door zijn tijd in het leger. Alles is dus veranderd voor Johnny. Zo is zijn grootvader White Eagle (Frank DeKova), ooit het trotse opperhoofd van zijn stam, een hulpje geworden in het plaatselijke café. De oude man verloochent zijn afkomst en doet de meest vernederende karweitjes in ruil voor sterke drank. Johnny’s zus (Sacheen Littlefeather) is inmiddels een lerares, maar ook zij heeft het niet makkelijk. Op een dag lopen de pesterijen behoorlijk uit de hand. Hierbij wordt White Eagle gelyncht. Dan slaan bij Johnny Firecloud de stoppen door en neemt hij als een waar eenmansleger wraak op Colby en zijn mannen.

Commentaar

In de jaren ’70 verschenen er door het succes van Death Wish een behoorlijk aantal zogenaamde wraakfilms. Zoals dat zo vaak gaat met succesfilms, zijn lang niet alle nazaten even succesvol en/of geslaagd te noemen. Johnny Firecloud is zo’n navolger van deze reeks. Qua thema hebben de makers gekozen voor een iets minder voor de hand liggende. Zo zetten zij de Indianen op de kaart en houden zij hun status in de jaren ’70 tegen het licht. Dat maakt deze prent iets interessanter dan andere, minder geslaagde soortgenoten. Het budget voor deze productie was aan de lage kant. Dat uit zich voornamelijk in matig acteerwerk en belabberde special effects. Toch biedt de film genoeg vermaak. De eerste helft van het verhaal richt zich voornamelijk op hoofdfiguur Johnny Firecloud en zijn situatie. Zijn bloederige wraak vormt het tweede gedeelte. De manier waarop hij wraak neemt, is geheel in de stijl van Indianen. Denk hierbij aan scalperingen en het gebruik van ratelslangen en tomahawks. Geheel in stijl van dit soort producties, die voornamelijk te zien waren in grindhouses en drive-ins, valt er veel bloed en onnodig bloot te zien. Grote man achter deze titel is producent David F. Friedman. Zijn productiebedrijf was eerder verantwoordelijk voor succestitels als Blood Feast en Two Thousand Maniacs!. Tot op heden is hij nog actief, zij het meer met remakes van zijn klassiekers zoals 2001 Maniacs. Zijn oeuvre barst van de exploitationtitels die bij lang niet allemaal bekend staan om de cinematografische kwaliteit. Regisseur van dienste is een oude bekende van Friedman, namelijk William A. Castleman. Samen waren ze verantwoordelijk voor "meesterwerken" als The Erotic Adventures of Zorro, Bummer en Hollywood Sex Slaves. In dit licht gezien is Johnny Firecloud een vreemde eend in de bijt. Deze prent is immers wat serieuzer aangelegd met thema’s als racisme en hoe Vietnamveteranen thuis werden ontvangen. Wellicht daarom kan deze film als het beste werk van beide mannen worden gezien. Voor de hedendaagse filmkijker kan het een zure appel zijn om doorheen te bijten. Voor de geïnteresseerden zeker de moeite waard, maar men doet er dan het beste aan de vertelling eerst te huren.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 0
Jaar: 1975
Speelduur: 99 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
EAN: 8717903480724

Extra's

  • Original Trailer
  • Wardrums
  • Blind Bidding
  • Friedman Exploitation Art
  • AG Trailershow

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het geheel staat in zijn oorspronkelijke formaat van 2.35:1 op de DVD, maar dan niet anamorf. De beeldkwaliteit is al niet veel beter als van andere releases op het American Grindhouse label van Filmfreaks. Verwacht dus in ieder geval veel krasjes en beschadigingen. Sporadisch komt het voor dat er rare strepen door het beeld heen lopen. De algemene scherpte valt erg tegen. Dit is onder andere te wijten aan de grote hoeveelheid beeldruis. De bron voor deze print is waarschijnlijk een bioscoopfilm geweest. Iets wat daarop wijst is de aanwezigheid van cigarette burns (zie screenshot 2). Om zo ongeveer zes en een halve minuut is er dan een gat rechts bovenin te zien. Zo wist de projectionist dan dat hij van projector moest wisselen bij vertoning. Bij de voor- en aftiteling valt telecine wobble op. Als een film in een telecine machine gedigitaliseerd wordt, kan het voorkomen dat de film niet helemaal stabiel in de machine zit, waardoor hij lichtjes van links naar rechts wiebelt. Kleuren ogen een beetje onnatuurlijk fel bij binnenscènes. De Nederlandse ondertiteling staat onderin het vertoonde geplaatst.Omdat de transfer niet anamorf is, valt de ondertiteling (gedeeltelijk) buiten beeld als men de film op een breedbeeld-tv oprekt naar een beeldvullend formaat. Het aantal chapterstops bedraagt acht stuks.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij deze DVD is vastgelegd middels een Dolby Digital 1.0 track met een bitrate van 192 kbit/s. De track komt nogal gedateerd over. Zo ontbreekt het nodige laag. Ook wil het volume van de track nogal variëren. De ene keer klinkt alles nogal onverstaanbaar zacht, het volgende moment komt het nogal hard en fel over. Er is een lichte ruis aanwezig die soms storend werkt. De soundtrack kent hier en daar een kraakje. Gezien het karakter van de track kan men weinig dynamiek verwachten. De waarschijnlijk slechte staat van de bron in acht nemende valt het allemaal nog wel mee. Desalniettemin verdient de kwaliteit van het geluid wel een onvoldoende.

Extra's

Het menu is een statisch scherm in de verhouding 1.78:1 anamorf met op de achtergrond muziek in Dolby Digital 2.0 (192 kbit/s). De film heeft de volgende, niet ondertitelde extra’s meegekregen, alle met een Dolby Digital 1.0 track (192 kbit/s):

Original Trailer
Zoals te verwachten, vinden we hier de originele bioscooptrailer van Johnny Firecloud. De beeldverhouding is 2.35:1 niet anamorf.

Wardrums
Een zwart/wit filmpje waarin een vrouw verkleed als Indiaan ons een striptease voorschotelt. Wat de directe toevoeging is, ontgaat ons een beetje. Rechts in beeld staat het watermerk van SWV wat staat voor Something Weird Videos. Dit is de uitgeverij die Johnny Firecloud op de Amerikaanse markt bracht. De beeldverhouding is 1.33:1.

Blind Bidding
Dit promotiefilmpje gaat over een echtpaar dat blind een auto koopt. De boodschap is dat je nooit iets blind moet kopen en dat dat ook moet gelden voor je bioscoopbezoek. Ook hier weer het watermerk van SWV in beeld. De beeldverhouding is ook hier 1.33:1.

Friedman Exploitation Art
Achter elkaar krijgen we posters en ander promotiemateriaal te zien van films geproduceerd door David F. Friedman. Beeldverhouding is hier 1.78:1 anamorf.

AG Trailershow
Hier vinden we vijf trailers van andere films die verschenen zijn op het American Grindhouse-label van Filmfreaks, allemaal geproduceerd door David F. Friedman.

De DVD zit tenslotte verpakt in een digipack met aan de binnenkant Engelstalige informatie over de prent.

Conclusie

In het kielzog van Death Wish verschenen er in de jaren ’70 een aantal, veelal mindere, wraakfilms. Met name in de Amerikaanse grindhouses en drive-in bioscopen vonden deze goedkoop gemaakte producties gretig aftrek. Het hier besproken Johnny Firecloud is zo’n productie. Toch verschilt deze wel een beetje van genregenoten. Zo worden er zware thema’s als racisme en de Vietnamoorlog aangesneden. Dat maakt de film dan wel anders, maar niet direct beter. Zowel het beeld als het geluid verdienen beide een onvoldoende. Hier wordt onder de maat gepresteerd. Het aantal extra’s dat is toegevoegd, heeft weinig directe raakvlakken met de film zelf. Voer voor de liefhebbers!

Laatste reacties

SuperDre  |  02-09-2010

Ik pretendeer niet dat ik het beter kan. Echter deze review stuit me tegen de borst. Het blijft een mening maar naar mijn idee slaat de reviewer de plank volled...
Lees meer >

Melzz  |  01-09-2010

Ik pretendeer niet dat ik het beter kan. Echter deze review stuit me tegen de borst. Het blijft een mening maar naar mijn idee slaat de reviewer de plank volled...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  01-09-2010

Misschien een idee om je eens aan te melden als recensent Melvin? ;)
Lees meer >

Melzz  |  31-08-2010

Ik lees nu pas de recensie omdat ik net de film heb gezien....jezus...wat een review. De film is geweldig en de kwaliteit is uitstekend....we hebben het hier ov...
Lees meer >

Gast_09  |  22-11-2009

bedoelde betacam, digibeta kan idd 16:9 zijn maar betacam sp is altijd 4:3 (letterboxed) en dan zou het een oude uitzendband kunnen zijn ja
Lees meer >

Ludo Keeris  |  21-11-2009

misschien gewoon een rechtstreekste kopie van een vhs of digibetatape? Een beetje digibetatape is ook 16x9, dus dat lijkt me onwaarschijnlijk. Van VHS trouwens...
Lees meer >

Gast_09  |  21-11-2009

misschien gewoon een rechtstreekste kopie van een vhs of digibetatape?
Lees meer >

SuperDre  |  20-11-2009

Hmm.. hoe durven ze nog tegenwoordig een 4:3 letterbox versie uit te brengen zeg, schande... dat het beeld krasjes etc zou hebben vindt ik persoonlijk niet erg ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Seks Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:3
Geluidskwaliteit:4
Extra's:2
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.